Spánkový a denní režim u 9měsíčního chlapečka
Maminky, obracím se na Vás s radami a zkušenostmi ohledně spánku miminka. Mám chlapečka 9m. V šestinedělí byl schopen spát v noci klidně 6-7h vkuse. Od začátku bylo tedy potřeba ho ukolébat nebo uvozit, jak v kočárku tak v postýlce. Postupně se spací intervaly zkracovaly. Ve 3 měsících se budil po 3 hodinách, nakojila jsem a vždy při vožení postýlkou během chvíle usnul. Chvíli před 4. měsícem ze začal přetáčet a to začal teprve boj. Od té doby má v průměru 1 hodinové spací intervaly. Naštěstí tří hodinové párty, kdy nám od 1-4 nespal, už dlouho nebyly. Ve 4. měsící začaly růst zoubky, byl víc plačtivý a neklidný, ale nebyla to taková hrůza. A poslední 3-4 měsíce (Od synova 6m) to máme tak, že je noc, kdy se budí co půl hodinu, někdy spí 2 hodiny. Bohužel, vzhledem k častému buzení jsem to už nevydržela a vzala si ho do postele, na což jsem nikdy nechtěla přistoupit. Teď mi usíná jen u prsa. Vstáváme obvykle v 6h (už ho víc nedokážu uspat). Potom cca po 1,5-2h si začne mnout oči a jdu ho uspat (u prsa). Spí cca 30min. Pak jde znovu spát okolo poledne zase na 30min (usne u prsa) a okolo 15 jdeme ven a spí v kočárku 1,5h. Povětšinou je po této procházce nejvíc rozjuchaný a je vidět, že je odpočatý. v 19:30 chodí spát (usne u prsa). Podotýkám, že k tomu uspávání u prsa jsem přešla i z důvodu, že špatně usínál i vožením postýlky. No a většinou do 21h se probudí a když mu nedám prso, je řev. Nevím, jestli by mohl mít hlad, žízeň (příkrmům moc nedá). Kaše na noc u něj neplatí. Přes den, když se probudí a nedám mu prso, je řev. Kojit nechci přestat, ale jsem občas jak chodící mrtvola a místo toho, aby měl malej veselou akční mámu, tak má spíš mámu bez energie. Co si o tom myslíte? Kde se stala chyba a jak byste pokračovali vy? Nebo někdo prožíváte alespoň něco podobného? Spí často nebo málo přes den?
@janager bohuzel neporadim, ale nejste sama, u nas to probiha podobne, v noci se mala (15mes.) budi kazdou hodinu a taky ji kojim a nekdy ji vratim do postylky a nebo zustane s nama v posteli,taky jsem byla zasadne proti,ale proste jsem to nezvladla, nechtela jsem ji nechat v noci plakat. Usina kolem 19h a po hodine uz je vzhuru, vstavame kolem 5-6h. Pak si zase pospi a pak spi venku cca 1h. To caste buzeni trva uz od kvetna,tak jsem si na to uz zvykla. Uz se tu o tom dost psalo a je to bezne,cim to je,nevim. Preju vam hodne sily🙂
Mám/měla jsem to podobně. Malý nikdy nebyl dobrý spáč. Když byl miminko, dělala jsem si legraci, že máme hodinové dítě - hodinu spal, hodinu bděl 🙂 pak zkrátil spaní na 30 minut, bděl pořád hodinu. Ve třech měsících bděl 1-2 hodiny, spal pořád 30 minut, s kočárkem jsem mohla jezdit, jak jsem chtěla, déle prostě nespal. Postupně se začaly prodlužovat intervaly mezi spánky na 2 hodiny, celkem spal přes den 4x 30 minut (cca od 6 do 9 měsíců). Asi v 10m začal spávat dopo 1,5 hodiny a pak i odpo 1,5 hodiny. Teď ve 12m se mu spaní zase rozhodilo - někdy spí 1x, někdy 2x denně, délka je od 45 minut do 1,5 hodiny. Večer se snažíme uložit mezi 18. a 19. hodinou, obvykle spí 3 hodiny v kuse, pak se budí po 2-3hodinách. Když je dobrá noc, vstává 2x, když horší, vstává 5x 😞 v noci usíná jedině u prsa, dudlíka, tatínka ani pomazlit nechce, chce jen to prso. Spí s námi v posteli od narození, v postýlce spal několikrát, ale protože se často budil, skončil u nás, nevadí nám to 🙂 Taky jsem unavená, chodím spát s ním, některé domácí práce prostě nedělám, není na ně čas ani lidi 😉
Jo a nejradši usínal u prsa, i teď to preferuje. Ale snažila jsem se ho naučit usínat s dudlíkem. Musel být po jídle, pak už to prso většinou nechtěl 🙂
Já bohužel taky neporadím, jen se přidám do klubu nespicich miminek 😕 Syn má 9 měsíců, přes den spí už od narození po půl hodinách, teď v těch 9 měsících si dá přes den 3, někdy 4 pulhodinky spánku. Po ty půhodine spánku vydrží tak hodinu v pohodě, pak už knoura, ze je unavenej, ale stejně usne až za další hodinu. No a v noci? Spal pekne akorát v sestinedeli, to jsem k němu vstavala akorát třikrát. Pak se to postupně zhoršovalo. Teď to má tak, ze se budí po hodině, někdy i častěji a výjimečně vydrží spat i hodinu a půl. Ale to je fakt jen výjimka. Takhle to má od října už. Usne jenom u prsa nebo v kočárku. Spí s námi v posteli, ptz v noci ho uklidní jenom prso a já fakt nemám sílu k němu cca 12x vstavat a jít k postýlce. Je to hnus a už fakt melu z posledního. Utesuju se tím, ze jsou to zuby, teď se mu totiž prorezava už osmý zub, ale pravda je, ze se mu ten spánek začal zhoršovat dlouho predtim, než se mu prořízl první zub 🙁 Bohužel nám asi nezbývá nic jiného než vydržet, až z toho vyrostou 🙁
Holky já se můžu taky leda přidat. U nás kojím v noci co hodinu, už tak půl roku (malému je 9 měsíců). Předtím to nebylo nijak lepší, spíš naopak. Ale vidím, že už je to chvilka, co jste to psaly - dostavil se u vás nějaký pokrok/změna?
@daasha1
@janager
@ladako
Hodně sil a snad i nějaký spánek přeju ;)
@rebelka2012 Tak u nás se pokrok dostavil. Ne nějak velký, ale už se necítím jako chodící mrtvola 🙂 a myslím, že zvrat se odehrál při zavedení večeře a když jsem přestala přes den méně kojit a on začal víc baštit normální jídlo. Teď byl prckovi rok a většinou je vzhůru asi 3x. Takže oproti tomu, když se budil co hodinu, někdy co půl hodinu, je to luxus. Usíná stále u prsa. Část noci spí s námi v posteli, a část u sebe v postýlce. Bylo to hodně náročné období, doufám, že už se to bude stále jen zlepšova (až teda na období, když ji budu odstavovat).
@janager Omezovala jsem postupně. Ke konci už jsem kojila jen ráno po probuzení. A jednou ráno se vzbudil, já měla u postele náhodou ovocnou kapsičku, on se na ni vrhl a pak zapomněl na kojení. Tak jsem si řekla, že už vlastně nechce mlíčko, ale má jen hlad, druhý den jsem si dala k posteli kapsičku schválně... No a že neměl mlíčko si vzpomněl až po několika dnech, to už jsem mu řekla, že je veliký chlapeček a že mlíčko je pro miminka. Byl mu rok a půl a já chtěla přestat ze zdravotních důvodů, tak jsem to využila a prošlo to 🙂 Syn ok, prsa ok... musím zaklepat, fakt dobrý :D Kdyby mi někdo dva měsíce před tím řekl, že takhle na pohodu odstavím, tak bych nevěřila. Říkala jsem, že je "kozoholik" :D A fakt byl...
@janager zdravim, nám bohuzel nastal tento zlom s rustem zoubku, mala je též uspavana u prsa, do deviti usne a pak se probere cca do 40 minut, pak vstava co hodinu-dve, od ctyr uz se o spanku moc mluvit neda, je vzhuru co deset minut, obcas na delsi chvilku vytuhne, jakmile nedostane prso-brutální řev. Jinak vstava po sedmé. Za dve hodky uz se ji chce zase spat, takze jdeme ven-odmita usinat v kocarku-zlomilo se to opet s rustem zoubku, takže uspavam v Manduce a pak pokladam do kocarku, spi cca 40 minut, pak chodi spat po obědě-usina u prsa-vydrzi hodku, pak se probere a chce prso a dalsi hodku stridave cuca a klimba. Pak spi jeste okolo páté-to chodime opet ven. Energii uz tez nemam vubec, melu z posledniho, ale recept nemam, bohužel, ještě musim vydrzet 4 mesice a v roce odstavuji-uz se nemuzu dockat az se vyspim, jak budu pak uspavat-to nevim😰
@janager Měli jsme to stejně. Jednou byl manžel se synem u svých rodičů a já s kamarádkou posedět. Byli jsme domluvení, že zavolají a já přijedu, jenže syn byl unavený po návštěvě a dopadlo to tak, že prostě potřeboval uspat dřív. Prý chviličku plakal, ale ne moc. Přijela jsem a spal jako dudek .-) Od té doby jsem neuspávala u prsu, protest byl, ale ne ten zoufalý pláč a pak si zvykl. Dneska ho večer uložíme, vezme si plyšáka, řekneme mu, že ho milujeme a že si zítra uděláme krásný den, on nám popřeje dobrou noc a jdeme... Vydržet 🙂
@dc2015 a prosim Te, dcera je fakt kozoholik😇💓 takze u prsa usina i pres den, jak se ti dari uspavat pres den bez prsa? No, bude nám teprve osm mesicu, takze minimálně čtyři měsíce mame ještě čas, ale uz ted se toho desim. 😰 A jestli to s jejim nespinkanim pujde takhle dal, tak me cvakne a v roce fakt odstavuji.
@ivuska1986 No, večer usínal prostě sám v postýlce, přes den jsem uspávala v kočárku, když bylo hnusně, tak doma na chodbě a pak spal ve stojícím kočáře. A pak už taky i přes den usnul sám v postýlce. Dneska už si o denním spánku můžu nechat zdát 🙂 Ono se to vyvíjí... Jsem zvědavá, jak to bude u druhého syna, co je na cestě...
Jako prošli jsme si různýma obdobíma a některý byly... náročný :D Ale vytrvat, vytrvat!
@ivuska1986
Tak to budu zvědavá na to jak se to bude odehrávat i u vás. U nás je to jak přes kopírák. Malý 9,5 měsíce. Jen s takovou mu už rostou zuby půl roku..
Fajn tip, ale žel nemám luxus kočárku jako
@dc2015 kvůli x schodům nahoru do bytu (mám jen golfáč, který musím složit a odsmýkat nahoru). V šátku usne, ale jen venku.
Kamarádce se nakonec v jednu chvíli bez dramatu povedlo nekojit v noci, když malý spal s tatínkem a necítil mlíko. U nás jsem to zkusila jednou nebýt v ložnici, jenže se probudil na pití. A to drama bylo. Její je trochu starší, tak pořád doufám.
Tak hodně štěstí!
@rebelka2012 no, po dnesni noci drama nedrama, v roce odstavuju, ten nas broucek vstaval co pulhodiny, od ctyr co 15 minut-jsou veci, na které nemam a tato je jedna z nich. Odstavovat bude tatínek, ja se konecne vyspim👍 v kocarku pres den krasne spinkala do pul roku, pak prisel zlom a uspavam v manduce a az pak muze jit do kocarku😇