Syn 2 roky se bojí sněhu
Dobrý den,mám otázku. Syn 27 měsíců se bojí stoupnout na sníh. Když ho na něj postavím, je zle. Řve - křičí a musím ho vzít do náruče. Zkoušli jsme ho nechat na sněhu déle ale žádná změna. Přitom když kopeme do sněhu nebo ho házíme s manželem směje se. Klidne si ho nechá položit do ruky, před domem ho zametá, odhrnuje ( ale musí stát na místě kde sníh není ) Dělá mi to starosti, protože ho v tomhle období nedostanu ven. Zkusili jsme sáňky, to celkem projde - když jedeme po rovince a nejsou kamínky ( to skřípání mu vadi a bojí se ho ) Mám ho nutit víc nebo to nechat být a doslova počkat až sníh opadne abychom mohli ven? Píšu sem, protože jsem nenašla žádnou maminku co by měla stejný problém. Moje máma má kamarádku, která když prý byla malá nesnesla na sobě ani jednu vločku hned řvala. Prosím o rady,názory a pokud jste měli stejný problém - uklidněte mě 😀 V září má nástup do školky a mám strach že až budou chodit sáňkovat že ho to nepřejde. Přitom minulý rok mu nevadil, to se učil hezky chodit tak to asi nevnímal a také teda sníh nebyl tak dlouho no :-/ předem děkuji 🙂
Se sněhem zkušenosti nemám, nemám ještě ani dítě. Ale od naší velmi dobré rodinné známé syn nesnesl mraky na obloze. Šli se školkou ven a jak nebylo modro nebo takové to konstantně zataženo, prostě jak byl vidět jednotlivě mrak, tak začal venku řvát a dělat hysterické scény a musela si pro něj přijít.
Byli i u psycholožky, ale dohromady jim nic neporadila, prostě že to přejde...
Z doslechu znám pár takových dětí - a např. můj syn zase dlouho nesnášel vítr. Nucení ničemu nepomůže (spíš naopak) - musí se zkrátka počkat, až nervová soustava dostatečně dozraje. Jen tomu snad můžete pomoct seznamováním se sněhem v té formě, kterou toleruje.
V každém případě se toto stává spíše u labilnějších dětí - a nejsem si jistá, jak takové dítě zvládne nástup do školky už v čerstvých třech letech..
@raadaaaa Osobne zkusenost nemám, ale určite bych ho nenutila po sněhu chodit násilím. Pokračovala bych nenasilne v tom, co delate - nechat ho sníh házet, zametat, nabízet svezení na sankach (po sněhu), atd.
Sněhu se nejspíš boji proto, že ho nezná (a z loňska si nepamatuje), tak neví, že je s nim zábava..
U nás to bylo podobné, ale s klacky. Dcera za žádnou cenu nechtěla stoupnout na klacek nebo se projít v lese (po nerovnostech). Sice je citlivější povahy, ale přešlo to a nástup do školky zvládla skvěle.
Nenutili jsme nijak, jen jsme na sobě ukazovali, že to nic není...
@raadaaaa Toho, že bude příští rok dělat hysterické scény atd.bych se vůbec nebála.Je možné,že ho budete ze sněhu ještě tahat a bude pro změnu hysterák kvůli tomu,že nechce domů😉
A jak píše @japona....🙂
Moc Vam všem děkuji za příspěvky! Jsem trochu klidnějši 🙂 sice v zaři nastupuje do školky ale manžel pracuje krátký dlouhý týden takže bude jen max 2 dny v týdnu ve školce. Chceme dat do montessori ( pokud bude misto ) tak snad to postupn3lě zvládne a po čase tam bude sám chtít být víc dní. Podle ne odkladat nastup do skolky je hloupost pak si zvykne moc na ti byt semnou nebo manzelem furt a bylo by to horsi
Uz se těšim až se tomuhle problemu budu jednou smat a vzpominat na něj 🙂 je až srandovní z čeho všeho dokážou mit děti strach 🙂
Můj syn (25měs.) to má taky...tedy nejprve i sáňkoval a nevadil mu, pak jsme jeli na hory, při vystupování zapadl do sněhu a celé hory to bylo peklo - řval a řval - buď nosit, nebo být v kočárku...doma pak už se to zase trochu zlepšilo, ale žádné extra nadšení se nekoná...nenutím ho, čekám a předpokládám, že se to samo zlomí, až začne víc chápat, že je to legrace🙂

@raadaaaa Syn sníh taky kolem toho druhého roku nesnášel. Byli jsme s ním na horách a v podstatě celou dobu jsme ho tam museli nosit. Když mu byly tři, tak skoro vůbec sníh nebyl, a letos, kdy jsou mu čtyři, už sníh miluje jako ostatní děti, bobuje, lyžuje, staví sněhuláky...Synka bych nenutila a snažila se mu spíš vyhovět, pokud má z chození po sněhu strach.