icon

Miminko v devíti měsících nesedí ani neleze. Je důvod k obavám?

15. led 2025

Prosim o radu mame miminko 9 mesicni holcicku. Jeste nesedi a leze jen trochu. Lezt umi ale ja nevim, ji se asi nechce. Preferuje porad plazeni a nesedi. Mam strach. Plazit se zacala brzy hned po 4mesici. Ja vim, ze bych to mela resit hlavne s detskou lekarkou. Ale prijdu si jako hrozna matka. V okoli mladsi deti to iz umi jen nase ne. A ja mudim poslouchat narazky pribuznych. Nejspis prosim o uklidneni, ze se jeste rozleze. Jinak se uz stavi k nabytku ale ne pres rytire ale zvedne obe kolena a pritahne se.

linusha
15. led 2025

Bylo by dobré nechat dítko zkontrolovat na fyzio. Ale jestli vás to uklidní naše má příští týden rok. Plazit se začla před cca měsícem. O svátcích zvládla vysoký klek a stoj s oporou do kterého se tedy dostala přes rytíře sama, teď po novém roce šla nahoru na 4 a zvládla sed.

mishka87
15. led 2025

Schválně jsem si našla na svém FB video, jak se syn plazil do kuchyně a bylo to v necelých 9 měsících. Na videu si občas strkal kolínko pod sebe a snažil se o lezení, ale nešlo mu to. Sezení mu v té době taky ještě moc nešlo. Naopak stavil se k nábytku a obcházel ho v 10 měsících a o 4 měsíce později začal i chodit v prostoru. Vím, že mu i dlouho trvalo, než začal pást koníčky. Ne, že by mu to nešlo, ale nechtěl. I dle naší doktorky byl prostě línější a to mu tak nějak zůstalo i do teď. Je mu 10 let a nerad se pohybuje, i když má energie na rozdávání.

ondul
15. led 2025

Dcera začala sedět a lézt až na 10,5 měsících, byla sledovaná na fyzio, ale všechno v pořádku, prostě jen byla pomalá. Trochu byla zbržděná takovou tou abdukční peřinkou skrz kyčle. V klidu vše dohonila, Na 13 měs. pak začala chodit. Ještě čas od času zajdeme na kontrolu fyzio, jestli je vše v pořádku.

hanyzka11
15. led 2025

Nesrovnávat, nesrovnávat.....😁 Lehko se řekne, hůř dělá, ale jsem pro kontrolu u fyzio. Koukni, jestli máte v okolí soukromou (cena bývá 500 a víc za návštěvu), přes dr. by objednání se žádankou bylo třeba za měsíc. A to je u těch miminek dlouhá doba. Píšu z vlastní zkušenosti, moc se mi to osvědčilo a i kamarádka na moje doporučení šla a taky je ráda. Ona vše určitě dožene, ale pokud máš pochybnosti, fyzio poradí,jak miminko správně motivovat, případně odhalí problém. Návštěva neznamená nutně cvičení vojtovky. Ty budeš mít jistotu, že je holčička v pořádku a budeš jí umět případně správně pomoct k tomu,aby učení zvládla rychleji. ❤️

autor
15. led 2025

Holky, dekuju za odpovedi. Mate pravdu objednam ji k fyzio. A uvidim.

rnika
15. led 2025

Určitě reste. Můj nejstarší syn se mi pouze plazil ještě v 10mesicich. Tehdy jsem zažádá o žadanku do poradny. ( dětská mi stále tvrdila, že má čas....no u něj byl bohužel problém). Fyzio mi v podstatě vynadala, že má syn hypotonií končetin a měl dělat vojtovku, takto bylo víceméně pozdě. Ale díky nějakým cvikům se mi v roce posadil a začal lézt. Obcházet nábytek začal v roce a půl....Za kontrolu nic nedáte ( já bych byla ráda, kdyby mi to tehdy někdo řekl).

nelly_strokova
15. led 2025

Dcera taky preferovala plazení, přestože uměla i lézt, ale šlo jí to špatně a pomalu. Až na přelomu 9.-10. měsíce se rozlezla více a na začátku 10. začala sama sedět. Teď už tedy více leze, ale stejně někdy poleví a radši se plazí… Na fyzio jsme nebyli, podle doktorky to zvládla ještě v normě a je v pohodě. Od začátku byla trochu línější, tak to bude možná i tím. 😁

misha31
15. led 2025

Syn (nyni 12mes), sedi sam s rovnymi zady od 8m, lezt po kolinkach umel uz predtim, od 10 mesice obchazi nabytek, nyni se sem tam uz pusti. Me se zda v poho, ze v 9m jeste nes di, ale stoupa si k nabytku. Ja bych jeste mesic pockala, max se zminit detske, ale tot muj nazor

jancazao
15. led 2025

Každý má jiné tempo. Dcera si sama sedla až těsně po roku, v kolika lezla nevím, ale chodit začala v 16 měsících. Zato v roce a půl mluvila ve větách. Na hloupé narážky jsem odpovídala: tvoje v roce chodí, moje zase mluví…

cilkat
15. led 2025

Syn začal lézt až v deseti měsících, do té doby se plazil. Byl tou dobou v péči fyzioterapeuta a prý zcela v pořádku. Neseděl - používal klek na patách (ne "W", ale mezi patami a špičky pod sebe). Sedět klasicky sedět začal až hodně dlouho po tom, co chodil. Jediný, co se mi úplně nelíbí je to vytahování obouruč na přímo... To bych asi s tím doktorem/fyzioterapeutem konzultovala.

elesse
15. led 2025

Ja bych zacla od toho, ze plazeni je spatny pohybovy vzor a ve vyvoji nema co delat. Pak ze sed prichazi casto az po stoji, treba dcera sama sedela az v roce. Bezte na fyzio, maximalne zjistite, ze je vsechno v pohode a to taky neni malo

honatko092
15. led 2025

Všechno tu padlo, pro jistotu objednej k fyzio, může to být nějaká neposílená oblast. A hrozná matka fakt nejsi, jsi starostlivá matka, kdybys byla hrozná matka, tak to neřešíš, je ti to jedno a dítě necháš tak - a to ty neděláš 👍🏻

daasqua
15. led 2025

Asi má slabé břicho. Zkuste ho nějak posilovat (na zádech dávat nohy nahoru, pod bodycko dát plyšáka, ať ji to nutí zvednout břicho a začít lézt, mít neklouzavou podlahu, dělat opičí dráhy...). I to, jak si stoupá, vypadá, že to táhne špatnými svaly. Možná by se nějaká fyzioterapie hodila.
Sed může být klidně o dost později (syn měl správný sed až v 13m, co začal bez opory chodit, dcera naopak v 7m). Hlavní je, aby dítě dostatečně dlouhou dobu lezlo. Chodit může klidně o to později, ale lezení je velmi důležité.

janickaslepicka
15. led 2025

Máme 10 měsíčního chlapečka a jen se plazí a začal pérovat, taky ještě nesedí. Chodíme, teď už jen na ko, k RHB lékařce a vše v pořádku. Doktorka říkala, že na lezení má čas. Většinou to začíná mezi 9 - 11 měsícem. Vůbec bych to nehrotila

autor
16. led 2025

Dekuju vsem za odpvedi.