Pomalý vývoj miminka. Mám se bát?

edit17
7. lis 2021

Dobrý den, vždycky jsem tady našla odpovědi a jdu si pro radu i tentokrát.
Mame doma 8 měsíční holčičku.
Paní mudr nás posílá na rehabilitace kvůli pomalemu vývoji.
Mala se od 6 mesice krasne otáčí a v 7 se začala plazit. To ji zatím stačí a další pokrok nedělá jinak si hraje je veselá spokojeně miminko.
Mám se bát?
Dost mě vyděsila. Je to nase prvni mimco, a ja si ted připadám že sem treb něco zanedbala. Nebo to prostě dožene..?
Upřímně se ji na těch rehabilitačních vůbec nelibilo dost plakala a to normálně je veselé mimnko...
Díky za každou zkušenost či radu.
Pěkný den 🙂..

terkezz
7. lis 2021

@edit17 Ahoj, nás taky mudr poslala na rehabilitace už ve dvou měsících skrz otáčení hlavičky
Na rehabilitaci se doktorka divila co tam děláme, když je malej šikovnej 🙄
Teď máme 4m a některá miminka se už přetáčí na bok ale náš malej ještě ne a nemyslím si, že by bylo něco špatně. Děti nejsou podle tabulek, každý má svůj čas🤗 myslím si, že dnešní pediatři jedou jen tabulky ale každé dítě je jiné, má jiné potřeby a tak se začne učit věci dřív nebo později..
Jestli malá prospívá tak bych to moc neřešila a hlavně si skrz to nedělala hlavu😊

terkezz
7. lis 2021

A taky jsem zapomněla dopsat, že nás strašila, že neumí pást koníky a teď? Teď je krásně pase a směje se u toho😊 a komu vadí, že to neuměl ve dvou nebo třech měsících na jedničku? Mně určitě ne😀

michaelarousova
7. lis 2021

@edit17 meli jsme to uplne stejne☺️Lozit,sedet a stat se naucil az skoro v 10 mesicich☺️V roce uz chodil…chodili jsme na fyzio a to byla nocni mura..rval a rval a ja pomalu s nim..pediatr nam ale tekl ze je uplne v pohode a ze ho tam nemusime trapit..prestala jsem chodit a proste byl linejsi ..kazde dite je jine☺️

jjasmina
7. lis 2021

@edit17 já myslím, že rhb určitě neuškodí, jinak malá si sedla v 8 mes cca, ale to už začala i stoupat a obcházet nábytek, ale dost trvalo než začala chodit

j.a.n.i
7. lis 2021

@jjasmina No, ja si myslím, ze uskodit muze, pokud se k ni pristupuje stylem, dle tabulek ma delat tohle, sup na rehabilitaci.

neomenia
7. lis 2021

Zakladatelko, buď ráda, že malou uvidí víc očí a budes v klidu, že je ok. Dle mého soudu se vyvíjí normálně, ale uklidní tě to a bude pohoda, ne? 🙂

Pro ostatní: Achjo, ženy. Na jedné straně jedete ve stylu: " ježiš, naše doktorka pořád jede podle tabulek a porad se ji neco nezdá, to je děs, vždyť mame zdravý dítě, ať nám dá pokoj". Ok, ok...a na druhé straně jedete toto: " ta nase doktorka nikdy neřeší nic, mám strach, zda jí můžu věřit, co když něco zanedbala? " Taky si vyberte, jedno, nebo druhý?? Sorry, ale je to na palici 😀😀😀

ahyt
7. lis 2021

@j.a.n.i uskodit??? Maximalne reknou,ze je prcek v poradku.Dcera,kdyby se bala,ze jejim detem RHB uskodi,tak nase vnucka je nyni nechodici,na invalidnim voziku a vnoucek mozna taky.Protoze ac jsme oba s manzelem lekari ,tak jsme si vubec nevsimli,ze je u vnoucat neco v neporadku.Oba se chovali jako zdrave deti.Nastesti pediatr je odeslal na rhb a byli jsme vsichni naprosto v soku,co pak nasledovalo.Takze velmi opatrne s takovym
nazorem a radou.Kdyby se dcera timto ridila,tak jsou na svete 2 vozickari.A nyni.Po intenzivni RHB,opakovanych laznich,hipoterapii a hlavne neskutecne peci dcery nikdo nepozna,ze maji nejaky problem.Sice je to a bude celozivotni rehole,ale vyplati se..

sigyn
7. lis 2021

Nás doktorka poslala na rehabilitaci proto, že tam maminka přece rády jezdí (její slova). Když jsem tam s malou přišla, tak paní moc nevěděla, proč tam jsme, ale je pravda že mi ukázala pár fíglu, jak malou naučit přetáčet a za tři dny to už uměla.

felixfelicis
7. lis 2021

A na těch rehabilitacich říkali co?
Měla jsem kdysi mapu PMV od Nutriklubu a přesně takhle to tam bylo, pretaceni v šesti měsících, v sedmi placení a v osmi lezeni.
S nejstarším jsme cvičili kvůli predilekci, postupoval taky tímhle tempem a fyzio to úplně stačilo🙂 Každopádně za preventivní konzultaci bych se nezlobila. S námi se zase táhla anémie nejstaršího, obě mladší děti pak šly v určitém věku na odběry, i když byly jinak ok. Aspoň byly zkontrolovane a nemuseli jsme se stresovat.

j.a.n.i
7. lis 2021

@ahyt Aha, takže to, ze ve vasem případě pomohla je dukaz toho, ze nemuze uskodit jo?

mishulka26
7. lis 2021

@edit17 na rehabilitaci brečí každé dítě ono je to nebolí, ale prostě se jim nelíbí co se s nimi děje a oni neví jak jinak to dát najevo. Chodila jsem se synem od 2 měsíců a trvalo to asi rok nejdřív kvůli otáčení hlavy a pokračovalo to pomalejším vývojem chodit začal až v 15 měsících. Ale teď to všechno už dohnal.

ahyt
7. lis 2021

@j.a.n.i uskodit?? To jsem jeste fakt neslysela.A proc ta ironie?Ja jen napsala svuj nazor.Hezky vecer😊

me_druhe_ja
7. lis 2021

@mishulka26 chůze v 15m není nic opožděného. Je to naprosto v normě. 🙂

me_druhe_ja
7. lis 2021

@ahyt Tak uškodit jako vyloženě ne, ale spíš se dítě zbytečně tlačí a urychluje, takže se potlačuje jeho přirozený vývoj. Samozřejmě mluvíme o zdravém dítěti. Což má posoudit pediatr. Pak záleží kus od kusu. Bohužel spousta doktorů stále žene ty malé děti na Vojtovku jen proto, že nezapadají do tabulek.

martt
7. lis 2021

@edit17 Kazde dítě si jde svým tempem. Pro tvůj klid bych vyhledala rehabilitačního doktora, který malou poradne prohledne a popřípadě napíše rehabilitaci přímo holcice na "miru".

monaluza
7. lis 2021

@edit17 Tu rehabku nezatracujte a hlavne vyberte dobre, meli jsme neco podobneho... Long story short: syn se teprve v osmi mesicich zacal otacet na bricho, rehabilitacni nam nesedla, k nicemu to nevedlo, ale opozdeni hrube motoriky se dal prohlubovalo, syn zacal sam chodit az ve 23 mesicich po kineziologii (to je zas jina story).

Dodnes (je mu skoro 6) je videt vyrazna neobratnost a spatne pohybove vzorce (i laik pozna, ze ten kluk se "hybe divne"), oproti vrstevnikum je na tom pohybove bidne, desim se nastupu do skoly, pri hodinach tv urcite padne kosa na kamen (bud ze strany ucitele a nebo vysmech spoluzaku), ackoli mu to jinak fakt pali (hlavne co se tyce matematiky).

katule1990
7. lis 2021

@edit17 Můj syn se začal přetáčet v 6 měsících, plazit se v 9,5 měsících, trošku popolezl v 11,5 měsících, ale vrátil se k plazení. Nesedí, jen si kleká a posledních pár dní i stoupá, je mu přes rok. Dle naší doktorky je v pořádku, rehabilitace prý nejsou potřeba, jen potřebuje víc času. Pro děti je nejlepší, když mají dostatek času a prostoru se pohybovat po zemi a učit se nové dovednosti.

monaluza
7. lis 2021

@monaluza oprava: v 6 mesicich se otacel, v 8 plazil stylem "raneneho vojaka"

zrzeckas
8. lis 2021

@felixfelicis mkoja mam mapku az od 12 - 36 mesicu, taky od Nutriklubu, ale mapa PMV od Nutriklubu od 1-12 mesice lze najit na netu..... Brala jsem to tak orientacne, co kdy tak muze mimco umet at aj vim, co rict dr, kfyz se vude ptat 😃

ahyt
8. lis 2021

@me_druhe_ja on pediatr neni fyzioterapeut.A za chvili,co vidi to miminko kojence v ordinaci,tak nemuze zcela spravne posoudit/ani na to nema vzdelani/,zda je uplne vse v poradku.Takze pojud se mu neco nelibi,neni si jisty,tak DOBRY pediatr odesle radeji ke specialistovi,at je to fyzioterapeut,neurolog,ortoped atdatd.Kteri se na tu urcitou problematiku specializuji,abslovovali atestace atd,proto se jim rika SPECIALISTE.A Ti bud problem potvrdi ci vylouci.Pediatr je pouze vseobecne vzdelany a neumi vse,nemuze vse obsahnout .To by specialiste nrmuseli existovat.A z druhe strany,kdyby se pediatr na to vykaslal a rekl si,no asi je to dite v poradku a pak by se ukazalo,ze je problem.Na koho by padla vina.Takze kdyz pediatr/ ci jiny lekar/ posle,je to spatne,kdyz neposle,je to taky spatne.

edit17
autor
8. lis 2021

@ahyt jasně chápu i pro můj klid je fajn že tam budeme teď chodit.
Řekli nám že to není nic vážného ze vše dozeneme. Jen sem se lekla že u toho mala tak pláče.
Cvičení doma už bylo lepšími moc všem za komentáře.
Asi jsem zbytečně přecitlivěla a možná trochu hystericka.

edit17
autor
8. lis 2021

@neomenia ja vim ze asi zbytečně plasim..
Jen sem se chtěla ujistit že když nás posílají na fyzio neni to nic vážného asi jsem zbytečně hystericka..

daasqua
8. lis 2021

@edit17 Většina dětí se v 8m jen plazí a péruje. Můj syn to dělal taky. V 8m a 2t začal lézt po 4 a stoupal si. Nyní chodí jako profík kolem nábytku (9m a kousek). Dcera začala lézt a stoupat si v 8m a 1 dni a chodila bez opory (tj. normální chůze) v 10,5m.
Možná vás posílají na rhb taky kvůli něčemu jinému - preference jedné strany, používání špatných svalů místo těch správných apod... Kontrola se vždy hodí 🙂 A řvou tam pokaždé (dcera chodila kvůli opožděnému pasení v 2-3m, ale potom byla ve všem dost napřed, on ten vývoj není rozhodně lineární).

elizsebik
8. lis 2021

@edit17 malý se narodil s větší hlavou, v 6m měl 48cm. Takže nám ten opožděný vývoj mudr vysvětlovala větší hlavou, ale neurolog trvala na vojtove. Byli jsme tam 2 krát ve 3m. Potom jsme byli hospitalizovaní kvůli horečce a k tomu větší hlavě, z nemocnice jsme dostali po 3 dnech, ale necvicili jsme měsíc. Vrátili jsme se na Neurologii, a mudr na nás: jak jsme šikovní, takové vyslidky, to je neskutečný.
Sam vstal, sám se posadil a začal lézt v 10m. Teď (rok) už sám všechno dohnal podle tabulek.

Ja bych počkala na vaším místě, já jsem to rozhodovala hlavně intuicí. Vojtovou nepodcenuji, ale já bych tam šla s nějakým závažným důvodem.

alilali
10. lis 2021

@terkezz Úplně stejně jsme to měli i my. Hrozně mě "vytáčí", že některé doktorky nedají dětem čas a řídí se opravdu jen tabulkama. Můj syn se na břicho otáčel sám od cca 2,5 měsíců, ale za to neotáčel hlavičku na levou stranu, šli jsme na Vojtovku, paní se divila proč nás tam posílají, že to chce čas. Nic jsme doma necvičili, synovi je 19 měsíců a hlavou hýbe o stoset. Dnes jsem byla u doktorky s dcerou 3 měsíce a opět problém, že se nenatahuje pro hračky na hrazdicce, hned jsem ji řekla, ať jí dá čas, že cvičení budu řešit až kolem 4-5 měsíc.

Nic si nezanedbala.

terkezz
12. lis 2021

@alilali no přesně tak, my byli předevčírem na Preventivní ve 4m a říkala, jak dělá pokroky a vše super a pak na konci z ní vypadlo ať se objednáme na neurologii skrz predilekci hlavy. Přitom hlavičku nemá křivou maximálně v minimu zploštělou trošku a to nám i na rehablitaci říkali, že se to přirozeně uvolní
Tak hledám “normálního” neurologa u nás, protože nás poslala k dr co ráda dává helmičky