Syn se plazí, neleze, ale sedí a stojí. Máte rady?

mamora
23. únor 2023

Zdravím, mám syna 8 měsíců. Už asi čtyři týdny se plazí, ale jen asymetricky. Na jedné ruce se opírá o loket, druhou dlaní se přitahuje. Nohy taky pokrčí jen jednu. Týden sedí bez opory, s oporou stojí. Doktorce se to zdálo v pořádku, až když jsem se zeptala jestli se to plazení samo srovná, napsala mi rehabilitace. Tam nás však objednali až za tři týdny. Což se mi zdá hrozně dlouho, do té doby může začít chodit (už se snaží dělat krůčky) a to si myslím, že už se k lezení nevrátí. Takže máte nějaké rady jak ho "donutit" lézt, hlavně symetricky.
Dřív jsem ho nechávala hlavně v ohrádce (1x2 metry, protože máme psy) kde má pěnové puzzle, teď jsem koupila ještě jeden koberec, aby mu to neklouzalo na podlaze.

merope
23. únor 2023

Hladký povrch je pro lezení opravdu dost špatně + ohrádka taktéž. Nelze psy zavřít do jedné místnosti a dítě do jiné? Nebo psům udělat nějakou ohrádku, kam se dítě nedostane (ať se mohou ztratit, kdyby jim to bylo nepříjemné), ale jinak jim nechat prostor? Určitě zkusit sehnat nějaké další koberce, dát je na místa, kde je častěji. Případně jsou návleky na kolena (ale synovi pořád padaly).

Jinak co se týče mého syna, tak od lezení do stoje bylo cca 14 dní a potom asi 5 měsíců do samostatné chůze. Tzn. v žádném případě s chůzí nepomáhat, všem kolem to zakázat. Pokud chce chodit, ať chodí sám. Žádná chodítka ani jiné pomocníky. A on lézt bude (pokud bude mít prostor a motivaci se někam dostat). Jo, syn se vůbec neplazil, takže lezení pro něj byl první pohyb vpřed. Něco se přeskočit dá, ale pokud absolutně nepomáháme s "přeskakováním" (chůze), tak od lezení do chůze má být a typicky i je několik měsíců - takže za 3 týdny bych se nebála, že začne chodit bez lezení.

pipi_puncocha
23. únor 2023

První syn to taky tak měl, plazil se strašně brzy, pak mezi 6-7m si sedl a stál u nábytku, obcházel, lézt začal až v 10m, ale pak lezl krásně. Chodit začal přesně v roce. Taky jsem se bála, že to přeskočí, ale u nás to šlo takhle samo bez odborné pomoci.

cherie24
23. únor 2023

@mamora máme všude dlažbu, takže dost smekavý povrch. Malá se dlouho plazila, přitom už seděla i obcházela nábytek. Kusové koberce máme, protiskluzové ťapky na kolena taky, ale stejně pořád volila plazení. Ale plazila se správně teda. Pak už jsem si volala k dětské o žádanku na fyzio, protože to tak bylo asi 2 měsíce a na kolena se jí stále nechtělo a ten den se umoudřila a rozlezla se sama. 😀 Teďka má 13 měsíců a už začíná dělat první krůčky sama. Po 4 frčí jak drak. Rozhodněě bych teda nezavírala dítě do ohrádky kvůli psům. Prostě buď zavřít psy, ať už do ohrádky nebo do jiného pokoje a dát prostor dítěti. Jako v metrové ohrádce se těžko rozleze ...

lv
23. únor 2023

Od stoje s oporou, k obchozeni bokem a k samotné chůzi to trvalo jedné dceři 5 mes, druhé 7 mes, takže času je dost. Sed, to si sedne sem, přes šikmý sed? Rozlezt muzes pomahat tak, ze do cesty budes davat prekazky, treba nechat prelezat pres svoje nohy, stocene deky..

pampeliska1313
23. únor 2023

Ty rehabilitace stojí za to aspoň zkusit a i zkusit vytrvat.🙂 syn se plazil asymetricky - protože neposileny svaly. V deseti měsících začal lézt - fyzio musela trvat, musel se posilit dostatečně (měl prohlý zada) chodit začal v 18m. Každopádně si pamatuju, ze fyzio mi říkala, ze když už dítě chodí, stejně se snažit aby to lezeni probíhalo. My vyzkoušeli navleky, koberce, protiskluzovy kalhoty a nevim co ještě, ale marně. Co trochu pomáhalo bylo, že jsem vzala salu, hodila ji synovi pod břicho, chytla konce a takhle “lezl” dělalo mu to trochu oporu. A ještě, ze jsem mu proste narvala lahvicku pod body, vadilo mu to, snažil se lézt.. Vím, že mi tehdy fyzio i doporučila takovej nafukovací míček, gymnastickej, ale menší, nafouknout do 3/4 a dělat “trakaře” proste z toho udělat hru. Ale i když se nakonec rozchodi a bylo by potřeba něco srovnat (to řekne fyzio, koukne se jestli chodí správně, postavení špiček atd) tak bych to nezavrhovala, k lezení se muže dostat později, respektive neznám nikoho kdo neumí lézt.. a třeba se pak muže pilovat ten způsob lezení. A je to občas těžký ale fakt v ničem nepomahat.)

mamora
autor
23. únor 2023

@cherie24
Do ohrádky jsem syna dávala hlavně kvůli studeným podlahám a protože mi přijde, že jsou všude psí chlupy, i když denně vysávám a vytírám. Velký pes je většinu dne na zahradě, protože to tam má radši a menší pes je zalezlý na pelechu - stará dáma. Kvůli studeným podlahám jsem i pořídila kusový koberec, aby měl malý víc prostoru...