V kolik hodin chodí vaše děti spát?
Ahoj děvčata, chci se zeptat, v kolik hodin chodí vaše děti o prázdninách spát a vůbec i v průběhu školního roku a jak jsou staré.
Můj syn je 9 let a chodí spát ve 20:00 - 20:15 přes školní rok a o prázdninách chodí spát ve 20:30 - 20:45. Teď mají příměstský tábor a tak chodí spát po té osmé, aby ráno v 6:20 - 6:30 vstal a stihl se vypravit.
Pořád řeším, že děti v mém okolí stejně staré i mladší než můj syn ještě v devět večer lítají venku a klidně do jedenácti. Chápu, že teď jsou prázdniny, ale ti rodiče ráno vstávají do práce a ty mrňata dávají do letní školky takže vstávají jako v běžný školní rok a já svého devítiletého syna dávám spát dřív než chodí ty mrňata. Přijde mi to od těch rodičů stranšně nezodpovědné, vždyť děti mají mít určitý počet hodin spánek a ne spát stejně jako dospělí, když ani ti dospělí to pak ráno nedávají. - natož děti, které mají pak kruhy pod očima jak tenisáky.
Připadám si jak nějaká vadná, že můj syn chodí brzy spát, ale když jsem ho dávala později jeho imunita mi za to pěkně "poděkovala" a syn byl dost náchylný k nemocem a pořád marodil. Ale co jsme upravili spánek dřívějším usínáním, tak se jeho zdravotní stav zlepšil o skoro 50 procent.
Jak jste na tom vy?
@anicka1211 - jinak, chápu, že tě to štve, když děti vedle na zahradě lítají a dělají hluk a syn má u toho usnout....taky se nám to takhle stávalo, když byl menší....tak jsem prostě zavřela okno, aby to nebylo tolik slyšet a otevřela ho, až když syn usnul....a tvůj už je velký, tak bych mu vysvětlila, že chápu, že by chtěl taky lítat venku, ale že někdo potřebuje prostě spát víc a že by asi nechtěl, aby byl nemocný....napadlo mě takové přirovnání - našemu synovi třeba hrozně chutnaly lízátka s příchutí coca-coly....jenž jsme si několikrát ověřili, že je po nich neskutečně divoký a nezvladatelný (jiné příchutě mu to nedělají, v tomhle je asi nějaké barvivo, nebo přísada, co mu vadí), takže jsme mu vysvětlili, že mu nedělají dobře a dneska ho ani nenapadne, aby si ho vzal.....když ho od někoho náhodou dostane, tak nám ho hned dává s tím, že to je to, po kterém je divokej 🙂
@japona přesně - já teda taky si raději pospim když muzu...ale hlavně mě přijde na hlavu dětem vnucovat teď musíš spát a teď Nesmis spát...
A nemám pocit ze by chodily denně o půlnoci - když jsou unavené tak jdou spát samy...dokonce i během dne vezmou si deku a jdou si lehnout - to hlavně dělala prostřední a to ji byl rok a půl ...ale i ostatní dva - jak to nemají rozkaz příkaz a do ničeho jsme nezasahovali spaly kdy chtěly jak chtěly tak dnes jdou někdy dřív a někdy naopak ne....
Tak já taky nepůjdu spát na povel....s pak koukat dvě hodiny do stropu..
Naše malá má rok a třičtvrtě a pokud jde na hodinku spat po obede, tak je večer schopna usnout az kolem 10. Tak to pak taky běhá jeste v 9 po zahradě🙂
Jinak ja v 9 letech teda chodila nejdřív v 9. Ale každý ma ty potreby jiné.
Jen teda v létě mi to prijde uplne normalni, ze deti behaji po venku, kdyz je svetlo 🙂
Můj syn je nespavec, když chodil jako malinký spát kolem 19:30, vstával pak 4:30 - 5:00. To byl masakr. Teď jsou mu 2 roky a kousek a chodí spát cca 22:30, usíná tak 23:00. Ráno vstává nejdýl v 7. Odpoledne si dává cca hodinu a půl.
Co si pamatuju, taky jsme o prázdninách běžně lítali venku do deseti.
Dcerka 2 roky, chodí spát mezi 18:30 - 19:30 podle únavy, spí do pár minut, okolo oběda spí cca hodinu a vstáváme mezi 6-7, když se poštěstí tak lehce po 7.
Nase triletacka vstava mezi 8-8:30, po obede spi cca 13:30-16:30 a do postele chodi kolem 21:30-22h,usina tak nejak ve 22:30-23h.Zalezi na tom,jak moc je utahana.Zatim nevstava do skolky,tak uvidim jak se to pak zmeni.Pokud nespi po obede,stejne o moc driv spat nejde,takze to pres koleno nelamu.Kdyz je hodne unavena,rekne si i sama ze chce jit spat,ale spis ji do postele zahanime 🙂
Naše holky 4 a 7 let chodí během školního roku spát kolem 20:30-21h, někdy i dýl, pokud chtějí něco dokoukat v televizi, ráno vstávají do školky a do školy v půl 7 a všechno v pohodě. Mladší teda ve školce po obědě spí.
Teďko o prázdninách lítají venku klidně i do 21h, i dýl - přece je nebudu zahánět a nutit spát, když se jim nechce, ráno vstávají kolem 8-9 hodiny. Když ráno odcházíme s manželem do práce, je s nima babička, takže holky můžou spát, jak dlouho chtějí.´
Nejsem zastáncem režimu.
@anicka1211 nemůžeš přece chtít po ostatních dětech, aby taky šly domů v 18 hod a byly potichu.
My máme školní režim, víkendový režim a prázdninový režim. Když je škola, tak holky musí vstávat v 5:40 a jít do družiny, takže v 20hod musí být v posteli a většinou i hned usnou. V pátek a v sobotu to nechávám na nich - kdy půjdou spát, ale většinou to v pátek zalomí taky brzo a v sobotu jsou vzhůru i do 22hod. Ráno si ale pospí.
O prázdninách to vůbec neřeším. Protože ráno nemusí vstávat, tak i moje děti do 21hod lítají venku, pak koukají na pohádku, hrají si ještě a chodí spát po 22hod. Skoro 9-letá dcera vstává pak v 8hod, 7,5letá dcera spí až skoro do 10hod.
Neresim v kolik mi decko jde spat,stejne ho ke spani nedonutim...malyho davam spat v devet,usina v deset...vetsi decka bych nechala venku aspon do deviti,pokud nejdou do skoly a kdyz jsou prazdniny at si litaji..
Syn 10 let přes školní rok chodi spát mezi 20:00 - 21:00. Do školy vstává v 6:30. O prázdninách a víkendech mezi 20:00 - 22:00. Záleží jak je unavený nebo co dávají v televizi. Syn 20 měsíců chodí spát mezi 19:30 - 20:00 a vstává mezi 6:30 - 8:00 jak kdy.😉
Jen v tom pokračujte, vašemu dítěti to jen prospěje, že chodí spát brzy. 🙂 Nechápala jsem, když ze sídlištní hospody kolem půlnoci odcházeli rodiče a vlekli za sebou své ospalé nebo notně rozmrzelé děti.
Ono taky každý dítě má jinou potřebu spánku, náš čtyřletý nespí odpoledne od dvou let a chodí kolem půl desáté, dřív nezabere a spí jen do sedmi, víc ani ťuk, kdyby ho dala dřív, mám ho v pět vzhůru (vyzkoušeno). Takže každý jak mu to vyhovuje 😉 Jinak na akci taky klidně lítají do jedenácti, ale je fakt, že když vidím, že jsou unavení, tak jdou spát, když ne, tak je klidně nechám a většinou pak vstanou později.
Jako dite jsem milovala vecerni litani po venku. Kolikrat jsme s brachou a se segroubmelinpod teplakama i pyzamo 😀. Dodnes jsem rada, ze nam to nasi umoznili. Mne detinchodi spat jak kdy. Dcera ma pomerne nepravidelny cas usinani, jsou ji 3. Osmilety syn uleha po 20. h a je v podstate hned tuhy. Kdyz si protahnem vecerku pobytem venku, tsk mi to vubec neva a fakt neresim , do kdy litaj venku jiny deti. A ty bys to mela prestat resit taky.
No...jelikoz sama chodim spat cely zivot nejpozdeji v pul devate vecer,tak to schvaluju uplne🙂) kazdy je jiny, ja bych treba nevydrzela byt v posteli po seste ranni a usinat treba v deset pro me znamena mit zkazeny cely nasledujici den. Takze potreba spanku je individualni, nekdo je sova,nekdo skrivan,je ale fakt,ze vyspavat deti do obeda bych nenechala. Klidne at si vecer ctou nebo delaji tichou cinnost. Kdyz u me spi neter,ktere je taky devet let,tak vecer treba jeste cte nebo si hraje na tabletu,aby nikoho nerusila, ale vi,ze v rano v 7.00 je budicek,at sla spat v kolik chtela. Ony se to pak deti rychle nauci.
Jinak samozrejme jsou vyjimky, vecerni grilovacky,vylety atd., vyjimecne jde povolit a nedelat z toho vedu, nic se nestane🙂 ale jsem zastankyne jinak pevneho denniho rezimu
Jinak mala 9mesicu usina po osme vecer a vstava tak v sest,pul sedme, driv uz v pet.
@koitschka jezisi, to musi byt radost byt vase dite. Kazdy je prece jiny a kdyz si chce dite o víkendu pospat, treba do desiti, tak ho stejne budite v 7 jen proto, ze vam se spat nechce?
Presne takhle to delala teta a jeji deti ji za to nenavidely. Ona nesnesla, kdyz se o vikendu vyspavalo.
Ale kazdy at si to dela jak uzna za vhodné..
Dcera 3a půl,syn necelí 1 rok. Spát chodí oba stejně cca kolem 20:00-20:30. Tento čas jsem zavedli hned od malinká a dcera i syn jsou tak zvyklí. Padne 19:30 a už letí do koupelny a chce do postýlky. Přečtu pohádku,a ona si usne kdy chce. Ale má tu potřebu jít do postele sama,nenutim ji když ještě nechce.
Vstávají oba mezi 7-8 ráno.
Dcera do školky ještě nechodí.
Když jsme někde venku na grilovačku tak to neřeším.
@koitschka raní buzení i o víkendu jsem jako dite nenáviděla. Nechápu proč by si nemohlo dítě pospat. A být vaše neteř tak už k vám na prázdniny nejedu.
Zrovna včera jsem ukládala vnučku, rodiče byli rajzovat. Chodí do postýlky tak kolem 21 hodiny a je jí 14 měsíců. Zvlášť teď v létě to vyhovuje, chceme být venku a užívat hezkého počasí. A taky je fajn, když ráno trochu déle spí, že se dospí i mamka, která po nocích žehlí a uklízí. 🙂 Pamatuji si, jak jsem byla u prvního dítěte ve všem důsledná, i druhého už jsem na nic tak netlačila a třetí si šla lehnout, když prostě byla unavená. 🙂
Budit děti o víkendu? Tak to bych vraždila. Naši kvůli nám ani nemleli kafe, abychom mohly vychrňovat.
My jsme doma nikdy neměli nějaký striktní režim. Starší dcera (4,5 roku) chodí ve dny, kdy je ve školce, spát většinou mezi 20. - 21. hodinou. O prázdninách chodí klidně i později podle aktuální situace, když tu třeba máme dětskou návštěvu, tak s kamarády řádí i do 22. hodin. Syn (2 roky) spává cca 2 hodiny kolem oběda a večer pak ulehá se mnou kolem 22. hodiny, ale jsou i dny, kdy odpoledne spí víc a večer pak ponocuje. Ráno mi oba vstávají mezi 6. a 7. hodinou. Hodně pendlujeme autem po republice, protože máme prarodiče a kamarády 250km daleko, takže to děti většinou prospí v autě a pak jsou schopné řádit ještě po půlnoci.
To že vám to připadá nezodpovědné ale neznamená, že to nezodpovědné je. Někdo si chce prostě užívat a ne striktně dodržovat režim. My ho taky máme zavedený, ale v létě, kdy pořád někam jezdíme a vracíme se domů pozdě, tak jde občas spát později no... Podle mě je důležitý se z toho nepo... Nevím že by mě snad naši někdy zaháněli o prázdninách do postele a žádnou újmu z toho snad nemám.
A hlavně každý člověk potřebuje spát jiný počet hodin.. Já potřebuju aspoň 8 a třeba můj partner spí 6 a je ráno uplně čerstvej.
@babanci kez by vsechny deti byly jak to Vase vnouce, deti muzu dat do postele klidne o pulnoci a stejne budou nejpozdeji v 6 vzhuru, zatim nam to potvrzuje kazdy silvestr, kdyz si chceme s manzelem pospat, tak nam vsechny tri deti rano skacou po hlave a do pulhodiny to vzdy vzdavam a vstavam 😀,
Nečetla jsem předchözí komenty, ale podle mne je to každého věc. Každý má nastaven jinak biorytmus, kazdy vstava jinak. Neverim tomu, ze sestilete deti, ktere vstavaji rano v sest, litaji ve 23 nekde venku. Ja mam cerstve triletou. Po obede nespi uz vice jak rok. Vstava kolem 8,00 a drive nez ve 22,00 vecer neusne. Pres den jede jak fretka. Nyni chodime porad nekam na vylety, koupacka atd. Nikdo mi moc neveri, ze nespi pres den a vecer chodi spat aztak pozde, ale ona proste pres den neusne a vecer drive jak v tech 22,00 neusne. Az bude muset vstavat v 6,00, tak to bude taky jiny. Kamaradky dcerka trileta - po obede spi cca 1,5 hodiny. Chodi spat kolem 21,00 a rano vstava nejpozdeji v 5,00 (sama od sebe). Bez odpoledniho spanku je ale protivna. Sousedovic dcerka (4 roky) spi po obede bezne 3 hodiny a v noci spi 22,00 - 8,30. Osobne bych dite nenutila jit spat drive, pokud bych videla, ze nechce a ze to v pohode zvlada (denni rezim), i kdyz jde spat pozdeji. Ale urcite bych ho nenechala litat vecer nekde po sidlisti. My bydlime na vsi v baraku. Tady vesmes vsechny deti litaji do kolika chteji po zahrade.

@kaja2016 Tohle vyprávěla kamarádka, že ji dítě (skolkovy vek) budí v 5:30.. a pak z ni vypadlo, že ho dává spat v sedm večer.. To by me kleplo🙂