icon

Odplenkování ročního dítěte. Jak na to? A jde to vůbec?

cilkat
10. kvě 2020

Ahoj holky, synovi je 13 měsíců a já nečekaně začínám řešit pliny. Má staršího bráchu, který chodí na nočník. Mladší teď začal nočník hodně zkoumat, sedat si na něj, začal si sundavat pleny. Hlavně to sundávání je problém, protože jediný způsob, jak mu v tom bránit je overal/body. Jenže v tom se v létě upeče. Má smysl v tomhle věku zkoušet odplenkovat? Dneska jsem ho část dne nechala "dole bez" a přijde mi, že byl vždy sám překvapen, když se počůral. Dodávám, že s bezplenkovou nemám žádné zkušenosti a nemůžu ho mít stále na očích.

Strana
z5
alcar
10. čer 2020

@journals Opravdu? Tohle mi jako jasne rovnitko pripada: “holky, představte si, že zánět ledvin může způsobit třeba taková mrcha střevní bakterie která se dostane až do ledviny. Přes plínu. Jediná prevence je nočník. Můžete měnit plíny jak rychle chcete, ale někdy stačí malá a blbá náhoda k tomu, aby byl malér na světě.”

veronikav31
10. čer 2020

@alcar souvisí to se vším.upřímně, dítě si může učurnout-což nikdo neví ani podle plíny a od toho vznikají záněty a další problémy.A o těch plenách jsem psala v souvislosti s tím,že holt některým dětem nesedí žádné pleny ať se rodiče sebevíc snaží,ať přebalují 4xza hodinu.to, že dítě se snaží napodobovat staršího sourozence-viz příspěvek tazatelky,což asi ví proč se dělá.A jak se říká učení je hra,proč to dítěti neumožnit?

alcar
10. čer 2020

@veronikav31 presneji receno v minimalnim procentu pripadu muzou vznikat zanety. Takze se dobirame k tomu, co tady tvrdim... mit plenu automaticky neznamena v 99% pripadu zanet ledvin, jak je tady poplasne vykreslovano.
Zbytek je o nazoru a o tom, jakou plenu dite snese. Moje deti si svoje odcuraly na plenach za 4kč. 😊

journals
10. čer 2020

@alcar jak u tataru... neobjevuji se tam nahodou slova muze a nahoda?
Ano, nocnik opravdu je jedinou prevenci. Ja nevim co se tu ted vymysli. Prosla jsem si tim, stravila dost casu rozhovory s lekari, sama hledala informace... preju ti, ze nevis co pises 😉 holt syna pro jeho dobro tyram nocnikem

bombat
10. čer 2020

@journals Hele, to bylo rychlé vygooglit, že se to týká (pouze) 3-5% dětí, ale první věta stejného textu říkající "Infekce močových cest (IMC) řadíme mezi nejčastější onemocnění v dětském věku." citována nebyla 😀. https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2012/... Co je zajímavé, tady se také píše, že u malých dětí do jednoho roku je to častější u chlapečků, přesně jak jsi psala - to jsem nevěděla a je to docela zvláštní. Jak píšeš, můžu být ráda, že to zatím z vlastní zkušenosti nevím a že jsem se o to nemusela zajímat.
Pozdravuji Tebe i chlapečka, ať máte dobré výsledky na kontrole a žádné recidivy, tady už balím (poněkolikáté) kufry 😀.

alcar
10. čer 2020

@journals vim moc dobre, co pisu. Nebo ty statistiky kecaj? 😃

veronikav31
10. čer 2020

@alcar střevní bakterie se může držet v plínce při učurnutí,pokakání,tím se může dostat do močové trubice a tak vznikají záněty. to,že dítě bude bez plen a bude chodit na nočník/wc se riziko minimalizuje,protože i učurnutí nebo pokakání do kalhotek/trenýrek se prádlo mění ihned a ne až za nějakou dobu,až rodiče zjistí,že plína je počuraná/pokakaná...

alcar
10. čer 2020

@veronikav31 to riziko je minimalni i s plenama. A strevni bakterie se pri ucurnuti opravdu do mocove trubice nedostanou.

alcar
10. čer 2020

@bombat vyborne, nasla. 👏 V tomto pripade se hovori o detskem veku do 2 let. 😉

veronikav31
10. čer 2020

@alcar tak to bych fakt netvrdila.dítě nemá žádnou plínu na stejném místě,hýbe se a ať mi nikdo netvrdí,že když se dítě "vyčurá" v bodě A, že se v tomto bodě nebude taky pohybovat.vím kde dcerka i syn měli počuranou plínu a proto se taky děti při přebalení omývají.někdy ani to bohužel nestačí.některé děti jsou holt citlivé
Jo a jinak děti do 2 let mají plíny ze 75%,nad 2 roky je to menší počet dětí,proto se číslo snižuje

alcar
10. čer 2020

@veronikav31 to vis jiste, ze se to riziko snizuje diky odstraneni plen nebo to jen dle sebe usuzujes?

journals
10. čer 2020

@bombat Heh... tady je každý googleodborník 😀 Bohužel/bohudík jsou přímé zkušenosti nevygooglitelné 😉 Ale také mi to došlo, když nejdřív vůbec nevěděla souvislost a pak najednou tu používá odborný název.
Děkujeme, já věřím, že kontrola dopadne dobře. Snad to nejkritičtější období máme za sebou. Po půl roce... Ale fakt to nikomu nepřeju. Týden v nemocnici na kapačkách s malým miminem.

@alcar Hele o co ti vůbec jde? Chceš mít poslední slovo? V diskuzi kde se oháníš googlováním? Jsi pediatr? Nefrolog? Pracuješ v laboratoři? Máš osobní zkušenost? Ano, je to tak strašně vzácné, že jakmile doktorka viděla vysoké CRP tak prorokovala zánět ledvin. Co jsme týden byli na Bulovce, tak tam z 15, 20 dětí ležely 3 mimina se zánětem ledvin. Tak strašně vzácné to je. Kamarádky holčička prodělala zánět hned 2x. Povídej, co dál o této problematice fakt víš?
Chci věřit, že tu diskutuješ o něčem, co víš, ale nějak mi to moc nejde. Opravdu tu plácáš hlouposti. Nikomu nic nepřeju a už vůbec nikoho nechci strašit. Jen jsem chtěla vysvětlit proč nefrolog doporučil nočník - viz to co popisuje @veronikav31. Jednoduchý princip. A ano, ty nejmenší děti jsou na infekce opravdu nejnáchylnější (bez ohledu jestli plíny nosí, nebo už ne). Tuším, že doba do roka/roka a půl je doba nejkritičtější. Ale opravdu netvrdím, že plína = jistá cesta k jakémukoliv zánětu.

alcar
10. čer 2020

@journals tak kdyz to chces slyset, tak mam odborne vzdelani (na tuto problematiku asi odbornejsi, nez ty 😃), 10letou praxi s nemocnymi detmi a s dg. nefritida, glomerulonefritida ci pyelonefritida jsem se teoreticky i prakticky setkala jiz pred uctyhodnou radkou let. A ano, ze zajmu a abych tu neplacala blbosti jsem si vygooglila statistiku (tu bych si netroufla vycucavat z prstu) a ta hovori jasne. Nevidim to tak dramaticky jako ty a napsala jsem k tomu svoje. Sorry, kazdy mame pravo tady neco napsat a plne chapu, ze po tve zkusenosti se ti muj protichudny nazor nelibi. Ale nic s tim neudelam. Snad tu jsou i maminy, ktere to nevydesi (ackoliv to bylo asi tvym cilem). 😃

journals
Autor odpověď smazal
zuzita15
10. čer 2020

@journals zato ty tomu hrozne rozumis. Ja diskutuju o (ne)vysazovani na nocnik, nikoliv o zdravotnich zalezitostech

rybamrazena
10. čer 2020

@cilkat Půjde to, děti nejsou blbci.

journals
10. čer 2020

@zuzita15 Já jsem reagovala na tu "buzeraci" od nefro. Dál komentovat nebudu, nebaví mě psát dokolečka pořád to samé. Kdo chtěl, pochopí. Kdo ne, pro toho dítě svěrače ovládá až od roku a půl a tečka, že? U syna mám jinou zažitou zkušenost, ale dohadovat se tu už nebudu. Víte to tu přeci líp. Však ať si každý dělá to, co sám uzná za vhodné.

cilkat
autor
10. čer 2020

@janedv mě si dneska akorát drepnul na prebalovak... To, že čůrá/kaká až do čisté pleny, dělá často, takže nějak už to asi vnímá, ale na nočníku má furt mnohem víc práce se sedanim a vstavanim :D.

Strana
z5