Spánek 5měsíčního miminka. Jak dlouho necháváte spát přes den?

kopba
27. lis 2020

Zdravím,
Jdu si pro Vás názor, nebo radu.
Mám 5 měsíční miminko. V noci spí celkem dobře a ráno vstává kolem půl 6.
Má otázka zní, jak dlouho necháváte spát děti přes den? Budite je, nebo je necháváte spát jak oni potřebují? Jde mi o to, že naše mimčo vydrží po probuzení vzhůru cca 2 hod. pak spí 45-60 minut a večer chodí spát o půl 8. Přes den tedy naspi cca 3-3,5 hod. Jak kdy.
Je možné, že když bych miminko přes den budila,že vydrží spát třeba déle ráno? Nebo spánek netrhat a nechat ať si odpočinek jak potřebuje? Doteď jsem ji po těch 45-60 minutách budila a bylo vše ok. Ale většinou se sama probudila.
Jenže teď nastal 5 měsíc a začíná být přes den ( spíše odpoledne) protivná, tak ji nechávám spát vice přes den, ale o to méně pak spí ráno. Jde mi o to, že nevím zda by pomohlo ji zkracovat denní spánky třeba jen na 30 minut.

zmrzlinka
27. lis 2020

Já bych ji nechala.Nekrete děti prostě takhle brzo vstávají 🙈

vladienka
27. lis 2020

@kopba v takom veku v ziadom pripade nebudit. Citila by som sa ako masochista, som rada ked spi. Navyse spanok produkuje spanok, a dalsia vec je ze za tyzden moze byt vsetko inak. Spi v noci 10 hodin ako vacsina deti, ak chces aby rano spal dlhsie tak jedine posunut vecerku, ale nie je to istota.. ako pisu predo mnou, niektore deti su proste ranne vtacata

me_druhe_ja
27. lis 2020

Určitě nebudit. Zvlášť takhle malý mimco. 🙂

barmil
27. lis 2020

@kopba proc bys ji budila? Začínají se hýbat, rychleji se unaví, potřebují odpočinek. Zkus si nastavit budik pro sebe, když si unavena a násilně se budit.. Taky budeš protivná.
Malé děti prostě nespi vnoci x hodin nonstop a nebudou vstávat v pul 8, jak se to hodí nám. Navíc se jim to mění každých pár týdnů. Ze ji budeš budit po 30min, kdy vlastně konečně hluboce usnula, ji akorát naruší spánkovy cyklus a muze se Ti tak pak budit i vnoci.

drakenn
27. lis 2020

Narusis ji tím její vlastní biorytmy. Můžeš si tak zadelat na problémy se spánkem do budoucna.

kopba
autor
27. lis 2020

@barmil To sem si tak nějak myslela. Spíš mě napadlo, jestli třeba nezkusit místo toho aby přes den spala 5x, spíš třeba 3x a déle, jestli ji to nepomůže..a jestli to jde nějak naučit

barmil
27. lis 2020

@kopba takhle malé děti se nic neučí, těm se musí vyhovět, ony vědí, co potřebují. Ona Ti neřekne, bolí mě nohy, rostu, leze mi zub, je mi špatně... Tyhle děti reagují na změny tlaku, počasí, na fáze Měsíce. Těžko jí řekneš, že musí spát jen 30min,protože maminka nechce vstávat ráno v 6.
Pokud je vstávat v 6 brzy pro Tebe, tak si pak během dne lehni s ní a spi taky, žádné nádobí ani vaření a nevím co, se nepo...

kopba
autor
27. lis 2020

@barmil Mě nejde o to že bych se nevyspala, to pokud vím nikde nepíšu a rozhodně nic nedělám pro své pohodlí jak naznačujetete. Je to mé první dítě a každý mi říká něco jiného.. Proto sem se chtěla zeptat jak se toto řeší, jestli třeba není lepší aby spala méně často ale déle.

vladienka
27. lis 2020

@kopba to by sme chceli vsetci aby dieta spalo menej casto a dlhsie 😁 ale rozhodne ju to nenaucite, 4-6 mesiac je spankova regrese, vela deti spi 30-45 minut, ona si to postupne sama predlzi, okolo 9-10 mesiaca uz vacsina deti spi len dvakrat, ale proste nastavia si to sami.

drakenn
27. lis 2020

V tomhle věku dítě nenaučíš, nýbrž přinutíš.
Holt prcka nechej spát, jak samo přirozeně potřebuje. A ty si lehni přes den s ním.

cinam
27. lis 2020

Nechala bych jí. U nás všechny tyhle pokusy to nějak korigovat vždycky dopadly katastrofou. Ale malej spal tak do 9 měsíců fakt strašně špatně a málo. Pak se to začalo zlepšovat samo od sebe 😊 a úplně nejlepší to je, když uz přejdou jen na jeden spánek přes den

jakreb
Autor odpověď smazal
Zobraz
jakreb
27. lis 2020

@kopba Presne ako pise
@vladienka
Btw.ako vies ze ak by si budila a nechala spat menej casto tak bude spat dlhšie?
Mne spavali 2x v tom veku-doobeda a poobede a ako kedy ale cca 2-4h. V noci celu noc.

kopba
autor
27. lis 2020

@vladienka Dobře, toto mi pomohlo. Děkuji 🙂

kopba
autor
27. lis 2020

@drakenn Já si přes den nepotřebují lehnout, nikde jsem nepsala, že se nevyspim. Jen mě to zajímalo. Děkuji za radu 🙂

kopba
autor
27. lis 2020

@jakreb Samozřejmě, že nevím. Proto jsem se ptala, spousta lidí kolem mi to říkala, chtěla sem znát radu od ostatních

jjasmina
27. lis 2020

Spíš buďte ráda, že vůbec spí, mala se mi od 4. Měsíce budila i po 20 min, teď v 9 měsících po 1-2hod

kopba
autor
28. lis 2020

@jjasmina To mě se někdy budí taky, někdy po 30 min., Někdy po 40, jak kdy.