Ulcerózní kolitida, musím přestat kojit?

anguly
29. čer 2015

Ahoj. Mám takový problém, už v těhotenství jsem měla často střevní potíže, ale asi 2 měsíce po porodu se mi to začalo zhoršovat... Šla jsem tedy na vyšetření a doktor říkal, že mám ulcerózní kolitidu a že bych měla přestat kojit a začít se léčit...

Špatně jsem snášela, že bych měla přestat kojit a chirurg mi řekl ať se tedy domluvím s gynekologem a pediatrem na ukončení kojení.
Gynekolog mi řekl, že není úplně nutné přestat kojit, že mám zkusit bezlaktózovou dietu, že se to většinou spraví. Můj praktik mi řekl, že taky doporučuje spíš kojení... jen kdyby se to zhoršovalo i přes tu dietu, tak to mám ukončit. Chirurg říkal, že to teda mám zkusit, že ty hodnoty z krve nejsou tak zlé... a podle biopsie se to s ulcerózní kolitidou shoduje jen v 1 znaku.

Když jsem se šla poradit s pediatričkou mrňouse, tak mi řekla, že si myslí, že bych měla přestat kojit, že není dobré, když vynechám mléčné výrobky (kupuju si bezlaktózové mléko a tak a říkala jsem jí to). Říkala jsem si, že prostě zkusim kojit dál a uvidim...

Potom co jím bezlaktózové výrobky, tak mám skutečně minimální střevní problémy, ale pokaždé když jdu k pediatričce, tak si připadám jak prašivá. Malej míň přibírá... a paní doktorka "a maminko pořád kojíte nebo už se léčíte?" ... Malej má vyklenutou fontanelku (od narození) a najednou: "no já vás raději pošlu na neurologii obzvlášť, když jste teďka nemocná" (a jinak by ho tam jako neposlala???). Ulcerózní kolitida přece není nakažlivá.

Já nevim jestli jsem zaujatá, proti paní doktorce, ale nepřijde mi v pořádku, že pokaždé když tam přijdu, tak si připadam, že já jsem nejhorší a nejblbější matka na světě.

Máte někdo podobnou diagnózu nebo zkušenost. Opravdu jsou obavy paní doktorky na místě?
Děkuju

betelgeuzz
29. čer 2015

Kamarádka má ulcerozni kolitidu, brala léky, obě holky kojila asi do roku. Potom, co se začala zajímat o zdravou stravu, omezila maso, mléčné výrobky a lepek, je i bez léků.
Je spousta maminek, které drží bezmléčnou dietu kvůli různým problémům u miminka, např. koliky, atopický exém a normálně děti kojí. Taky jsem dietu jednu dobu držela. Myslím, že je tvoje pediatrička zaujatá a o kojení moc neví (bohužel spousta dětských lékařů dávají ke kojení a výživě špatné rady, i když od nich by člověk čekal, že se v tomto ohledu vzdělávají). Jinak o kolitidě nic extra nevím, ale nevím, jestli tvoje problémy vyřeší bezlaktozové mléko. S mlékem bývají dva problémy – intolerance laktozy, kdy stačí jíst bezlaktozové výrobky, a alergie na bílkovinu kravského mléka, kdy vadí i bezlaktozové mléko. Takže odzkoušet, jestli to vyloženě bez mléka nebude lepší.

blanka.k
29. čer 2015

@anguly Ahoj, UC mi diagnostikovali před 21lety (v pubertě), od roku 2000 jsem bez problémů a léků. Zároveň s UC se mi objevila alergie na lepek a mléko, jak odezněly problémy s UC, tak se "vytratila" i alergie,ale já od té doby nemůžu mléko ani vidět. 😅 Při těhu jsem se ptala zubní, jeslti to nevadí, že nejím ml.výrobky,prý ne 😝 Samo po porodu najednou každý rok kaz (do 31let jsem neměla jediný), oslabená sklovina....takže teď se snažím aspoň jíst bílou Hollandii + mám koupené vitamíny, jediné co sním je ten jogurt a k vínu sýry 😅 bezmléčné diety bych se nebála, jen je potřeba to nějak vykompenzovat 😉
A co léky, máš nějaké? Pokud se ty nevyluřčují s kojením, nepřestávala bych. Mám sice od UC klid, ale zas zas od té doby jsem měla 3x chron.zánět žaludku, naposledy, když měl syn 18měs, dostala jsem léky, a musela jsem ukončit kojení,ale už mi to samzořejmě nevadilo, už byl "velký". Kdyby to přišlo dřívě a opravdu nebyla jiná možnost, zdraví je prostě přednější, nekojit dítě a mít ho na umělé stravě není ostuda, hlavní je být psychicky v klidu!
držím moc palce v boji, já jsem u nás v rodině 3.generace s UC a Crohnem, tak se děsím,co "zdědí" syn 😅

anguly
autor
29. čer 2015

No já právě léky nemám, doktor mi řekl, že když mi napíše léky, tak že už pak nesmím kojit, proto zkouším tu bezlaktózovou dietu, abych kojila co nejdéle...
Ale nikdo se neobtěžoval mi udělat nějaké testy třebas z krve jestli nemám nějakou alergii na potraviny. Tak jsem se z vlastní iniciativy objednala na testy na alergologii, ale protože nemám doporučení, tak mě objednali až v září 😒

Díky moc, celkem jste mě uklidnily 🙂

betelgeuzz
29. čer 2015

@anguly já bych zkusila to mléko vysadit úplně. Mléko není pro trávení nic extra, jsou potraviny, které obsahují vápníku i bílkovin víc a v lépe využitelné formě. Problém může být, že když je někdo zvyklý jíst hodně mléčného a pak vysadí, tak pak to nenahradí ničím jiným a strava může být nevyvážená, např. málo tuků, málo bílkovin.
A k těm lékům, prý existuje velmi málo léků, kvůli kterým se nemůže kojit, jak píšu výš, kamarádka s nějakými léky normálně kojila. Spíš to chce ověřit na laktační lize, o jaký lék by šlo a jestli je opravdu nutné kvůli nim nekojit. spousta doktorů radši doporučí ukončení kojení, než by zjiš´tovali, jak to s tím lékem je.

anguly
autor
7. črc 2015

betelguezz já to s tím mlékem bez laktózy taky nepřeháním, ale popravdě nejsem odborník na zdravou vyváženou stravu, tak když jsem víc unavená nebo mám na něco hroznou chuť tak si třebas dám pro lepší pocit sýr bezlakózy... Pomalu se ale vzdělávám, jaký živiny jsou v čem a jak to nahradit 🙂

O těch lécích, že jich je málo, který vadí při kojení jsem taky slyšela. Dokonce mi to říkala i laktační poradkyně do telefonu... I na jiných diskuzích na netu psali, že mají stejnou diagnózu jako já a normálně kojili i s lékama. Pokoušela jsem se o tom domluvit s doktorem... ale je to marný. Chce mi napsat prostě jeden lék a tam je napsáno, že se při kojení nedoporučuje (a jiný léky asi neexistujou podle něho :-/ )