Uřvané miminko - nevydrží smo v postýlce
Ahojky všeci🙂, jdu pro radu zkušených. Mám první miminko, 5ti týdenního chlapečka. První dva týdny bylo vše ok-to bylo vyloženě to miminečko co jen papá a spinká. Po cca 3 týdnech co začal trochu vnímat, přestal chtít být i sám v postýlce (kromě spaní). Málo kdy mi tam vydrží jen tak ležet, většinou co ho dám do postýlky tak začne řvát a řve a řve, až se hystericky vsteká🙄budí se většinou taky s řevem... Mám už pocit, že nedělá nic jiného než jí, spí a řve 😔 Co s tím? 🤔
@zelenaesmolda Přečtěte si něco o vývojové psychologii. Nikde se nedozvíte, že nechat miminko chvíli plakat je škodlivé a dělá z něj neurotika ;)
Porovnejme si ty, co kolem sebe nejvíc kopou - že kojení je zásadní a jediná nejlepší věc pro miminko. Že klidně budou kojit 24 hodin denně. Že nenechají miminko brečet, budou ho nosit, uspávat na rukou, neodloží ho, budou ho mít v šátku, atd. A pak od těhle maminek slyším - prsa mě bolí, bradavky mám zničené, prsa vytahaná. Pořád na mě visí dítě. Když nepije, dumlá, když ho odpojím, řve. Dál - bolí mě záda a ruce od věčného nošení dítěte. Mám nepořádek v domácnosti, protože nic jiného nestíhám.
Ukažte mi maminku, která nechá brečet svoje dítě deset, patnáct, dvacet minut. Já takovou neznám 😉 Přece jste schopná poznat, jestli pláč, který slyšíte, znamená nějakou potřebu, nebo jestli je to vynucování si. A pak záleží na vás, jak se k tomu postavíte.
@alena2109 presne! a proc se taky tolik manzelstvi rozvadi?protoze nejsme schopni empatie a porozumeni.nedostavali jsme ji v detstvi...
@katkatomaskova nekolikatydenni dite si nic nevynucuje!
oni takhle vubec nepremysli proboha! citi nepohodu tak placou...
@alena2109 Dnešní lidé berou antidepresiva, protože je taková doba - uspěchaná, je na nás vyvíjen tlak ze strany zaměstnavatele, toho, jak má vypadat ideální domácnost, ideální život, a někteří lidé se s tím nedokáží vyrovnat. Nebude to tím, že ho maminka nechala pět minut brečet ;)
Ježiši lidi. Když mi dítě brečí hlady, nebudu ho ignorovat. Když vím, že jí není dobře, taky ji nebudu ignorovat. Ale když vím, že je najedená, přebalená, chvíli pochovaná, pohrála si v lehačce, a slyším, že se jen vzteká, tak ji prostě nechám. Musí pochopit, že si nevynutí vše a hned. Pokud ustoupím, co bude, až bude starší?? Půjde se mnou nakoupit, a "Maminko tohle já chci!" Nekoupíš?? Lehne na zem a ztropí scénu. Každý podle svého ;)
@katkatomaskova ale tomu mimču je 5 týdnů! Věřte že nemusí,..ale dělejte si to jak chcete, každý dle svého.
@katkatomaskova mno ,,zakýblovaná" doma nejsem, své bezdětné přátele ráda potkávám i nadále. Nejsem dokonce ani miminkovský typ či osoba, která by mateřství stavěla na piedestal, přesto bych své několika týdenní miminko vyřvat nenechala ani 5 minut. Něco jiného je už větší prcek, který by měl umět chvíli počkat.
A světe div se, ted´ když si hraje sama a začne být rozčilená, tak na ni stačí zavolat a uklidní se. Rozhodně nevyžaduje nošení kvůli tomu, že jsem ji v šestinedělí nosila, pokud ji něco vyloženě nebolí či ji celý den netahám po všech čertech. Taky jsem si vždycky představovala, jak by bylo mně kdybych ochrnula a nemohla nic a ošetřovatel by odkráčel pryč. Já bych nevěděla za jak dlouho a jestli se vůbec vrátí.
A ano, bylo to náročné a dodnes občas je. Spánková deprivace je nepříjemná. Někdy jsem opravdu měla chuť dát na kočárek cedulku, daruji za odvoz a vyšoupnout ho před barák 😂 Nicméně mě nikdy nenapadlo ignorovat potřeby mého dítěte s cílem ho ,,vychovat".
Snad jen jedna poznámka: ono, už je to v té etymologii slova vy-chovat - prostě tak dlouho chovat, dokud nevychováte. A jinak pokud vím, tak vývojová psychologie naopak ignoraci dětského pláče velmi tvrdě zkritizovala. Je rozdíl mezi tzv. nerozmazleným a rezignovaným dítětem. To rezignované nezíská základní důvěru v to, že svět je dobrým místem a naučí se spoléhat jen samo na sebe a uvěří v to, že jeho potřeby nejsou pro ostatní důležité. Jaké to má důsledky například pro budoucí partnerské vztahy, lze snadno domyslet.
Já tuhle diskuzi už nebudu dál rozvíjet. Každý vychováváme podle svého. Snad jsem mamince trochu poradila 🙂
Přeji hezký den
@alena2109 no přesně tak, moc hezky jste to napsala už v předchodzím příspěvku 🙂.
Devět měsíců bylo mimčo schoulene v děloze, cítilo srdce maminky, houpalo se při chůzi a ted během jen 5 týdnů si má zvyknout na prostědí jemu neznáme ? Rady tipu nechat 5 minut vybrečet jsou fakt ,, úchvatne "
@chiara75 a presne takhle vznikaji psychopati...jenom male % psychopatu se s tim narodi,vetsina je dana vychovou a prostredim
@katkatomaskova tak kdyz se vzteka tak ji asi dobre neni ne?
a co se tech zachvatu vzteku tyce tak to je uplne normalni soucast vyvoje ditete...
@dvojka vsechny tyhle "matky" by si mely uvedomit,ze jsou na MATERSKE dovolene,tzn jejich hlavni naplni je starat se o dite...
@zuzan88 když ho položis, začne se nudit, a proto brečí. Vlastně, on nebrečí, komunikuje.
Vydrž, zlepší se to za pár týdnů, až objeví hračky.
Smiř se s tím, že si ho vezmeš s sebou i na záchod, nebo necháš chvíli řvát 😉
Zkus kolotoč na postýlku, na pár minut pomůže, akorát na ten záchod....
Mě začalo miminko spát v postýlce až kolem 4 měsíce. Dřív ne. Spali na velké posteli s námi nebo samo nebo v obýváku na gauči. Ale jakmile šlo do postýlky řev. Neřešila jsem to jen zkoušela a světe div se najednou se to zlomilo a teď spí vedle mě v postýlce. Starší triletak vedle a manžel v obýváku na gauči 😀😀
@zelenaesmolda to nemá cenu se hádat, já psala souhlas o chvilkovém plákání 5 min. A Co to melete a tom nechání někoho sednout v buse? Dnešní děcka ani neumí pozdravit, všude neúcta jen sobectví a ignorace bo je normální, že když se někoho zatanu dostanu při nejměnším pěstí v tom horším případě mě zastřelí a je to normální dnešní svět, panee bože pane bože👏🙏🙏🙏 Psala jsem o tom že člověk má mít rozum a jen běhat okolo mimina jak si prdne, bo tyto názory totiž zastáváte nejen u 5 týdenního mimina, ale i u ročního dítěte a u 5 týdenního to začíná. Taky jsem psala že má maminka vzít kočárek a spíše houpat, čtěte pozorně, než začnete kritizovat
kdybych já nenechala občas malého plakat, tak nemohu ani na wc nebo nedej bože abych si uvařila, abych neztratila mléko, bo jsem Zásadně proto nošení jak babka nůšu. Je to nepřirozené a za tím si prostě stojím
@mrnousek121
ano,takze dite,ktere place protoze chce citit matku fukneme misto do postylky do kocaru,to je ale super reseni 😃 hlavne pro nas je to pohodlne a to je to hlavni ze?prece se nebudu zabyvat potrebami ditete :D
Rocni dite uz dokaze jakztakz pochopit co se deje,petitydenni nechape nic takze srovnani je uplne mimo misu
@mrnousek121 Nepřirozené? A co ty tisíce let nošeení vs. 150 let kočárkovní?
a to by mě zajímalo, co vyrůstá z dětí od dvojčat. Jak pak to asi dělá maminka co je na děti sama a má třeba starší dítko a k tomu dvojčata. Kolik těch dětí se dožilo dospělosti ve zdraví těch tisíce let?
@chiara75 nekde v jizni americe zije kmen a jejich deti skoro vubec neplacou-travi totiz 90% casu s matkou,ktera je nosi a tak citi jeji blizkost.
Já nikomu nevymlouvám at si nenosí, já píšu svůj názor a mamince jsem jen radila ať místo nošení slyší i jiný názor a kočárkuje a mimi hajá pohodlně na rovném. Moc by mě zajímalo kolik z těch nosících maminek řešilo matraci do postýlky, Vsadím se že ani jedna tam nemá duchnu aby se cítilo mimi jako v bříšku
@mrnousek121
maloktere dite se dozilo dospelosti diky nedostupne lekarske peci,spatne vyzive,hygiene a neznalosti ockovani.proto jich taky rodiny mely treba 10...
a to,ze se neco delalo driv je opravdu hloupy argument.jenom protoze jsem si necim prosla v detstvi ja tak tim musi projit i moje deti?
dospeli hodne radi a casto zapominaji na to,co se jim jako detem nelibilo...
@zelenaesmolda a chodí ty matky do práce? Maj domácnost? A jak ty ženy vypadají po dětech? Co Vaše páteře? Vždyt dokonce pokud má žena velké poprsí je to ve zdr. pojištění na operaci ke zmenšení. Znovu opakuji klidně si noste
@mrnousek121
a matka na materske chodi do prace?
no,myslim,ze obstarat si jidlo apod jim zabere daleko vic casu a namahy nez nam,Tesco jim tam jeste nepostavili
A proc sem pletete zmenseni poprsi?Co to ma spolecneho s tim,ze nenecham dite vyrvat?
Jinak satky a nositka (ty kvalitni) jsou navrzene tak,aby dite bylo v pohodli a aby to bylo pohodlne i pro matku
@zelenaesmolda No je zajímavé, že používát stejné argumenty a mě za ně haníte. Mysl dítě začíná být utkvělá tuším okolo 3-4 roku, takže nevím jestli mě poznamenalo, že mě maminka nechala třeba 10min v kuse plakat. Nemá tato debata cenu. Jdu se raději věnovat svému dítěti, které si tu staví komín z kostek. Já chtěla jen napsat tolik, že maminka může být kolikrát opravdu ale opravdu už z toho pláče zoufalá a pokud to nemá kde ventilovat, žádala pochopení tu a jistě rady tipu více chovejte a pokud to nedáte jste špatná matka asi slyšet nechtěla. Strány jsou tu přeci pro všechny ne jen pro ty co se mohou pochlubit, že jim dětátko spinká přes den krásně 5 hodin. I blbá útěcha místo rady je víc než soudit, že to dělá blbě a vychovává neurotika. Navíc je to nepodložený fakt!!!!!!
@zelenaesmolda a že nosí o cca 7kg navíc? nééé to je zbytečný. No a ne každý právě má tu možnost do toho tesca si zajít ☹.
@mrnousek121
vy si porad pletete utkvelou mysl s podvedomim.to,ze si dite nepamatuje jeste neznamena,ze to na nej nema dopad.ja myslim,ze vas to poznamenalo uz tim,ze tohle schvalujete a pripada vam to normalni.
Nikdo ji nerika,ze je spatna matka.Spatna matka je ta,ktera dite necha ucelove vyrvat.
A kdyz trosku zapatrate na netu tak tech materialu k tomu,jak ma ignorovani place vliv na vyvoj mozku v prvnich tydnech zivota obrovsky vliv najdete spousty.Mozna,ze ne cesky ale videa a clanky na tohle tema existuji takze o nepodlozenem faktu nemuze byt rec
@zuzan88 ja myslim, ze vas pochopili vsichni. Jen jsou tu dva nazorove proudy, jedni nosit, druzi nenosit.
Delejte, jak to citite, ale nez budete nechavat svoje miminko plakat, najdete si o tom vsechny informace, at je to rozhodnuti informovane. O tom co dela Estvilova metoda ( rizeny plac) s mozkem miminka, jak skodi stresove hormony mozku deti i dospelych. Na fb Najdete si sveho martana, ktery pise Marek Herman( kdyztak google) byl nedavno o placi moz hezky clanek. A takhle mala miminka breci a je to pro ne opravdu stres, takove to “vycurane”, ze si chce neco vybrecet, prichazi mnohem mnohem pozdeji. Taky jsem s tim bojovala, jak moc chovat, a jsem moc rada, ze jsem nosila v satku a chovala, co to slo. A nemusim ai noc vycitat. Clovek s ditetem v satku udela dost veci. Dcera ma 6 mesicu a je to obcas na budku, protoze chce byt se mnou a zabavi se chvilku. Ale dost veci udelam s ni v nosutku a sakra od toho jsem tu prece pro ni a chci, aby to vedela porat. Kdyz na zavolani o pomoc neprijdeme tedka, prijdou oni za nami v puberte s problemem?
@mrnousek121 Jasně dítě psychiku! 🙂)) Důkazem, že to nikoho nepoznamená jsou děti vyšlé z kojeňáku, kde jsou jejich potřeby ignorované zcela, nikdo je nikdy nepochová a jsou úplně ok, že ?

@zuzan88 nedá mi to neraagovat. Myslím že na výchovu bude času dost. Miminku je 5 týdnu!! prostě potřebuje cítit maminku, proboha proč ho nechat vyplakat? Neví co se děje, vidí sotva na metr, neví k čemu má ruce, nohy.. Já syna nosila první tři měsíce téměř pořád, protože to prostě vyžadovat. Hlady jsme neumřeli, špínou neshnili. Bylo to náročné, ale přeci ho nenechám vyplakat, protože ho nechci rozmazlit?! Dodnes ( 2 roky) má rád kontakt, ale zároveň je to pohodář se kterým je možné se téměř na všem domluvit a určitě není rozmazlený, ufňukaný a uřvaný. Prostě nějakou regulaci že přiběhnu na každé zakřičený zavádíme až teď, kdy to vnímá a už on i já poznáme co je "vážné" a co je jen vzdor. Nepřemýšlela jste třeba proč v dnešní době je spoustu lidí na antidepresivech, proč má každý druhý psychologa, psychiatra? Nemůže to být třeba tím, že dřív se jak psala jedna paní pod vámi doporučovalo nechat mimčo řvát 3 hodiny denně, aby mělo zdravé plíce?