icon

Prsní závislák - kdy a jak to přešlo?

anezka1
5. pro 2014

Zdravím všechny s podobným nočním osudem 🙂 .Už se tady něco takového probíralo xkrát, ale jde mi o to, kdy a jak to děti přešlo.
Syn se už od 4.měsíce v noci budí , někdy i 15x za noc, někdy po hodině a půl, někdy 4x za hodinu, požužlá a spí dále. Částěčně jsem si už zvykla, jsou horší noce, ale i lepší (jak se říká: zvykneš si i na oprátku 🙂 ) Neřešim, jak ho to odnaučit, mimochodem, zkusila jsem mu narvat Nurtilon, kaši, vyplakat ...Teď už vím, že nic z toho nezabírá, prso je prso. Ráda bych věděla, kdy a jak to vaše děti přešlo? Mám takovou představu, až přestanu kojit, tak i jeho to (snad) přejde, ale to se zatím nechystám 🙂 . Děkuji za názory.

Strana
z3
irennn
13. pro 2014

Máme 15 měsíců a bez prsa nedá ani ránu, ukazuje na prso a jakmile hned nedám tak hromy blesky 🙂 ve dne v noci. Nejde.vždy jen o hlad, často se jen utesuje dudlanim nebo se přijde mazlit a oddelava tricko a už se prisava.nevadí mi to, miluju to až na to nocni vstávání ale to je spíš kvůli zoubkum taky i 15x za noc i více. A aspoň ho nemusím dávat na dyl tchyni a nemusim se vymlouvat. Jen jedna nevyhoda pro mě...chceme druhé ale jak kojim nemám ms

anezka1
autor
13. pro 2014

@michaelalindeg . Když to u něj začalo, asi po měsící jsem byla tak vyčerpaná, že jsem mu prso odmítla dát. On si poplakal asi 5 minut a spal dál. Byla jsem překvapená, jak hladce to šlo. V noci si pobrečel asi ještě 2x sotva pár minut a pak celý týden vydržel spát do tří ráno, pak se budil teda po hodině, ale i to byl obdrovský úspěch. Pak si to zase začal zkracovat až jsme po dalším týdnu zase skončili u častého buzení.. Tak jsem to zkusila znovu ho řízeně nechat vyplakat, ale už to nešlo tak hladce a přiznávám, nevydržela jsem. Ale jak říkáš, z části je to o nás, pokud o nějaké změně nejsme úplně přesvědčeni , asi s tím nic nezmůžeme. Teď, bohužel, marodí, tak je u prsa třeba i hodinu v kuse, tak jsem zvědavá, jak to bude po tom, až se uzdraví. Pak se třeba k té Estvillově metodě opět uchýlím. V této chvíli jsem ráda, že ta prsa mám, jinak bych s ním prochodila noce, takhle se alespoň malinko vyspíme(něvěřila bych, že tohle řeknu 😉 ). A gratuluju k vytrvání 🙂

anezka1
autor
13. pro 2014

@irennn Kojení není antikoncepce (alespoň to říkali už v porodnici) 🙂 Jj, občas to má svoje výhody. Já jsem přes den max.spokojená a ráda bych vytrvala i přes to, že mi bude jednou ukazovat na prsa 😉

irennn
13. pro 2014

@anezka1 u nas bohuzel je, jsme po IVF, tím ze kojim nemám ještě ovulaci tudíž u nas nulova šance podstoupit hormonální léčbu a další cyklus...jj to ukazovani je super , vždyckytak direktivně s tím jeho eh mámo naval prso jinak si ho vezmu sam 😀

mandala
4. led 2015

Tak já mám podobný osud u všech tří dětí, bohužel, i když jsem odstavila, tak nespaly celou noc, jak byly zvyklé se budit na prso, tak se budily i po odstavení, jen tak, nic nechtěly, musela jsem uchlácholit, uložit. Myslím, že ještě ve 3 letech, když jsem nastupovala do práce nebyly schopné spát celou noc. ☹

anezka1
autor
9. led 2015

@mandala Toho se bojim, po odstavení už člověk nemá žádnou páku. Teď jsem sice nevyspalá, ale pořád je to nejpohodlnější noční řešení (prostě vytáhnu prso a spíme dále). No ale co se má stát, stane se, že.

andrrriiik
21. led 2015

@anezka1 Samo to nepřejde.Moje dcera taky byla závislá na prsu,blbě jsem si ji totiž naučila:usnula jedině u kojení a vlastní postýlku prakticky neznala.I když jsem neměla už mlíko,tak se prsa nechtěla vzdát,a pomohlo,až když jsem otěhotněla podruhé-to jsem ji vysvětlila,že když bude pořád cumlat prso,tak se neudělá mlíčko pro miminko.Takže u prsu už neusíná,ale následky špatného návyku má.Neusne sama,pořád ji musím uspávat,a v noci stejně přijde k nám do ložnice.Proto se snažím stejnou chybu u syna neudělat.

anezka1
autor
21. led 2015

@andrrriiik Malej usina u prsa jenom v noci,pri tom castym buzeni.Ve dne chrupe u sebe v postylce,sice chvilinku fnuka nez usne,ale je to sotva minuta,takze se to da snest,na svuj pelech je tedy vcelku zvyklej.Jo,v noci to je jinej vyrval.

andrrriiik
21. led 2015

@anezka1 Aha tak to jo.Tak snad se odstaví sám 🙂 U syna to mám opačně.Ne,že by usínal u prsa,usne sám v postýlce,ale přes den hůř,a déle to trvá,než v noci.

anezka1
autor
10. bře 2015

Tak se nase situace vyhrotila natolik,ze uz jsem proste dal nemohla.Posledni mesic se syn budil co 20 minut,celou noc,ze jsem ani nestihala usinat...Takhle vyrizena jsem za cely jeho zivot jeste nebyla.V noci jsem uz i brecela a vecer se desila nadchazejici noci.Asi jsem si musela sahnout na dno,abych k tomuhle rozhodnuti dospela.Takze jsem vecer,jako vzdy, nakojila a Jachymovi rekla,ze dneska v noci uz prso nedostane,ze se musime oba vyspat,ze uz to takhle dal nejde,ale ze potebuju jeho pomoc.Noc byla silena.Prvni probuzeni plakal hodinu a pul,ja u nej byla kazdych 5 minut,chovala,hladila,konejsila a pronasela stejna slova..Byla chvile,kdy jsem o svym rozhodnuti pochybovala,obrecela jsem to,ale kdyz usnul a spal cele tri hodiny v kuse,jistota se mi zase vratila a nakonec jsme tuhle,pro me drive nepredstavitelnou noc,preckali.Druha noc byla o 90 % lepsi.Vzbudil se asi 8x,stacilo ho ale pochovat a vratit do postylky.Treti noc probihala podobne,nekdy jsem pochovala a nekdy uz jen zaseptala "ššš".I pres den najednou spi misto 30 ti minut hodinu a pul,probouzi se se zvatlanim nikoliv s brekem.Jsme spokojenejsi oba. Nejsem zastance nechat deti zbytecne plakat,ale bylo to spravny rozhodnuti a jsem rada,ze jsem nasla silu(nebo to bylo zoufalstvi).A hlavne pres den kojim,zatim,dale.Tak doufam a verim,ze to takhle vydrzi a uz se k podobne noci nebudeme vracet.

irca86
10. bře 2015

syn kojený do 18 měsíců - budil se několikrát za noc na "podudání". Byl a je od porodnice bez dudlíku. Po odstavení - sám to přestal vyžadovat, se budí jednou za noc, aby se přesunul z postýlky ke mě

anezka1
autor
5. kvě 2015

Tak ani tentokrat to nevydrzelo.Tatam jsou noce,kdy spal do 4rano,zacal si to zase zkracovat (mazane,treba po 20 minutach),az to zase bylo 2x za noc,3x za noc...az js!e zase u intervalu jako na zacatku,tj.pricuc po hodine,hodine a pul.Vzdala jsem veskere snahy neco zmenit,jelikoz ted uz vim,zenpokud budu kojit,nic na tom JA nezmenim,musi ON sam. Mrzi me,ze jsem na to prisla az ted,ze jsem syna vystavila 2x takovy zatezovy zkouzce, (ale mozna kybychom to nezkusili,asi by me to hlodalo,ze jsem to nezkusila.Precejen vzdy ten tyden byl co se spanku tyce nadherny nejen pro me,boze jak krasne sladce spal).Takze muj zaver:bud prestat kojit uplne nebo to brat jak to je .

verundice
20. kvě 2015

@anezka1 Teda to je hrozný! Úplně chápu jak ti musí být☹ našemu malému je 8 měsíců a už tak měsíc se budí poprvé tak po 3 -4 hodinách a pak po hodině, hodině a půl a jsem z toho hotová, ty to musíš mít hrozný. Nezlepšil se to od posledně? Taky vymýšlíme vše možné hokusy pokusy - čaj, dudlík, Nutrilon, kaši, odstěhovat se z ložnice, spát dřív, spát později.......nemůžu říct, že by něco z toho fungovalo, občas je to o chlup lepší, ale na čem to závisí....? nevim. Zajímalo by mně, jestli to můžu vůbec něčim ovlivnit, nebo je to prostě na něm až z toho vyroste

anezka1
autor
21. kvě 2015

@verundice Me prijde,ze to nicim ovlivnit nejde.Taky jsem zkousela kde co,nikdy nic nezabralo a vubec netusim cim to je,kdyz jednu noc vydrzi spat po koupani 3 hodiny (minuly tyden mel takovyto zachvev zmeny,ale ani to nevydrzelo) v kuse,dalsi sotva pul hodiny,nic,ale vubec nic jsem nevypozorovala😉 . Proto je asi fakt lepsi se s tim smirit,pokud clovek neni ochotny obetovat kojeni,coz porad nejsem.Na dnesek se rovna budil v intervalu pul hodiny az hodina a pul,od dvou do pul ctvrty byl navic v bdelem stavu a vstavali jsme. 6,tak to jsem byla trochu (vic) v noci vztekla, az mi uz i lehce podrazdeny chlap rekl,at prestanu kojit.Vim,ze tim by se ty noce zkvalitnily,ale porad prevlada vic duvodu pro kojeni🙂 .Ale vis jak se to rika:komu neni radno.....Mnoho sil🙂

ducik
21. kvě 2015

U nas se taky ještě v noci dost prsuje.. 16 měsíců 😅

verundice
21. kvě 2015

@anezka1 Jo jo, o skončení s kojením taky neuvažuju. V noci jsem kolikrát už vzteklá a ráno zoufalá, ale pak se trochu rozkoukám a vždycky si říkám, že i kdyby to trvalo ještě pár měsíců, pořád je to z hlediska jeho i mého života jen krátké období, tak se teď zatnu a vydržim to, ono to jednou přejde a pak budu určitě ráda, že jsem vydržela.Přeju hodně sil 😉

anezka1
autor
21. kvě 2015

@verundice
@ducik Jsem rada,ze v tom nejedem sami🙂.

zo_ja
21. kvě 2015

@irennn Mám taky závisláky. Jednoho jsem odstavila krapet později, když se narodil sourozenec, mnoho nového, nebyl čas, nevzpomněl si.
Další se odstavil z velké části sám ca v roce a půl, pže jídlo mu bylo přednější a mně těhotný to už taky nějak vadilo, moc se nedožadoval.
Hodně mi fungovalo prostě "je zavřeno" i v noci, pokud prostě pili. Zase někdy měli fakt žízeň. Rovněž se mi osvědčilo nabízet pití a jídlo jak preventivně, tak když se právě dožadovali prsa - pže často prostě žizeň/hlad a bylo jim jedno, co dostanou, resp. při výběru dával ten co se odstavil dřív tomu pití a jídlu přednost zcela jednoznačně, ale bylo pro něj komunikačně jednodušší si žádat prso než jídlo.
Někdy se ale nad ránem dožadoval, a když "bylo zavřeno", hlasem volajícího na poušti se ozvalo "Vodu!", což mezi rokem a čtvrt rokem a půl většina dětí nevysloví, ale je jasný, že je to žízeň. Pak je na Tobě, jestli vstaneš nebo dáš prso, a určitě je dobrý mít na nočním stolku hrníček s pitím a nabídnout.
Když jim rostli zuby, sápali se z psych. důvodů, stačilo přitulit. U nás spí se mnou, takže jeden se odtáhl a chrněl a druhej spal na prsu (přes pyžamo jen se tulil.)
Ale když Ti to v hlavě přeblikne, že "v noci fakt ne", tak to ustojíš.
Já to měla, že se mi fakt nechtělo pak už, prostě nee, ale když potřeba dítěte byla akutní, tak jsem se obětovala, jen abych nemusela vstát. Něco za něco. Nicméně i tak to prostě v pohodě samo šlo do útlumu a vyšumělo. Dá se kojit za 24 hod míňkrát a dítě si i tak vezme, co potřebuje. Někomu víc vadí přes den, někomu v noci... někdo dá ráno, aby nemusel vstát, někomu dítě neusne bez prsa večer... Dle indiv. situace trochu omezit/nastavit, děti jsou přizpůsobivé.
Naše děti nejlíp spí s rodičem v posteli - takže buď s matkou, nebo pokud nechceš kojit, tak s tatínkem - necítí mlíko, nedožadují se ho. Mají lidské teplo, pocit bezpečí atp. Jedno dítě i ve 2 letech lehalo ke mně zcela jednoznačně tak, aby slyšelo tlukot srdce.

anehap
21. kvě 2015

@anezka1 máte to podobný jako u nás, ale vydrž, bude líp 😉
Moje starší dcerka se asi do 10-ti měsíců budila na kojení zhruba po třech hodinách, od 10-ti měsíců prospala celou noc.....mladší úplný opak. Od narození byla nespavec, na kojení se budila hodně často a kolem roku to bylo hodně náročný, to se budila i co půl hodiny až hodiny a chtěla jen kojit....ale vydržela jsem, sice jsem byla hodně vyřízená(když spala dcerka mimořádně v kuse tři hodiny, tak jsem byla šťastná jak blecha 😀 ) Vydržela jsem i kvůli tomu, že měla zdravotní problémy a začalo se to spravovat až kolem roka. Kojení bylo to jediné, co jí pomáhalo se zklidnit, překonat bolest....ale kolem 18-ti měsíců už na tom byla zdravotně líp a spaní pořád hrůza, navíc jsem měla už popáté zánět prsu s ATB, tak jsem to musela utnout....dostala jsem prášky na ukončení kojení, první tři noci docela krize, s malou spal manžel...ale postupně se to zlepšovalo a po týdnu si na kojení ani nevzpomněla 🤐 Takže jsem kojila cca 19 měsíců, teď spí dcerka většinou celou noc, někdy se jednou vzbudí, napije se vody a spí dál(se mnou v posteli).
Taky jsem často doufala, že se to nějak upraví samo, že začne postupně spát sama....ale nezačala, dokud jsem nepřestala kojit. Ale jsem ráda, že jsem vydržela tak dlouho, opravdu to není taková oběť, i když jsem byla někdy hodně vyčerpaná, jsem ráda, že jsem ji dala "dobrý" základ. Každé dítě je holt jiné(když srovnám starší a mladší), ale jednou spát začnou.Tak se drž, dokud budeš kojit, asi to žádná sláva nebude, ale myslím, že potom to bude o hodně lepší 😉

andrrriiik
21. kvě 2015

@anezka1 Zkus mu to nějak vysvětlit,proč nemůžeš dát prso,atd.Dcera měla už 4 roky,když jsem ji přesvědčila,že ted bude mít prso miminko,tak ona už nemůže,protože by se neudělalo mlíčko.Ale přesvědčilo ji až tohle.Kdybych neotěhotněla,měla by doteď.Takže radím vysvětlit,a když to nepomůže,co nejdřív odstavit,věkem to bude jen horší.Taky proto jsem se zařekla,že syna budu kojit max.rok.Ted už nekojím,takže jsem závislosti na prsu ušetřena 🙂

anezka1
autor
21. kvě 2015

Já vím, že děti jsou chytrý a někdy vím, že je to o pohodlnosti. Už jsem zkoušela vysvětlovat několikrát, jak píši výše, vydrželo to vždy tak týden, dva, pak se zase začalo kojit, ale v tom je možná zakopanej pes, měla jsem vytrvat a nedat prso i potom, co se jej začal znovu dožadovat. Jednou v tom bylo to, že byl nastydlý, tak jsem mu při častým nočním buzení prso dala a taky to byl jedinný příjem potravy a už jsem v tom byli zase. Ovšem dneska se mi stala nehoda, skončila jsem na chirurgii, tak si říkám, že mám k tomu důraznýmu vysvětlování pořádný důvod, tak uvidíme, zda pochopí, že bych se právě dneska potřebovala alespoň trochu vyspat 🙂 . Každopádně děkuju za podporu 😉

ebsian
21. kvě 2015

Malá se nakonec odstavila sama ve 28 měsících. 2 dny jsem nekojila a ona jaksi ztratila sací reflex 😕 😕

andrrriiik
22. kvě 2015

@anezka1 Jj,to byla právě ta chyba,že jsi nevytrvala.Zkus to teda teď.Děti fakt zkoušejí,a poznají na tobě tu nejistotu,kdy chceš vytrvat,ale nevytrváš 🙂

martina468
22. kvě 2015

Mě pomohlo jít do práce😀 kojila jsem dceru do 3 let,pár zkoušek na odstavení bylo ale neumím být tvrdá,vždycky jsem polevila,jak mi jí bylo líto..Nakonec to vyřešila práce,měla jsem jednou odpolední,manžel uspal a já si řekla,tak když si to jednou vydržela tak to vydržíš(prsem se uspávala)..týden trošku plakala,než jsme našli jiný způsob na uspávání,ale už jsem to vážně vydržela

anezka1
autor
18. led 2016

Tak si to tady po delší odmlce pročítám a říkám si, kde jsem dneska. Vlastně pořád tam, co na začátku. Pořád kojím, v noci teď cca 6x. Což už je podstatně lepší, jak v prvním roce života. K vyřvávací metodě jsem se (díkybohu) znovu už neuchýlila, ale smířila se s tím, jak to je. A je nám (v celku) hej. Naopak si říkám, kdybych se s tím vším smířila už dřív, mohla jsem si to kojení užít od začátku. Ale člověk se to snaží řešit a říká si, že tak či onak to jistě půjde. No, nešlo. Šlo se jenom obrnit pořádnou trpělivostí a užívat si to, jak to jde. Neříkám, mám dny, kdy bych se vším praštila, jak jsem unavená (ano, pořád i v jeho 21 měsícíh), ale vždycky si najdu něco pozitivního a jde se (kojit) dál.

fismarketa
1. únor 2016

@anezka1 ahoj ted to tady pročítám a to me teda čekají vyhlídky ☹ malá ma 5 měsíců a je totalni závislak na prsu. Do trech měsíců spala krasne v noci a pak se to zlomilo a budi se treba 10x za noc po hodině nekdy i po pul hodině neutesi ji nic nez prso. Uz jsem dost vyčerpana a porad doufám že to brzo přejde ale jak to tu ctu tak asi nepřejde ☹

anezka1
autor
1. únor 2016

@fismarketa Tak třeba to budeš mít jiný 😉 . Stát se může cokoliv. Třeba za chvíli nebudeš moc kojit a bude vyřešeno. Nebo jí prostě v noci nedát prso, utěšit jinak, aby si zvykla, že prostě v noci prso není (ale asi bych ji ho ještě dávala, je malá). Těžko srovnávat (ikdyž dle mého většina kojících dětí to má takhle podobně, ale pro zlepšení myšlenek: znám i jeden případ, kdy malá jí spala i v době kojení skoro celou noc). Nelámej hůl, třeba tě překvapí.

fismarketa
2. únor 2016

@anezka1 to právě nechci ji nechat plakat je na to mala. Syna jsem kojila do roka a spal krasne budil se treba az ve tri rano a od 9 měsíců spal celou noc. Takže tohle je pro me dost nová zkusenost. Uvidime doufám ze ji to prejde samo 🙂

bartovaandrea
10. únor 2016

Moje dcera ma 8 mesicu a je totalni zavislak na prsu, sni co ji dam, ale pak stejne chce prso, zatim ji vyhovim, ale uz me to vycerpava hodne. Ted ji trapi zoubkybtak jeste vydrzim, ale pak uz skoncim,mam uprimne ke kojeni uz odpor. Nerada uz kojim tak casto. Kdyby to alespon tak casto nevyzadovala a kouse hlavne. Moc ji miluju, a mazlime se porad hrajeme si, nevim proc to tak vyzaduje. Preju hodne stesti 🙂

majvik
14. únor 2016

zhruba jsem pročetla tuto diskuzi a padla na mne depka, že to hned tak neskončí☹😀 Dceři je necelých devět měsíců a budí se tak 5-10x za noc, jak kdy, a pije taky jak kdy - někdy párkrát potáhne a usne a jindy žužlá prso třeba hodinu a kdykoliv kdy se jen o milimetr pohnu, lekne se a kousne! Přitom jako maličká spala tak krásně, do půl roku spávala celou noc, pak se to začala kazit a buzení se přidávalo, až posledních asi čtrnáct dní mám pocit že nespím snad vůbec... Máme totiž ještě starší dceru, která je taky pořádný "mamiňák" a když se vzbudí, musím uspávat i jí, což zabere klidně taky hodinu. Tím odpadá možnost nechat malou trošku kňourat, protože to okamžitě vzbudí tu druhou. Takže než abych se s ní dohadovala, vnucovala jí sunar, nebo dudlík (po dobrém nevezme), raději ji to prso přistrčím, dřív než ségru vzbudí. Ale stejně se jí to vždycky minimálně jednou za noc podaří☹

Strana
z3