Spaní dítěte s rodiči v posteli
Ahoj holky speji vaši děti svama v posteli? Popřípadě co si o tom myslíte?
Spim v posteli se vsemi tremi detmi a je nam blaze. Clovek je jediny savec, ktery svoje mlade vykopne ze spolecneho pelisku. Dite patri k rodicum.
@alcar Tak jaknamiminka.cz nezni moc jako seriozni zdroj. Co treba https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=.... ? Unicef. Spolecne BEZPECNE spani s rodici, pokud neni provozovane na gauci, po poziti drog ci alkoholu apod. je naopak ochranny faktor proti SIDS. Vice deti zemrelo v postylkach mimo matku nez u ni. Dychani matky a blizkost podporuje dychani novorozence. Proto se i doporucuje nedonoseny deti nosit na hrudniku. Ja treba monitor dechu nepotrebovala, malej byl donosenej a kdykoliv mel klasickou pauzu v dychani, jak miminka mivaj, hned me to probudilo. Rekla bych, ze priroda vi, co dela a mlade proste patri k matce.
děti s námi v posteli nespí, nevyspím se s nimi. Když jsem je kojila, tak jsem si je z postýlky brala na kojení, pak dala zpátky. Byli jsme spokojení všichni. Také jsem se bála, abych je nezalehla, tudíž můj spánek byl hrozně plytký, když už došlo k tomu, že spaly u mě (v podstatě jen při nemoci, což bylo asi 3x za celou dobu). V postýlce byl zapnutý vždy monitor dechu. Všechny děti spaly asi o 5 týdnů zásadně na bříšku, takže jsem ho používala jak v ní, tak dolu v obýváku, kde byla kolébka. Jako krkavčí matka se za to rozhodně necítím, kult společného spaní nás opravdu nedostal, zcela určitě na něm nestojí spokojené, zdravé a milované dítě 😉 Ale každý, samozřejmě, ať si dělá podle svého👍
@bayt Tak ja zase nepovazuji za seriozni zdroj UNICEF, sorry. A ja mam DÍTĚ ne MLÁDĚ, sorry.
Fotografie z Medical tribune (odborny server urceny pracovnikum ve zdravotnictvi), kde je statistika. Cisla hovori jasne. Zdroje tech statistik ti hledat nebudu...u informaci z tohoto serveru to neni snad ani potreba. 😉
@alcar pokud by sis dala souvislosti třeba ten medical tribune a letacek od UNICEF, tak se to nijak nevylučuje. Píšou tam, ze se spolecne spaní nedoporučuje proto, ze rodiče můžou konzumovat alkohol, dítěti přikryt perinu přes hlavu, přehřát dítě svým teplem, co vede sids. Samotné společné spaní - bez těchto rizikových faktoru - naopak působí preventivně. Matka je nejlepší monitor dechu ;)
@alcar Údaj "50 % na měkké či neprodyšné podložce či na lůžku s jinou osobou" mě docela pobuřuje. Jak mohou tyto dvě informace dát dohromady bez uvedení procent jednotlivých případů? Kolik dětí zemřelo na prodyšné podložce s jinou osobou? Tohle mi fakt připadá jako informace ve stylu "95 % otrávených před smrtí požilo jedovatou látku nebo čistou vodu".
@lovemusicsun vyšší riziko SIDS je i spaní dítěte na bříšku.Moje dcera jinak spát neuměla, na zádech ji prostě uspat nešlo a spi tak v podstatě dodnes. To bych se zbláznila.Stat se to může jak v posteli, tak v postýlce, nemůžeme všemu predejit🙂...
Syn spí se mnou. Připadá mi to přirozené a také to je pohodlné. Není ten typ, co by spal celou noc. Vždy se zejména v prvních třech-čtyřech hodinách spánku vzbudí, takže běhat někam do jiného pokoje ho utěšovat, to by mi asi hráblo. Teď má od května nový pokojík a suprovou postel, i tam spát chce, ale stejně se vzbudí a volá mě... takže už zase spíme spolu a je nám fajn. Osobně nechápu tu logiku, že dítě má spát samo, např. proto, aby se k sobě mohli partneři pořádně přitulit nebo, že se s dítětem rušíte. Dítě se taky pořebuje tulit - potřebuje to mnohem víc než dospělý a partnerům přeci také často trvalo, než se naučili vedle sebe spát a překonali to. Tak proč malé, zdranitelné děti lifrujeme do svých postýlek a pokojíků?
@anazuzzuzana jj, často tam mají psa nebo kočku, a proto už by se tam jejich dítě nevešlo. Na hlavu tohleto. Taky si v okolí všímám, ze ty separovane děti jsou dost nekontaktni, nemazli se a jejich matky se tomu děsně diví...
@jaya
@rebe Resime tady, ze spani ditete v postylce (ne v posteli matky) neni rizikovy faktor SIDS. Coz je pravda. Pokud spi dite s matkou v posteli, tak staci, aby ta matka mela pod hlavou polstar a uz mame rizikovy faktor na svete. Procenta resit nebudu, ja tu studii nedelala, je to tak, jak je psano.
@anazuzzuzana tak ja treba proto, ze mam nedonosena dvojcata a chtela jsem je mit na monitorech dechu, protoze sobe, jakozto zivemu monitoru dechu, neverim. V prvnich tydnech, co jsem je mela doma jsem byla hotova a spala jsem hodne tvrde. V noci jsem se probouzela a chvili mi trvalo, nez jsem se vubec zorientovala, kde jsem. No a ted v jejch 14 mes. si nedovedu predstavit jit treba v noci na zachod, kdyby se mi probudili a hledali by me, spadli by akorat tak z postele. Tulime se pres den (hodne) a nez je dam spat. Ne vzdy jsou duvody, jake ty uvadis.
@alcar v pohodě. Netvrdím přeci, že to jsou jediné důvody. A upřímně mi je vlastně jedno, jaké má kdo důvody. Psala jsem, jak to cítím já a co mě přijde nepochopitelné. Já třeba raději spoléhám na svoji intuici, přirozenost a ne na nějakou elektoniku 🙂
@anazuzzuzana jj, chapu. Kazdy ma jine duvody. Ja spani ditete spolecne s matkou neodsuzuji, ale ja ho neprovozuji a jsem presvedcena, ze nedelam nic spatne a moje deti tim netrpi.
@alcar Já se ale nedohaduju o tom, jestli spaní v postýlce je, nebo není rizikový faktor. Mně se jenom nelíbí, když je v nějakém textu, který se tváří jako vědecký a podložený fakty, informace podána takto nejasným a zjevně manipulujícím způsobem. Není uvedeno, kolik procent dětí zemřelo při spánku s jinou osobou a kolik při spánku ve vlastní postýlce, takže o tom, jestli je větším rizikem společné spaní nebo oddělené na základě těch čísel absolutně nejde rozhodnout. Je uvedeno, že 10 % dětí zemřelo, aniž by byl splněn jediný z výše uvedených faktorů. Lze tedy předpokládat, že minimálně podstatná část z těch 10 % zemřela ve vlastní postýlce. A protože není uvedeno, kolik procent dětí zemřelo při spaní s jinou osobou, mohlo to být klidně méně. Tebou uvedený text neprokazuje, že spaní ve vlastní postýlce nezvyšuje riziko SIDS, ale ani jej nevyvrací. Což platí i pro společné spaní. Když už někdo uvádí statistiky, je vhodné, aby ty statistiky opravdu prokazovaly to, co se jimi snaží doložit. V tvém případě a s uvedeným textem, to tak opravdu není.
@rebe statistiky neuvadim ja, ale server Medical tribune. Muzes jej oslovit a zeptat se na blizsi podrobnosti. To, ze se ti to nelibi, tak s tim nic neudelam. Proto jsem udelala screen, aby bylo jasno v tom, ze ty statistiky nejsou me. Nevycucala jsem si je z prstu. A kdyz si pozorne prectes celou diskuzi, tak budes vedet, k cemu se ten komentar vaze. Vytrhla jsi ho uplne z kontextu. 😉
@ilonne To jen pozoruju kolem sebe. Separovane dite prece neni urazka, nespi s tebou, takze spi oddelene (=separovane). Kazdopadne nevnimam to tak, ze dite, co spi od malicka samo a je spokojene, neplakalo, nechtelo za maminkou, bude nejak psychicky nevyrovnane. Je holt nekontaktni. Ty ale, co se maminky dozadovaly a jejich prani nebylo vyslyseno, ty holt plni a budou plnit cekarny psychologu.
@alcar Jinak ne že bych tě chtěla přesvědčovat, ale spíš jako info pro ostatní...třeba v zahraničí pediatři už monitory dechu docela dlouho nedoporučují používat. Myšleno, že je prokázáno, že to není prevence SIDS. Tady to je pořád vedený pomalu jako povinná výbava pro každýho novorozence. Něco jiného jsou samozřejmě děti, které mají dýchací obtíže...
Spala jsem s dcerou dva roky a devet mesicu v posteli. Ted mame prirustek a ten spi zatim na stridacku v posteli nebo v postylce u nasi postele. Razim heslo: az uzraje, odpadne. Kojila jsem prvni ditko dlouho a s tim ta separace do jine mistnosti moc ruku v ruce nejde 🙂
Spala jsem s dcerou v jejím pokoji, postýlku přiraženou k posteli. Takto jsme vydržely do roka. V noci se furt vrtěla, budila, tak jsem zkusila nechat ji tam samotnou a spí mnohem líp. Když si ji vezmeme na spaní do postele, dělá blbinky, ale neusne. Přes den se tulí a pusinkuje pořád😁 Každá maminka ať udělá podle svého pocitu😉
@bayt tak ja myslim, ze ty monitory dechu tak asi ani nikdo nebere...ze by predchazely SIDS. Ja treba mela kluky hodne ublinkavaci, jeden mi pres den ublinknul v kocarku a dusil se. Nebyli jsme schopni ho rozdychat, prodelal klasickou aspiraci do plic s dechovou tisni a krecemi. Volali jsme rychlou. Stat se to v noci a nemit monitor dechu, tak uz ho nemame. Nevim, jestli by me to vzbudilo, nebo byvam do noci dole v obyvaku a kluky mam jen na chuvicce, kde by to asi slyset taky nebylo. Muze se stat i spoustu dalsich veci, treba si ditko lehne pusou na zmuchlanou plinku, usne tvrde a je vymalovano. Ta saturace jde miminkam strasne rychle dolu a tim, ze zapipa monitor dechu a maminka vstane a dite otoci, tak zachrani zivot. Ale jasne...znam spoustu maminek, mam i kamaradky, ktere ten monitor dechu nepouzivaji a jsou v pohode. Nekdo je proste jistejsi s nim a boji se spat s mimcem v posteli prave kvuli tomu, coz chapu. Ne vzdycky jsou duvody “krkavci matka”.
Jo a jeste mam dotaz, jak to delate, kdyz date mimco spat do vasi velke postele a musite jeste neco udelat, vyzehlit, chcete se podivat na film. Nemate strach, ze se vam mimco vzbudi a spadne z te postele? Nebo v noci,kdyz jdete na zachod. Jak to mate zabezpecene?
@alcar vubec nijak,ja mam tak ukricene dite,ze je stale se mnou, za to,ze nerve to vydrzim. Zehlim s nim v manduce. V noci na wc nechodim nebo by pohlidal tatinek. Ja uz jsem psala vyse,ze jsem to dpolecne spani nechtela,ale to se proste tak stane,kdyz se narodi silne kontaktni dite. Nasazeni 24/7. Film by klidne mohl probehnout, i rozbijeni betonu, kdyz jsem u nej,je spokojeny.

@luj89 A to najdu kde? Myslim to riziko SIDS pri oddelenem spani. To je zase agentura "jedna pani povidala", ne?