Reakce tchýně a zacházení se synem. Jaký na to máte názor?

21. lis 2019

Ahoj holky, potřebuju se vykecat a slyšet názor nezaujatých lidí. Včera jsme byli na návštěvě u manželovy rodiny. Vše bylo ze začátku v pohodě, ale pak si tchýně vzala malého a chytla ho tak nešťastně, že se mu úplně škubla hlavička dopředu, držela ho jakoby úplně svisle, hlavičku mu nedržela a malý přepadl. Já jsem v tu chvíli zavolala:"Pozor, hlavička!" a teda začala jsem se třást, protože jsem se fakt hrozně lekla. Malý hlavičku ještě neudrží, je to dvouměsíční miminko .Ona pak přišla ke mě a začala na mě zvyšovat hlas, že ona vychovala tři syny a dvě vnučky a jestli si myslím, že neumí držet dítě. Já že jí nemám ráda a že si o sobě myslím, že jsem dokonalá matka., protože jsem si za ní nechodila pro rady. a ona že vychovala tolik dětí, že jako proč si myslím, že je neschopná. Já jsem jí na to řekla, že nic z toho jsem neřekla a ani si to nemyslím, že jsem řekla pouze "Pozor na hlavičku ". Ona na to, že však se nic stát nemohlo . Tak jsem jí řekla, že mám jen o malého velký strach.

jituli84
21. lis 2019

Bych ji tam asi jednu trefila a reagovaoa bych uplně stejně

autor
21. lis 2019

Pokračování... Že mám o malého fakt velký strach. Že se bojím o své nejbližší fakt hodně, protože už mi z rodiny zbyl jen taťka se sestrou a teď mám manžela a malého a od doby co mi umřela maminka se prostě o nejbližší bojím víc. A ona na to, že kvůli tomu kolem mě nebude chodit po špičkách. Jsem se rozbrecela a že pojedem domů. Ona se urazila a řekla že už malého nechce. Mě to mrzí, nechci aby přišel o jedinou babičku 😥

verunkanatalka
21. lis 2019

Od určité chvíle, už se s nikým nemažu...Jak se kdo chová ke mě, tak se chovám já k němu...Takže bych jí zvýšeným hlasem řekla, že ať se klidně dál rochní a plácá po ramenou jaká je nejlepší maminka a babička, ale já že odcházím i se synem.Že mě mít ráda nemusí, ale ať si uvědomí, co vypustila z huby ohledně svého vnuka.

hanulkaha
21. lis 2019

Normalne bych tchyni rekla, at maleho vezme tak, jak se 2mesicni miminka maji ch drzet nebo ji ho normalne nadrzo vzit a hotovo! Ikdyby vychovala sto deti, tohle plůdě je tvoje a ty budeš urcovat co a jak. Nehlede na to ze miminkovska hlavicka je oproti jejich telicku obrovska a takove skubnuti/prepadnuti hlavicky at dopredu, nebo dozadu, uz muze nadělat s krční páteři neplechu.
Ty jsi maminka, ty urcujes pravidla a mas pravo upozornit na veci, ktere se ti nelibi a pokud se to nelibi tchyni, nemusi maleho vubec dostat do ruky, popr. do budoucna byt s nim sama nebo ho vubec vidat, protoze pokud uz ted ma takove reci, ze ona vychovala bla bla bla, bude vedet vse nejlip a bude si i pres tva přání delat vse po svem 😠

vendes
21. lis 2019

Vaše dítě, vaše pravidla. Ona si to dělala po svém, vy také a to by měla respektovat. My jsme holt za biorodiče, protože dítěti nedáváme čokoládu a různé dětské keksíky. Ale já prostě v tomto nepovolím, ať si okolí říká, co chce.

jituli84
21. lis 2019

Hele jako upřímně tohle je nejspíš jen taková psycho manipulace, něco nebylo po jejím , tak se prostě urazí, to je klasika, celá moje máti. Tvoje dítě, tvoje pravidla, kašli na to, jinak si s tebou bude manipulovat dle libosti, vím o čem mluvím, akorát já jsem v téhle sféře už dost imunní

kafr
21. lis 2019

To není babička to je ... (Nenašla jsem správný obrázek 🤭).
A ne. Tato generace většinou děti držet neumí!!! Taky s tím v rodině bojujeme, taky se moje matka nafoukla a urazila, že "vlastní děti ji budou učit, jak držet miminko!"
Ať se vzteká jak chce, ty jsi matka, ty jsi zodpovědná a ona má pomáhat, ne se urážet.
Fakt by byl fajn, nějaký "kurz pro prarodiče" (prostě obdoba předporodního)

gruyerre
21. lis 2019

No tak kdyz malého nechce, tak ji ho nevnucuj, však dítě může být šťastné i bez babičky, když se o nej rodiče hezky starají. Ale jestli není tchyně úplně pitomá, tak přestane dělat fóry a samozřejmě ho bude chtít, takže jestli i ty budeš ještě chtít, může být vše v pohodě. Ale chce to oboustranný respekt a ne že tchyně bude se snachou jednat jak s póvlem, to bych být tebou dala na srozumněnou.

amazonkajanik
21. lis 2019

U nás se takhle strašně strachoval přítel. Malý teda od narození krásně držel hlavičku, všichni se tomu podivovali, i sestry na sestinedeli. Ale byl malý a dlouho ji neudržel. Když mamka brala malého, ještě ho neměla úplně v náručí a už přítel začal "bacha na hlavičku "
V případě, co paní popisovala, si jen tchýně nechtěla přiznat, že malého vzala blbě a hold vyšla ze cviku. To že je 2xmatkou a 2xbabičkou , nic neznamená. Moje mamina má 4děti a 10vnoučat a u všech,si dávala a dává pozor...

zuzineckah
21. lis 2019

Tvá tchyně je slušný huron teda... Ano, reagovala si možná zbytečně přecitlivěle, ale aby se z toho vyklubaly takové závěry, to je tedy síla. Já bych si s tchyni promluvila. Jste dospělé ženské a máte, předpokládám, společný zájem na tom, aby syn měl skvělou mámu i babičku. Zašla bych za ní, řekla jí proč jsem reagovala jak jsem reagovala, že nepochybuji o jejich schopnostech, ale že bych uvítala vzájemný respekt. Ano, hodila bych rukavici, protože pro mě jsou dobré rodinné vztahy důležité. Ovšem pokud by se situace opakovala, nedejbože zhoršila, pak bych na tchyni vyprdla a vyhýbala se její společnosti.

autor
21. lis 2019

Děkuji holky za názory, já si po tom jejím výstupu připadala, že jsem asi úplně divná, že se o malého bojím a chci, aby na něj dávala pozor. Nechci s ní mít špatné vztahy, ale když už i obyčejné "pozor" bere jako útok na své schopnosti starat se o děti, jde to těžko.

autor
21. lis 2019

@zuzineckah to jsem právě zkoušela. Volala jsem jí pak večer, že mě vzniklá situace mrzí, že jí neberu to, kolik vychovala dětí a že se o ně starala, ale že mám pouze o malého strach, tak proto jsem řekla "pozor". Vysvětlovala jsem, že ten strach mám možná větší, proto o kolik blízkých jsem už přišla. Ona mě na to řekla, že kvůli tomu nebude kolem mě chodit po špičkách. Tak nevím.

zuzineckah
21. lis 2019

tchyně bude asi tak trochu ješita, žejo... Nenechala bych se vyvést z míry a řekla bych jí, že od ní nežádáš, aby chodila po špičkách, ale jen trochu respektu. Hele, nech jí vycukat, ono se nic nemá šít horkou jehlou. Dej tomu pár dní a uvidíš. Co na to manžel?

autor
21. lis 2019

@gruyerre nutit jí ho nebudu, když nechce, nechce. Jen mě mrzí, jak to je. U nás má dveře otevřené, jen asi se bude muset smířit s tím, že prostě když mi něco vadí, nemůžu mlčet.

autor
21. lis 2019

@zuzineckah manžel je za mnou. Možná je spíš ještě víc naštvaný. Že však jsem neřekla nic strašného, jen to "pozor" a že když nechce tak žádné návštěvy ani u nás ani u nich být nemusí. Prý je sama psychicky v háji z toho jaký má život a tak si vybila vztek na někom kdo byl zrovna po ruce 🤷‍♀️

autor
21. lis 2019

@kafr je to smutné, že místo pomoci přichází uražení a je smutné, že nejsme sami, kdo to tak má.

autor
21. lis 2019

@hanulkaha no já jí ho samotného neplánuju dát asi dlouho. Protože po tom co mi vyprávěla, jak dávala 7mi měsíční vnučce segedín a ve 3 měsících místo cumlu jí držela v puse lízátko mám prostě strach. Takže návštěvy, ale s tím, že jsme prostě byli všichni pohromadě.

llluckaaa
21. lis 2019

Je úplně jedno, kolik vychovala dětí, tvoje dítě se bude vychovávat podle tebe a jeho otce, protože vy jste rodiče. Tchýni bych nechala vychladnout a pak bych asi jasně řekla, že uznáváš její zkušenosti, ale zodpovědnost za dítě máte vy a bude to prostě podle vás. Jestli se s vámi stýkat nechce, tak tě to sice mrzí, ale může si za to sama. Má vás respektovat 😉
Tvoje reakce mi přecitlivělá nepřijde. Být tebou, tak se tolik neomlouvám a nezhazuji se, řekla bych, že tím spíš s tebou nebude jednat jako se sobě rovnou, ale jako s někým méněceným, kdo si nevěří a je nejistý ☹
Nějaké delší komunikace bych nechala na tvém muži, ať si maminku srovná sám 🙂

ondul
21. lis 2019

Ježibaba jedna! Hoď naní bobek a vůbec si tím nekaž den. Zvlášť, když manžel stojí za tebou.

babanci
21. lis 2019

Možná jsi trochu přecitlivělá, ale to je u čerstvé matky normálka. Moje dcera po mě dokonce chtěla, abych jí na procházce s její prvorozenou, každou hodinu volala, jestli je všechno v pořádku. U druhorozené to už nepožaduje. 🙂 Taky jsem vychovala tři děti a mám tři vnoučata, také jsem jí poslala do háje, ona se uklidnila a bylo to v pohodě. Jenže.... řekla jsem jí to jinak než Tvoje tchyně Tobě a jsem mamka a od té se to taky jinak vezme. Řekla jsem, že chápu, že se bojí, je to její první dítě, ale já taky nejsem žádný nemehlo a postarám se taky dobře. U Tvojí tchyně by mě vadilo že řekla, že ho teda nechce, to se neříká. Nech to vychladnout, snad si to sedne.

sinicka
21. lis 2019

Ja bych ji klidne rekla, ze si myslim, ze toho maleho drzet neumí a to, ze nekdo vychova 3 deti, nebo 20 deti, neznamená, ze to s nema umi. A at si polibi p*del.
2 mesicni miminko je strašně malinke, maminky byvaji jeste stejne citlivé jako po porodu. Znam maminky, ktere miminka nedavaji pochovat vůbec nikomu, krom táty samozrejme. Kazdeho vec.
Ty kolem ni budes chodit po spickach abyste byli všichni zadobře a ona na tebe bude vyjíždět? Myslím si, že jeji reakce byla takova kvuli tomu, ze si je vedoma sve chyby, vi, ze ho vzala špatně a zrovna jste ji přistihli. Tak to zacala hrát na tvoji precitlivelost atd...
Radim z vlastni zkušenosti. Nenech si nic líbit a radsi toto chovani utni hned a vymez si hranice. Protoze cim dal ostatni pustiš, tim horsi to bude. Ty jsi mama a tecka.

nafuka
21. lis 2019

Tchyně neumí držet miminko. Braň si prcka, nešetrná manipulace mu může ublížit. Tchyně má prostě zastaralé názory. Syndrom třeseného dítěte jí určitě nic neříká. Já už bych jí ho nesvěřila do rukou. Úplně mi to hnulo žlučí.

krtcice
21. lis 2019

Hele nechce, nechce. Tím líp pro tebe ne? Manžel stojí při tobě, to je ideál. Na babu bych se vyprdla, ať se ozve sama až bude chtít. Rozhodně bych jí neustupovala a už vůbec bych se neomlouvala. Tím ji jen utvrdíš v její pravdě. Nesmíš ukázaz slabost. Je dobře že ses ozvala. Protože s věkem dítěte to bude horší a horší.

vladimira_b_l
21. lis 2019

Jak píšou holky výš, vy jste rodiče, vaše pravidla....a opravdu, nemáš se za co omlouvat, neshazuj se....zvlášť ne před ní...

jancabr
21. lis 2019

Tchýně přehnaně reagovala. Asi se styděla za to, že si nepamatuje, jak držet tak malé miminko. Pro jistotu bych synka pozorovala, jestli si nenatáhl sval na krčku nebo tak něco. Stalo se, budete tě to chvíli trápit, ale při příští návštěvě už bych to nezmiňovala. No a pokud se ti něco nebude příště líbit, opět se ozvi. Jsi dospělá a měla by tě tak brát. Ne se nad tebe povyšovat. Ale to je bohužel vlastnost spousty starších lidí ...

zuzineckah
21. lis 2019

To je fakt na ránu... Ale je hrozne důležité, ze manžel stojí za tebou. Je smutné, ze tchyně má tak podělaný život, ze ji frustrace dohání k urážení. Měla by si uvědomit, ze muže snadno o rodinu přijít...

llluckaaa
21. lis 2019

A jak s ní vychází ostatní členové rodiny, když krmí jejich mimina segedýnem a lízátky? Nikdo si nedovolí jí oponovat a bojí se jí? S tím, jak ji popisuješ, by se mi za ní chtělo jezdit velmi zřídka a na krátkou dobu.
To, že se o mimčo bojíš, je úplně normální, však je to tvoje první a sotva vám skončilo šestinedělí. Já mám 3 děti a sama se aktivně nehrnu do toho, abych držela něčí malé miminko, člověk rychle vyjde ze cviku a takový prcek je ještě dost křehký na nějakou špatnou manipulaci.
Drž se, jak píšou holky, nejdůležitější je, že tvůj muž stojí za tebou 🙂

blanche12
21. lis 2019

Dovoluji si tě pozvat do skupiny. https://www.modrykonik.cz/group/2426/ myslím, že ji budeš s jejím přístupem potřebovat 😉

autor
21. lis 2019

Děkuju holky, nechám tomu čas, když bude chtít, ať se sama ozve. Nikdo jí odstrkovat nebude, ale prostě jí musí dojít, že matka a otec jsme my s manželem, je to naše zodpovědnost, takže si prostě svůj názor řeknu a nemůžu nečinně přihlížet a mlčet. Za muže jsem moc ráda, vím že ne každá má to štěstí, že za ní chlap stojí a to je teprve pak špatně.

kejt29
21. lis 2019

Me uplne zamrazilo, fuj... Ne vzdy se da vztah zachranovat. Ne vzdy to za to stoji. Ted bych se na ni vykaslala a nechala ji byt. Ty se nemas za co omlouvat a spise se zkus naucit obhajit si sve. Ty jsi mama a ty jei tu od toho, abys sve miminko branila pred vsim spatnym. Jestli te nebude respektovat ma smulu. To, ze vychovala deti pred 30ti lety fakt nic neznamena. Jeji reakce uz jsou jine. Moje tchyne taky vychovala jednoho syna a nase deti jako miminka drzet vubec neumi. Zadne u ni nechtelo byt. Citily tu napjatost a nepohodli. Uzivejte si rodinnou pohodu s manzelem a tchyni zkus vypustit z hlavy 😉