Velká rodina, pro ostatní "magoři" - znáte? 🙂
Ahoj všem, jsem mamka 4 dětí a mám super velkou rodinu. Podotýkám, že jsem šťasná rodinka.. 😀 Vy, co taky máte větší rodinu, s jakými reakcemi od okolí se setkáváte?? 😉 Né, že bych si z něčeho dělala hlavu.. Ale fakt mě zajímá, jestli jen my jsem pro okolní svět magoři.. 🙂)) Krásnej večer.. 🙂
@tak2014 - já se dokážu uskromnit a svým dětem jsem začala spořit už před narozením, v budoucnu to buď použijou na studium, nebo na bydlení, aby měli něco do začátku.... Samozřejmě i o tomhle by měli rodiče uvažovat, je jasný, že když někdo splácí hypotéku 20 tis. měsíčně, tak si asi nepořídí 4 děti. Tahle diskuse je spíš o lidech, kteří na to mají, 4 děti si pořídí a přesto jsou považovaní za blázny.
Mimochodem slyšela jsem i názor, že není povinností rodičů se o děti starat do 30ti. (né, že bych se s ním ztotožňovala) Tvůj kamarád si může najít zaměstnání a VŠ si dodělat i dálkově.... i to je možnost.
Tak já mám tedy děti dvě,ale sama jsem ze 7 dětí a moc štěstí do života nám to nepřineslo.Spíš naopak,vždycky jsme byli pomlouváni,ve škole outsideři..no škoda slov 🙄
@werunqa To mě vždycky hrozně mrzí, když má někdo takovou zkušenost. Bohužel i já znám mnoho takových. Měli jsme třeba ve třídě holky ze šesti dětí a byla hrozně šikanovaná, atd. Můžu se zeptat, co bylo příčinou? Peníze, neplánovaný těhotenství, úraz rodičů, málo péče ze strany rodičů? Jestli to teda není moc bolavý téma?
My bychom rádi čtyři nebo i pět dětí, ale docela se bojím, abychom to zvládli, chce to fakt organizaci, peníze, pozornost, dobrý zdraví, atd, atd, atd, atd... Po prvním jsem chtěla končit a nakonec mě to nějak chytlo 😀.
@orchidis
No plánované jsme byly všechny (je nás 7 holek),ale teda rodiče chtěli i kluka prý,tak to zkoušeli a zkoušeli a pořád samá holka.No 5. pokus byl poslední a ejhle-byly z toho jednovaječný dvojčata a zase holky 😀 .
Jinak jsme byli dost chudí no,proto se nám všichni posmívali,že jsme neměli moderní oblečení,elektroniku atd..
určitě to spousta lidí zná..podle mě to je tak i v dnešní době,kdo nemá vše super moderní je hned outsider.Bohužel ve škole se po nás vozili i učitelky,takže dětství jsme měly hrozné ☹ A doma to taky nebylo růžové..rodiče se pak rozvedli..
@petrolenka Když to kolem sebe vidím, tak je dneska úplně běžné, mít velkou rodinu (hodně dětí). Naopak my jsme u nás pro některé lidi divní, když neplánujeme třetí dítě. Tři a více dětí se dnes "nosí". Ale ať si má každý dětí kolik chce, dle svého uvážení a dle všech svých možností 😉
Aho,ano jsme magoři a taky nás mají za silně věřící jehovisty,nic proti nim,ale nepatříme ani k věřícím ani jehovistům 😀
Máme 4 děti,krom třetího,které bylo neplánovaně brzy,jsou všechny plánované,a samozřejmě bez vyjímky chtěné,sice už další nehceme ale kdo ví 😀
Nejhorší reakce byli z strany rodiny,na to jsme zvyklí,hlavně z manželovi strany má rodina pocit že vše děláme totálně blbě a nešlapeme jak se má....
@werunqa u nás ve třídě i o rok výš co byli decka,tak jedinacci byli u učitelek jako něco víc, měli protekci a i mezi kamarády se měli dobře.....děti kde byli čtyři děti tak přesně - učitelky je braly jako povl, někdo z nezodpovědné rodiny....
Dnes si myslím,ze je to jiné,tri děti začínají byt zase častěji než dřív......ale nevím.
Každopádně s názorem ze někdo ma tři decka a ze to je strašně,ze si nasekaji děti a je to nezodpovědné jsem se setkala několikrát.....
A na rovinu , je podle me v očích ostatních rozdíl,když si tři detiporidi právník, podnikatel nebo lékař nebo rodiče které například prodávají v kauflandu.....
Me osobně je to jedno, at je to kdo je to, když vidím at jedináčka nebo dítě z rodiny kde je sourozenců víc jak je šťastné a spokojene.....díky Bohu za to. Přála bych si abychom taky měli tři děti. A doufám,ze jim to nijak neuškodí.
My máme 3 a dnes som zistila,že čakáme štvrté.je plánované.Tiež sa na nás obča ľudia pozerajú divne s troma deťmi,už vidím tie pohľady,až na mne bude vidno bruško.Ale čo je koho do toho??Moje deti živíme my s manželom,majú všetko čo potrebujú mať na plnohodnotný šťastný život! Základom toho celého sú aj tak vždy rodičia.Naše deti nepociťuju nedostatok materiálnych vecí,ale hlavne majú dostatok lásky.A to štvrté doplní a uzavrie náš sťastný kruh!
Čekáme třetí mininko a ani jednou jsme se nesetkali s negativní reakcí okolí, natož rodiny. Asi to bude i tím, že jsme zodpovědní, umíme si vydělat a za 15 let, co jsme spolu, jsme si s mužem vybudovali slušné zázemí a finanční rezervy. Je tedy pravda, že se třetím dítkem jsme si dali na čas a rozhodli se pro něj až v době, kdy já podnikám v oboru, který zvládám i s dětmi a "provozovnu" mám doma, a manžel má slušnou pracovní pozici.
Je každého věc, kolik si pořídí dětí. Nikdo nemá právo moralizovat a některé zlé reakce přímo z rodiny, co tu zazněly, prostě nepochopím ☹.
@tak2014 Tak ten kamarád se asi mel víc snažit. Nehnout prstem a pak se cítit ukrivdene umí každý. Několik mých spolužáků na VS nemělo z domova ani korunu a nějak se protloukli, já sama jsem podporu z domova mela a presto jsem celou VS pracovala. Když se opravdu chce, všechno jde.
@polaks gratuluji!! Držím palečky, aby vse bylo v pořádku. 😀
@petrolenka Ďakujem
u nás ve třídě byl spolužák který měl 9 sourozenců.Dost trpěl,neměli dost peněz a spolužáci mu to dávaly pěkně sežrat.
Co se mě týče mám jedno dítě a nejspíš u toho i zůstaneme.Raději budu mít jedno než kupu kterou nebudu moc zabezpečit atd...Bohužel dneska je to i o těch penězích a já se nechci dožít toho že za mnou dcera přijde že by chtěla třeba na tábor a já jí budu muset říct že nepojede protože na to nemáme.Navíc si nemyslím že to že je dítě jedináček nutně znamená že bude rozmazlené a nebude se umět dělit.To je o výchově ne o počtu sourozenců.
Já mám sice jen jednoho sourozence(sestru) a moc dobře si pamatuju jak to chodilo u nás.Prostě nemůžeš to nebo ono protože by sestra chtěla taky a na to nejsou peníze.Takže na tábor sem jela jednou a na výlet se školou taky.
Jinak sestra má děti 4 (chtěli druhé a narodila se trojčátka) Takže velká rodina určitě není nic divnýho jen si to člověk musí dobře rozmyslet a taky bohužel i spočítat.Mě se to líbí,ale sama bych do toho nešla pokud bych neměla pořádné zázemí a dostatečnou finanční zajištěnost.
@katerinap1978 A to já ty zlé reakce v některých případech umím velmi dobře pochopit 🙂.
Váš případ to evedentně není, ale uvedu jeden příklad za všechny: rodina z mé rodné vesnice, pět holek, jeden kluk, paní zdr. sestra je 17 let doma, její manžel vydělává max. dvacku (středoškolák, nelukrativní profese/obor, státní sféra). Bydlí u rodičů, zabrali jim patro domu, paní je shnilá jít i na nákup, je shnilá jít pro děcka do školky, do práce se samo nechystá, ač nejmladší má 6 let... a rodiče jsou prostě měkkoni je vypakovat, pže vidí, že by to nedali a odnesly by to děti. Takže nakupujou, živí je, platí inkaso, lítaj kolem dětí a vychovávají je a oni multirodičové se prsí tím, jak jsou lepší lidi, jak mají to srdíčko a lásečku a plivou kolem sebe na ostatní lidi teda fakt vydatně :-/. Paní si koupí kabát za 6 000, aby dělala parádu v kostele, její maminka nakupuje pro vnoučata v sekáči.
Takže za mě... kdyby mi TAKOVÁTO dcera oznámila, že čeká Xté dítě, tak s ní vyběhnu raz dva. Někteří rodiče do toho sakra mají co kecat. Pokud si ona rodina nejede stoprocentně na svý triko, i co se týče hlídání, tak se někdy těm reakcím fakt nedivím 🙂.
Jinej pohled na věc 🙂, no...
Taky máme víc dětí, ale jsem v tomhle hodně pokorná a snažím se taky koukat kolem sebe, zachovávat jistou objektivtu a nestat se omezenou včelí multikrálovnou 😀.
Lenže na prvý pohľad sa nie vždy dá zhodnotiť,aká ta rodina je a mňa teda najviac štvú reakcie ľudí,ktorí ma vôbec nepoznajú...vadia mi reakcie typu,oni chcú mať štvrté,ako nejaké socky,asi sa zbláznili,v dnešnej dobe sú im načo 4? V akej dobe prosím vás? Všetko máme na čo si zmyslíme po ruke,doktorov a odborníkov je na všetko plno a všade,v obchode sa dajú kúpiť veci o ktorých som kedysi nemala ani predstavu.Máme dve autá,človem má neskutočný výber a toľko možností ako nikdy pred tým.Môj dedo ešte spomínal na časy,kedy za doktorom musel ísť s mamou na voze s koňmi,v zime im cesta trvala 3 dni...a bolo ich 6 súrodencov... tak kto sa má lepšie?? Ja,čo sadnem do auta a do 10 minút som kde potrebujem,alebo môj dedo?? Ktorá doba bola horšia?? Keď ľudia zomierali na úplne banality??alebo dnes,kedy sa už dá vyliečiť pomaly všetko-to myslím trochu obrazne..
hádzať všetkých do jedného vreca nieje fér.Sú aj rodiny,ktoré majú jedno dieťa a nezvládajú sa postarať.A bohatí majú jedno dieťa,lebo sú lakomí,osobne som počula jednu maminku,že druhé neche,lebo keď vidí koľko času a peňazí jej zaberá už aj to jedno,tak by bola asi blbá,keby si urobila druhé...taakže pre mňa je skôr toto divné...Že mnoho žien myslí v prvom rde na svoju pohodlnosť a preto krútia hlavou,keď vidia viacčlennú rodinu..
Ukameňujte ma za to,že som snívala už od detstva o veľkej rodine plnej porozumenia a lásky...peniaze boli,sú a budú..v tom ja nevidím žiadny problém...keď sa chce,dá sa všetko!!!
@orchidis Tak to, co popisuješ, už je extrém, tam to také pochopím, pokud do toho rodina mluví. Já se spíš pozastavuji nad tím, že rodiče odsoudí své samostatné, na vlastních nohou stojící děti, že se rozhodly pro velkou rodinu. A dále, jak píše @polaks, když soudí a odsoudí cizí, to už nechápu vůbec.
My žijeme na malé vsi a jsme tu trnem v oku - ne kvůli počtu dětí, ale kvůli tomu, že si dle jiných žijeme "nad běžné poměry". Samozřejmě nejvíc náš život hodnotí ti, co jsou v pracovní den v poledne na pivu u krámku a nějaká práce je rozhodně netankuje. Takoví mají největší potřebu řešit, co má a dělá druhý, co si koupil, co udělal na domě a že děcka mají nová kola... ☹ .
Zatím čekám druhé, ale chceme nejméně tři děti (manžel je ze tří a já ze dvou). Máme úžasnou rodinu z mé i ze strany manžela, všichni držíme spolu a fungujeme jako jeden tým.
Žijeme v klidné malé vesničce, kde s maželem podnikáme v zemědělství a jsme na tom finančně velmi dobře. Děti jsou pro nás krásným darem a vše co děláme je pro ně. Milujeme je nadevše a žijeme tu hlavně pro ně. Snažíme se jim vybudovat zázemí a doufáme, že jednou budou pokračovat v tom v čem jsme začali my (třebaže najivně 😀 ). Až vyrostou, nechceme je rozhodně do světa poslat (pokud o to budou stát) s "holým zadkem". Takže jsme si vědomi, že to je i o financích. Nepořizovala bych si víc děti, kdybych jim nemohla poskytnout vše co potřebují. Nerozmazlujeme je ani nekupujeme zbytečné věci, ale nikdy bych nedopustila, aby moje děti strádaly nebo aby byly terčem posměchu na úkor množství sourozenců a nedostatku financí. Takže je to na zvážení každého rodiče. Obdivuji každého, kdo se rozhodne pro více dětí, ale opravdu by si to měli pořádně rozmyslet. Pokud někdo otěhotní "nechtěně" po vícekráté a miminko si nechá tak je to samozřejmě jiné. Také bych nikdy nedala dítě pryč za žádných okolností ani kdyby bylo dvacáté a já neměla co jíst.
@katerinap1978 Nežijeme ve stejné vesnici? 😀 máme hned vedle domu hospůdku kde se už odpoledne slézají místní na pivo a probírají jaké stroje jsme koupili a že máme zas nové auto a podobně a přitom nevidí, že pracujeme od rána od šesti do večera do jedenáci (ve žních i do tří do rána nebo nonstop).
@chocolatebal 🙂 🙂 🙂 .
Ve stejné vesnici ne, byli bychom konkurenti v oboru 🙂 .
Ad nové auto - manželův koníček jsou krom kombajnů a traktorů ještě auta, silniční motorky a čtyřkolky, takže náš vozový park je na přetřesu často, jelikož je samozřejmě potřeba jej občas obměnit.
Tak já sem magor asi největší 🙂 máme dětí 7 a za pár tejdnu se nám narodí 8.Jsou ve věku 21,20,18,5 ,17,5 ,11, 7 a 5 všechny jsou naše a všechny s jedním manželem 🙂 jsem spolu od 15 jenám 39 🙂 tři deti ty nesjtarší jsou už z domu a od 20 letyho mám i první vnouče🙂jinak máme 3 holky a 4 kluky ted to bude zase kluk🙂
@lilik18 To je krásné 🙂 !
Mám taky 7 dětí v podobných rozestupech, ale teda trochu mladší (nejstarší má 14,5, nejmladší 4 měsíce). Takže na vnoučátka se ještě nechystám, i když věkově jsem na tom podobně (čerstvých 40). Manžela jsem taky nevyměnila a ani on mě 😀. Tak přeji, ať je všechno O.K. a celá velká rodina v pohodě !!!
P.S. A co teda říkají sousedi 😀 ?
@lilik18
@ludovika6
holky, Vy jste uzasne!!!!!!
ja tedy dnes testik a dalnice k ctvrtemu drobecku, ale mam na ne dva tatinky ☹
pritel ma dva kluky v peci, takze bude sest deti v dome. Vase prispevky mu snad prectu, protoze on se toho ctvrteho nejak zalekl, asi moc zodpovednosti... ze i nevim, jak tu novinu vezme...
@ludovika6 tak my sme v tomhle městě 6 let a snikym setu moc nebavim 🙂takže se třeba s maminama ze školky znám, ale asi nevědí že mám tolik dětí🙂 ale v starým městě měli lidi aspon očem mluvit🙂vždy se s užasem ptali vy čekáte další🙂)ale to znáš asi sama🙂od kad si ? já z maliho města v jižnich čechách🙂al evim tu minimálně o dvouch rodinách která má taky 6 a 7 děti ale jsou věříci jako my.-)
@verusky Blahopřeji k pozitivnímu testíku, vím, že jsi moooc doufala 🙂 ! Ať je všechno v pořádku a ty i prtě O. K.!!!
@ludva Díky 😉
@lilik18 Bydlíme ve Slezsku, sice odtud ani jeden nepocházíme, ale moc se nám tu líbí 🙂. Sousedi už myslím ztratili přehled o počtu dětí, jen když máme nějaké nové mimi tak se ptají, jak se jmenuje a pod. Co říkají za zády nevím, ale přímo ke mně jsou většinou milí. Takže to (moc) neřeším.
S maminkami ze školy to mám podobně jako ty. Normálně jsme se bavili např. o provozních věcech kolem dětí, školky a pod. ale každému na potkání jsem neříkala kolik nás doma je 😀. A pak byly v šoku, když nás náhodou potkaly jako rodinku pohromadě 😀 .
Jinak my máme právě hodně přátel, co mají 4 - 5 dětí (i více). Takže naše děti si zase tak extrémně zvláštní nepřijdou. A i manžel pochází z velké rodiny, takže i u příbuzných budíme spíš nadšení než ťukání na čelo 😎 .

@ludovika6 Vůbec nerozumím 🙂. Já reagovala na konkréní příspěvky konkrétní pisatelky/pisatelek - je jich tu takových hromada 🙂. Myslím, že chápu vcelku dobře, o čem tato diskuze je 🙂, jen jsem zareagovala na jeden konkrétní jev, který se mně osobně moc nelíbí a poměrně často se s ním setkávám. I od toho je diskuze, ne? 😉