Musím přestat kojit - alergie na mléko
Ahojte maminky, po 3 týdnech na nemléčné dietě se dcerce vrátila krev do stoličky a musím přestat kojit. Dcerka bude mít mlíčko pro alergická miminka ☹ První dceru jsem kojila do roka a s druhou dcerkou jsem to měla také v plánu. Dost těžko se smiřuji s tím, že ve 2 a půl měsících musím přestat, když jinak prospívá a mléka mám hodně - jenže je to pro ni jed. Je tady někdo na tom podobně? Přešlo to vaše dítko a kdy?
@janabrozova tak pokud se rozhodnes, ze s kojenim opravdu nebudes pokracovat (vynechavat x potravin, ktere vadi + ty potencionalni alergeny neni s medem, ale da se to), tak doporucuji obvolat lekarny, kde neocate budete mit bez doplatku. Nekdy tam totiz chteji nehorazne doplatky, ale najdou se i lekarny, ktere nemaji na neocate doplatky. Ja jsem kojila do 18m, od 16m jsem zacala pomalu davat neocate (ale my uz mame junior). Pak jsme v 18m uplne presli na neocate, jelikoz jsem uz byla tak trochu vystavena z zivin. Ale nelituji toho. Jidelnicek totalne omezeny, nekteri rodinni prislusnici se na me divali ve stylu, ze nejsem normalni, ze kojim, ale manzel me podporoval a to pro me bylo to gro. Pokud bych Ti mohla poradit, zkus to vydrzet alespon do 6m ditete.
@zvedavec2 no já u male přibrala 7 kg a po porodu mi zbylo 1 kg a právě víc hubnout bych nerada 😀
@priefi já si asi vyzvednu beodate a ještě počkám. Zase co ze mě bude mi, když nebudu nic pořádného jíst ani já. A nevím jestli všude, ale u nás v Dr.Max na to doplatek není prý.
@priefi neocate tam mělo být 😉telefon si píše co chce 😀
@janabrozova zivin je dostatek, bilkoviny, vapnik, vse je ok. Jen je to omezujici, nemuzes mit chute, jist sladke (vsude, vsude je ta zatracena syrovatka).. Ale tak je to kazde volba. Mne to za to stalo, sla bych do toho znovu. Nejsem bio-kojo-matka, ktera kazdemu tvrdi, ze kojit = materska laska a je to jedine spravne... Ale zas vzdat se kojeni kvuli nepohodlnosti, to by mi prislo sobecke. Argument zivin neprojde, jak rikam, dietu jedem dlouhodobe, chodim na kontroly ke sve dr a posledni komplexmi testy (me) uplne ukazkove. Jen rikam, ze vsechno jde, kdyz se chce.
doktor ktery rekne, ze MM je jed, by pro me skoncil. Prestat kojit je strasny nesmysl. Doporucuji Veru Zikovou, nam pomahala s atopickym ekzemem. Staci vygooglit
@odula já si tehdy o tom hodně načetla a tehdy v těch pokynech bylo vysadit i vejce, protože bílek z vejce je hodně podobný té bílkovině kravské, a když by mělo vadit vejce, je lepší vynechat i maso kuřecí a krůtí, kde je té bílkoviny taky hodně, to samé s masem hovězím a telecim= kravská bílkovina. No jedla jsem nakonec jen maso vepřové a králičí, mléko ovesne, moc mi toho nezůstalo. Ale rok se to dalo vydržet.
@somalya no to slovo jed bych nebrala tak vztahovačný, on to myslí tak že ji to ubližuje prostě...ještě zkusím zabojovat a uvidím no...doufam, že to malou jednou přejde
@janabrozova průšvih je ten, ze za neocate se doplácí a časem nejde napsat na recept, od určitého věku dítěte. Takže pak dost leze do peněz. Vím to, protože tohle cca 2 roky zpět řešila má sestřenice, té doktor řekl to samé, nekojit, bude mít neocate a pak koukali, kolik každý měsíc doplácí. To jen tak naokraj.
@janabrozova jj, ja to pochopila 😊 mozna do 1.roku to je bez doplatku, od 1.roku je junior casto s doplatkem a u dr.maxe to tusim vyslo kolem 50kc/pixla
@bbn za neocate se nedoplaci, ale je treba obvolat lekarny... ptala jsem se dr.a ta mi rekla, ze pokud je kombinovana alergie (ne jen abkm), coz u nas plati, do 3 let nam neocate bude moci predepisovat a pak, pokud stale budou silne kombinovane alergie to pres ZP taky pujde, ale bude treba vyridit nejake formality. Byla jsem.mile prekvalena, protoze jsem se pred tim docetla, ze problem je od 2 let. Pevne doufam,.ze malemu zapracuje imunita a jak bude mkt 3, tak alergie budou tentam.. ale prozatim stale bojujeme hl.s vejci a bkm, a pak dalsi potraviny, ale ty nejsou az tak zakladni a jde je lepe nahrazovat.
@janabrozova jasne chapu, ale i poku by rekl, ze MM diteti ublizuje, neni to pro me clovek na svem miste. Dobry lekar, by mel vedet, ze je to pro takto male dite naopak to nejlepsi i vzhledem k tem alergiiim. Mel by umet mamince poradit, co jist a nebo odkazat nekam, kde ji bude pomozeno. Ja dietu s vyloucenim vsech moznych alergenu drzela mesic a pul. Nemohla jsem skoro nic a pravda je, ze jsem se pak take vydala tou jednodussi ale ne tak efektivni cestou a to u nas byly masti s kortikoidy, takze neodsuzuji, ze to nektera vzda. Odsuzuji ty lekare.
@priefi a jak se vám projevuje alergie na mléko a na vejce? Byli jste s prckem i několik na alergologii?
A zeptám se vás ještě, zkušených 😀😉 co jste tak jedly? Máte nějaké chutné recepty na pečivo, pomazánky či kaše ( já snidala casto mléčnou ovesnou). Ale bez mléka se mi to nechce ani zkouset vařit. Navíc miluju mléčné výrobky a tvořily základ meho jídelníčku...a jsem mlsna, tak mi chybí čokoláda hrozně. To řešim marmeládou 😊 ty veganské paštiky nic moc tada a rýží náhradní, jogurtu brrr a něco co vypadá jako si a nemá to žádnou chuť to je taky síla. Jediný hummus mám ráda 😀
@janabrozova Mrkni se na knihu Radost ze zdravých dětí od Strnadelové a Zerzána. Jsou tam dobré tipy na kaše, úpravu zeleniny, spousta receptů bez masa, saláty atd.
@janabrozova tak já ke snídani musli s ovesnym jogurtem třeba. má to specifickou chuť ale dá se. hlavní jidla většinou plátek masa a kupa zeleniny. ,misto masla tedy margarin . z toho udelas hafo pomazanek na rostlinny bazi. nebo se jako základ da použít třeba avokado. je toho mraky co se dá dělat, , jde vlastně jen o zvyk. když jde o pečivo,v dobrým kvaskovym chlebu nemusí být kapka mlíka. výborný zkusenosti mám s výrobkama otly. hlavně ta jejich smetana na vaření - skoro bych nepoznala že je ovesna. vařím z ni pořád í když už nemusím. zkus se poptat, už se toho dá v prodejnách zdravý výživy sehnat o dost víc než před 9 lety..jo a možná nějakýho dietologa zkus kontaktovat.zahlidla jsem tu už í tip na někoho. tak ať se daří a hlavně ať je malá brzo bez trápení s briskem 😘
@priefi no a jde o tu kombinovanou alergii. Tady je problém, ze u naprosté většiny děti se alergie na bkm nedá do určitého věku prokázat. Pediatři můžou neocate předepsat jen do určitého věku, nevím do kolika let, mám dojem, ze sestřenice říkala něco o roce? Pak na to musí mít zprávu z provedených testu z alergologie nebo gastroenterologie? ale u děti je tato alergie prokazatelná testy až tak od 3 let? Hele, já to přesně nevím, jen vím, jaké s tím měli problémy a ze po určitém čase si to museli hradit sami a nebyla to malá částka.
Dcera začala mít problémy hned po porodu, ještě v šestinedělí, postupně se to zhoršovalo,tekutá hlenovita stolice,ekzém, nitky krve, neustále nespokojená. Přísnou bezmléka dietu jsem nasadila sama velice brzy, asi ve 4 měsících jsem se probojovala na alergologii imunologii, po všelijakych testech kožní, krevní, na zádech několikadenní, vyšla dcerce pšenice, žito, vajíčko. Po konzultaci jsem začala dietu bez mléka, i kozího, vajíčka, lepku, kuřecího masa, sóji. A že začátku se hlídaly i stopy ! A pomohlo to, kojila jsem do 18 měsíců, pak se dcerka odstavila, teď je jin2,5 a má dietu jen bez vajec. Chce to hledat informace, a čiší a číst, pozor i na složení léků apod. Jinak se dá živit celkem v pohodě, člověk do toho vpluje ani neví jak, dobrá je dm drogerie, místo mléka jsem používala mandlové, ryzove, dělá se i šlehačka. Kdybys něco potřebovala vedet tak klidně napiš do SZ.
@janabrozova čokoládu jsem kupovala v Lidlu na vaření, koukni na složení jestli nezměnili. Potom super různé raw tyčinky z datle a ořechů. Hodně ovoce,zeleniny, pečivo jsem si na musela péct bezlepkové. Když mě honila mlsná uvařila jsem si čoko pudink v rýžovém mléce. Jedla hodně ořechů,sušené ovoce. No je toho mraky, i dvoje vánoce a cukroví jsem zvládla 😊 místo másla na pečivo perlu a sádlo. Obecné hodně masa, masové pomazánky,slaninu. V létě domácí ovocné nanuky, člověk si poradí když hledá informace.
@petrasipkova1 na ořechy taky pozor,hlavně že začátku - a pokud ještě neví na co má dcerka alergii /intoleranci
@janabrozova reaguju Jen ke kvalite mm ve vztahu k jidelnicku matky, to je neustale "precenovana" vec. Jinymy slovy dieta sebeprisnejsi neznamena nekvalitni mm.
Ja bych fakt zkusila radeji u sebe dietu, nez UM.. kamaradky dcera ma BKM a kdyz chtela zkusit UM, tak dcera nesnesla zadne hypoalergenni UM.. po vsech krev ve stolici a sileny koliky.. tak pokud uz bys chtela zkusit UM, pozor, at se ti neztrati mliko, at pak nejsi uplne v haji, pokud ji to UM nesedne..
Rozhodla jsem se vyckat ještě než bude mít ukoncene alespoň 3 měsíce, to je do 20.2. nebo do konce února. Myslite, že by nás vzali na alergologii bez žádanky od pediatra?
@petrasipkova1 jj mám i teď dost podobný jídelníček jak píšeš 😀

@janabrozova vidis, je nas zde spoustu, bohuzel je to dnes relativne caste. Nejsi prvni ani posledni :( ale mame vyhodu, ze informaci je dostatek a reseni existuje. Spis jde o to, jestli ti to za to stoji. Ta jidelni omezeni jsou tezka, ja tu dietu v striktni forme drzela dlouhe mesice, syn to mel spatne. v lehci forme jedem dodnes (porad kojim, 2,5roku, syn je prisavka).
Odstavit a dat neocate je to lehci reseni. Ja te nesoudim, nema to tak vyznit, kazda podle sebe. Ale co kdyz ti neocate chtit nebude? Ma specifickou chut, syn ho nevzal do pusy. Ja to zkusila, ale nechtel ani cut. Ja to mela jako zalozni variantu, ale nakonec jsme to s tou dietou zvladli. Jo a velke plus diety? Zhubnes za par mesicu na modelkovske miry 😉