Půlroční batole a nechce si brát hračky. Co je špatně?

verunda18
6. lis 2023

Mám půl ročního chlapečka a nechce si hrát ani brát si hračky do ručiček .
Sice už leží na koníčku ,ale když dám před něho hračky nechce si to vzít , kouká na to jenom .
Nevím jak už ho to naučit ,paní doktorce se to nelíbí a nejradši by mě posílala někam na vyšetření ,měl někdo taky problém ?nebo jsme fakt jediný???

cilkat
6. lis 2023

A problém je, že dítě po hračce v té pozici odmítá sáhnout, nebo dítě odmítá vzít "cokoliv do ruky"? ... A je to problém jen hraček (jeho hraček), nebo třeba i předmětů, které používáte vy? (Moje dítě hračky vůbec nezajímaly ani v roce a půl... za to cokoliv, co jsme vzala do ruky já, bylo strašně zajímavý a moc to chtěl.)
A kam by vás chtěla posílat na vyšetření? Na fyzioterapii, protože si myslí, že dítě fyzicky nezvládá natáhnout ručičku před sebe? Na oční, protože si není jistá, že dítě hračky vidí? Na neurologii, protože "se jít o celý nějak nezdá" a chce názor odborníka na vývoj dítěte?
(Se starším jsem sběhala doktorů, až to hezké není... je otázka, jak moc vyšetření stresuje vás a jak moc dítě... pokud "je to pruda, ale zvládneme to bez výrazného strachu (oba!)" a zároveň na to máte čas, klidně za nějakým dalším doktorem jděte, ale počítejte s tím, že každý lékař je jen člověk, každý lékaž se může mýlit... A protože se snaží co nejvíc zabránit zanedbání péče, bude vám nabízet možná úplně zbytečná vyšetření. Cokoliv jde odmítnout, i když se doktor tváří, že je to rutina, která se tak dělá vždy.)

verunda18
autor
6. lis 2023

@cilkat je to hrozné těžké,vím že se doktoři snaží a nechtějí nic zanedbat,ale se u doktorky cítím divně,podle mě má ještě brzo aby si hrál ,jj některý děti ano ,jsou o něco jiný,ale myslím si že můj klučík si dává prostě na čas .
Když mu tu hračku podám ,tak si sní hraje,ale jakmile leží na bříšku a pase koníka tak před sebou si prostě ani hračky nevšimne, dělá jako kdyby tam žádná hračka nebyla trošku zvláštní .
On papá,i hezky přibírá jen prostě má problém s hraním nedokáže si sám vzít hračku .
Proto mě i zajímá jestli to je normální ,či vážně není někde chyba .

malytlustyhroch
6. lis 2023

@verunda18
U sveho ditete bych se navsteve dalsich odborniku nebranila. To, co pises, nezni nijak dramaticky, ale pokud by tam precejen i maly problem byl, treba ze spatne vidi, nebo je pro nej tezsi zapojit ty spravne svaly, tak se pak zpozdeni zbytecne nabaluje. Ted je mozek jeste hodne tvarny a efekt treba rehabilitace nebo bryli muze byt mnohem rychlejsi nez v pozdejsim veku.

veronicka89
6. lis 2023

@verunda18 a kdyz treba lezi pod hrazdickou nebo ma hracky nad sebou taha za ne ?

cilkat
6. lis 2023

@verunda18 Takže by šlo asi o fyzioterapeuta, aby zkouknul, proč neumí daný pohyb? Do toho bych asi klidně šla, tam bývá vyšetření hodně v pohodě. ... Ale už bych pak hodně zvažovala nástednou terapii, kdyby ji doporočil.
A třeba na nějaké grimasy, úsměvy, bubu-kuk reaguje? (jde i o to, jestli je vidí, i o "ochotu reagovat") Jestli jo, tak bych fakt řešila max toho fyzio.

peclen
7. lis 2023

Pokud na ty hračky jen kouká a i se za nima otáčí, tak pravděpodobně ještě nemá sílu po nich sáhnout. Nejde ho to naučit. Je třeba zhodnotit další jeho pohybové schopnosti, jestli přendavá hračky z jedné ruky na druhou, dokáže se za ruce přitáhnout do sedu. Dostat sám na bříško i zpět přes obě strany. Přitáhne si chodidla k pusince. Cíleně zachrastí chrastítkem apod. Pohybové schopnosti úzce souvisejí s nervovym systémem.