icon

Šli jste do 5. dítěte za ne úplně ideálních podmínek?

jarniboure
17. zář 2015

Ahoj, je mi 41 a mám 4 děti ve věku 2-12. Žijeme normální život, manžel chodí do práce, já jsem na RD a pracuji z domova na částečný úvazek. Máme všechno co potřebujeme (bydlení, jídlo, oblečení,atd.), ale samozřejmě by se našlo spousta věcí, které bychom chtěli, ale nemáme na ně (dovolená u moře, atd.).Peníze si hodně hlídáme, máme rodinný rozpočet a na větší věci musíme šetřit. Mysleli jsme si, že čtvrtým dítětem končíme, rozdala jsem těhotenské oblečení a oblečky na úplně malé miminko. Ale v poslední době jsme začali s manželem hodně řešit, že bychom chtěli ještě jedno dítě. Ale není to samozřejmě jen tak -- 1) řešíme můj věk, 2) řešíme finance -- už teď peníze hlídáme a nemůžeme si vyskakovat, 3) řešíme bydlení -- teď mají 3 starší děti jeden pokoj a malá spí s námi v ložnici. Máme 3+1. Je tady někdo, kdo šel do pátého (nebo šestého, atd. 🙂 ) dítěte za ne úplně ideálních podmínek?

jahodi
19. zář 2015

@jarniboure ještě je tady zmiňované něco jako "na úkor" ostatních dětí... Já bych sama za sebe v žádným případě neřekla, že cokoliv bylo na úkor počtu nás sourozenců, že jsme tím něco utrpěli. Oblečení jsme hodně dostávali od lidí, což byla někdy hrůza - ale spíš že jsme dostali balík oblečení na malou a tlustou postavu a my všichni jsme huběný a vytáhlý, takže bylo "smutný", že jsme si nic nevybrali 😀 ale za dva měsíce jsme dostali pytel vhodnějšího oblečení třeba 🙂 to že jsme nemohli k moři, mně opravdu nepřišlo jako životní problém. Zase bych vypíchla jiný věci, třeba jsme se naučili od rodičů dobře hospodařit s penězma, což se pro život hodí. Nebo jsme společná odpoledne trávili tím, že jsme si zahráli společně, i s rodiči, deskovou hru. Nebo o víkendu šli na celodenní výlet. Kolik dětí dneska s výbavou jako PC, tablet, nové kolo, moře, má od rodičů (a to fakt obou) k dispozici tolik času... Nebo klasický podzimní výlet byl do jedný aleje ořešáků, kde jsme nasbírali iks kilo ořechů. To pak byly pochutinky! A to jsou luxusní vzpomínky... společně, teplý podzimní den, můžeme řádit po stromech.... Tohle si člověk fakt nekoupí. A rodina s dvěma dětma kolikrát všechny ty aktivity nedokáže vymyslet, protože už koupili tablet a tak je program na odpoledne jasný - sedět doma...

lenka5731
19. zář 2015

@jahodi rozhodně si nemyslím, že by moře byla povinná výbava, ostatně sama jsem byla na dovolené u moře poprvé v 35 letech 😀 ale když si to dcera dva roky přála, tak jsme jí to přání splnili jako dárek k narozeninám. Nic víc, nic míň. A zpětně to moře považuju za náš nejlépé strávený společný čas a nechápu, proč jsme nejeli už dávno. Krom toho si tam dcera zafixovala plavání, což nebyla schopná se naučit za 4 roky kursů v bazénu.

shine2015
19. zář 2015

@jahodi to se právě pletes....rodina s dvěma dětmi klidně když bude chtít si zajde na výletnebo zahraje deskovou hru ....a nikde není psáno že pokud máme dvě děti automaticky dostanou tablet.....a mimo to, dnes vlek nestojí 10kc....

Jak jsem psala....my čekáme třetí a tesime se moc....

A neznám děcko kterému by jste řekli pojedeme na hory nebo k moři a ono by nemělo šťastné....netěšilo by se.....a zážitky tam mohou být krásné a častokrát jsou....a pak si klidně uziji výlety v ČR lezení poi stromech opikani nebo deskové hry s rodiči....0roblem je že obracene to pak nejde.....

jahodi
19. zář 2015

No já taky nikde neřekla že to je automatický, ani moře ani tablet. Je to jen příklad. Někdo řekne "ale nebudeš mít na tohle a tamto pro dítě" a přitom řada těch nejlepších věcí je zadarmo.
@shine2015
@lenka5731
Jo jo my jsme taky byli natěšený když se řeklo "pojedeme na výlet". Kam, to bych už tak neřešila. Já to jen zmiňovala jako příklad toho, že se řekne, "Ale nebudete moct jet k moři". Moře je jen jedno z tisíce míst, kam se dá podívat.

jahodi
19. zář 2015

@shine2015 no tak asi proto jsem psala, že jsme na lyže chodili jen když jsme měli takto dostupný levný vlek ne 😀 a později už jen běžky. To je to ode mně tak nesrozumitelně napsaný nebo co? 😀

shine2015
19. zář 2015

@jahodi proto já dávám argumenty viz možné prispevky výš....dnes je i jiná doba,věci dražší a právě proto že i základní jako věci do školky,školy,....

Mě upřímně je úplně jedno kolik si kdo pořídí děti, starat se budou muset stejně rodiče.....ale není od věci pokud mám 12ti létě dítě a k němu další tři se zeptat i jak se cítí decka. A nevím zase já proč se to když někdo jede k moři bere jako nafoukne a ze decka jsou hned rozmazlené, že prostě moře je zbytečne....myslím že tam může mít dítě potažmo celá rodina krásné zážitky....a všude kde se cestuje....a opikani a lezení po stromech je bezpochyby krásná věc ....nicméně je smutné když pouze jediná.....stejně krásné je s dětmi cestovat i jinde než v ČR....poznávat jinou kulturu,jinak mluvící lidi...my s holkama 2a3roky byli loni 2x u moře na dva týdny a bylo to super.....letos jsme nebyli,jsem těhotná....ale doufám,že v budoucnu pojedeme....večer si zatancovaly na diskotece, měly i aquapark a hrály si s ostatními dětmi..... když spaly jsme si posedeli s manželem...udělali si výlet na lodi, moc se jim to líbilo a nám taky.....a i když by byly starší věřím že by byly nadšeně taky.....celou dovolenou jsme si užili.....s ostatními si půjčovaly hračky a kamarádily se....my s rodičema....a to byly u moře poprvé loni a zase nejdřív pojedeme za dva roky....až povyroste mimi nejmladší.....a to doma jezdime na kole, opikame burty,hrajeme pexeso a stavime kostky, venku pisek,chodime do lesa....doma pomáhají vařit,péct atd....

lenka5731
19. zář 2015

@jahodi ano, myslime to obě obecne. prjjde mi smutne, kdyz rodič nnemůže splnit dítěti jeho prani, pokud je to přání rozumne

xmarg04
19. zář 2015

Necetla jsem celou diskuzi, ale ráda bych se zeptala těch, co mají zkušenost - dá se opravdu věnovat všem dětem, když mám 4 a víc? My teď máme 3 děti krátce po sobě, myslela jsem, že končíme, ale teď si nejsem jistá...🙂 O peníze vážně nejde, jsme schopni zaplatit vše co tu bylo řečeno i více než 4 dětem, ale třeba chci, aby se děti mohli věnovat svým zájmům, sportu (sama jsem vrcholove sportovala a vím, co to obnáší), tj. musím je být schopná rozvozit, nějaké učení, atd., prostě si to s víc než třema nedovedu představit (což neznamená, že to nejde...😉)

shine2015
19. zář 2015

@xmarg04 nemám zkušenost,čekáme třetí brzy po sobě a domnívám se pokud chodí do stejne školky,školy mají besídky ve stejný den na stejném místě....ale zajímaly by mě kroužky atd myslím ale že by se to asi dalo...navíc pokud vás nepali finance klidně si při nejhorším zaplatíte ani na úklid a věnovat se můžete pouze dětem....z toho usuzují že se to dá....ale nevím....

eilat4
19. zář 2015

co znám případy vícečetných dětí, matky si to ulehčují tím, že ty starší lítají kolem menších, např. dělají snídani pro ostatní. Jinak si myslím, že je v tom pohodlnost, rodit děti jak na pásu, dřepět doma a nemuset pracovat. Nedovedu si představit, že by mi sousedi nosili obnošené hadry pro mé děti, dost trapný. Názory, že když má žena 2 děti a pc, tak zákonitě sedí u pc a nemají aktivitu jsou kyselé hrozny.
Vždyť chci jen pro dítě obyčejné radosti, jít do města na výlet, koupit každému nanuka, když o to požádají či zmrzlinu, při počtu 5 dětí si to spočítejte, jít třeba se vyřídit do aquaparku, opět si spočítejte vstupné. Je pěkné vymýšlet znovu a znovu náhradní programy, ale nechci , aby mé dítě skončilo nakonec tím, že si bude hrát s klacíky a to upozorňuji, že já jsem sakra skromná.

eilat4
19. zář 2015

@elu děsně mě štve, když někdo řeší, že ostatní mají víc dětí a ty chudáci mají vybledlé bundy....to mě muže naštvat
i mne to vždy naštve, pokud takové děti vidím, protože je to hanba rodičů, jestli ty tak děti oblékáš jako hastroše a chudáky, tak ti to přijde normální zřejmě, mne ne

shine2015
19. zář 2015

@eilat4 holka presne.....vest deti ale zaroven jim i doprat v rozumne mire...ne si nasekat deti a pak aby si od stredni vydelavaly samy ze musi na autobus a jidlo....

elu
19. zář 2015

@eilat4 já je tak neoblíkám, holka jezdí do školky mercedesem a když pro ní přijede teta octávkou odmítá nastoupit...a právě se bojím, aby z ní nevyrostla taková přízemní paní, která bude koukat jen na značky a na peníze.....viz vaše názory...to by mě mrzelo

eilat4
19. zář 2015

@elu tak pozor, jak si dovolujete nazývat mne přízemní, jen proto, že je mi líto těch dětí, co je matky nechají navlíknout do odřených, vybledlých bund, shodou okolností jsem takovou jednu třídu potkala, děti popárované za ruce a vzadu jeden sám chudák takhle oblečen, já nejezdím v mercedesu dámo ani s e neoblékám do značek, to mne nezajímá, tak si dámo neserte do huby vůči mne, jen mám sociální cítění a myslím, že si to žádné dítě nezaslouží, miluji toto značkování, aniž by jste vůbec něco o mne znala, nejezdím na Mauricius, mé dítě nenosí lux. značky, ale jedeme na výlet, nepočítáme, jestli mu můžu koupit zákusek, asi neumíte pochopit text

elu
19. zář 2015

vy že máte sociální cítění???? že je vám těch dětí líto a pomlouváte jejich rodiče...a jak jim pomáháte???? sorry, ale sociální cítění toto není

elu
19. zář 2015

@eilat4 a máte pravdu v tom, že já jsem dáma a k vašemu vyjadřování se snižovat nebudu

shine2015
19. zář 2015

@elu jenže ty si trochu pletes rozmazlenost s benevolenci ve výchově a standart....zbytečně to hrotis...to kdyby moje dítě se stydelo nastoupit do octavky by mě nevedlo k tomu, abych kupovala mercedes....klidně bych ji dala kolo nebo nechala jít pěšky,i když verim,že spravnou výchovou se do tohoto stádia jen tak nedostane.....jenže je rozdíl je jít a koupit prumerne oblečení z obchodu než čekat jaký pytel hader mi po svých x dětech někdo daruje.....nechat je chodit ve větších rozsmajdanych botech po dalších třech lidech a doufat, že to nějak dáme...do 15ti to nějak přežije a my taky to nějak splacame a pak ať maže na brigádu do prace.....pouze teda je smutné že starší jdou z domu co nejdřív protože se doma mackaji a nezkuzsi vs neb na to rodiče nemají...a taky už nechtějí permanentně hlídat mladší a starat se o ne....a suplovat rodiče.....raději ucnak a pak hurá za lepšími zítřky vydělávat.....ale to už se opakuji...

eilat4
19. zář 2015

samozřejmě je mi těch dětí líto, vám ne? aha...z mercedesu asi ne, názor je odkdy pomluva, podívejte se, pokud budete normálně diskutovat tak prosím, ale ne pokud Vám chybí argumenty a kopete kolem sebe, já bych se hluboce styděla takto vypustit své dítě do školy.

eilat4
19. zář 2015

dáma myšleno ironicky, pokud víte, co to je

shine2015
19. zář 2015

@eilat4 přesně....v klidu na výlet....a jak pises, v kolektivu s nimi nikdo nechce do páru, v tělocviku s nimi nikdo nechce hrát v týmu....plus posměšky.....ale hlavně že máma si splní další dítě.....

shine2015
19. zář 2015

@eilat4 plus to dítě si nemůže vybrat to holt spoléhá na rozum mámy a taty....

eilat4
19. zář 2015

@shine2015 ano, když jsem viděla to dítě, měla jsem zkaženou náladu, moc jsem ho litovala, zakladatelka má napjatý rozpočet , sama to přiznává a uvažuje o pátém dítěti, kdyby jí bylo kolem 20 prosím, ale je jí přes 40, už by vzhledem k věku měla začít uvažovat reálně

shine2015
19. zář 2015

@eilat4 já ti rozumím....chce to vidět i život toho decka a i všech ostatních děti....

somalicats
19. zář 2015

@elu U nás se teda nikdy neřešilo, čím kdo jezdí, ale obnošenou vybledlou bundu, kalhoty či podobné jsme u nás vždycky dávali dětem tak max na zahradu. Taky si nemyslím, že musí mít dětičky vše a značkové (například mobil dostala nejstarší dcera až v době, kdy chodila sama do a ze školy, a byl to klasický tlačítkový za pár stovek, dotykáč dostala až letos) a vymést každý rok Kanáry, ale slušné zaopatření až do doby, kdy se osamostatní, je dle mě potřeba.

jarniboure
autor
19. zář 2015

Tak jsem zpátky z chaty a koukám, že se to tu rozjelo. Akorát teda musím uvést na pravou míru některé věci:
1) Londýn jsem nedávala jak příklad levné dovolené. Byl to příklad dovolené, které by nám sedla víc než moře. V Londýně jsem byla, takže vím, kolik co stojí a že to není levná záležitost. Nikde jsem neříkala, že tam příští týden jako rodina letíme 🙂
2) Auto jsme si nepořizovali, protože jsme ho v Praze nepotřebovali. Jsme s manželem zvyklí normálně cestovat MHD. Ano, auto by se hodilo například na cestu na dovolenou, výlet, velký nákup -- ale pořád to v pohodě zvládáme bez auta. Na dovolenou jezdíme s partou, takže není problém se s někým svézt. Na výlety jezdíme autobusem a vlakem a na velký nákup jde manžel s batohem. Chápu, že pro většinu lidí, která je na autě "závislá" je tohle možná až moc divné nebo nepochopitelné, ale zas taková hrůza to bez auta není 🙂
3) Nechápu proč je zrovna moře a lyžování bráno jako vrcholný zážitek života. Já sama nelyžuji (jedna zkušenost s lyžováním mi stačila),manžel je na tom stejně. Lyžování prostě není náš životní styl. Nepřijde mi zvláštní, že naše děti ještě nestály na lyžích -- já do té první zkušenosti taky ne. Však si to vyzkouší. My prostě preferujeme jiné aktivity -- například kola. A ano, všechny naše děti mají kola, nejmladší teda jen odrážedlo. Buď jsme kola koupili (postupně jak děti dorůstaly, takže to zase nebyl finančně takový problém) nebo jsme dostali od kamarádů po jejich dětech.
Moře -- je až tak nepochopitelné, že někoho zajímá i jiná forma dovolený než "povinný" pobyt na pláži v Chorvatsku s dovezenýma konzervama?
4) Naše děti nenosí ani velké ani obnošené a hnusné oblečení. Nečkáme, až nám někdo pro děti něco dá. Když z něčeho vyrostou, tak se koupí nové...ano možná ne úplně nové, ale v sekáči lze nalézt věci pěkné a jako nové. Pokud vím, většina rodičů kupuje dětem aspoň někdy oblečení ze sekáče. Nejstarší většinou kupuji věci úplně nové -- jednak chci, aby se cítila v oblečení dobře, jednak v sekáči už v její velikosti většinou nic pěkného nemají.
5) Nejsme o chlebu a o vodě 😀 😀

jarniboure
autor
19. zář 2015

@jahodi -- moc díky za tvoje zkušenosti. Tohle mi hodně pomůže, když napíše někdo, kdo byl jako dítě v podobný situaci, jak to vnímal, jestli to bylo "trauma" nebo ne. Samozřejmě nechci mít holt další dítě, aniž bych zvažovala, jak bude těm stávajícím. Líbí se mi i co píšeš o těch výletech, atd. Právě mám pocit, že toho jako rodina podnikáme dost, že jsme hodně stmelený a rádi spolu trávíme čas i u obyčejnějších věcí.
A neměla jsi někdy pocit, že díky tomu, že je vás víc, že jsi o něco ochuzená? Že nemůžeš "žít" jako spolužáci?

nessik
19. zář 2015

@xmarg04 tak to by mě taky zajímalo a to mám jen dva kousky. Moc jsem chtěla třetí, nepovedlo se před nástupem do práce a upřímně si teď nedovedu představit ani ty 3. Je to kolotoč, škola, školka, práce, kroužky,koníčky, taky celá rodina hodně sportujeme, nedejbože když některé z dětí onemocní, prostě zvládám dvě, zvládím je snad dobře a věnuju se jim, ale je to dost nadoraz a klaním se před všemi, co mají více dětí a chodí do práce. Asi bych to nedala, takže od třetího jsme nakonec upustili (další důvod jsou tedy moje zdravotní důvody a věk už taky není nic moc). Hrozně mě to mrzí a mrzet bude, ale bylo by to za hranice mých fyzických i pychických sil, takže nakonec zůstaneme u dvou. Jinak finance u nás taky nejsou problém. A přiznám se, že vícedětným závidím....

jarniboure
autor
19. zář 2015

@elielizabeth -- taky ti moc děkuju za tvojí vlastní zkušenost. S taťkou mě to mrzí, nebyl to žádný pořádný věk ☹

@alicam -- taky díky. V mnohém s tebou souhlasím 🙂

jarniboure
autor
19. zář 2015

@xmarg04 -- je to náročné, ale jde to. Například už jen skloubit kroužky -- jak jsem psala -- dohromady mají naše děti 7 kroužků a je jen 5 dnů 🙂 Můj manžel je hodně rodinný typ, takže s dětmi tráví hodně času, pomáhá mi s nimi, i kolem domácnosti. Bylo by to jiné, kdyby chodil domů v devět večer a třeba ještě o víkendech pracoval. Snažíme se dětem věnovat individuálně, aby nás každý měl aspoň chvíli jen pro sebe. Ale občas je to krkolomné to všechno skloubit. A pak je ještě otázka vašeho vztahu -- i na něj byste měli mít čas.

lu777
19. zář 2015

@xmarg04 já jsem ze 4 dětí a rodiče se nám věnovat nestíhali....
bylo to teda i tím, že spolu moc nevycházeli (v čemž byl hodně i tlak finanční) a táta není moc rodinný typ..

mně to naštěstí hodně vynahradilo to, že jsem měla dobré babičky, byla jsem u nich často... a vyrostla jsem na vesnici, takže zahrada nebo les kdykoli...

to dělá fakt hodně, kdyby měli naši platit tehdy koníčky a vozit nás na kroužky apod, tak by to byl mazec..... hodně záleží fakt na tom jaké je zdraví - jaká pomoc v rodině - jaké bydlení 😉

já mám děti dvě a mám kolikrát co dělat se jim po práci trochu věnovat... přijdeme domů v půl 6, večeře, koupání, se starším cvičím na páteř, škola a kolikrát si popovídáme fakt jen cestou tramvají ze školy, školky... doháníme o víkendech a to ani nedělám na plný úvazek ještě (ale do školy dojíždíme kus)
ty babičky dělají hodně, protože děti prostě potřebují pozornost....

já se rozhodla právě na základě zkušeností z dětství že max. děti, to jsem věděla už předem... tři by se taky dali, ale vím co to je uživit dvě když není zaměstnání, delší dobu jsme si to zažili,,,

jinak z dětství znám co tu bylo zmíněno - rozšmajdané boty po někom.... darované prastaré kolo... žádné hory nebo moře (byla jsem tam ve 38 poprvé).... ani v pubertě jsem neměla kapesné....
měla jsem zase jiné zážitky - les, zvířata, pečení s babičkami atd. atd.... hodně fakt nahradila ta vesnice a babičky 🙂

je potřeba si to opravdu rozmyslet z pohledu i toho dítěte 😉

syn má např. spolužačku a mají 4 děti a ta spolužačka prý každou chvíli říká, že má hrůzu, že maminka bude zase čekat dítě.... přitom to je taková opravdu oddaná maminka, klidná, do toho šije a plete, manžel velmi rodinný typ, ale i ona přiznala, že to je nadoraz... a to jsou děti vychované, klidné - já vždycky jen zírám, jak jedno nese, druhé ťape, za ním větší a ještě jedno s aktovkou...
oblečené jsou čistě a docela pěkně, věnují se jim... ale je to fakt nadoraz... každý si to musí rozmyslet...
protože nejdůležitější je aby bylo to dítě v pohodě a taky aby bylo to manželství v pohodě - protože to tu celou rodinu drží pohromadě 😉

Strana