Varlátka. Je normální, že "cestují"?

21. dub 2023

Dobré ráno. Maminy chlapečku, prosím radu. Ted jsem si všimla u syn u přebalování že nemá varlatka v pytlíku, měl ho cely stazeny asi zima. Vždy u dr je mel tak dne mají být nikdy nebyl problém. Je to normální že cestují?

autor
21. dub 2023

Synovy jsou 2 roky

helen_h
21. dub 2023

Pediatra by měla kontrolovat klukům varlátka, vlastně zkouší i takovou tu prostupnost (uzavřenost) cest, sestouplost varlátek a jestli se ten kanál zúžil. Pokud by byl problém (např. může být hydrokéla), posílá se na další pracoviště ke sledování. Mám pocit, že do tohoto věku už to až takto pružit nemá, že varlátko zase zaleze do těla.
Zavolala bych pediatrovi, tern dá případně žádanku jinam.

helen_h
21. dub 2023

Teď ještě čtu, že se do určitého věku čeká, tak jste asi ještě v limitu, ale stejně bych příležitostně pediatra informovala, aby vědela, že varlátka cestují.

autor
21. dub 2023

@helen_h děkuji, jdeme za 14 dnitak ji to řeknu

1pomnenka
21. dub 2023

Já jsem nečekala, jestli sestoupí do pytlíku. V těle se varlátka přehřívají a v dospělosti by mohla být nefunkční. Druhá a horší varianta, kterou měl sousedů syn, je rakovina. Vydupala jsem si operaci, nevím, na co lékaři stále čekají. Věděla jsem, kde varlátko je, šlo nahmatat, neputovalo nikde v těle. Při operaci se zjistilo, že je tam kýla, přes kterou by nikdy zpět neprošlo.

veruuu_kubesovic
21. dub 2023

A na co chceš čekat? Musejí být na správném místě, jinak můžou treba "zakrnět" když se s tím nic nedělá a 2roky to už mi přijde celkem pozdě...
Syn se narodil a měl je v trislech, naštěstí máme skvělou pediatri, která už v roce nechtěla na nic čekat, na endokrinologii stačilo 3x injekce a má je tam kde mají byt, pokud by nepomohly, tak operace

helen_h
21. dub 2023

@1pomnenka
@veruuu_kubesovic Holky, asi je rozdíl, když tam varlátka vůbec nikdy nejsou a když tam běžně jsou a jen někdy se zase ztratí, jak píše maminka. Každopádně nějaký Mudr. by to určitě vědět měl a doma bych syna sledovala, abych pak dr. dokázala říct, jak často cestují zpět do těla.

cuuza
21. dub 2023

@veruuu_kubesovic Klídek, píše, že cestují, ne že nesestoupily.
Určitě probrat s pediatrou a vyšetřit specialistou.

nagojka
21. dub 2023

Taky sme řešili něco podobného...Malému trvalo dlouho než mu varlata sestoupila...Mudr říkal že do určitého věku je to v pořádku a máme sledovat při každém koupání jestli slezou...pokud ano je to v pořádku...synovy se ztreba vždycky ztratí při přebalování když ho rozbalim a začnu otírat studenými vlhcenyma ubrouskama...ale to tak podle mě prostě je že když je zima varlata se stáhnou..to je tak i u dospělých...pozorujte to v té vaně když ho namocite do teplé vody...

evelyn777
20. zář 2023

@nagojka Dobry den, mam podobny problem, kdyz prebaluji, tak varlatka nejsou, kulky jsou stazene. Vzdy je ma 100% v teple vane. Ma 18m, doktorka to kontrolovala v tureckem sedi a to je mel 🤷🏽 tak je to asi ok?

autor
20. zář 2023

@evelyn777 ano je to ok. Dýňový taky občas zmizí zvlášť když mu je zima. Řešila jsem s Dr a prostě můžou cestovat ale hlavní je že tam normálně jsou obě