Miminko a tv. Je to hodně špatně, kdy se občas podívá, koukne?
Dobry den,
prosím, jak řešíte TV a miminko,(7mesicu).Máme spojeny obývák s kuchyní a není to zrovna prostorné, takže malá musí mít místečko mezi TV a stolem s gaučem. Je to hodně špatně, když se občas podívá, nedívá se často jen občas koukne. Dekuji
@denca92 Tak pokud je tv sem tam občas zapnutá a dítě zahlédne občas něco, tak to asi není nic, co by stálo za diskuzi a komentáře tu jsou zbytečné. Ale pokud manžel kouká celé odpoledne, tak sama tušíš, že to úplně ideální není - už jen tím, že se ptáš. Ať si jde tatínek s dítětem radši pohrát. To prospěje oběma.
@nita1984 Tak ono se vyrábí i nevhodné jídlo... A myslím že my všechny jsme vyrostly na večerníčku. Ale rozhodně nikomu nic nevnucuju a nechci se hlavně dohadovat.
@klokanka31 je to zase o veku. Vyrabi se i alkohol. Ne vsechno je vhodne pro vsechny vekove skupiny 😉
@journals To souhlasím, ale ten chlast škodí i dospělým ☺
@klokanka31 jasne, ale ti uz o te skodlivosti a o dopadech rozhoduji sami 😉
@malenka3 Díky! Tohle je totiž přesně ono. Názvy těch studií vypadají lákavě, ale když si je pročteš, tak zjistíš, že se buď tématem vůbec nezabývají, anebo dokazují škodlivost jiných fenoménů než televize samotné, třeba omezení sociálních kontaktů anebo menšího počtu slov směřovanému k dítěti. Eventuelně se jedná o poznatky tipu: děti více sledují Tv, než v minulosti anebo se jí věnují i při hře, když běží v pozadí. Ok. Ale to nedokazuje její škodlivost, jenom poutavost. U té studie o agresivitě je to dokonce explicitně zmíněné, že potíže nastávaly až u starších dětí, které kvůli času strávenému u TV neměly čas na sociální aktivity, naopak děti tuším do tří let nebyly TV vůbec ovlivněny... I moje oblíbená WHO v souvislosti s TV varuje především před omezením pohybových aktivit, ale to opět nic nevypovídá o TV jako takové, pouze o tom, že skladba činností by měla být různorodá. Což je fakt, ale podobné obtíže bychom našli i u dětí, které upozaďují ostatní aktivity například ve prospěch sportu 🤷♀️
@ruzova_pastelka aha, tak já asi nechápu, co tímhle příspěvkem myslíš, nebo si to nečetla celé. Takže udělám malou citaci. Zdroj sem uvedla a oni uvádějí zdroje další. Takže moc nerozumím tomu, o čem píšeš, tam jasně uvádějí negativní vliv na rozvoj dítěte a jeho zdraví. Já ty studie nedělala, ale nehodlám se tu přít, že nejsou pravdivé. Protože žádná studie o tom, že sledování TV u mimin a malých batolat je prospěšná, není. (Resp. Nějaký prospěch bychom asi našli, ale negativa nepřeváží). Prosím případně o odkaz na nějaký tvůj zdroj.
In addition to reporting young children’s increased exposure to television, these studies have also discovered that TV in the first three years of life can have a negative impact on healthy development:
Infant exposure to television has been linked to delayed language development and kindergarten readiness skills. 15,16
Early exposure to TV has also been connected to attention disorders and sleep problems. 17,18
TV use at age three has been linked to behavior problems and to long-term effects on social development, classroom engagement, and academic achievement. 14,19,20
Babies’ brains are not ready for television.
Why does TV affect very young children differently than older children? The answer involves the remarkable changes that are happening in the brain during the first three years of life. When a baby is born, his brain has about all of the neurons (or nerve cells) it will ever have. But the job of forming connections between them is still underway. This is especially true in brain areas that support advanced abilities like memory and abstract thought.10
Although watching television is a passive activity, understanding television requires certain skills. In the first few years of life, many of these skills are only beginning to develop. To a baby, television is a stream of 2-dimensional pictures that change about every 6 seconds and have no apparent connection to each other, to the sounds coming from the same direction, or to real people and objects. Before a child can learn from television, he must be able to connect these images into a meaningful whole. 25
For the first six months, a baby understands little of what he sees on the screen. TV’s colors and sounds may capture his attention for brief periods, but he lacks the ability to process what he is watching or to pay attention for long. 12
Later in the first year, as his cognitive and perceptual abilities continue to improve, a baby may be able to recognize people and objects on the screen. He is unlikely, however, to grasp how images relate to each other and to the real objects they represent. 26
Most researchers agree that meaningful learning from television is unlikely before age three, when children begin to understand the relationship between TV and reality. 12,26
Mám pocit, že dnes je většina matek na pokraji nervového zhroucení z toho, co vše škodí a pod. Ke všemu jsou studie, někdo čte složení všeho, porovnává jednotlivé značky, to a to je škodlivé, to a to nesmí... Já osobně se snažím této hysterii vyhýbat, osobně spíš tenhle přístup k mateřství povazuji za škodlivý... Takže ne, nebrala bych telku jako antikrista, ale tady jsem s tímto názorem asi v menšině. Jinak pro rypalky, my telku ani doma nemáme
@inkheart Tady ale přeci nejde o nervové zhroucení, však si celou diskuzi ještě jednou přečti. Jde jen o diskuzi a nějaké názory. Zatím bych řekla že i o docela slušnou diskuzi. Fakt si nemyslím, že jsem matka hysterka-citlivka, ale tv u mimin považuju za nevhodnou.
Nebo možná jestli někdo zakládá diskuzi na toto téma proto, že mimino uvidí pár minut z tv za celý den, tak je asi opravdu na zhroucení a závidím mu to, že má čas a energii řešit kraviny. Já jsem z dotazu pochopila, že tatínek si odpoledne sedne k tv a ta jede celé odpoledne. A to mi už v pohodě nepřijde. Ani u větších dětí a u mimin už vůbec.
@malenka3 To jsem četla 😊 Jenže já četla nejenom ten článek, to je jen názor někoho, kdo dal dohromady to doopravdy zajímavé, vědecké studie, na které odkazují ty čísílka v jednotlivých řádcích. A když si projdeš ty, konkrétně ten seznam odkazů, zjistíš, že žádná z těch studií negativní vliv televize nepotvrdila. Potvrdilo se, že sledování televize vede k omezení jiných aktivit a to může škodit, ale to je obrovský rozdíl, protože to vede k úplně odlišným implikacím. Jinak ten článek jako takový je trochu pochybný právě proto, že svá tvrzení podporuje výsledky studií, které ale neodpovídají tomu, co článek tvrdí, že obsahují. Proto je naprosto zásadní číst primární zdroje, to, co článek cituje. Zbytek je názor, doměnka autora 😊
@ruzova_pastelka tak to jsi dobrá, že tady projdeš tolik studií tak rychle a odsoudíš několik let práce někoho. Spoustu z těch informací ti poví i dětský psycholog, nikdo neříká, že když dítě kouká na televizi, že musí vše uvedené nastat, ale ten vliv toho, co jsem uvedla, tady je a nic moc dobrého to v raném věku nepřinese. Chceš mi říct, že ty citace jsou špatně? Že to, co autor článku cituje, není v těch studiích uvedeno?
A dlužíš mi tu studii, která mluví o prospěchu tv u malých miminek.
Ale víš co, nech si to. Já se tady nehodlám dohadovat. I moje děti na televizi koukají. S citem. A někdy víc, než bych chtěla. Nemám potřebu se tady dohadovat. Kdo chce, pochopí, kdo ne, bude tady psát o nějakým vyšilování, nervovém zhroucení a antikristech 🤦♀️
@ruzova_pastelka můžeš být prosím tak laskavá a na ty studie, kterých se ty citace, co jsem sem dala, týkají, poslat odkaz? Předpokládám, že si za ně neplatila a já nejsem schopná najít tyto studie v plném znění bez nutnosti za ně platit, abych dokázala ten článek zhodnotit tak, jako si to udělala ty.
Děkuju předem.
Ach jo, já tě nechtěla takhle moc naštvat. Rozumím tomu, že je pro tebe asi komplikované, jak se vyjadřuju, tak to zkusím vzít od začatku 😊
Prvně, jsem vědec. Za ten čas, co jsem měla, jsem schopná takzvaně načíst a posoudit zhruba 50 až 100 studií. Jsem dobrá? Jo, v tomhle jo. Ty jsi určitě zase dobrá v něčem jiném, ale tohle je můj denní chleba, takže jo, v tomhle dobrá jsem 😊
Jinak, já pořád reaguju jen a pouze na ten článek, co jsi poslala. V něm jsou odkazy, takzvané primární zdroje. To je ten očíslovaný seznam citací (jmen a názvů článků) na konci toho textu, co jsi sdílela. Stačí ti si celý ten odkaz zkopírovat do googlu a vyjede ti v nějaké opensource (veřejně přístupné) databázi základní přehled, to znamená abstrakt, metodika, výsledky, závěr. Z toho zjistíš, čeho se daná studie týká a pak můžeš posoudit, jak moc je relevantní se na ní odkazovat. To je to, co kritizuji u autora textu, který jsi sdílela. Odkazy, kterými doplňuje svá tvrzení, je totiž ve valné většině případů nepodporují natolik, aby mohl tvrdit to, co tvrdí (výjimkou je jedna korelační studie, ale korelací nelze podporovat kauzální tvrzení, mohu vysvětlit proč, ale je to už poměrně komplikovaná metodologická otázka). A to je dost nevhodný přístup.
Jinak ano, mám přistup i do placených databází a mohu si přečíst i plnou verzi těchto studií. Ale sdílet ti je rozhodně nebudu, jednak je to zcela zbytečné, protože, omlouvám se, ale k ničemu by ti nebyly (fakt si chceš číst o regresní analýze? 😄), naopak by tě zmátly a za druhé se to ani nesmí, pokud si nezaplatíš. A navíc jsem je nečetla ani já, není to třeba, když je dost informací volných v opensource. Mimochodem, to je zřejmě i důvod, proč je tebou sdílený článek méně kvalitní- autor čerpal pouze z veřejně dostupných zdrojů.
A mimochodem ano, to je přesně to, co ti chci říct. Je mi líto, ale zdroj, který jsi uvedla nepovažuji za kvalitní z důvodů, které jsem tu popsala.
A znovu opakuji, naše momentální úroveň poznání říká, že s častým používáním televize se pojí negativní jevy, ale zdá se (nebylo, pokud vím, prokázáno), že by televize sama o sobě jakkoliv škodila. Zajímalo mě, jestli někdo neví o studii, která by tento poznatek vyvracela, ale zdá se, že nikoliv.
@ruzova_pastelka aha. Tak jo 😃 nepodceňuj mě. Ale své si vyjádřila, já si budu myslet své. Děkuji.
Tu studii o přínosu tv pro kojence tedy nemáš, že?
@malenka3 Jo a ještě si neodpustím komentář k těm "několika letům práce". Článek, co jsi sdílela, napíše student (!) slušné vysoké školy s vědeckým backgroundem za pár hodin, maximálně v řádu jednotek dnů, pokud by chtěl napsat něco opravdu kvalitního.
@malenka3 Já někde psala cokoliv o studii, která tvrdí, že je tv prospěšná pro kojence? 🤷♀️ Jak tě tohle vlastně napadlo?
Já pouze psala, že v jedné z těch studí, konkrétně této (Mistry KB, Minkovitz CS, Strobino, DM, et al. Children’s television exposure and behavioral and social outcomes at 5.5 years: Does timing of exposure matter? Pediatrics. 2007; 120: 762-769.), autoři jasně zmiňují, že děti, které televizi sledovaly ve velkém v raném dětství, nevykazovaly žádné dopady na sociální chování oproti vrstevníkům, co jí nesledovaly vůbec.
Nic víc, nic míň se z toho vyčíst nedá 😊
Malýho telka dlouho nezajímala. Vůbec. Až někdy kolem roku ji začal vnímat a vyloženě se dívat a někdy kolem 14-15m byl schopnej na ni čumět furt. Takže jsem ji začla holt vypínat. Já proti tv nic nemám, ale určitě nechci, aby na to koukal celý dny. Mě předtím totiž jela jako kulisa - jsem celý dny a často i večery sama doma předtím s jedním a teď dvěma miminama a dost to leze na mozek, když je člověk furt v tichu nebo řevu dítěte. 🤦 Jako obdivuju ty, co fakt jsou v pohodě s tím tichem doma. Jak říkám, teď to nezapinem, jen když je biatlon nebo až k večeru a přes den je to děsný.
@ruzova_pastelka 🙏🏻🙏🏻🙏🏻Miluju Vás 🌻 OT: není to tak dávno, co jsem se orela s jednou pani o lipidovych nanocasticich ve vakcine proti kovidu - nejaka pani dr z nemecke univerzity nebonustavu o tom natočila video na YT - už to mi bylo podezrele, ale budiz. Pani jsem psala, ze potřebuji více jak jeden nazor na danou problematiku, abych si mohla o cele situaci udělat nazor svůj. Já sama našla pouze studie ve kterých byly lipidove nanocastice použity jako transfer, nic vic, nic min - načež mi pani poslala studii, která jako první vyleze v googlu při zadání hesla “toxicita lipid. nanocastic” a vykrouzkivala mi tam !!osamocene!! Věty bez kontextu, navíc ta studie byla natolik odborná, ze ji opravdu nemuze laik spravne interpretovat. Dostalo se mi odpovědi, ze pani má iq natolik vysoké, ze si z toho závěry udělat dokaze - a teď si vemte, ze damy, které nedosledovaly naši diskuzi do konce pricemz tam ze mě pani udelala blbce chore mysli, si musí říkat, ze ta vakcina je fakt na nic a nedaj se očkovat, protože je to jistojiste zabije tou toxicitou lipidovych částic. A tak vznikají hoaxy, řekla bych. Nejsem tedy vedkyne, ale pracovala jsem v tomto prostredi a bylo by fajn, kdyby si i lidé mimo “obor” kriticky overovali informace.
@evsi88 Děkuju, to mě moc potěšilo 😊 Já myslím, že se to pomaličku, polehounku zlepšuje. Dřív se argumentovalo jakoukoliv stránkou z internetu, dneska už to jsou alespoň vážně vědecké (plus mínus) články. Ale je pravda, že by bylo krásné, kdyby kritické ověřování informací patřilo do běžné výbavy každého člověka.
@ruzova_pastelka nezlob se na mě, ale jsi buď úplně mimo nebo jsi nepochopila zdejší diskuzi 🤦♀️
1) sama píšeš, že "naše momentální úroveň poznání říká, že s častým používáním televize se pojí negativní jevy, ale zdá se (nebylo, pokud vím, prokázáno), že by televize sama o sobě jakkoliv škodila." To je dle mého tak trochu protimluv, nemyslíš? A pokud ne, tak o negativních vlivech tu píšeme od začátku, takže vlastně nechápu, o čem je celá naše diskuze.
2) píšeš, že jsi vědkyně, nevím, v jaké oblasti, ale pokud vycházíš ve své práci jen z tvrdých dat, nemáme se o čem bavit. I já ve své práci používám řadu kvantitativních analýz pro potvrzení či vyvrácení hypotéz, to ale neznamená, že studie, které o něčem pojednávají a nejsou podepřené regresními analýzami, intervaly spolehlivosti, zahrnutím všech možných korelací, jsou bezcenné. Existuje celá řada pozorování, kvalitativních technik, ze kterých se určité závěry vyvodit dají. Takže pokud jsi skutečně vědkyně, aplikace tvých vysvětlení na danou problematiku zde je značně nekošér. Já sem nedala svoji diplomovou práci, abys tu zpochybňovala původ zdrojů, ale psala jsem, že to je zajímavé pojednání minimálně k zamyšlení.
3) i já ve své práci používám dost různých zdrojů a kritické ověřování informací si troufám říct celkem ovládám. I přesto si netroufnu odsoudit mnohasetstránkové studie odborníků jen na základě veřejně dostupných informací a abstraktů z nich. Prostě ne. Ty mi sem pořád házíš informace o tv u předškoláků a vliv na různé aktivity, diskuze ale začala o něčem jiném.
4) v odkazu, který jsem uvedla, se píše, že SLEDOVÁNÍ TV V RANÉM VĚKU MŮŽE! MÍT NEGATIVNÍ VLIV NA ZDRAVÝ VÝVOJ DÍTĚTE. Že tam může být spojení s opožděným vývojem řeči, připravenosti do školky, poruchami pozornosti nebo poruchami spánku. Že u maličkých dětí chybí schopnost správně vyhodnotit obraz a zvuk v televizi a jeho spojení s realitou, že na to ještě mozek není zralý.
To vše jsou věci, které ti řekne každý dětský psycholog, že ta provazba tady může být. Vyhodnotí to ze svých zkušeností a pozorování, ale nedá ti k tomu korelační analýzy, protože jak obě víme multikolinearita dalších faktorů tady bude veliká.
To ale neznamená, že to nestojí za zamyšlení, zda to nemůže být pravda a ne to tady šmahem shodit, jaká jsi vědkyně, jak umíš číst spoustu zdrojů a autor je srovnatelný s trochu šikovným vysokoškolským nazdárkem, který neumí pracovat s daty.
Vlastně si nepřinesla ani žádný konkrétní počin, který by byl přínosný pro tuto diskuzi. Krom zhodnocení, které já nejsem schopná potvrdit nebo vyvrátit. Na to tak dobrá vskutku nejsem. Jen z tvého počínání zde vlastně vyplývá, že autorka příspěvku může být v pohodě, když její miminko sleduje celý dny televizi, protože neexistuje žádná statisticky podložená analýza, která říká, že televize škodí.
Mám ve svém okolí hezký příklad. Maminka dvou dětí. Obě od malička (jakože fakt od kojence) sledují tv, běží celé dny jako podkres, maminka dost pracuje. Obě děti dnes již školkové mají otřesný nedostatek řeči, jak výslovnost, tak slovní zásoba. Je tam za tím jistě řada dalších příčin, ale nekriticky si troufám říct, že ta televize má velký vliv na to, proč to tak je.
Znova opakuji, že nejsem žádný fanatický odpůrce televize, nemám pocit, že to je ďáblův nástroj a kdoví co ještě, jak by se z některých reakcí zde mohlo zdát. I moje děti v omezeném režimu na televizi koukají, někdy víc, než je mi milé. Ale v životě bych si nedovolila říct, že u malých dětí vlastně sledování nic negativního nepřinese. Z mnoha zdrojů kriticky zhodnocených si troufám říct, je toto patrné. A nepotřebuju k tomu mít podporu statistickými analýzami. Už jen proto, že opačná tvrzení jsem opravdu nenašla.
Ono nekdy staci mit jen zdravy selsky rozum 🤦🏻♀️🙄
@malenka3 Predem predesilam, ze TV jako kulisu nesnasim, doma ji nemame a o prospěšnosti TV pro kojence si myslím totéž co ty. Ale je zajímavé, ze nas nejstarsi má celkem bohatou slovní zásobu a aktivně používá slova jako příliš, aniž a podobně a řekla bych, že to má spíš z pohádek než z knížek (má oblíbené, které čteme pořád dokola, takže bych si to pamatovala). Takže v tomhle ho to spíš obohatilo.
@me_druhe_ja Miluju ticho! 😀 Kdyby tu do toho ramusu ještě hrala tv, asi by mi praskla hlava. Ale zas nemám ráda ticho v autě.
@felixfelicis já si myslím, že ve správném věku, ve správném množství a vhodně zvoleným způsobem může mít televize i prospěšný vliv. To ostatně říkají i v těch kritizovaných studiích. Nic není černobílé. A jak jsem psala, těch faktorů, které tady do hry vstupují, je celá řada, takže určit příčinnou souvislost je vskutku těžké. Prvorozená má slovní zásobu neskutečnou. U ní to ale bude vliv výchovy si myslím, u nás se mluví hodně, hodně vysvětluje. Ale i ta tv svůj vliv má, některá slovíčka zná odtamtud, často se na něco zeptá a vysvětlujeme si to, ne že ne.
@felixfelicis 😃 já zas v autě ticho mám ráda....Ale třeba teď jsem od úterý sama, přítel přijede dneska. Takže 4 dny jen se 7 týdenním miminem co spí nebo řve a 16m batoletem, co dělá jen "ko, ke, ka, kaj, ham, mama" atp. A já, jediný co říkám: nelez tam, neotvirej to, postav komín, půjdeme papat, jak dělá kravička. 🤦🤦🤦🤦🤦A většinou jsem takhle sama plus mínus každej týden. Nikoho tu nemám, žijem téměř na samotě, takže ano na procházkách venku nepotkáme lidí. Prostě TV mi chybí. 😀 ale nechci, aby na to čuměl celej den
@malenka3 k tomu Vasemu příkladu: já si třeba myslim, ze je to hlavně tím, ze se maminka dětem nevenovala🤷🏻♀️ Když je zapnutý televize a k tomu rodič co se nevěnuje je to spatne na cele care, ale ne každý rodič, co má zaplní televizi se dítěti nevenuje🤷🏻♀️ Podle mě to nejde generalizovat, záleží taky na potencialu ditete, vzdelani rodicu a asi na miliarde dalších faktoru. Je to jak s ohnem, televize je dobry sluha, ale spatny pan a vseho moc skodi - tot vse z lidové moudrosti😀apropos jde o TV jako přístroj nebo o porady v TV? Protože já TV používám na YT pisnicky
@evsi88 ona se jim věnuje, to ne že ne. Nechci srovnávat, jestli víc nebo míň, není to žádná soutěž, s dětmi nějak pracuje, ale ne asi tolik, jako třeba jiní.
Ano, jak píšeš, nelze generalizovat. Sama jsem psala, že nic není černobílé.
Podle mě se jedná o obrazovku a hýbající se obraz. Zůstaňme u jádra diskuze, tedy u vlivu na malinká miminka. Tam si myslím, že může problém ten, co se píše v tom pojednání - tak malinké dítě nedokáže v mozku pobrat ten 2D vjem obrazu a zvuku a správně ho vyhodnotit a převézt do reality, takže je jedno, co je to za program. Další věc může být vliv na vývoj mozku, rychlý sled obrázků, s tím spojená únava, vliv na spánek. Asi bude rozdíl v hlučné blikající obrazovce a pomalému tichému obrazu. To se domnívám jako laik. Já nejsme odborník, to jsem nikdy ani netvrdila, ani se tady nebudu bít za dogmatickou pravdu v těch studiích, co se jich týká ten článek, tohle není opravdu můj obor. Ale tak, jako víme, že to má vliv na dospělé, tak věřím, že nějaký vliv to má i na ty děti. Těch faktorů bude asi víc. A jak tu někdo psal, chce to používat selský rozum.
@evsi88 Podle me jde o míru. Podívám se na to, co mě zajímá, věnují tomu pozornost a pak jdu zase delat neco jineho. Ne ze se na tv dívám ze zvyku (jako když tchan tady večer v 20h sedne před nějakou slataninu, ve 22h se zvedne a prohlásí, jaká to byla blbost- tak proč to nevypne a nejde delat neco jineho?) nebo to pouštím doma jako zvukový smog a je jedno, co dávají.

@nita1984 tak na vecernicku nevidim nic spatneho. Proc ne? Klidne. Ale ne u MIMIN, proboha. Ja tu nekdy diskuze fakt nechapu. Nedavno tu byla jedna o tom, proc by melo byt spatne nechat 4m miminko (!) koukat na tv, vzdyt se pekne zabavi. Mozna jsi tam psala taky