Režim v kojení. Jak to dělat?
Ahoj holky, mám doma měsíční miminko a celkem bojujeme s nějakým řádem nebo režimem v kojení. Na jednu stranu se to snažím nechávat na synkovi, aby si řekl kdy potřebuje. Ale poslední dny to sklouzává k tomu, že kojíme půl až tři čtvrtě hodiny, on u toho třeba usne... tak to ukončíme a on se během čtvrt hoďky vzbudí a začne se ozývat. Zkouším různě nosit, vždycky je v dané pozici chvilku spokojený, ale za 2-3 minuty se mu to přestane líbit. A když mu chci dát dudlík, tak a něj reaguje tak že začne "hledat", takže můžeme pokračovat v kojení. Většinou udělá pár loků, ale dál si už jenom hraje, cucá... ale když mu prso seberu, tak se začne ozývat. Někdy u toho už ztrácím nervy, až se za to stydím... ☹
Na jednu stranu vím že na nějaký režim je ještě malinkatý a snažím se respektovat jeho potřeby. Ale zase vím že to takto dlouhodobě nezvládnu, potřebujeme občas do města nebo na nákup a nedokážu si představit jak to budeme řešit v MHD, přece jenom to nějakou dobu trvá než se někam dostaneme. Moje mamka mi na to říkala že za jejích mladých let se prostě děti krmily po třech hodinách (ať už měly hlad po hodině nebo chtěly jíst až po čtyřech) a že se jim nedoporučovalo děti moc chovat, aby si na to nezvykly - to se mi úplně nelíbí a ráda bych synkovi vyšla vstříc aspoň v tom v čem mohu. Ale nedokážu si to představit moc dlouhodobě... poradíte mi? Je to "výsada" šestinedělí nebo to tak zůstává třeba i u tříměsíčních dětí? Případně co mám dělat? Dát prso pokaždé když si řekne? Třeba po hodině? Co když to ale pak bude vyžadovat i později, až bude větší? Nebo se ho snažit naučit že další krmení bude třeba až dvě hodiny po tom předchozím?
Dej prso, jak si řekne, ono se to časem ustálí. Jak bude větší, vypije víc, vydrží déle. Miminko se prsem i uklidnuje, není to jen o krmení, ale i o kontaktu. Zjus třeba šátek nebo nosítko, pokud je prtě rádo u tebe
V šestinedělí režim nenajdeš, ne za cenu bojů. Režim se ustaluje mnohem později, zatím to nechávej na něm, on si řekne. Mně pomohlo přečíst si i něco o chybějícím čtvrtém trimestru, bohužel už to bylo pro nás později.
A mnoho zdaru 🍀🍀🍀
To, co popisuješ, je úplně normální u tak malého miminka. Chce prso - dej prso, i takto často klidně. Moje děti nebyly až tak moc kontaktní, ale ta vaše frekvence je úplně normální. Na cesty do města si porid satek a nosici bundu. Mimi te bude cítit bzde v klidu a nebude třeba vyžadovat kojení taj moc. A maminka tvoje to mysli dobře, ale doporučení uz jsou naštěstí dnes jine, než byly pred 30 lety. Proto taky drive tolik zen skoncilo kojeni tak brzy, protože se snazily násilím vnutit nějaký rad něčemu prirozenemu a intuitivnimu🙂 kojení zdar!
Tak můj třetí už měl rok, a u všech jsem to dělala stejně. Prso kdykoliv miminko chtělo, hodně chování, nošení v šátku, houpání na balóně..teď mě úplně mrzí,že to období,kdy je miminko malinké je tak krátké. První týdny a měsíce žádný režim obvykle není. Je to normální. Ten půlrok plného kojení uteče hrozně rychle.
Ahoj, za mě doporučuji, aby ses nenechala ovlivnit názory, které jsou zastaralé před 30 lety lidé nevěděl to,co vědí o kojení a jeho významu dnes. Náš syn byl v chování naprosto stejný jako ten váš, mlíčko semi teprve tvořilo a bojovala jsem za kojení 4 měsíce, ležela často se synkem v posteli nahá, já i on, když miminko cítí kůži na kůži, teplo a vůni maminky, jsou to přirozené spouštěcí mechanismy, kdy se začíná tvořit více mléka. O vytvoření režimu v 1.měs dítěte života je velmi brzy, pro miminko je to úplně nová situace. Já jsem se synkem opravdu často ležela v posteli a snažila se užít si toho pocitu, že ho mám u sebe a on mě POTŘEBUJE. Vím, že to bere vám soukromí a čas pro sebe, ale mateřství s sebou přináší nové změny-to vás i dítě....
Moje tříměsíční holčička teď měla asi 4 dny, kdy buď spala nebo se co hodinu kojila. Měla ukázkový spurt. Třeba je to i váš případ. Ale ten treti mesic je uz lepší, protoze mimco se uz dost zajima, co je kolem. Dokonce ma i trochu režim. S prvním synem jsem taky jen ležela u kojení. Bylo to dost na palici, ale vzala jsem si k tomu knížku a dalo se to vydržet. Nedokážu si představit, že kojím striktně po 3 hodinách. Děti by se mi uřvaly hlady. Nenech se zvyklat "dobrýma" " radama a dělej to podle mimča. Za pár týdnů to bude zase jinak.
@primulkaa jo, kdysi se děti kojily po 3 hodinách a proto drtivá většina naší generace vyrostla na um. Zbytečně. Moc nás nechovali, nenosili, v roce šup do jeslí.. chválabohu že dneska máme i jiné možnosti a podporu. To období miminka a jeho závislosti tak rychle uteče...a vrátit se nedá.
Dítě koj, jak potřebuje, jeho žaludek je opravdu maličkatý, tak ze začátku potřebuje pít častěji 🙂
Já nemám ráda rady a řeči, že dítě se má chovat málo, aby se dítě nerozmazlilo. Dítě potřebuje hodně kontaktu, aby se cítilo v bezpečí a dítě opravdu nebude rozmazlené, když ho budeš hodně chovat, teď tě potřebuje nejvíc.
Někdy se pořád doporučuje nechat vyplakat, za mě důrazně nedoporučuji. viz třeba tady ten článek https://www.prosimspinkej.cz/jsou-vyplakaci-met...
Jak už holky psaly, řeči typu kojit po 3 hodinách, nenosit... jsou úplně v dnešní době mimo, zkus si sama říct, jestli bys měla srdce na to, nechat miminko plakat, jen proto, abys měla interval 3 hodiny? Není to jen o jídlu, ale o kontaktu, chce dudlat, protože chce cítit maminku 🙂 takže kojit na požádání, klidně po půl hodině, jak si řekne, ono se to časem ustálí, nebooj.
@primulkaa Nečetla jsem vše, ale všimla jsem si odkazu, který sem dala @levandule_k Tu knihu mám doma a čtu ji stále dokola. Dcera už má rok a půl. Na začátku knihy, kde je věnování, je jedna krásná věta... VYCHOVAT JE OD SLOVA CHOVAT. I TA ČEŠTINA TO MÁ V SOBĚ. Tak to jen k tomu rozmazlení... Názor, nechť si udělá každý sám.
Jinak má dcera první dva měsíce spala výhradně na mě, usínala při kojení a byla neodložitelná. Já spocená, polonahá, sedící v křesle, dítě přilepeno na mne. Kočárkem vzala za milost až ve 3 měsících, a to jsem ji tam musela dát už spící. Nějaké vycházky s kočárkem, jak jsem si dřív představovala, neznám. Dopo spala na dvoře, odpo v šátku až do 5 měsíců. Kojena ještě v roce třeba 10x denně, i častěji a X krát v noci. Od malička pije často, ale méně (teď už ta četnost není tak šílená). Do obchodu jsem přestala chodit, vše zařizoval muž a moje mamka. Ty rady typu kojit po 3 hodinách, když řve tak dát flašku, no tak máš slabý mlíko / málo mlíka... znám taky, ale já to beru tak, že dřív to tak prostě bylo a prostě jsem se nad to povznesla. Já vím nejlíp, co je pro mé dítě nejlepší.
Koj jak si řekne, rozjíždí se tím stále laktace. Můj klidně v kočárku vydržel 3 hodiny, doma ani omylem. Teď ve 2 měsících vydrží tak 2-3 přes den a klidně 7 v noci
Zkus si na místě miminka představit sebe: když máš žízeň, pomůže ti dostat hned napít, nebo si tím buduješ zlozvyk a raději bys počkala tři hodiny? A kdybys čekala ty tři hodiny, přešla by tě ta žízeň, nebo by ses trápila? A teď si představ, že se nemůžeš ničím zabavit, nemůžeš řícz, co potřebuješ... Kašli na režim, dělej to, co potřebuje tvoje dítě. A neřeš, co bude, děti a jejich potřeby se mění každým dnem. Ne, neboj, nebude se i za rok kojit tak často jak teď, bude mít věší žaludek a pusu, napije se rychleji a vydrží déle. Bude to fajn, neboj .-)
Dej prso kdykoliv potřebuje a kdekoliv se nachazis. Teď je zima tak je to easy - rozepnes bundu, vyhrnes svetr, stáhneš výstřih trička (ideál třeba tričko na knoflíčky) rozepnes kojící podprdu, dáš prso. Otázka 10sekund, nikdo neuvidí nic... A i kdyby? Kojení je přirozené a nutné. Buď budeš zkoušet na své dítě nějaký režim a za pár týdnů o mliko přijdeš, nebo budeš sedět pořád doma a za pár týdnů zcvoknes nebo se ztotoznis s tím, že dítě prso potřebuje pořád, ty ho u sebe pořád máš, tak mu ho kdykoliv dáš a jestli s tím bude mít někdo problém, tak je to jeho problém. Já kojila všude, i v tramvaji jsem musela a nikdo mi nikdy neřekl ani slovo. Ono to opravdu lze udělat velmi decentně a většina lidí to vůbec neřeší. Kriklouni na internetových fórech naštěstí nejsou obraz většinové společnosti.
To je v šestinedělí úplně normální.Koj jak si řekne,klidně co půl hodiny.Jak začne trochu víc vnímat okolí a povyroste,začnou se intervaly prodlužovat.

@primulkaa ☺ vítej ve světě maminky. Kdy je každý den úplně jiný a když máš něco zmáknuté a říkáš si jo to bude dobré,tak šup otočka a vše je jinak. Řiď se miminkem a to jak a kde a dlouho kojís nech na něm. Dobrá je návštěva LP aspoň tě uklidní že tohle vše je normální. Taky jsem z toho šílela,ale neboj časem to bude vše jiné. Teď má syn 4 m a kojíme tak 5-6x denně,spinká i 7hod v kuse v noci,přes den s ním je větší sranda. Což na začátku bylo kojení kazdou hodinu třeba i třičtvrtě hodiny,taky usínal a do toho nás ještě bolelo bříško. Co se týče dudlíku tak mu třeba nevyhovuje,zkus jiné modely. A chování haha já tak jedině uspávám a přes den v jedné ruce dítě a v druhé vařím oběd. Neboj bude lépe 🙌😉 ono se vše srovná a vyrovná do nějakého režimu samo