icon

Miminko nebrouká od 4. měsíce, dříve broukalo. Je to normální?

frejaa
13. únor 2020

Hezký den, mám dotaz, ve 4mesici jsme byli na očkování hexou a malá předtím říkala gu bu, egu aga, Aku atd. povídala celé dny. A po očkování absolutně útlum a nic neřekla, začala akorát dělat hmmm mmmm a tohle celé dny. Teprve teď v 7 měsíci začala dělat brrrr a když brečí tak dělá buuu. Je to normální? Má někdo podobnou zkušenost,?

dashyyy
13. únor 2020

@frejaa mně takhle přestal komunikovat syn po třetí hexe s prevenarem v půlroce. On teda přestal používat půlku těla od pasu dolů a přestal si broukat.. mluvit začal až po třetím roce hatmatilkou a půl roku jsme museli posilovat jazyk protože hypotonie postihla pravděpodobně právě i jazyk.. ode třech let logopedie, teď bude mít v létě osm, je v první třídě, mluví krásně - líp jak někteří vrstevníci.. dr. tvrdí, že to souvislost s očkem nemá.. já to doteď vidím jinak.. určitě bych to sledovala a hlásila na každé poradně

veronika_tvrda
13. únor 2020

Mám obdobnou zkušenost se synem. První očko v sedmi měsících, přestal žvatlat ze dne na den, přestal se úplně vyjadřovat. Do dvou let říkal jen "haf", "mňá", "ahá" (koník) a "ne". A "mamama". Poprvé "mammmmmi?" zformuloval ve 26 měsících a od té chvíle co den, to nové slovo (někdy dokonce i víc). Teď mu jsou 4,5 a je chytrý jak opice, sčítá odčítá do deseti, počítá do tisíce, pusu nezavře od rána do večera :D