Uřvané miminko - nevydrží smo v postýlce
Ahojky všeci🙂, jdu pro radu zkušených. Mám první miminko, 5ti týdenního chlapečka. První dva týdny bylo vše ok-to bylo vyloženě to miminečko co jen papá a spinká. Po cca 3 týdnech co začal trochu vnímat, přestal chtít být i sám v postýlce (kromě spaní). Málo kdy mi tam vydrží jen tak ležet, většinou co ho dám do postýlky tak začne řvát a řve a řve, až se hystericky vsteká🙄budí se většinou taky s řevem... Mám už pocit, že nedělá nic jiného než jí, spí a řve 😔 Co s tím? 🤔
@dvojka s tím souhlasím. 😉🙂 Mám zatím jen jednu dcerku dva a půl a je to mazel a věřím že bude. Protože ji člověk od malička muchal🙂
no vidíte a já to mám zrovna naopak starší se nikdy chovat nechtěl, pořád byl zvídaví a potom v dětství byl spíše uzavřený a taky jsem si myslelaa, že jsem něco zanedbala a mladší ke chodil mazlit spával se mnou v posteli, pořád chtěl všechno dělat a sdílet se mnou a dneska už od 15let má 17let si k sobě ne a ne najít cestu a ten starší má 19let a tak od těch 17let jsme nej kámoši, myslím že tím to není hraje tady roli i povaha dítěte. Oba ví dodnes že za mnou mohou přijít s jakýmkoliv problémem a i když se to bude řešit né úplně v pohodě a postihy budou, tak se nebojí přijít ani jeden. Akorát ten starší příjde poděkuje a snaží se toho vyvarovat, mladší to bere jako samozřejmost a dokonce mou povinnost. Myslím že o mazlení to nebude. Ale fajn kdo má čas nosit své dítě 24h denně bo když jinak neusne, že at si nosí třeba i do 5let.
nevěděla jsem že jako mámy máme vychovávat mazlíčky, ale myslela jsem že máme vychovávat vyrovnané lidi, co musí pochopit, že néééé vždy v životě bude po jejich a pokud tomu tak není, že je šéf, či partner nebo kdokoliv jiný v životě bude chlácholit a utěšovat, když máma není na blízku. Ale to jsme už hodně mimo mísu. Myslím si že studii mozku ještě nikdo nepotvrdil do mozku žádej doktor ani psycholog nevidí, a většinou si hledáme na netu články co chceme číst. Je i na netu spousta článků jak naučit dítě samostatnosti a bez toho aby měl újmu
@mrnousek121 ano, ne vzdy bude po jejich, ale bude to pravdepodobne v dobe, kdy uz si to budou umet rozumove prebrat a ne v dobe, kdy jsou plne zavisli na svem okoli. Tak vznika zavislost daleko vice, tim ze clovek nemel nikde tu absolutni jistotu, nema jistotu sam v sobe upina se snaz nezdrave na rodice, pratele, partnery...
nevím nehádám se já jen píšu z vlastní zkušenosti, že třetí dítko byl řváč a opravdu je to někdy na palici, ten křik zvládat, navíc když doma není maminka jen s jedním dítětem a doma tu maminku potřebuje víc lidí, kteří na ni spoléhají. Neříkám nepomazlit, nevěnovat se, ale 24h to prostě nejde. A příjde mi, že kolikrát soudí ti co to nikdy nezažili. Fajn šoupnout děcko do vaku nebo šátku na cca 6h denně a to možná některá matka i dýl, jen že mimi neřve a má klid mi nepříjde o moc zdravější než jej nechat 5min plakat. Já abych vydržela kojit aspon 8m jsem musela s malým o půlnoci až do rána ležet v jedné poloze s prsem v puse bo jinak by vzbudil celej barák, že mu prso vypadlo a já si usmyslela, že tentokrát to dokážu a kojit budu, byla jsem už tak vysílená a bolavá, že si dneska říkám, zda to za to stálo. A dívám se na věci s odstupem času jinak. Nikomu tu nehaním jeho výchovu jen píšu své zkušenosti a začalo to celé tím, že jsem si zde přečetla, že když někdo nechá dítě řvát, že je z něho neurotik a s tím já nesouhlasím. Pozorně si přečtěte na co jsem reagovala a jak ta diskuze celá šla.
@mrnousek121 Mne prijde docela husty argument, proc nechat rvat 5ti tydeni miminko to, ze jeho sef ho chlacholit jednou taky nebude. To ma logiku jak blazen, ty bys cece mela napsat nejakou prirucku o vychove novorozencu v sestinedeli.
všem se omlouvám, že jsem tu psala svůj názor a když si to někdo vypíchne jak se mu hodí a nečte všechny příspěvky nemá to dál cenu. Zakladatelce přeji, aby ji poradil někdo dle správné psycho příručky a nezbláznila se z toho pláče, bo někdy to na palici jistě je, ale kromě toho chovat 24hodin denně jí nikdo jinak kromě mě houpat v kočáře neporadil. I bez psycho příručky. Loučím se a omlouvám se , zda jsem se některých dotkla.
@ai30 a mimchodem odpovídala jsem mamince, která má jedno 2 a půl leté dítě a ještě dlouho mazlíkem bude.
No vidím, že se tu rozjela docela slušná debata... Holky nedohadujte se, každá mame svůj názor na danou situaci... Já znova podotknu, že sem nemyslela, že by mi miminko měla ležet hodinu nebo celý den samo a v klidu v postýlce. Má rukách a u prsa (a to je kmený převážně z láhve) ho mám většinu dne a polovinu noci. Ano mateřská je od toho aby sme se o miminka starali, ale na druhou stránku nejsme stroje, máme potřeby bez kterých se neobejde žádná z nás a to v kombinaci s děťátkem imrvere u prsa nebo v náručí přece nejde. Já mu nic neodpírám, dala bych mi první poslední, ale za mě teda unavená a vyčerpaná matka je pro dítě větší hrozba, jak to že ho nechám pár minut samotného v postýlce...
nepřijde mi na tom nic nenormálního.... spíš opak by mi přišel divnej. to dítě bylo 9 měsíců v tobě, pořád cejtilo tvoje pohyby, tvůj hlas, hlazení... je úplně normální, že je teď vyplesklej z toho, když hopoložíš do postýlky, vidí sotva na 30 cm před sebou a pak mlha, nemusí mu ani vyhovovat poloha na zádech, nebo na tvrdším povrchu (přecijen, 9 měsíců plaval ve vodě).
a jako rozhodne nenechávej takhle malý mimino brečet, když to není nezbytně nutný ani na chvilku. je to jedinej signál, jak ti to dítě může říct "mami, něco není v pořádku, potřebuju tě." a ty na to odpovíš ignorací, jojo, jen si chvilku pobreč, aby sis nemyslel, že hnedka budu skákat, jak pískáš... to je fakt kravina. to si myslíš, že je takhle malý dítě schopný "vysírat"?:D ne, fakt není a ještě dloooouho nebude (dýl, než si lidi obecně myslej)
tvl a docela koukám, že si ještě dneska je schopnej někdo myslet, že je jako asi úplně jedno, jak se chovám k dítěti do jeho 3-4 let, že si to stejně nepamatuje a mysl jako taková, jaksi úplně nepracuje...:D ehm....:D to je zase gól. tak hlavně, že je to přesně naopak a charakter, ale i vzorce chování a vztahů a komunikace dítě přebírá především z velmi ranýho věku.
no, prostě shrňme to, to, že dítěti budeš naplňovat jeho základní potřeby (ke kterejm ale rozhodně PATŘÍ potřeba blízkosti, jistoty, lásky), tak ho opravdu nerozmazlíš, naopak děláš všecko proto, aby z něj vyrostla co nejvyrovnanější a nejspokojenější osobnost.
A ještě dodatek....hodně z vás píšete, jak máte děti místo v postýlce u sebe v posteli, na gauči atd, ale já sem už psala, že můj prcek nechce být v klidu ani s náma v té posteli... Pokud ho tam teda neodložím už ve spánku a i to se málo kdy povede.
@mrnousek121 Je rozhodne lepsi 24h houpat v kocare nez 24h mit navazane miminko v satku a delat si, co clovek chce, treba si uvarit obed, kafe, nebo si zajit na zachod. Takze tva pritomnost tady rozhodne zbytecna nebyla.
@zuzan88 Hele, je mu 5 tydnu. Vim, ze mas pocit, ze se nemuzes starat jen o mimino a je potreba delat i neco dalsiho, ale na ten pocit se vykasli, protoze ted fakt delat nic jinho nemusis, jenom se starat o to mimino. Alespon jeste par tydnu tomu dej, ono to bude po troskach cim dal lepsi. Spi ti maly? Odpocines si trochu? To je zasadni, jinak je potreba zaprahnout partnera, aby sis alespon trochu odpocinula a mohla si hodit slofika s tim, ze te neprobudi rev ditete.
Pokud jsi to ochotna s satkovanim zkusit, moc to doporucuju, taky mam dite, co jako malicky nikdy (a tim myslim NIKDY) jen tak nelezel a satek me zachranil, protoze clovek tak ma obe ruce volne, muze se jakkoliv pohybovat a tak jsem si normalne navarila, trochu uklidila byt atd, zatimco prcek spokojene koukal ze satku. A nemusis se bat rozervanych bradavek a rozmazlenych fakanu, ktere tady nektere supermatky avizuji, muj maly je toho dukazem (a spousta nosenych prcku v mem okoli), ze z nosenych deti vyrustaji v normalni domacnosti samostatne fajn deti. V teto chvili maleho nerozmazlis, on si jeste neumi vymyslet, jenom proste chce byt s tebou, protoze ma prirozeny instinkt toho, ze kdyz je odlozeny (aka lezi na zadech), tak ho matka opustila a nachazi se v nebezpeci. To je proste jeste z dob, kdy nebyly postylky a zamcene byty, ale byla step a divoke zvirata, no, na tom clovek ted nic nezmeni.
Preju hodne sil!
@mrnousek121 no, už se rozhodně zkoumalo, co znamená raná vazba na matku (resp. hlavního pečovatele) a s tím spojenej pocit jistoty a bezpečí a lásky. gůgli tzv. pradůvěru. je to naopak NUTNÝ pro zdravej psycho-sociální vývoj jedince a souvisí úzce se sebepojetím, který má nemalej vliv na celej život člověka a jeho vedení vztahů, spokojenost atd.
@zuzan88 K tomu 'nechce lezet nikde' - mela jsem to taky tak a moc neporadim, maly usnul lezacky jenom u prsa, jinak jsem ho vzdycky musela vykladat uz spiciho z satku. Ale pozdeji nam hodne pomohl Hojdavak, tam jsem ho houpala a on usnul v tom, navic jak to svymi pohyby rozpohybovaval, tak ho to uklidnovalo i behem spanku. Ze zacatku se mu tam ale nelibilo, az myslim v par mesicich (uz si bohuzel nepamatuju presne kdy..)
@mrnousek121 ale tady je asi marný cokoliv říkat, když jsi evidentně ani neslyšela o nějakým nevědomí, přitom se oháníš psychologama, co ještě nevyzkoumali a snažíš se působit, jak tomu děsně roumíš. tzv. implicitní paměť je třeba neskutečně silná a skvělá a dost pravděpodobně na svůj harddisk zapisujeme absolutně všechny zážitky (a ty špatný obzvlášť, byť se je pak snaží mozek v rámci svýho zachování ještě víc potlačit), a pak nás to různě ovlivňuje v celým životě. často taky blbě a pak se s tím každej snaží nějak popasovat, a když je to horší, je nutný vyhledat odborníka a tyhle "programy" zpracovat.
@zuzan88 ja malou do 3 mesicu uspavala proste na rukach a pak az mohla odlozit( dobry je gymnasticky mic, sedis a houpes) z toho co pises z toho fakt nejlip vychazi ten satek. A neboj se toho, uz to neni tak alzrrantivni, jak driv, nosi kazdej😉 dost pomuze, kdyz se smiris s tim, ze proste nic neudelas a hodit to za hlavu, az mu bude 10, budes na to vzpominat a myti nadobi atd si uzijes jeste dost. Pripravuj si jidlo treba den dopredu, at se vzdycky dobre bajis a mas energii, to taky udela dost. A kdyz se to neda, bez ven ( at s kocarem nebo satkem) , tam vetsinou deti spi a clovek ma chvilku klidu. Hodne sil preju, je to jen obdobi a pripada to cloveku nekonecny, kdyz se pak podiva zpetne, je to chvilka😉
@normalnimatka lip bych to nerekla!
@zuzan88 ano,samozrejme,ze nejsme stroje a obcas se stane,ze dite place zatimco delas mliko,tlacis na zachode apod.,to se obcas stane a nejsi proto hned spatna matka.
ale jak nedko rekne,abych dite nechala vyrvat protoze by bylo rozmazlene tak to bych vrazdila.
navrhuju zastance tohohle nazoru pripoutat v poloze na zadech k posteli a nechat je tam,vsadim se,ze zacnou hystericky rvat uz jenom pri pokusu o pripoutani :D
@zuzan88
Pises, ze jen ji, spi a rve. Co jineho od petitydenniho ditete cekas, ze bude stavet veze z kostek a skladat puzzle?😅 Je to uplne normalni, takovych deti je fura a vsechny z toho vyrostou, jeste jsem neslysela o triletem diteti, co by ho matka musela nonstop kojit a nosit.
Doporucuju poridit satek/nositko, at mas volne ruce a zaprahnout i muze, aby sis mohla obcas trochu odpocinout. Mit dite holt neni vzdycky prochazka ruzovou zahradou🤷♀️
A opravdu se nemusis bat, ze ti z neho kvuli chovani vyroste nesamostatny jedinec, budes jen zirat, jak rychle se osamostatni. Taky jsem mela tyto neodlozitelne uplakane deti, nosila jsem hodne a casto, v sestinedeli v podstate nonstop (protoze od toho proste sestinedeli proste je, aby se matka plne venovala miminku). Ted maji 2 a 4 a momentalne jsou si uzivaji u babicky, zatimco ja a muz jsme na dovolene v zahranici, jsou uplne spokojeni a v klidu. Strasne rychle to utece, strasne a vez, ze petitydenni dite fakt vyrvavanim v postylce nevychovas.
@normalnimatka moc toho nenaspi, přes den pokud nejsme venku tak chvilu přes dopoledne, chvilu k večeru. V noci jak kdy...nekdy se budu po 2 h někdy 1,5. Teď se nám párkrát podařilo to protáhnout na 2,5 hodiny. Nejdéle večer vyrží do prvního krmení max 3 h. Mezi krmením sme cca hodinu někdy hodinu a půl vzhůru.
@dora13 moje dcera v peti tydnech resila kvadraticke rovnice!
ja je neumim doted :D
@zelenaesmolda si s tema myma deckama budu muset vazne promluvit jako! To maji beztak z toho noseni😀
@dora13
no ted uz je pozde,melas je vychovavat jeste pred narozenim! :D
Když sme leželi v porodnici, tak sem tam zažila v průběhu těch 4 dnů dvě maminky na pokoji a obě miminka byla hodně klidná, jak při přebalování, tak když se vzbudili nebo když jen tak leželi v těch porodních postylkach... Jen to moje mrně od prvopočátku hulákalo jen sem ho na přebalovak položila.proto sem taky psala, že mám pocit že nic jiného nedělá. Každé miminko je jine to je mi jasné...
@lueur Ahoj, souhlasím, nedostatek jistoty, bezpečí a uklidnění v dětství vede k nejistotě, tápání v dospělosti, upínání se v dospělém věku na osoby, které k tomu nemusí být vhodné, namísto věření v sebe. Dostatek bezpečí a jistoty v dětství vede k odolné psychice v dospělosti (když pominu genetické vlivy), k vhodnému chování ve vztazích. Chováním není možné dítě rozmazlit - v pravé smyslu slova. Rozmazlit je dítě možné jedině přebytkem hraček. Sebevětší laskavá pozornost rodiče nemůže nikdy uškodit nebo rozmazlit, dítě vidí ve školce a ve škole, že není vždy středem pozornosti, nedání dostatku pozornosti může dětskou dušičku poranit a vede právě k touze po pozornosti. Dostatek pozornosti v dětství naopak dítě nenutí být středem pozornosti v dospělosti. Věty typu nechovej ho tolik, rozmazlíš ho, nebo musí si zvykat, že není stále středem pozornosti, nevěnuj se mu tolik, jsou scestné. Čím více pozornosti a kontaktní lásky s dítětem v miminkovském a malém věku a pak v raném dětství, tím pro dítě lépe. Někdo může mít třeba 3 a více dětí, ne tedy tolik času na 1 dítě. Pak je vhodné a dostačující když starší sourozenci opakovaně zažívají, že rodič se chová hezky ke každému z nich a malému nejvíce a mají jistotu, že se tak mile choval i k nim. Prostě zážitek spokojené rodiny vede k podobným vzorcům chování v dospělosti. Tolik teorie🙂
@zuzan88 kamaradky mimco melo hysterak kdykoliv se ho snazila prebalit nekde jinde nez doma,treba v obchodaku,mela strach.
od malicka ma hruzu z vody a to ji budou v unoru dva roky takze koupani je porad problem.
vyroste z toho
@zuzan88 miminko v porodnici je jine nez miminko v peti tydnech a to je zase jine nez miminko ve trech mesicich. Ten prvni rok je neskutecne rychla jizda, uvedom si, ze za rok uz ti dost mozna ten lezici petikilovy chlapecek bude litat po obyvaku a za dalsi rok mluvit.
A btw, taky mi obe deti v porodnici krasne spaly, u obou zacal “teror” v nejakych dvou tydnech.

Já rozdíly vidim na svých dcerách. Tu starší jsem na ruce tolik nebrala, to bylo totiž pořád podotýkáno od doktorky at to neděláme, že dcera bude pak závislá, že jí budem nosit do tří let a podobne řeči, takže jsem debil prostě řekla, ok malá jsou ti už tři měsíce tak si trochu poplač.
Mladší dceru jsem první tři týdny neměla u sebe, ale hned jak jsem jí k sobě dostala nepustila jsem jí z rukou maximálně šla do šátku, občas na spinkání do kočárku nebo postýlka, jenom kvíkla a už jsem jí chovala a to snad až do roku a vůbec mně to nevadilo...
A výsledky ? Starší dcera neni skoro vůbec kontaktní ne ted co je v pubertě, ale tak nějak od malička, nepřijde se sama od sebe pomazlit, vždy si musim najít cestu já.
Ta mladší to je mazel který mně při každe příležitosti visí na krku.
Obávám se, že u starší dcery jsem to byla já kdo tohle způsobil a to právě tím že ten kontakt tam prostě v tý nejdůležitější fázi jejího života chyběl .