icon

Syn (3 roky) se začal počůrávat, žárlí na sestřičku?

elinka89
5. únor 2016

Dobrý den, nevím si rady se synem. V březnu mu budou 3 roky. Od loňského srpna je bez plín přes den, má je jenom na spaní odpoledne a přes noc. Krásně si říkal, že potřebuje nebo si prostě došel sám. Pak si najednou začal říkat pozdě, až když už měl kapičku na slípkách a teď poslední týden se počůrá celý. Hraje si nebo kouká na tv a asi si to nehlídá nebo nevím. Ptám se ho jestli potřebuje, zkoušíme to jen tak (buď se začne vztekat, že nechce, nebo jde a podaří se), upozorňuji ho, že si to má hlídat. A dneska už to byl teda vrchol, po odpoledním spaní si odmítl sundat plínu a vykadil se do ní ☹
Uměl se už i převlékat a teď začal stávkovat, dokud ho neobleču já. Navíc se čím dál víc vzteká - už s ním ani nechci chodit na návštěvy nebo do obchodu, protože si tam vždycky trhneme ostudu.
Na konci října se nám narodila holčička. Je možné, že na ní žárlí? Letos se budeme stěhovat, tak to bude další velká změna a od září bych ho chtěla dát ještě do školky. Bojím se, co to s ním udělá ☹
Děkuji za odpovědi

alu777
5. únor 2016

Ahoj, tak taky bych ráda nějakou radu či informace od někoho s podobnou situací, zkušeností...
Malé budou 3 v květnu a v říjnu se nám narodil chlapeček. Od 2 let je bez plínek přes den a od srpna na spaní po obědě. A už jsme měli našlápnuto odplenkovat i v noci. A šup, jako když utne, po obědě se začala zase počúrávat, ale ne jen někdy, v podstatě pořád - hrozný krok zpět, takže noc ani neřeším, to má plenu.
Vím, že to bude tím mimčem, protože žárlí. Teď už se to začíná zlepšovat.... Ale ... Dá se něco udělat, zkusit či jen prostě čekat...
A taky půjdeme od září do školky. A jinak je fakt moc šikovná...

elinka89
autor
5. únor 2016

@alu777 tak to asi opravdu bude tím mimčem.. Náš už v lednu spal po obědě asi 5x bez plíny a z toho 3x bez nehody, tak jsem si říkala, že jsme na dobré cestě. A najednou tohle ☹

adede
5. únor 2016

Asi to bude miminkem. Syn byl v dobe narozeni dcery (v 2r9mes) uz kompletne bez plen a taky se zacal kolem tretiho roku zase casteji pocuravat. Za nejakou dobu to zase preslo. Radu nemam, asi vydrzet, ono to chvili trva, nez si ditko zvykne na sourozence, je to velka zmena 😉t

alu777
5. únor 2016

No musím říct,že mě to trochu zaskočilo i když jsem o tom četla. Ona ho má moc ráda, chce chovat, vozit, podává věci, pořád jen - můj Honzík. Ale když je romrzelá- mami polož H, vše chce hned atd. No nečekala jsem to...

elinka89
autor
6. únor 2016

@alu777 Přesně! Chce jí chovat, hraje si s ní, pomáhá mi, ale když něco chce, tak "polož jí" a nejvíc když jí zrovna kojím

anetka1701
6. únor 2016

Ahoj. Já měla se starší něco podobného - tam to bylo umocněné tím, že jsme se stěhovali, bylo to divoké a do toho se narodila ségra... Řekla bych že to je klasická potřeba vyžadování pozornosti - když přebaluješ sourozence, tak já chci taky... Napíšu co mně zabralo (obecně) na celý problém, třeba to pomůže...

1, kolem čůrání na nočník jsem začala dělat stejné halo, jako na začátku. Chválila, odměňovala, lepila si pak samolepky na nočník. Ríkala jsem jak je šikovná holka a žádný mimino co má plínky - když se vyčůrala, ne jako výhrůžku.

2,kolem plen jsem nedělala žádné caviky - bez řečí přebalit a nazdar. Ne naštvaně, ne nějak agresivně - prostě v klidu přebalit, ale žádné hraní, opičky, úsměvy...

3,vysvětlovala jsem, že když pleny mít nebude, bude mít rodina víc penízků na jiné věci - třeba na nějou hračku, na zmrzlinu... Stanovila jsem cílovou prémii za nějaký splněný limit bez plínek.

4,UPŘEDNOSTNOVALA JSEM STARŠÍHO SOUROZENCE nad mladším do míry, co šlo - mladšímu to je v tomto věku šumec, starší vidí, že ho maminka pořád miluje... Když chtěla starší pití ve stejný okamžik co mimi začlo plakat, udělala jsem první pití, když jsem si hrála se starší a mimi začlo vyžadovat pozornost, tak jsem si ještě chvíli dohrála a nevystartovala hned za miminem, nikdy se nestalo, aby něco dostala mladší a starší ne... časem se to pomalu srovnalo a holky mám tedka striktně nastejno, ale ty začátky, kdy si byla starší nejistá a bála se o naší lásku jsem jí dávala najevo, že jsem tu furt pro ní i když tu je mimino...

elinka89
autor
6. únor 2016

@anetka1701děkuju 🙂 S tou pozorností to dělám stejně. Dokud mě malá nepotřebuje, věnuji se jemu. A samolepky jsem nahradila puntíkama do kalendáře (červené a černé, vzpomněla jsem si, že když jsem byla malá, tak to u mě zabralo), tak uvidíme... Ještě mám bobky z toho stěhování, ale snad to nějak zvládneme.
Jo a teď jsme na víkend u mojí mamky a už 2x si došel normálně na záchod. Tak já nevím...