Záklon hlavičky. Nemohlo se něco stát?

6. srp 2023

Holky, byla u nás tchyně a chtěla si pochovat malou. JENŽE….Malá ležela pod hrazdičkou a tchyně si ji šla vzít (myslela jsem, že ví, že se musí držet ještě hlavička) a zvedla ji bez toho, aby ji držela tu hlavičku, tudíž malé hlavička spadla dozadu při to zvedání 🥺😡
Nevíte, zda se malé nemohlo něco stát? Případně co sledovat? 😔

cilkat
6. srp 2023

Byla nějaká reakce dítěte? (Pláč? Chvilkové zastavení dechu?)
Upřímně dost pochybuju, že máte tchýni, která dítě z podlahy prostě vyškubne a trhne s ním. Při opatrném pohybu, kterým člověk obvykle zvedá děťátko, ketrým se chce pokochota, by s "syndromu třeseného dítěte" snad dojít nemělo.
A kdyby si tím jedním zakloněním zlomila vaz, tak už dávno nedýchá.

autor
6. srp 2023

@cilkat Chvíli pak brečela 😔

cilkat
6. srp 2023

Znáte Mohrův reflex? (https://cs.wikipedia.org/wiki/Moroův_reflex ) ... předpokládám, že pláč vycházel z něj. Dítě by se v tom případě uklidnilo během pár minut - prostě jako při klasickém leknutí, kde se podnět objevil, ale dál nepůsobí.
Pokud takto, je to úplně přirozená, fyziologická reakce a dítěti opravdu nic není. (Oni jsou naštěstí o dost méně rozbitné, než si po všech těch upozorněních co děla a neděla myslíme).
Pokud tam pláč trval řekněme 10-15 minut, mohlo jít opravdu o bolestivý podnět (dítě neunese svou váhu, mohlo by si třeba natáhnout sval). Ale obecně když dítě pláče, je to blbý, ale je vlastěn v pořádku - je schopné si říct o pomoc, tudíž je to přesně ta situace, kterou opatroníci obvykle dokáží vyřešit.
K poškození nervů je obvykle třeba opravdu prudký pohyb (vzteklé zatřesení, takové to úlekové škubnutí dítětem, když ho okamžitě seberete, zachycení ve volném pádu v blbém úhlu (ehm... dítě padající z přebalováku je vlastně nejbezepčnější čapnout za kotník) a podobně. O autonehodách, nebo přetahování mezi dvěma dospěláky se zmiňovat snad nemusím.)

emillyhk
6. srp 2023

@cilkat Mě takhle blbě zvedla syna vlastní ségra, máma čtyř dětí 🤦‍♀️ Už nebyl úplné miminečko, ale hlavičku ještě stabilně nedržel. Taky mě nenapadlo, že zrovna ji mám hlídat... Jinak naprostý souhlas, ony ty děti jsou naštěstí svým způsobem "gumové".

autor
6. srp 2023

@emillyhk Takže se mu nic nestalo?

emillyhk
6. srp 2023

Ne, byl v pořádku. Poplakal, jak se leknul. Ale už mu byly 3-4 měsíce.

autor
6. srp 2023

@emillyhk Také nám budou za pár dní 3 měsíce, tak snad bude malá v pořádku! 🙏🏻

zelenaesmolda
6. srp 2023

Tak to jsi dobra,ze ve 3 mesicich umis psat a cist.

emillyhk
6. srp 2023

Určitě bude 😊🍀 Chápu, že jsi se lekla, já tenkrát taky. I jsem ho potom "víc" sledovala, ale opravdu bylo všechno v pořádku 😊

evellin123
6. srp 2023

@zelenaesmolda no tohle mi teda zrovna vtipné nepřijde a ještě v dané situaci.

zelenaesmolda
6. srp 2023

@evellin123
V jake dane situaci?Delas jak kdyby to dite umiralo na mor 😀
Vtipne ti to prijit nemusi,me zase prijde na hlavu psat v materskem pluralu.

emillyhk
6. srp 2023

@zelenaesmolda Ale huš 😊 Mateřský plurál je sice zlo, ale tak i když se nic vážného nestalo, maminka je vycukaná, tak proč jí ještě plísnit. 😉