Spánek 2letého dítěte. Co může být příčinou špatného spánku?

aurelie34
14. pro 2019

Hezký den, píši toto už ze zoufalství. Mám 26 měsíčního syna a od narození bojujeme se spánkem. Nikdy dobře nespal ale brala jsem to tak že je to malé miminko a je to normální. Byl kojený do 20 měsíců a od mala spí s námi. Respektive měl svoji postel přiřazenou u manželské a mohl kdykoliv k nám. Mě společné spaní vyhovuje a syn nebyl nikdy schopný spát sám v postýlce, zkoušeli jsme to několikrát. Když jsem ho odstavila tak jsem čekala že se jeho spánek zlepší ale změna bohužel nenastala. V jeho dvou letech jsme se tedy rozhodli že ho dáme do jeho pokojíčku a doufali že to pomůže. Myslela jsem si že už ho s manželem ruším a tak by mohl sám v klidu spát lépe. Bohužel je to stále stejné, možná i horší. Chodí spát okolo 9 hodiny a sám tam spí tak do 11 a pak to začne. Budí se až do ráno co půl hodiny, někdy co hodinu. Volá mě a brečí, tak že stejně nakonec jdu spát němu. Jeho spánek ale není lepší. Budí se stále. Jednou chce pít, pak jen změnit polohu, jindy si sedne a musím ho zase uspat, prostě je celou noc stále vzhůru a je jedno jestli je sám nebo jsem s ním. Takhle podobné to bylo i když spal s námi v ložnici. Už fakt nevím. co chce a jak docílit toho aby spal lépe. Sám je pak protivný a nevyspalý ale prostě lépe spát nebude. Už přemýšlím jestli nemá nějaký zdravotní problém, protože aby takhle blbě spal ve dvou letech mi nepřijde normální.

market1512
14. pro 2019

@aurelie34 podle me se boji samoty. Respektive nas maly to tak ma a to mu bude v breznu 5. Boji se samoty a tmy. Ma o rok mladší sestru, ktera s nim musi chodit i na zachod, kdyz se setmi. On to ma takhle od narození a ona sama od 2 let v noci jde, rozsviti si na chodbě, pak na zachode, vycura se a jde si lehnout. On si sedne na postel a hystericky zacne plakat a volat me. Kamarádka tohle mela i u 8 leteho kluka, proto jsem vytrvala a cekam zda to jednou prejde. Ale v tomto obdobi od 18 mesicu dal (nevim kolik mesicu to trvalo) mivali oba nocni mury, vracel se jim do snu dej ze dne. Az po 3 narozeninach zacali oba spavat klidneji, nemlatili sebou tolik, nekopali. Někdy se probudi 2-3 za noc, nekdy spi az do rana. Ale asi jsem vam moc nepomohla, ja vim 😐 Hodne sily 🙏❤️

market1512
14. pro 2019

@aurelie34 a taky vidim, ze jste ve tretim trimestru.. Ono i tohle uz ten maly bobek velmi intenzivně vnima.

aurelie34
autor
14. pro 2019

@market1512 ano jsem v 30tt a právě o to intenzivněji to řeším protože takhle si neumím představit že bych fungovala s dvěma dětmi. Jak už jsem spala spánek má takovýhle od narození a prostě jsem čekala že až bude starší tak se to bude zlepšovat ale bohužel je to snad čím dál horší. Mě sil už taky ubývá a když se ještě pořádně nevyspim tak je to opravdu hrozné

megi89
14. pro 2019

Já Ti neporadím, jen v tom nejsi sama 😢 nás malý je mladší, ted bude mit 21 měsíců a spaní má dost podobne. Spí semnou, manžel spí v obýváku, musí se vyspat do prace... Maty usíná kolem 20,30h... vstava kolem 6h,přes den spi 2,5h-3h..většinou do půlnoci spí docela klidne, ale pak co pul hodiny az hodinu pořád noc co noc az do rána se budí. Někdy mléko, někdy jen tak, někdy pláče, někdy nevím ani proc... Je to strasne vyčerpávající a bojim se,že snad nebude spát lépe snad nikdy...😢 jinak my vyzkoušeli snad všechno, je vylitany, pohybu má az az. Jsme pořád venku či někde na výletech, návštěvách (proste nesedime vůbec doma ),dokonce když měl malý dithiaden (kvůli kašli ) tak se budil stejne....

bonavoxa
14. pro 2019

@aurelie34 Pokud máš pochybnosti, jestli se nejedná o nějaký zdravotní problém (mimo tu psychiku a okolní faktory) , tak zajdi k MUDr. Dcera spala strašně, ale tam byl zjevný zdravotní problém, příšerný spánek byl jen špička ledovce. Putovali jsme od pediatra k neurologovi, naštěstí se to časem dost zlepšovalo, takže z medikace měla jen doplňky stravy jako hořčík, Eye Q, to je rybí olej na lepší dozrávání mozku, nic víc. Syn v roce a půl přestal spát přes den, zkoušela jsem Padiakid na uklidnění a snadné usínání, bohužel bez efektu. Ale v noci spí krásně. Přeju, ať se to brzy zlepší.

chumlee71
14. pro 2019

@aurelie34 vím jak ti je,malý za tři týdny bude mít dva roky a za dva měsíce rodím. Vůbec,ale vůbec nevím jak to budu dávat. Máme doma úplně to samé jak vy,jestli i druhý dítě bude nespavec tak se asi zblázním. Taky jsem čekala,že se to bude zlepšovat,ale je to jen pár dní v měsíci kdy spí pěkně a pak zase na prd.

hope09
14. pro 2019

A jakým způsobem ho večer uspáváš? Jestli nebude zakopaný pes v tomhle..

aurelie34
autor
14. pro 2019

@hope09 přečteme pohádku, pak mu pustím ukolébavku a držím ho za ruku nebo se k němu pritulim. Do 10 minut je tuhý. Sám neumí usnout a šíleně brečí.

ai30
14. pro 2019

Nemam bohuzel recept, prezila jsem neco velmi podobneho, se starsim synem jsme se okolo dva a pul roku nevyspali, u nas ale dost pomohlo odstaveni, zbytek se doladil tak nejak s vekem. Mladsi ted pomalu najizdi na stejny rezim, narazila jsem na 'spankovy' program littleONES, dava to presny recept na strukturu dne, aby se zlepsil nocni spanek. Pokud mas dobrou anglictinu, muzes jim zkusim napsat a zeptat se, jestli by to mohlo ve vasem pripade pomoct.

nakaficko
14. pro 2019

Mě napadlo naučit ho usínat samotného... Aby pak i v noci uměl usnout sám...

nakaficko
14. pro 2019

V tom byl totiž zakopaný pes u nás. Ale neřešila jsem to nějakým vyřváním do úmoru... Zacala plakat, vzala jsem z postýlky-uklidnila- JEŠTĚ VZHŮRU položila zpět - zvedla se? tak jsem ji znova položila a šla pryč - začala plakat, zvedla jsem z postýlky, uklidnila, položila zpět.... Dnes ji jsou dva roky a když se v noci vzbudí tak na ni stačí jen promluvit i z vedlejšího pokoje a ví že tam jsem a zase usne.....

aurelie34
autor
14. pro 2019

@nakaficko zkoušeli jsme to hodně krát a prostě má úplně hysterak. On je celkově nerad sám, vždy když jdu do jiného pokoje tak musí jít se mnou. Nechci aby se trápil. Měl pak úplně trauma a spal ještě milionkrát hůř a jen jsem se pohla, tak byl hned vzhůru a brečel maminko nikam nechoď. Tak že tudy u nás prostě cesta nevede. Jak už jsem psala, já bych s ním klidně dal spala v jedné posteli ale on nespí ani se mnou. Tak že už fakt nevím.

sus3nka
14. pro 2019

Taky máme problém s usínáním a spaním, málá byla kojená 16 měsíců. Moc ti neporadím co s tím, taky jsme v očekávání a jsem zvědavá jak to pak budeme dělat. Já uspávám cca hodinu s tím, že si s malou lehnu do postele. Pak ji přendám do postýlky, kterou máme v ložnici a tam spí krásně tak cca do 2-3 hodiny ranní. Pak se budí brekem, někdy stačí jen dát napít vody, jindy chce pohladit a někdy nechce být v postýlce, tak jde spát mezi nás. Takže nejsi v tom sama...

jednaholkaa
14. pro 2019

@aurelie34 Samoty a tmy se boji deti co spi od mala sami v pokojicku si myslim, v tom asi problem nebude. Zkusila bych nscist nejake knihy, nevim :(

aurelie34
autor
14. pro 2019

@jednaholkaa to si taky právě myslím. A hlavně on se neustále budí i když spí nalepený na mě. Tak že tam o žádnou samotu ani tmu nejde.

hope09
14. pro 2019

@aurelie34 Hmmm, to bude pravděpodobně ono.. to držení za ruku a přitulení dokud neusne a pak, přesně jak píše @nakaficko neumí usnout sám a potřebuje stejný rituál jako při večerním usínání. Radila bych prakticky to samé jako nakaficko. Zkuste třeba i světýlko, nového plyšáka jenom do postýlky, třeba by to pomohlo

kata267
15. pro 2019

@aurelie34 nepomuzu bohuzel jen muzu konstatovat ze mam doma to same...dcera 2r.usina kolem 9hod, cca do pulnoci spi ok pak se budi snad co pul hodiny nebo I casteji.nevim me prijde ze snad nekdy ani vubec nespim 🙈 a pak v 6 vetsinou vstava uplne a dopoledne je behem chvilky uplne unavena jak je blbe vyspala a taky nepomaha nic, starsi ma 3,5r. a taky rozhodne nespi celou noc v kuse a budi se...uz se opravdu tesim na den kdy se vyspim 😂

filigranologie
15. pro 2019

@aurelie34 syn se taky od narozeni casto budi, ted ma 21mesicu, ale ja nastesti kojim, takze nocni buzeni resim kojenim. Me pomohlo se tim prestat trapit a neresit to, sice se budi porad, ale uz proste neresim, ze je on nevyspanej, ja nevyspana, fakt se citim i fyzicky vic odpocata, kdyz uz nad tim tolik nepremyslim. Doporucuju web prosimspinkej, ma i knizku S laskou o detskem spanku. Rekla bych, ze z tebe muze i citit tu nervozitu a prebira si ji na sebe a potrebuje pak to ujisteni, ze je vsechno v poradku. Jen prosim nezkousej vyplakavaci metody, to podle me vsechno zhorsi, jeste bych mu dala cas, kazde dite je jine.

drakenn
15. pro 2019

To odstavení proběhlo hladce? Malej možná měl šok z toho odstavení a následného přesunu do samostatného pokoje a pokusu s vyřvánim. Mohlo to narušit přirozený vývoj spaní a pocit důvěry k tobě..

aurelie34
autor
15. pro 2019

@drakenn nikde nepíšu že jsem ho nechávala vyřvat. To bych nikdy neudělala. Odstavení bylo úplně v pohodě. Dva dny se na mléko ptal a jednu noc trochu brečel ale nic dramatického. A přesun do pokoje byl před měsícem, odstavený je už půl roku.

aurelie34
autor
15. pro 2019

@filigranologie plakat ho nenechám nikdy, to radši budu vstávat milionkrát za noc. Spaní řeším hlavě kvuli tomu že za 2 měsice rodím a opravdu si neumím představit že takhle vstávám ke dvoum dětem. To nebudu spát vůbec. A už to nedávám ani po fyzické stránce. Jen samotné tehotensví mě velmi zmáhá a ještě k tomu to totální vyčerpání z nedostatku spánku. Nejsem pak schopna normálně fungovat během dne.

tea18000
15. pro 2019

Úplně chápu, jak se cítíš, s prvním dítětem jsem prožívala něco podobného. Ráda bych ti poradila, ale chápu, že každé dítě je jiné, některé spí pěkně, jiné je nespavec. Nás to třeba přinutilo jít až k docentce, která se zabývá poruchami spánku. Doporučila nám tenkrát melatonin, ale bohužel se u nás tehdy pro děti neprodával (jen pro dospělé) a objednat ze Slovenska nebo Německa se nám ho nepodařilo. Teď už ale může být situace jiná, tohle jsme řešili cca před třemi lety.
Ještě mě napadlo, jestli třeba nechodí syn do postýlky už přetažený. Někde jsem četla, že když je dítě nucené být vzhůru a přitom je třeba už ospalé, vyplaví se u něj hormon bdělosti, jehož aktivita pak přetrvává po celou noc. Asi jsem to nenapsala moc odborně 🙂, ale faktem je, že když jsem někdy dala mladší dítě do postýlky třeba o hodinku dýl, nemohlo usnout, v noci se pak budilo nebo mi ráno vstávalo dřív než obvykle.

drakenn
15. pro 2019

@aurelie34 " zkoušeli jsme to hodně krát a prostě má úplně hysterak" a pak věta, má z toho trauma. Co jste teda hodnekrat zkoušeli, že měl hysterak?!

aurelie34
autor
15. pro 2019

@drakenn přečíst pohádku, pohladit a říct že teď bude spinkat a maminka půjde vedle. Jen jsem se zvedla z postele, tak začal brečet, tak jsem se zase vrátila a uspala ho normalně. Nikdy jsem neodešla z místnosti a nikdy nebrečel ani pár vteřin. Tohle není žádné vyřváni. To bych dítěti nikdy neudělala. Proto s námi od mala spal v jedné posteli, protoze tyhle metody fakt neuznávám.

luj89
15. pro 2019

ahoj a jaký byl porod? bylo to stejné i když se kojil?

aurelie34
autor
15. pro 2019

@luj89 porod vaginální úplně bez komplikací, za 4 hodiny od první kontrakce byl venku. Když se kojil tak to bylo ještě horší, byl celou noc na prsu, neustále ho v noci hledal a dožadoval se ho. Proto jsem ho i odstavila s vidinou toho že se spánek zlepší ale nějaká velká změna nenastala.

tea18000
15. pro 2019

Ještě mě napadlo - jak spí přes den? Jestli mu třeba nezkrátit tu dobu popoledniho spánku, aby byl na noc více unavený?

aurelie34
autor
15. pro 2019

@tea18000 max hodinu a půl, už jsme zkoušeli i odpolední spánek zrušit ale spal v noci ještě hůř.

kaja2016
16. pro 2019

@aurelie34 Tezko rict. Zkusila bych probrat tehotenstvi, porod, prvni mesice a okolnosti v rodine s nejakym dobrym pwychologem. Myslim, ze by ani nemusel byt detsky. Nekdy to zazracne pomuze. A pak leda jestli ti neni neurologicke. Prez den jeste spi a je eventielne? Nekteri lide maji obraceny rezim, spankove hornony se jim tvori ve dne a pak v noci uz ne a nemuzou spat. Neni nedonoseny?.
Jinak ja spim s dcerou 3,5 roku stale, ma obcas nocni desy ( vzbudi se vseho se boji, nepoznava me - s vekem se to lepsi, ze uz vi, ze to jsem ja, le zrejme se ji menim do nejakej oblud - ma to docela dost deti - pretizeny nervove soustavy - nemusi to byt zpusobeno zadnym traumatem, nicim), mluvi hodne ze spani, ma nekdy obdobi nocnich mur. Prijde mi kepsi byt s ni. Potrebuje me jeste.

tea18000
16. pro 2019

Tak bych to zřejmě už probrala s doktorkou. Každé dítě má jinou potřebu spánku, ale pokud má být potom nesoustředěny a mrzutý, je vidět, že mu ten krátký čas spinkání nedostačuje. Spánek je u malých dětí strašně moc důležitý na vývoj nervové soustavy.