icon

Může být dítě vyhozeno ze školky?

18. dub 2020

Dobrý den, z důvodu špatné finanční situace a nutnosti pracovat musím dceru umístit do školky ve věku cca 2 roky a 9 měsíců, ředitelka školky má volných míst hodně, nastupovat bude v září. Teď má dcerka 2 roky a 5 měs. cca, a i když se snažím, nic neumí (a dokonce mám pocit, že umět nechce, vadí jí, že se snažím aby jedla sama, vynucuje si krmení, a tak je to se vším, nočník odmítá..). Strašne se bojím, že mi hned první den nebo týden ve školce řeknou, že si ji mám vzít zpátky domů. A já už budu domluvena v práci. Žiju sama v cizím městě, babička je nemocná 400 km daleko, kamarádky na hlídání nemám.

Strana
z5
orisek56
30. dub 2020

@priefi ty brdo pockej, ted si sedim asi pozde v noci na mozku, ale ja to bodovani nechapu....

alcar
30. dub 2020

@orisek56 necim, jestli chapu tvuj dotaz, tak snad odpovim spravne. Ty roky, to je vek ditete. Tzn. dite, ktere ma 5 let a je ze spadove oblasti, tak ma narok na skolku jako prvni z tech vsech kategorii. Cim mene ma dite roku a je navic jeste mimo spadovou oblast, tak ma nejmensi narok na skolku.

kometkak
30. dub 2020

Jsem učitelka v MŠ. Školka není hlídací instituce ale vzdělávací. Učitelka nemá kapacitu při poštu třeba 28 dětí ve třídě přebalovat.. To je možné třeba v jeslích nebo v soukromých školkách, kde je počet dětí bývá mnohem nižší. Dítě musí být alespoň trochu samostané. Používaní WC, najíst se lžící, napít se, oblékat se (přiměřeně věku) nebo alespoň snaha se oblékat.. Ve školce probíhá adaptační období, kde se na začátku všechny děti učí, co a jak. Vše se jim ukáže a učitelky mají trpělivost. Je jasné, že jim vše trvá, některým se stýská, brečí, program se tomu přizpůsobuje.. děti se jen seznamují navzájem a s novým prostředím, režimem, pravidly atd.. Některé děti vozené matkou v kočáru se učí chodit na vycházky, být bez dudlíku, někdo má problém s jídlem.. Rodiny a prostředí je různé, odkud přichází.. Do září máte spoustu času ještě nacvičit. Ale je to hlavně na Vás.. nekrmit, zrušit plíny, zrušit kočárek, aby poznalo své oblečení.. Občasné počurání se neřeší, ale už jsem zažila pár dětí.. co byly ze školky vyloučené (říjen, listopad), protože nezvládaly základní hygienu..

kometkak
30. dub 2020

@elu A to je v pleně celý den? Kdo ho přebaluje? Nebo má méně než 2,5 roku a má tam chůvu navíc?

orisek56
1. kvě 2020

@alcar jo ahaaaa. Tak ted uz to chapu, celkem logicke. No uvidim, my to zkusime na vsechny strany no,, bud nas vsude poslou do kytek a skoncime tam kde nechci a nebo nekde uspejem. Skolek mame v okoli celkem hodne a zaplnena byva zrovna ta, kterou nechci. Ale kdyz to nepujde, tak s tim nic nenadelam. Diky

priefi
1. kvě 2020

@orisek56 jde o věk dítěte a zda je ve spádové oblasti či nikoli. Pak další body získá za to, pokud sourozenec dochází rovněž do této příspěvkovým (buď MŠ nebo ZŠ) a pokud je rodič zaměstnancem příspěvkovky. Body se sčítají a ty děti, co mají nejvíc, budou přijaty
@kometkak my hlavně musíme nacvičit utírání zadečku po velké... Spíš mám strach, jak to bude realně fungovat s alergiemi, mám fakt strach. Jinak známí mají holčičku, co teď měla 6 a stále se ve školce počůrává a nikdo ji nevyloučil.

mourovatakocka
1. kvě 2020

@priefi No ty vole, sorry jako, to je mazec to bodování! Jak tak na to koukám, musela bych mít asi vyšší dosažené vzdělání :D Já se smířím s losem osudu, a nepřijatým dítětem, ale tohle bodování teda nedám :D

priefi
1. kvě 2020

@mourovatakocka není to složité 😉 třeba můj syn bude mít 4 a je ve spádové oblasti, takže by měl mít 8b
Ale kdybych už měla v této příspěvkové dítě, buď v MŠ nebo ZŠ, tak by syn měl 8+6=14
Kdybych navíc byla zaměstnanec, bylo by to 8+6+5=19

Takže v první řadě si určirčíš, kolik Tvé dítě bude mít k 31.8., pak zda jste nebo nejste ve spádové oblasti a pak bonusové body pro zaměstnance a pro sourozence.

priefi
1. kvě 2020

@mourovatakocka jinak já si to nevymysleli 😂 bodování máme na přihlášce 😅

mourovatakocka
1. kvě 2020

@priefi Je to strašlivé 😂 Já se smířit s tím, že do jedné školky se nedostane, protože je malá a do druhé možná taky ne 🤷 Každopádně mnoho zdaru se školkou 🙂

priefi
1. kvě 2020

@mourovatakocka děkuji, také jsem.zvedava, zda se dostaneme 😅když tak nám prý nabídnou jinou spádovou školku

kaja2016
2. kvě 2020

@majsina A kdyz jsme zvykly ten zadek doma mejt, tak mu ho i umejou, nebo je toaletak zkratka povazovan za hygienictejsi variantu? .-) Byt logicky neni.-)

kaja2016
2. kvě 2020

@veronikav31 Hele nevim, myslim, ze to takhle nebylo. Hlavne, at ta diskuze probiha v nejakych mezich slusnosti a zbytek je uz proste jen diskuze.-)

majsina
3. kvě 2020

@kaja2016 tak to teda nevím, ale myslím, že ne 😀... řekla bych, že toaleťák je standart.... To mu myjete zadek i když jste někde mimo domov? Restaurace, zoo, výlet apod???

priefi
3. kvě 2020

@kaja2016 mýt zadeček určitě nebudou 😉

veronikav31
3. kvě 2020

@kaja2016 já nic teď nepsala...tak nevím o co jde

alcar
3. kvě 2020

@kaja2016 ve skolce je hygienictejsi spis toaletni papir. Doves si predstavit, ze by ucitelka myla vsem zadky?

kometkak
3. kvě 2020

@priefi Tak utírat zadek klidně učiteka pomůže.. Občasné počurání se taky neřeší..(zabalí se vše rodičum vyprat domů) ale každodenní a stale opakující, bez nějakého pokoroku je problém.. U nás byl vyloučen chlapec, co si nakakal do punčoch, nic neřekl. Propasírované bobky otiskoval po koberci, židlích atd.. Pravidelně prakticky každý den.

marti89
3. kvě 2020

Malýmu teď budou 3, na nočník mi odmítá chodit, byť moc dobře ví, k čemu slouží - radši se počůrá. U jídla mi protestuje a dožaduje se sladkýho, když jí u stolu manžel, nedělá to a nacpe se. Určitou roli v tom bude mít, že jsem těhotná, tak zkouší bojkot, co vydržim a aby si vynutil pozornost. Protože po blicích stavech mam houby fyzičku, má plenu a zatím to neřešim - bude brzy teplo, tak pak mu ji na ven seberu a uvidíme. Nicméně na téma školky jsem se s ním bavila, jestli by si chtěl chodit hrát do školky s dětmi a vysvětlila mu, co se tam dělá (chodili jsme na 2 kroužky mezi děti, bavilo ho to, tak představu má). Sám si zvolil, že chce být se mnou doma a já jsem svým způsobem ráda, protože si bude moct v klidu zvyknout na brášku, nechci, aby se cítil ve školce, že ho tam odkládám, ale aby se tam těšil na děti. Tlačit ho proti vůli nebudu, dozraje k tomu.. Možná bych zkusila vysvětlit, že musíte nastoupit do práce a za penízky si pak budete moct dělat výlety, koupit nějakou hračku či ňamku a že bys radši byla s ní doma, ale bohužel to nejde. Jestli v okolí funguje školka, chodila bych s ní okolo, aby viděla ty spokojené hrající si děti. Jídlo ji donutí hlad, postavím před malýho (a záměrně dělam, co mu chutná - buď se nají, nebo je o hladu).

@letalnica Syn umí perfektní kotrmelec od 2 let, zatlouká hřebíky líp jak tatínek, dokonce pozná většinu nářadí, hraje si s mnoha hračkami a denně na hřišti a v mnoha ohledech je vyspělý jak 5letá neteř. A s telefonem umí, pouští si na něm v kontrolovaném čase pohádky - miluje Králíčka Binga (vzdělávací klipy pro děti, probírá se tam i téma počůrání ve školce při hře, nakupování atd.) - naopak děti spoustu věcí pochopí snadněji a raději od kamarádů plyšáků, některé se svým oblíbeným chodí k doktoru, zubaři.. Já se třeba snažila ho naučit dobrý den - nic, ale z toho videa od králíčka to začal říkat perfektně sám a bez nucení, i mnoho jiných slov. Takže ne vždy je mobil špatný..

kometkak
3. kvě 2020

@kaja2016 Učitelka má ve třídě třeba i 28 dětí. Není v jejich silách každému umývat zadek.. Už to utírání je problém, když ji každou chvílí někdo volá. Většina matek má pocit že se od rána do večera nezastaví a to mají doma jedno, dvě děti. Teď si to vynásobte 20x. Pokud by se něco změnilo a počet snížili třeba na polovinu, nebo přidali do třídy nějakou asistentku na toto.. tak by to bylo něco jiného.

kaja2016
4. kvě 2020

@majsina No je to zapadoevropsky standard, je zajimave, jak se to vzdycky lidi dotkne. Vzdyt preci nijak nehanim ty, co si zadek nemejou.-) Selskym rozumem je opravdu zadek otreny papirem a nasledne umyty cistsi nez zadek jen otreny papirem. Kdyz se jen otres, tak ti stolice na zadku proste zustane az do vecerni sprchy. Jinak jo, ja teda po velke si zadek meji vsude, i diteti, vubec si nedokazu predstavit to nedelat, kdyz uz je to nutne zde vypisovat pod svou fotografii🙂
@alcar Hele docela dokazu no, je to otazka 3 sekund, samozrejme mam na mysli ty male, co to neumi sami. Me teda zaujalo i to, ze tem malym utomaticky bezproblemu zadky utiraji, to jsem necekala. Myslela jsem, ze to bude patrit k zakladnim podminkam prijeti, ze si zadek utre sam a nekde budou benevolentnejsi a nekde ne.
@kometkak Tak ja jsem pracovala i jako pedagog ve vice institutich, takze vim co ta prace obnasi.-) Oni jsou i narocnejsi prace, tak proto mozna nektere maminky cekaji od ucitelky vic. Myslim, ze je dobry si ozkouset vic povolani a pak soudit. Me se konkretne ve skolce libilo, prace me nestresovala, neprislo me to zatezujici. Je fakt, ze slo o mensi kolektiv, ale zase jsem mela 12ti hodinovou prac.dobu, deti s postizenim a i jine povinnosti nez pedagogicke. Ale i jsem ucila, delala v detskym domove ( v zahranici)pracovala v druzine ( v cr) takze vim, co to je zvladnout 30ti cleny kolektiv. Kazda prace ma zkratka neco, me fakt jen zajimalo, jestli se "to" dela a nebo ne.

alcar
4. kvě 2020

@kaja2016 ja teda nemohu posoudit jine deti, ale ty moje ve trech letech si utrit zadek neumi a ani dcera to neumela.

kaja2016
4. kvě 2020

@alcar Moje to neumi ani ve 4, ale je fakt, ze jsem ji to neucila, nebyl duvod...

Strana
z5