Ahoj, za mesic jsme pozvani na svatbu kamaradky. Male bude v tu dobu 8 mesicu. Zatim nesedi, neleze, ale plazi se a chce byt idealne co nejvice na zemi, kde si hraje a zkousi lezt atd. Prosim o tipy, jak zvladnout cely den v pohode, aby se mala nenudila. Svatba je klasika na urade, pak prejezd do hospody, kde bude hostina. Urcite s sebou vezmem nositko na obrad a kocar, aby se mela kde natahnout a prospat. Zatim ale nevim, jak to udelat na hostine. Kde bude mala, kdyz nesedi? Nebudeme sedet nikde mimo, aby ji mohla mit v kocarku. Byl nekdo s takto starym deckem na svatbe? Jak jste resili/zvladli hostinu, kde se podaval obed a nebylo to formou rautu. Nejak nevim, jak ji udrzet na kline, kdyz budeme jist, navic, kdyz nebude sedatnechci ji posazovat na klin, to nedelame ani doma. Diky za vsechny tipy a rady.
@prejeta_zaba No neměla jsem důvod. S našima máme úžasný vztah, travíme spoustu času na společných výletech, návštěvách, zahradě, u praprarodičů. Vzájemně si pomáháme. Nejsou klasičtí hlidaci prarodiče - oba pracuji. Do dvou a půl let starší jsme bydleli 300 km od sebe a s dětmi jsem jezdila pravidelně co 14 dni na prodloužený víkend sem, občas naši za námi (když práce dovolila). Nikdy jsem je nezneužila, co se hlídání nebo pomoci týká. Obvykle mi pohlídají max dvě hodiny za měsíc, když už fakt nemůže muž a je na služebce. Děti jsou na ně ale zvyklí, protože jak jsem psala, travime spolu několik hodin týdně všichni. A k otázce. Naši se na obřad těšili, když to byla moje skvělá kamarádka, kterou znají roky. Pak byli rádi, že si zajeli na oběd - mamča jednou nemusela vařit, prošli se a hned přijeli za námi. V našem případě bylo jasné, že děti přeberou, podnikame dost věcí a dokážu už odhadnout co pro děti je a není. Navíc děda, když může, tak si vezme volno a jedeme na výlet apod. Zakladatelka to může mít jinak, s kojeným miminkem je to jinak, ale pokud jsou vztahy vyvážené a založené na důvěře, tak myslím, že každý prarodič, dobrý kamarád, teta to pro dítě a rodiče rád udělá. ;)
@normalnimatka tak nejdu tam za ucelem bavit se, ale ze slusnosti, ze jsme pozvani, chce nas tam mit, tak prijdeme, ono kdyz je decko, tak uz to nikdy nebude jako driv a prece kvuli tomu, ze se musime male prizpusobit neprestaneme chodit na svatby, jezdit na vylety, atd. Beru to tak, ze vypadnem z bytu mezi lidi, do jineho prostredi, nepredpokladam, ze si s nekym pokecame, kdyz tam nikoho nebudeme znat, ze budeme tancit,atd, beru to jen jako vytrzeni ze stereotypu
Uprimne,me too prijde jednodussi,nez s ditetem,ktere uz lozi nebo prave zacalo chodit. My jsme byli nedavno,nas 3lety si to uzil doo deviti do vecera,ale mladsi (1,5r) vubec. Nema rad moc lidi pohromade, porad nekde chce behat,schovava se, porad nekde neco ujidal...v hlidani jsme se stridali s manzeleme, moje mama neprisla,ikdyz jsme byly domluvene.
Rekni neveste,at te da na kraj stolu, v rest svatbu neznam,ja jsem byla vzdy jen na tech soukromych. Jestli ovsem mas takove starosti, tak bych sla na obrad a domu. Neni na tom nic spatneho,mate male jeste fest kojene dite. Ja jsem v te dobe kojila co 3-4h takze jsem omezena tak nebyla.
Ne hne omezit,ale proste na cas nebudes dostupna vsem a vsemu kolem. To je uplne normalni. Deti vyrostou a uz je to zase jine. Ja jsem mela jit kdysi spoluzacce na svatbu po mem 6n, no nesla jsem, co bych tam delala, s ditetem perm na prsu, do toho latkove pleny, ja unavena, rada,ze jsem doma...ikdyz bych moc rada sla,vzhledem k situaci to holt neslo.
Ted jsme cerstve po svatbe s malou 9.mesicu a az na vedro 35° to mala zvladala uzasne. Hodne se nosila, chovala. U jidla mi sedela na kline a davala jsem ji jeji jidlo zrovna a nebo kousicky masa, zeleninu. Kdyz byla uz hodne nevrla, mela jsem s sebou decku a dala jsem ji na travu na dvorecku restaurace. Hodne i spala.
@lobella no právě.
1. nedělám věci jen ze slušnosti, když prostě nechci. (ale vy chcete, tak fajn)
2. však já taky píšu, že bych z tý "slušnosti" šla na obřad. to je podle mě dostatečný prokázání toho, že to s onou osobou sdílim.
3- opět jak jsem psala, VELMI záleží na děcku. kupř. moje by prostě nevydrželo xhodin jezdit v kočárku a mezitím se kojit. kojilo se furt. blbě spalo. ani v nosítku by nevydrželo tak dlouho. a taky bylo třeba dost ubrečený, takže jako furt tam někam akorát odcházet dopryč, abych neobtěžovala druhý. dítě citlivý na zvuky a hluky.. nemožnost pořádnýho pohybu. - v tomhle věku nevydržel na dece kdekoliv, prostě lezl jak drak. v ruce by vydržel, ale určitě ne moc dlouho. už vidim, jak by bylo v tý hospodě spokojený byť jen pár hodin. to fakt zapomeň. a jako bonus - někomu taky dělá špatně jen to vyjetí z nějakýho zaběhlýho režimu. takže dítě rozesraný a ještě nespokojenější na dalších x dní. jo, to rozhodně chceš... mně by to za to nestálo. můžou bejt okolnosti takový, že to bude v pohodě. rozhodni dle toho, jak zná šsvoje dítě a to zázemí. ptala ses na zkušenost, tak já píšu svou.
Absolvovali jsme svatby se všemi 3 dětmi v různém věku už od jejich cca 2 měsíců 🙂 velké rodiny hodně kamarádů....😃
V naprosté většině jsme tam ale prespavali, takže jsme přímo v místě hostiny vždy měli pokoj, kde měl člověk trosku to zázemí.
Věk 8 měsíců je nešikovný na tyhle akce - ale zase lepší než rok a půl, kdy už zdrhaji 😃
Vezmi hračky, nějaké dobroty “do ruky” pokud už je vedete a uvidíš - záleží jakou bude mít prcek náladu, ale jdeš tam s manželem, tak se u nej hold dyztak vystřídate 🙂
Užijte si to!!! 🍀
Btw koukám ze některé nepochopily dotaz : zadavatelka se nepta, jestli JÍT nebo NEJÍT ;) těší se a v plánu to mají
@lobella byla jsem predloni, dcera 6,5mesice, sestry malý 14dnu. Při hostině jsem u sebe měla kočár, během oběda koukala kolem sebe, po celou dobu oběda vydržela v tom kočáře a nakonec usnula. Vše probíhalo uvnitř, ve velkém salonku v hotelu. Venku se být nedalo. Pro kojící matky byl vyhrazen jeden pokoj v hotelu. Já chodila kojit do auta, byla jsem tak zvyklá různě na cestách, otevřela jsem dveře, auto bylo zaparkované u velkého rybníka, tak jsem kojila, koukala na vodu a bylo to moc fajn. Během odpoledne se zabavila různě. V náručí, nebo si hrála v kočáře a nebo "tancila" s někým, kdo ji měl na rukách. Ani jednou nebrecela, vše proběhlo v absolutním klidu, v pohode, 2x jsem ji uspala v kočáře a tedy 2x 1,5hodiny spala normálně v kočáře u nás u stolu (hudba byla ve vedlejší místnosti). Hračky jsem měla asi 3, kojila jsem po 2,5hodinach......užila jsem si to absolutně v pohodě, v klidu. Vydrželi jsme hodně dlouho. O 14dnu později jsme potom absolvovali svatbu další. Tam byl "problém" jen asi 10minut u stolu při obědě, který jsem rychle vyřešila a jinak opět vše úplně bez problémů. Žádné krámy jsem moc netahala. Malá se vždy zabavila pozorováním okolí nebo těma 2-3hrackama,co jsem u sebe měla. Rada si i jen tak lezela v kocaře a vystacila si sama. Opět 2x spala a to i v místnosti, kde byla tentokrat přímo i hudba. I tam jsme vydrželi do pozdního večera 🙂
*ber jako bys byla s prckem doma
Byli jsme s malým když mu bylo půl roku. Bylo to otřesný, on se bojí hluku, takže celý den prořval. Navíc on nevydrží ani chvilku sám v kočárku, který jsme měli přímo na hostině vedle stolu, ale k ničemu no. Svatbu jsem si opravdu neužila, málem mě to stálo nervy. Oběd jsme si teda dali na střídačku s manželem, jeden jedl a druhej nosil. Dát tam malýmu někam deku na hraní nebylo možné, prostory na to nebyly vůbec uzpůsobeny a bála bych se že by na něj někdo šlápl. Pak ho manžel vzal na dvě hodiny do kočárku, takže taky spoustu věcí ze svatby prosvihl. A malej by v zastavenym kočárku a v tom hluku nespal. Chůvičky z hotelového pokoje neměly dosah, fakt vše super 😀 co poradím, tak je nosítko. Večer jsem si ho tam dala a tancovala jsem s ním a to byl spokojenej konečně.
Já byla s dětmi na několika svatbách, ale pokud to jen trochu šlo, tak jsem je na svatbu nebrala a s manželem jsme šli sami a pořádně si to užili s nevěstou a ženichem. I vůči nim to bylo fér, pozvali nás, abychom s nimi užili jejich den a ne se celý den naplno věnovali dětem a byli tam spíš jak na nějaké party a ne na svatbě. Pokud bydli prarodiče blízko a jsou ochotni, tak se s nimi domluv, aby ti dítě aspoň na chvíli vzali ven, povozili v kočárku a vy mohli na svatbě aspoň hodinu fungovat normalne bez starostí co s dítětem.
@vanilkacka svatba je ve vsedni den a chodi do prace, takze nikdo nepohlida a aby si brali dovolenou to nechci, zvladneme to takhle s mamzelem sami
To, že si malou “posadíš” na klín a opřeš o hrudník není posazováni 😉 zkus si zjistit, jestli v té restauraci nemají polohovatelnou židličku na krmení (nebo si přivezte svou). Bude tam “sedět” a koukat na lidi. My jsme byli na svatbě, když bylo malé 10 měsíců. Už teda seděla, ale nechodila. Lezla tam po zemi nebo obcházela stoly. Takových děti tam bylo spousta. Vím, že píšeš, že nejde nechat někde hlídat, ale neužiješ si to, bohužel 🤔
@lajla @v_erunka taky jsem si to říkala, s tím "sedem". 😀 Zakladatelko, nikdy s nechovala nesedící dítě v sedě? Jako ty v sedě, dítě na tobě pololeží, případně se po tobě prostě nějak válí. Naše děti taky seděly až naposled, jinak už dělaly všecko - stály, lezly, takže u stolu (nebo kdekoliv) s nimi sedím odmala tak, že je prostě "mám na rukách" a třeba jím, kecám s ostatními u stolu, jak se dá. Myslím, že ty taky, akorát si to neuvědomuješ. ;) Svatbu si v rámci možností užijte, netřeba z toho dělat vědu, když jednou za čas nemá dítě všecko pinktlich doma, nic se mu nestane. 😉
No já byla pozvana své dobré kamarádce na svatbu to dceři bylo 5 měsíců co hodinu kojena do kočáru ani cut. Kamarádka měla svatbu začátkem dubna a byla to venkovní svatba takže teplota venku byla kolem 7 stupňů a strašně pršelo. Tehda rostly dcerce i zuby zrovna kamarádka sama řekla když nedojdem pochopí to že sama má dítě, že počítá stím, že změna může nastat ze dne na den. Den před svatbou jsem ji teda psala, že počasí bude hnusne a malá je strašně protivná že ji pořád lezou zuby že uvidím další den kdyby bylo zlepšení dojdem. No co mi odepsala..... z chrápající kamarádky se stala nechapajici obratem mi došla zpráva jste vyskrknuti ze seznamu už nemusíte chodit. Takže asi tak.... Bylo mi to vycteno. Teď mám svatbu já a co myslíte přijala mé pozvání? Samozřejmě že na truc ne....
na mě by tohle nebylo. vysvětlila bych to kamarádce a vykašlala se na to. moc starostí za málo muziky - jen ze slušnosti. myslim, že fajn kamarádka to pochopí a neurazí se. a kdyby jo, její problém.
já bych to udělala tak, že bych asi absolvovala jen obřad s dítětem v šátku a pak frnk domů.kdyby to byl někdo ne tak důležitej, enšla bych asi vůbec. tohle mi za to prostě nestojí. ale tak záleží, jaký máte dítě a jaký je tam to zázemí (jestli se dá bejt venku na dece na trávě, jestli tam budou pokoje k dispozici, kam zalíst a v klidu nakojit apod)