icon

Vývoj miminka a někdo na pokec-začínám být zoufalá😞. Prosím, poradíte?

karoczde
16. čer 2020

Ahojky, je tu nekdo s kym bych si mohla poklabosit a případně někdo, kdo by mě mohl trochu uklidnit, dát mi nějakou radu či je tu někdo ve stejné situaci?
Mám chlapečka, včera oslavil své první narozeniny . Problém je v tom, že se jen plazi, obcas leze po 4 když se mu chce,umi se houpat na 4 i když teď už se mu moc nechce.Ale sedět ještě neumí a ani o to nemá moc zájem... maximálně zvládne takový ten šikmý sed nebo kdyz jde do kleku tak si sedne na paty. Vim, ze se nema posazovat, ale obcas kdyz to jen zkusim, tak sedi tak mozna 10 vterit a pak pada dipredu nebo do strany.. ale pritom kdyz je na zemi, tak se zkousi uz dostat na gauc-..klekne si k nemu nebo seci postavi..ale tim zpusobem ,ze stoji daleko,zadek ma vyspulenej a stoji na spickach nebo na nartech:(. Ale kdyz ho prave hned vratim do sedu aby nestal na tech spickach,tak se neudrzi a prepadava nebo si xhxe hned lehnout :(. Na rehabilitace uz chodime. Museli jsme predtim zacit chodit, protože malemu bylo skoro uz 8 mesicu a pořád se jeste nepretacel na vrisko ani na zada. Proste zuatal spokojene lezet tak, jak jsem ho nechala. Nevadnmxsadgdlezet ani na zádech a ani na vrise, jen se proste nepretacel.

karoczde
autor
16. čer 2020

@karoczde po asi 2 H rehabilitaci se zacal uz přetáčet a to casto,měla jsem radost. Ale pak rehabilitace zacaly porad odpadavat a do toho pak prisla corona krize. Takze jsme meli ted v pondeli 3. Rehabilitaci po 3 mesicich.. :(. Pani rikala,ze je malý na dovre ceste,ale nejal nevim :(. Mám strach, že neco neni v poradku:(.
Kazdopadne se maly pak rychle rozplazil a rozlezl,nekdy asi v 10M. Ale jak rikam- o sed nemá vubex zajem:( . A celkově se casto vzteka- u oblékání, u svlikaní, kdyz kdyz neni po jeho .. hrat si taky moc neumi.. kdyz se mu snatim neco ukazat,tak vubec ho to nezajímá...treba navlekani takovych tech barevnych krouzku na tyč nebo posilani kuličky na takovou tu spiralu:(. Ja mu to treba ukážu jak se to dělá a ukazu mu kam tu kulicku ma dat a on vubec nic kdyz je ta kulicka v te spiralce tak se zacne vztekat a celou hračku povali:(. Proste nejraději jen se vsim boucha o dlazbu a nábytek, coz neni špatný, ale o jiny typ hrani nestojí:(. Maximalne zkouma a saha na koš, do kytky a jde po ovladacich atd. Rad posloucha písničky a pořád se vrti do rytmu. Ale mrzi me to hrani a sezeni.. tesila jsem se jak si bideme spolu normálně hrát.. umel říkat tata, mama,auto,mnam mnam a lala ..aleuplne s tim prestal:(. Jen si zvatla občas.. paci paci zacal delat asi pred mesicem a ted uz je to taky na ustupu. Obcas zareaguje na pápá,ze zamává ručičkou..
Ale nevim,porad mi vše vrta hlavou a ted,kdyz se vsude pise o SMA a autismu,tak mám strach:(

amazonkajanik
16. čer 2020

@karoczde sed je vrchol PMV,takže se může stát,že si sedne,až bude chodit. My měli být dnes na neuru,jelikož se kluk taky nechtěl prevalovat. Ale on si našel svou cestu a minulý týden mudr předvedl,jak si z lehu sedne(což by správně neměl),ze sedu se dostane na čtyři a leze. Doma na gauci přeleze mě i taťku a šup ke zdi,chytne se operky od gauče a stojí (baví ho plácat do zdi). V postýlce to pomalu obchází . A stihl to během jednoho měsíce. Takže hlavu vzhůru,děti umí překvapit 😉

jancabr
16. čer 2020

Dcerka není vyloženě opožděná, ale na vše má svůj čas. Co se týká stoupání u gauče, zkus mu spíš jen tu nožku podržet ve správném úhlu, než ho hned dávat dolů. Rehabilitační by ti měli i poradit cviky na zpevňování bříška, správný postoj nožiček, nasměrovat dítě na sed. Dcerka si třeba našla svůj způsob, jak se posadit. Žádný šikmý sed, nic takového. Prostě z leže na břiše se opřela na ruce a nožky, začala lézt a když jí to přestalo bavit, rozplácla nohy a sedla si mezi ně. To samozřejmě není uplně dobře, ale naučila se tak sedět. Postavila se u gauče až na 12 měsících. V tu dobu začala obcházet. Dnes slaví 18 měsíců a stále sama nechodí a ani se neudrží bez opory.
Co se týče mluvení - absolutní ignorace. Na těch 10 měsících začala mama, baba, tata, pak nic, dlouho tichá domácnost a rozžvatlala se teprve před měsícem. A hračky? No ani teď na roce a půl jí vůbec neberou nějaké vkládačky, kroužky a podobné. Všechno putuje do pusy na ožužlání. Postavit kostky na sebe? Ještě ne. Ale to všechno přijde. Ono to má souvislost i s tím psychomotorickým vývojem.
Zkuste ještě neurologii ... a hlavně klid ... velkou trpělivost, mluvit na něj pohodovým hlasem, neustále opakovat (miláčku, oblékáme se. Pojď, jedna ruka, tak je šikovný, druhá ruka, výborně.) U nás tohle jede při každém oblékání a svlékání už kolik měsíců v kuse.

cilkat
16. čer 2020

Starší syn začal chodit v 17 m. Sedět až dávno po tom - kolem dvou a půl roka seděl, ale nevím přesně kdy. Pozice pro něj nebyla zajímavá ani potřebná, hrál si v sedu na patách. Do dneška je poněkud hadrová panenka a je na sebe velmi opatrný, což ho v mnoha věcech brzdí, ale zas já mám víc klid (na stromě nevyleze vejš, než dosáhnu, na kole před kopcem počká, abych ho brzdila...). Nemotorný mi nepřijde. Toliko k hrubé motorice.
K reakcím a Pas... V roce umí několik slov? Zamává? Opakuje "paci paci"? Přijde mi, že je šikovný. Že nedělá věci "na požádání" je normální. Stejně jako vztekani - nejspíš jste přišli do období vzdoru a dítě začíná objevovat, co chce ono, ne jen co dělá okolí.
Na palici tohle období je, ale nezoufejte, je normální a vyroste z něj. Neříkám, že takle přes text dokážu zhodnotit, zda váš syn nějakou poruchu vývoje mít nemůže, ale nepřijde mi, že by nějakou měl. Spíš vidím stejný problém, jako u sebe: často mám pocit, že když syn už neco začal dělat, tak že činnost funguje stejně, jako u dospělého. A ono ne. Vytrvalost, trpělivost a soustředění děti nemají. I proto si třeba nevydrží hrát déle jak pár minut a pak musí změnit činnost - většinou za jednodušší. Mlácení něčím o zem je jednoduchá hra.

konidana
16. čer 2020

cca do 18 m. je nechození v pohodě. S tím sedem , často přijde až po lezení a stání. Dítě na něj ještě není připravené. moje děti nejdříve lezly, a klečely na patách, pak stály a pak teprve si sedly. Jo a jak se začaly pohybovat, tak šlo stranou všechno ostatní - nebyl na to čas

martt
16. čer 2020

Můj syn si to dělal všechno po svym. Na cca 5 měsících se začal plazit. Na 6, 5 lesích se začal stavět. Nelezl, neseděl. Na 8 měsících měl touhu chodit kolem nábytku, ale stále nelezl, takže spíše padal do zadu. Rozlezl se, až někdy na 11 měsících a pak asi na roce teprve sám seděl. Co se týká mluvení, tak syn začal používat základní slova máma, tata babi a dede až na roce a půl úplně se rozmluvil až na 3,5 letech když začal chodit do škol ky. Když byl roční nechtěl nic stavět jen boural, interaktivní hračky ho vůbec nebavili, knížky také. Ted je z něj malý 4 lety rozumbrada😀. Na opak pokud tě to trochu uklidní mám ještě 8 leteho syna s diagnózou PAS a ten už na roce chodil, na dvou letech pěkně mluvil chtěl se učit nové věci ve 3 letech zvládal i barvy. Ale byli tam zas jiné věci hlavně v sociálním kontaktu zjistili mu to až cca na 5 letech. Jinak myslím, že na roce a půl dávají dotazník PAS, aby když tak autismus podchytili vcas. Na víc průběhem věku se nám ty diagnózy mění, jak roste. Neboj on to vše dožene.

karoczde
autor
16. čer 2020

Je moc dekuji všem za odpovědi, ani nevite jak mox mě to uklidnilo🙂. Vzdy trochu znejisrim, když vidim deti kamaradek,které jsou mladsi nez náš klučík a krásně sedí nebo stojí, chodí ...pak si říkám, jestli nedelam neco spatne..snazim se mu venovat co to jde, uz od malicka si s nim hodne povidam, rikam mu rikanky a zpívám..ale zároveň jsem se mu snažila dat hodne prostoru ohledne pohybu...opravdu jsem se snazila na nej nespechat a neposazovat ho ..ale taky porad vsude slysim,jestli už nám sedi,proc ho neposadime,ze nechce porad jen sedet a ze mu mame poridit choditko apod. A ze to,ze si takhle stoupa znamená, ze bude brzy chodit... ale vubec jim nedokazu vysvětlit, ze se mi nelibi jakým způsobem si stoupá..na ty spicky a narty...
Nejhorsi je to asi s tchyni..ackoliv ji mam ráda a je skvělá babička.
Jinak co se tyka rehabilitaci, tak doktorka nam poradila cviky na doma,ale strašně obtížně se s malým ted cvici..hned se rozplace a vteka se...i ty rehabilitace celý proplace..tak si rikam,jestli ta doktorka muze vse poznat i kdyz maly pláče a úplně nespolupracuje...

eithelwing
17. čer 2020

@karoczde Hlavně klid. Taky jsem si užila svoje, dcera se posadila až ve 13 měsících. A chodit zacala az v 16. Ale přišlo to. 🙂
Takže vydrž, ono to přijde. A příbuzenstvo zkus ignorovat. 🙂

kuttu
17. čer 2020

Me začala dcera plazit v 8 mesich,v 8,5 začala lézt po 4 a ze sikmeho sedu do týdne seděla pěkně vez opory...v 10 mesich si zacala stoupat,pak obcházet...lezla a obchazela nabytek asi do 15 měsíců a začala sama chodit...taky jsme chodili na RHB,po tom kdyz si sama sedla,jsem už přestala...s tim mluvenim...časté je,ze jakmile se dítě zacne soustredit na pohyb, prestane s mluvenim

martt
17. čer 2020

@karoczde Na okolí se vykašli. U nás, také naše syny porovnávalis s okolím. Hlavně tchyně. Když jsme tam přijeli, tak jsme skoro celou návštěvu poslouchali co ostatní děti z okolí umí a naše ne. Ja jsem to tenkrát hlavně pak u druhého dítka pouštěla jedním uchem sem druhým tam. Co se týká chodítka u prvního jsme ho na chvili měli a od té doby jsem jeho odpůrce. Zadelali jsme synovi na dost velké problémy a to, že chodí stále po špičkách. Hlavně ty sama neporovnavej své ditko s ostatními dětmi. Každé ditko je jiné, a každé si to vývojově dělá po svém. Neznamená, že když tvoje ditko nesedí nebo něco neumí, že si udělala něco špatně. Není to tak, akorát se prostě rozhodl, že si to vývojové udělá po svym 🤣😂

lula86
17. čer 2020

@karoczde určitě se to postupně rozjede. Ne každé dítě umí v roce chodit nebo si stoupat. Na rehabce vědí co cvičit apod. Z mé zkušenosti syn 8m začal plazit dopředu 2 týdny před 8 měsícem. Dopředu se stavěl na všechny čtyři ale vždy si potom lehnul zpět na bříško. Teď k tomu plazeni přidal pérování v kolínkách. Doktorka mi řekla že má normální pmv protože jsme se o tom spolu na toto téma bavily. Starosti mi to nedělá protože vidím že si prostě jde svou cestou a postupně si nachází vše sám. Do ničeho ho nenutím ani nezkouším. Mluvení se u nás zatím moc nekoná občas řekne bů, při jídle ham (řekl jednou) a slovo ne, nic víc neřekne. Při hraní je, ale dost akční, zvědavý, poslouchá co mu vyprávím a dělá si ty svý zvuky grrr, hůůů, mmm... A to na něj mluvíme s manželem pořád. Před týdnem začal napodobovat mě při zpívání a dělání paci paci pacičky. Vše chce svůj čas... Držím palce ať se to zlomí a začne ukazovat pokroky.