Skorodvojčata. Jaký máte den při dětech 1,5 roku rozdílu?

barborasamuel
2. srp 2020

Ahoj, mám dvě děti, které jsou od sebe 1,5 roku. Žijeme smanželem v rodinném domečku(Hodně velkým a náročným na údržbu), jenže s narozením dcery je to docela kolotoč. Starší je poněkud živější a leckdy neposedný, hodně se dokáže vztekat. Mně jde poměrně hlava kolem, jsem unavená jak fyzicky, tak i psychicky. Z babiček funguje pouze jedna, vždy si bere toho staršího k sobě domů od rána až do večera, ale v tu chvíli se snažím uklízet. Už nemůžu, ráno vstanu v 6, zaopatřím děti, jdu vařit, něco poklidím a mezitím se snažím věnovat dětem, vyžehlím. Většinou nestíhám práce na zahradě, mytí oken, mytí 2 koupelen nebo luxování a vysáváním. Čas si každý den plánují, ale s nimi to nelze stíhat, spát chodím zpravidla ve 12, když je vše hotovo. jaký máte den vy při dětech takového celkového rozdílu? Pomáhá vám s výchovou někdo z rodiny? Manželova rodina mě nemá ráda a tak se jim snažím vyhýbat a moje rodina žije daleko. Je to opravdu náročné. Poraďte mi prosím jak to zvládnout.

rnika
2. srp 2020

@barborasamuel Jak malé josu děti teď? Můžu jen říct, že se to určitě bude zlepšovat, jak si budou hrát spolu. Jinak bych si v sobě hlavně nastavila to, že není nutné vždy stihnout vše ( pak se odrovnáte). Já třeba téměř vypustila žehlení, žehlím opravdu pouze nezbytné věci. Vařit se snažím třeba na dva dny najednou, abych nemusela vařit denně. Mytí oken, no nevím jak často myjete okna, já tedy tak 5 nebo 6x do roka a i to mi hodně lidí tvrdí, že je to moc často. Jinak já děti moc hlídat nedávám, raději si dělám vše po svém... ( starší sva kluky mám 13měsících a mladší dva pak dva roky od sebe). Takže hlavně uvědomit si, že nejste superman a že když jeden nevytřete, tak se svět nezbortí. Hlavně si užívejte čas s dětma ... rostou až moc rychle 😉 Jo a větší práce jako práce na zahradě a pod se snažíme s mužem dělat o víkendy společně....

barborasamuel
autor
2. srp 2020

@rnika syn má 1 rok a 8 měsíců, dcera 3 měsíce. Dneska asi nastal ten den, kdy už dál prostě nemůžu. Mám teplotu a bolí mi břicho, záda, nohy.. asi jsem blázen, ale mám pocit, že prěs den neudělám nic..

neomenia
2. srp 2020

Musí to být náročné, ale je opravdu potřeba pořád tak uklízet? Mytí oken? To snad stačí 1-2 x ročně, ne? Žehlení? To lze oželet, vysavat taky nemusíš denně. Radši pořádný spánek, zdraví ma přednost.

Tak třeba já. Nezehlim. Jen občas manzelovi košile, když potrebuje ( výjimečně), nebo ubrus treba. Jinak nic.

Vytiram 1 x tydne. V mezidobí samozřejmě, pokud se něco rozlije atd. Prach, zachod, koupelna 1 x týdne. Kuchyň - linka, myčka atd denně, to. Je jasné. Okna?? Haha, možná 1 x ročně. A i tak mám s dvěma dětmi co dělat, a to máme 3 plus kk.Ale mám i nějaké koníčky a svůj život, a taky ráda spím. A to je mi prednejsi nez surovani🙂

Zkrátka, polev trochu z te představy, že musi být vse dokonalé. Nemusí. Tečka. Jinak se zhroutis z vyčerpaní. A to myslím jako lékařka zcela vážně.

madbetka
2. srp 2020

Tri děti, rozdíl mají 13m a 18m, nejmenší má 4,5m. Okna jsem myla naposledy...no, někdy dávno. Uklízím průběžně a po malých kouscích za pochodu tak, aby bylo pořád uklizeno tak nějak všude a nebyl potřeba žádný velký úklid. Vařím na dva dny. A nedělám všechno sama, manžel funguje úplně stejně jako já. Necítím se dobře, když je tu občas binec, ale zvykám si 🙂
A jo, občas večer sedím na gauči a tupě zírám před sebe s pocitem, že to nějak nezvládám.

madbetka
2. srp 2020

Jinak den náš den vypadá tak, že ráno kolem osmé vstaneme, převlečeme se, nasnídáme. Trochu tu poklidíme, já začnu vařit, děti si hrají (pokud mám vařeno z předchozího dne, hrajeme si společně). Po obědě jdeme obvykle ven, počkáme na tátu, než přijde z práce, manžel si hraje s dětmi, já pak dělám večeři, po Večerníčku manžel koupe, uspáváme společně.
Průběžně kojím a uspávám nejmenší, jak zrovna chce.

zelenaesmolda
2. srp 2020

@barborasamuel
vykasli se jednou na uklizeni a jdi si odpocinout,vyspi se nebo jdi ven s kamaradkou.
manzel at se taky zapoji do chodu domacnosti.

budouci_maminka
2. srp 2020

Rezignovat na úklid.. taky miluju pořádek ale když pak člověk stráví vic času úklidem než hraní si s detma tak je neco spatne.. deti potrebuji odpocinutou maminku ne vylestena okna...a žádný chlap svou ženu taky nikdy nemiloval kvuli tomu jak pekne umí vydrhnout podlahu..

krupka3
3. srp 2020

Predevsim bych si zaplatila aspon docasne nekoho na uklid. Ja mam rozdil mezi detmi 2,5 roku, hlidani nedostupne a je to dost mazec, na nejake myti oken se muzu ve velkem vyprdnout, dokud je pres ne videt.

rnika
3. srp 2020

@barborasamuel Prostě totální vyčerpání ( jak jsem psala já i ostatní...). Polevit, především v úklidu a dokonalé domácnosti. A jak tu někdo zmiňoval hlavně spát. Pokud mi děti spí do osmi, ani omylem mě nenapadne vstávat dřív...

lolam10
3. srp 2020

Příp.si sehnat pani na úklid.za par stovek tydne udela vetsi uklid.neni to ostuda i kdyz jste na mateřské.ted se máte venovat hlavne detem.navic prvni rok dvou deti blizko od sebe je fakt nejnarocnejsi(vlastni zkusenost)

te_reza
3. srp 2020

Jako zcela upřímně, vyser se na dennodenní šůrovaní nebo se z toho jednou pose*eš. Páč až jednou půjdeš do práce, tak se totálně zhroutíš, že nestíháš. V týdnu dělám běžný provozní úklid, sem tam hodím prádlo do pračky, nezehlim X let. Větší úklid mám v sobotu - koupelna, prach, vytrit. A nemyslím si, že bysme doma měli bordel.

surikata131
3. srp 2020

@barborasamuel nešlo by přestat vařit a obědy si nechat vozit? Zredukovat žehlení jen na nejnutnější, mě v tom pomohla sušička, žehlím minimum věcí. Vykašlat se na úklid, říct si o pomoc manželovi...

squezy
3. srp 2020

@barborasamuel Nepusobis, že bys měla hluboko do kapsy. Domluv se s nejakou pani na uklid a venuj se sobě a dětem. Není to vůbec nijak drahý, jak si každý mysli. Ja mam 18 měsíční dvojcata a když se kluci narodili tak jsem mela pani na uklid jako darek z práce, chodila 3 mesice a hrozně mi tím pomohla. Doporucuju!!

tynka9
3. srp 2020

Mám to asi dost podobně jak ty. Jen děti o fous starší. V době, kdy byly takhle maličké, tak to u mě byla ještě pohodě, starší mi ještě spaval po obědě, když se to sešlo, že spaly obě najednou, tak jsem poklízela/vytirala/myla okna.... pak kolem druhých narozenin mi starší přestal spát přes den, ale on je kliďas tak s ním šlo dost věci dělat společně. Zlom nastal cca od 9 měsíců mladší, kdy mi začala lézt a stoupat. Od té doby ji mám na ruce/visící u nohy okamžitě jak chci cokoliv udělat (i třeba jen udělat si kafe). Teď se to svým způsobem maličko lepší (mladší 15 mes), že si děti trochu i začínají hrát spolu, ale zase malá už spí jen jednou denně a to max 2 hod, a to sotva stihnu dovarit, najíst se a poklidit kuchyň po vaření. Uklid stíhám taky nějak za běhu, peču méně než driv, času pro sebe taky nic moc. Vstavame většinou mezi sedmou, osmou, a cely den se nezastavim. Večer, když děti lehnou, tak chytnu nějakou druhou mízu a jsem ráda, že mám klid, tak se do něčeho zaberu (úklid, chvilka pro sebe) a najednou je půlnoc... nevím, z jakých zdrojů funguju, ale funguju...

tynka9
3. srp 2020

Jo a malá je pořád dost nespavec, když se mi od té půlnoci do rána vzbudí 2-3x, tak je to skvělá noc, ale zas až tolik takových nocí není... 🙈

fandysek_1
3. srp 2020

@barborasamuel mám děti po roce a vyřešila jsem to paní na úklid. Nemám téměř žádné hlídání. Dokonalou domacnost nemáme, ale nejsem otrok. Taky si občas zajdeme na jídlo, jedu k mojí mámě a ta mi vždy sebou dá i něco pro manžela. Tchyně bydlí vedle a nepřinese ani kus koláče dětem, takže asi tak. Co manžel? Jak pomáhá ten?

keksikova1
3. srp 2020

Ahoj, mám prakticky stejný rozdíl mezi dětmi,za chvíli se narodí další do třetice. Hlídání nemám prakticky vůbec, na celý den že by mi někdo vzal dítě neexistuje,jsem ráda,když seženu hlídání abych se dostala aspoň na gyndu. Mám taky velký barák,zahradu.
Poradím ti tohle. Hlavní je se z toho nepos.at. Vařit nemusíš každý den, luxovat stačí i u nás ob den (holt je jeden den lépe,jiný hůře),vytiram dle aktuální potřeby,celý barák tak jednou týdně. Mám sušičku,žehlím spíš výjimečně. Není třeba žehlit všechno,fakt ne. Okna mám ráda čistá,mám Aku čistič,opravdu velká okna, myju každý týden cca,ale je to práce na 20minut celkem. Nákupy zajistuju buď s detmi (autem,jinak to u nás nejde),nebo online.
Děti zapojuju jak to jde,televize apod běží jen večer například. Když byli mladší,mladší byl v satku.Je to o tom nedělat všechno denně,prostě nějak rozdělit. A hlavně v klidu,všechno pocka,kromě děti.
Manžel je celý dny v práci,o víkendu dělá na baráku,to děti lítají kolem něho a já mám čas na klidný úklid,vaření,nebo něco co chci ja, samozřejmě. Kdybych potřebovala,pomůže i s úklidem, ale fakt tím,že to nehrotim (a to si nemyslím,že bych tu měla vysloveně špínu),není potřeba. Prostě pro mě alfa a omega- ber to jak to je,nehrot to,ono se to zlepší.

chrystyanna
3. srp 2020

shrnuto... nemůžeš delat práci 10 lidi v jednom... jsi na rodičovské, aby ses postarala o děti a sebe..abyste byly všichni vyspal, měli co jíst a nebyly ve stresu.. I děti to cítí, že pořád běhás jak závodní kůň,nemáš čas odpočinout, pak i víc se snaží poutat tvou pozornost..

mirin89
3. srp 2020

@barborasamuel Krom toho co psaly holky mě ještě napadá- opravdu potřebujete používat dvě koupelny? Zkuste se omezit dočasně jen na jednu, ať nemáš ten provozní bordel v obou.

editah222
3. srp 2020

@barborasamuel v době kdy jsem otěhotněla s druhým dítětem (jsou od sebe 17 měsíců) jsem měla luxusní servis - hlídání od tchána a tchýně na 100% a také od mých rodičů. Po porodu tchán zemřel a tchýně se totálně sesypala a hlídání bylo najednou žádné. A zvdládla jsem to a to jsem ještě 2x týdně chodila do práce (v době spánku dětí v kočárku). Jenže jsem neděla spoustu z toho co děláš ty 🙂
Na co umývat okna? Jídlo pro sebe jsem brala z jídelny, většinou mi stačilo na dva dny. Dnes bych nechodila ani nakupovat, objednávala bych vše online. Úklid jsem prováděla hlavně o víkendu, kdy si děti bral na procházku manžel. Nežehlím už roky, mám sušičku. Pro děti jsem vařila na 2 dny a někdy dala kupované.
Já byla s dětma hodně venku, protože budíček byl mezi 5-6 ráno, takže dopoledne krátáká procházka a druhá dlouhá po obědě.
Věděla jsem, že na RD budu relativně krátce tak jsem se snažila to užít. Léto jsem trávila s dětmi na koupališti a na zahradě.

Nejsi stroj, aby jsi dělala vše na 100%. Užívej si, že jsi doma. Koupelna, nádobí i okna počkají, děti ne. Zapoj manžela a aspoň o víkendu spi do oběda nebo po obědě :D

A můžeš se těšit, protože za chvilku si spolu děti vyhrají, budou mít stejné zájmy a kamarády, ve škole si budou pomáhat... Dnes jsem za ten věkový rozdíl vděčná.

vikinkav
3. srp 2020

No tak pockej az se mladsi bude vic hybat a malo spat, to neudrlas vubec nic. Ja je musim porad sledovat, mladsi je ted 15 mesicu a porad nekam leze. A spi tak hodku denne. Takze jsem rada ze uvarim, poklizim prubezne a 1 tydne prijde pani na uklid i zehleni. Bohuzel jsem nikdy moc neumela varit, takze i to objevuju az ted a moc to nedavam, tak mi nosi jidlo rodina, manzel, varime o vikendu, jak to prijde

ldik
3. srp 2020

Mam kluky presne 18 mesicu od sebe. A kdyz si vzpomenu, jake peklo pro me byla materska... U me slo jen o to "prezit a nezabit". Jako fakt. Kdo nezazil neppchopi. Oba byli celkem nespavci, prekryvali se mi u jednoho bolesti briska, u druheho zuby, pak nocni desy, vstavala jsem xkrat za noc, nespala nejmin tri roky celou noc v kuse, a v souctu max 4-5 hodin celkem. Pres den podobne - starsi palicak, vztekloun, akcni. Mladsi to velice brzy odkoukal. Vstavalo se u nas velmi dlouho ctvrta az pata ranni. Ted kdyz spi do 6:30, tak slavim (je jim 6 a 4,5). Doslova jsem padala na hubu a sahla si na dno svych fyzickych a psychickych moznosti. Jedina rada je, odbourat zbytne cinnosti a odpocivat, kdykoli je to mozne. Varit na nekolik dni, nakupovat online, poridit susicku, a hlavne, zapojit manzela. Nesnazit se to zvladnout sama.

journals
3. srp 2020

Mám pouze jedno dítě (rok a půl). Neposedí, sám se nezabaví, spí jen v kočáře a ne moc dlouho. Hlídání prakticky není, nebo jen velmi výjimečně a na chvíli. Dospěla jsem do stádia, kdy jsem si řekla, že buď najdu paní na úklid, nebo paní na hlídání. Najít paní na úklid je jednodušší, takže hned po přestěhování do domu někoho najdu. A věřím, že to budou ty nejlíp investované peníze. Pro někoho jsem možná neschopná, líná, neorganizovaná. Ale mám pocit, že dál to takhle nejde a odmítám uklízet, když syn spí, nebo po večerech, nocích.

karla2015
3. srp 2020

@neomenia souhlas, delam to stejne 😀

g_m
3. srp 2020

Děti mám od sebe 22m a do toho i pracuju. Mám na to jedinou pomoc - neřeš tolik domácnost! Ty okna se nepos... Vytírala jsem naposledy asi 10 dnů zpátky, koupelnu minulý týden, vařím na dva dny, ať nemusím každý den stát u plotny. Nemáme tu bordel, ale krásně naklizeno a vše na svém místě taky ne a to s dvouma dětma ani nejde... Prcek vstává v 5:30, takže dost něco stíhám hned ráno, ale já zase nepotřebuju a nemyslím si, že je nutné trávit všechen volný čas s dětmi. Je třeba, aby se sami naučili zabavit a viděli, že maminka teď potřebuje něco udělat.
Mám ale super manžela a někdy veme děti na celý den pryč a já dodělám resty, které kvůli práci nestíhám. A taky funguje děda, který si je někdy na 2h veme.
Prostě bych to tak nehrotila všechno 🙂

hafika
3. srp 2020

@barborasamuel Nečetla jsem komentáře, ale měla jsem dvojčata k dvouletému prckovi a v rámci duševního a fyzického zdraví je prostě nutné si ujasnit priority a pokud to je jen trošku možné nechat si pomoci od ostatních. Já bych ten výčet, co píšeš, nezvládla. Nám babičky fungovaly omezeně (1x měsíčně si na pár dní vzaly nejstaršího), což v té denní rutině nevytrhne. Hodně pomáhal manžel a naštěstí máme jen byt, ne dům. Zvládla jsem vše kolem dětí a většinu kolem domácnosti kromě úklidu, to mi 1x týdne chodila uklidit sousedka a mezitím byl prostě bordel. Po zkušenosti se starším, který byl fakt náročný, jsem věděla, že si musím hlavně odpočinout, kdy to jen jde, jinak se to podepisuje na mém duševním zdraví. Takže když jsem byla unavená a děti spaly, lehla jsem si s nimi a nesnažila se uklidit za každou cenu. Bordel byl, ale třeba kamarád mi řekl, jak v porovnání s jeho sestrou, která měla jen jedno dítě, máme uklizeno, takže zas tak strašné to asi nebylo. Chtěla jsem mít sílu na děti s ne být unavená, naštvaná a vystresovaná, co vše nestíhám.

Moje rada je rozvážit, co vše jde vypustit. Třeba řada lidí včetně mě žehlí jen košile apod. a zbytek ne, špinavá okna jsou sice neestetická, ale jinak nijak zvlášť nevadí, záhonky na zahradě by se daly zredukovat na nějaké nenáročné druhy, co se nemusí tolik plít, atd.

Časem, až budou děti větší, se bude lépe zvládat (u nás tak od dvou let mladších), ale ten začátek je potřeba si udělat tak, aby se člověk zbytečně nevyčerpával.

chrystyanna
3. srp 2020

a ještě poznámka... kdysi ženské neměli sušičky, pračky,ale když měly velký dům a hospodářstvi měli normálně devecku, čeledina, prarodiče, neprovdane sestry, tety, dcery v domě.. takže si tu práci rozdělili a opravdu tam neměli uklizeno jak v reklamě na savo 🙂 až půjdou děti do školy tak budeš nespat vůbec?aby bylo vše dokonale?... zjisti kde můžeš polevit.. pokud to jde používejte jednu koupelnu druhou nech pro návštěvy třeba.. na zahrade nasad lehčí druhý na péči nebo nech kus třeba jen trávou zarust to není ostuda. pokud je dům opravdu velký porid robí vysavač ten vyseje I v noci 🙂

katkapavlik
3. srp 2020

Ahoj ,, to musí být opravdu náročné, já sice nemám tak blízko děti u sebe ,ale nepořádek mám také , mám za sebou probrečené noci i dny, protože dům není v takovém stavu jak jsem zvyklá,, ale nastavila jsem si režim ,,, po uklízím dětský pokoj a ložnici. Komplet prach podlahy ,,, úterý obývák ,,,středa kuchyň , čtvrtek chodby,, pátek schodiště a spajzku ... Sobota na to prdím doma je nás hodně a zjistila jsem ,že to nemá smysl . Vždy v neděli vyčistím celou koupelnu a to si manžel bere děti ven... Každý den samozřejmě kuchyň a WC s umyvadlem ..... Na zahradu jsem neměla čas skoro vůbec ,,, a okna maximálně 1 -2 za rok . Úklidu věnují denně max hoďku a půl děti jsou důležitější než prach a vyžehlené tepláky 😁

majina89
3. srp 2020

@barborasamuel mam dceru 17 mes a mladší ma 2 mes.
Když stihnu uklidit, nestihnu uvařit, tak skočím pro oběd do hospody. Když stihnu uvařit, musím se smirit s tim, že není naklizeno. Komu se nelíbi, že to nemam vse 100%, at se zapojí 😁 bydlíme na nájmu. Stavime dum. Takže manžel je už 11 měsíců vytízeny jinde než u deti a rodina pomůže fakt jen občas.

kometkak
3. srp 2020

Pokud máte někoho hlídacího, tak je to super luxus. Užívej si to, spousta lidí to nemá. Okna umyj 2x ročně, místo žehlení sušičku, vaření.. hoď do papiňáku a nestresuj se.. Mazec pak bude, až nastoupíš do práce.. k tomu ta práce u domu, dvě děti.. budeš mt méně času, než teď. My doma umýváme koupelnu, podlahy 1x za týden. Vysávám ob den. A víc neřeším..