Panická porucha a péče o dvouměsíční dítě. Co dělat?
Ahoj jsem 28leta maminka dvouměsíční holčičky a chtěla bych vás poprosit o radu. Bohužel kvůli své minulosti kterou tu nechci rozebírat se mě rozvinula před pár lety panická porucha, beru na to lék sertralin actavis brala jsem ho i v těhotenství v nízkých dávkách, brala jsem jednu tabletu a potom jsem snížila na nejnižší možnou dávku což je půl tablety 1x denně. V těhotenství jsem nebyla zrovna ze začátku moc psychicky v pohodě kvůli předešlim potratům potom se to už zlepšilo. Ale tet k otazce malá je podle pediatricky v pořádku ale už jde do třetího měsíce a ještě se pořádně neusmala, směje se pouze ze spaní, dá se říct že pokud nespí tak brečí nebo se krmí je hodně závislá na dudliku když ji vypadne tak začne plakat a to i v noci. Věnuji se jí naplno snažím se na ni pořád usmívat, dělám různé obličeje hrajeme si na hrací dečce kde ji ukazují různé hračky tam většinou vyvalí hodně oči a začne kopat nožičkami a po pár minutách se zase rozbrečí nevím zda je to normální chování. Dá se říct že u každé nějaké činnosti prostě brečí a já nevim jestli ji něco boly nebo prostě je plačtivá kvůli tomu že jsem byla v těhotenství ve stresu. Prdíky nás trápily také ale už se celkem naučila prdět sama. Co na ní ještě pozoruji je to že pokud není ve vyvýšené poloze po krmení tak ji pokaždé vyjede z pusinky mlíko po krmení a dostane škytavku, odrihava pěkně po každém krmení. Mám daný v postýlce klínek a někdy když jde spát po večerním krmení tak i hodinu po tom co spí ji to hodně kope zpátky ale Dr říkala že je to normální. Děkuji za případné odpovědi
@pata2022 úplně normální miminko, raduj se z maličkostí, ❤️❤️jakožto i to, že je princezna zdravá. Taky jsem v minulosti na to nebyla psychicky nejlíp a můj záznam už nikdy nikdo nesmaže že zdravotní dokumentace, ikdyž už je to zamnou. Víš co, já když si vzpomenu na své začátky mateřství, tak se v tobě trochu vidím, materiálně jsme princezně dopřáli první poslední a ikdyž se na malou směješ, ona cítí, že jsi nervózní, nebo tohle byl náš případ, já se snažila ji rozesmát apod. Ale vnitřně jsem čekala, kdy zase začne plakat a začne kolotoč utěsňování. Když usla radovala se a jak už spala dýl, tak jsem se vnitřně klepala, co zase bude. Jednu noc, když mě princezna výjimečně nechala vyspat (ponocovali jsme i několikrát za noc po 2hodinsch) jsem si řekla dost. Prostě co se má stát se stane, už jsem měla vypozorované, že třeba za 2 hodiny usne tak už jsem si říkala, že brzy bude klid, a radovala se ze všeho, uklidnila jsem se a i malá začala být klidnější.😊 Ono mateřství je náročný samo o sobě a když do toho clovektneni psychicky v pohodě, je to o to horší. Proto hledej pozitivní věci a bude dobře 🥰 já sevpak radovala i z toho, že se princezna po... Apod🤭😁 začátky jsou těžké, ale bude to lepší a lepší. Taky jsem neviděla světlo na konci tunelu, ale přišlo ❤️ hodně i odpočívej, poznávejte se s princeznou, buď s ní co nejvíc. Jsi úžasná máma ❤️
@pata2022 to je v pohode, hlavne klid. ja na prvni usmev taky vzdycky musim cekat az na konec 3. mesice, to bude v pohode. ublinkavani je ok, pokid to nejsou savle metr daleko. nase blije hrozne, porad, porad ji prevlikam 🤦🏼♀️ to se taky spravi. a tak male mimco breci casto, vydrzi bdele jen malo a za chvili je unavene, hladove, nebo ma jinou nepohodu. ze dudlik, to je taky normalni, uklidnuje se sanim. moje zase dudlik vubec nechce, takze mi furt zuzla prsa🙈 vsechno co pises je v pohode, neboj se. ja sem byla z prvniho taky vypleskla. mimca sou trochu divna, jak z jineho sveta 😅 divne se hybou, delaj divne veci a zajimaj je divne veci, nebo furt rvou, nebo spej, nebo chtej spat a pritom samy neusnou 🤦🏼♀️ drz se, ono to prijde ☺️
@pata2022 Chtěla jsem ti k těm prvním dvoum měsícům něco povzbudivého napsat, ale mám je v mlze, pamatuju si hlavně pláč, většinou jeho, často i můj. A pocit, že vlastně vůbec nevím, co dělám a jestli to dělám aspoň ne úplně blbě 🤦♀️
Kolem čtyř měsíců to začalo být mnohem lepší, už jsem měla zajetý systém (mám dítě, co má vnitřní hodiny, takže už jsem věděla co a kdy můžu očekávat), syn se smál, pásl koníky... Ale ublinkával ještě v osmi měsících. Řešili jsme to s pediatrem, zkoušeli speciální UM, dokonce ani zavedení příkrmů to nezlepšilo. Málokdy ublinkl hned po jídle, většinou tak 30-60 minut po krmení. Buď blinkal nebo škytal. Prostě jsme čekali, až z toho vyroste. Teď jsou mu skoro dva, začíná nám období vzteku a občas se mi vrací ten pocit bezmoci, že vlastně nevím, co dělám... Ale potom se na něj dívám, jak něco dělá, jak se směje, jak spí - a vidím šťastné a veselé dítě. Takže to snad nedělám úplně blbě 🤭 A ty jsi určitě taky dobrá máma. Jen hodně unavená. Takže pokud máš možnost, zkus se prospat, odpočiň si. Bude líp 🍀

Dítě v tomto období ještě nevydrží dlouho se soustředit. Tudíž je normální, že koukne na nějakou hračku a pak zase kouká jinam.Takže bych řekla, že vše je ok ;)