Obavy o vývoj nedonošeného miminka. Máte zkušenosti?
Ahoj holky,
mám čerstvě miminko, vymodlené. Narozené o 4 týdny dříve, aktuálně 5 týdnů, korigovaně tedy týden. Od narození hodně spinká. V zásadě nějaká bdělá okna vůbec nepřichází v úvahu, vzbudí se, že má hlad, přebalím ji, rychle dám na bříško, nakojím a už zase spí a nebo pláče, protože jí bolí břicho a z pláče jde zase rovnou do spánku. Má za den v lepším případě jeden nebo dva momenty, kdy je vzhůru a dá se s ní zkoušet nějaká interakce, ale jsou dny, kdy ani to ne. Vydrží vzhůru tak půl hodiny a hned zase spí - to beru většinou i s tím přebalením, nakojením. Na nás jakž takž reaguje, rychle zafixuje zrak, na kontrastní kartičky kouká hezky, na bříšku hlavičku zvedá docela obstojně, ale vydrží to vteřinku a už hledí někam do blba a usíná nebo pláče kvůli břichu. Chápu, že je maličká a nedonošená, ale moc tam nevidím nějaký postup. Myslela jsem, že se to bude postupně prodlužovat, ale to se zatím spíš neděje. Všichni mi říkají, ať si to užiju, ale já mám obrovský strach, jestli je vývojově v pořádku. Přibírá normálně, na jídlo se většinou budí sama. Máte někdo podobnou zkušenost?
Nikdo asi neodhadne, jak se bude miminko dal vyvíjet. Ale opravdu taková jsou. Moje dcera se narodila cisařem o pár týdnů driv. Měla zloutenku a byla drobná. Porad jen spala, na jídlo jsem ji musela budit. Celkově byla i pomalejší, ani hlavičku na druhou stranu dlouho neotacela, o koníčkáchch nemluvě, na bříško se sama začala otáčet az v šesti měsících. A je uplne v pořádku, jen prostě klidne dítě. A občas si odpo pospí i skoro v sedmi letech.
Dcera byla taky narozena o 4 týdny dříve. V inkubátoru 4 dny a další 3 dny se mnou na pokoji.
První 3 týdny prospala a pak téměř 3 měsíce, prořvala. Jak píšeš, tak buď spala a nebo řvala. Kolem toho měsíce a půl, spíš dvou měla chvilky, kdy neřvala a byla v klidu a byla tam nějaká ta větší interakce. Od 3 měsíců se zvládla zabavit třeba na 15 minut pod hrazdičkou. Na bříško se otočila poprvé ve 3,5 měsících.
Nesleduj ji tolik... Věřím tomu, že kdyby byl nějaký problém, tak by pediatr řekl. Hoď se do km jdu, bude v pořádku, je fakt ještě hodně malinká na nějaké závěry.
Syn zase oproti dceři pohodář (brečel jen na jídlo a spánek), ale na bříško se začal otáčet v 5,5 měsících. 😃
Dcera se narodila 40+4 a první dva měsíce víceméně jen spala (i na jídlo jsem ji musela budit, byla hubeňour). Syn narozený 37+4tt a taky první dvě měsíce pořád spal (ten byl ale větší savec). V postýlce, v kočárku, uprostřed hluku, všude. Oba chrněli celou noc od 4-8 týdnů (8-10 hodin spánku v kuse bez kojeni). Teprve tak od třetího měsíce měli delší úseky bdění. Vývojově byli oba v pohodě (dcera chodila bez opory od 10,5m).
Je nedonošená, má těžký start a "řeší věci", které by nás vůbec nenapadlo, že se nějak musí dovyvinout, jako jak udržet tělesnou teplotu, jak dýchat, jak trávit mléko a podobně. Pro tělo je to samozřejmě obrovský nápor, takže vyžaduje hodně odpočinku a spánku. Že miminko prospí šestinedělí je zcela v pořádku i u donošeného zdravého novorozence. Opravdu bych se nebála toho, že ji "nestihnete naučit, co se naučit má". V tomhel věku opravdu hlídat, že přibírá, dýchá, čurá... v bdělém stavu nějak reaguje a "nepláče furt" = nemá vážný problém, který ji nedovolí třeba se v klidu nakojit a vyspat.
Píšeš, že na vás nějak reaguje, kouká na kontrastní kartičky, fixuje pohledem ... zvedne hlavičku (na vteřinu, ale zvedne) ... Co víc bys chtěla? Tohle opravdu ej v tomhle věku v pořádku. Na nějaké delší opičky, ukazování, nebo třeba "pac" je spoustu času. Měsíce času.
@anonym_autor mám holčičku s výrazně opožděným vývojem - z toho co popisujete měla stejně jen ten spánek 20hodin denně, jinak - nekojila se, nedržela hlavičku ani na tu vteřinku, nebudila se sama na jídlo, špatně přibírala. Vaše holčička je jistě v pořádku 🙏
Máme téměř 3měsíční děvčátko narozené 38+0, první měsíc prospala, ani neplakala,maximálně zakňourala, ta absence pláče mě totálně děsila,na jídlo jsem ji budila, kojení nám nešlo, skončili jsme na UM. Nicméně jako mávnutím proutku se z ní ze dne na den stalo aktivní miminko (ve zprávě z nemocnice ve 2měsících doslovně kontaktní, šikovná, aktivní holčička:D). No a teď už 14dní neexistuje košík,nebo postýlka přes den, hrací dečka na střídačku s hrazdičkou, kope, hrabe, řehtá se, běda jak přestane hrát vydra na baterky. A umí si hezky prosadit svou.
Takže si myslím,že všechno chce svůj čas a každý má své tempo- moje je to 3. 🙂
Prober spíš své obavy s pediatrem, ale dle popisu vypadá ok. Takto malé děti musíš na jídlo i často budit. Myslím, že u dcer ten začátek byl podobný, pak se to zlomilo cca po šestinedělí, kdy byly víc vzhůru, ale i tak většinu dne prospaly. Jednou jsem četla o čtvrtém trimestru. Tak na to zkus kouknout. A jak byla aktivní v bříšku?

Za me je to naprosto v poradku. Narodila se driv, je to malicke miminko a zda pribira na vaze, nema viditelnou zloutenku, nevidim nikde problem. Zpetne bych taky chtela hodne a spave miminko, ale nebylo mi prano.