Vtíravá tchýně

2. srp 2021

Neustále omílané téma. Nečekám rady, jak se s tím vypořádat, ani co udělat, protože to beru tak, jak to je. Chovám se k ní s úctou, ale jsou věci, nad kterými prostě kroutím hlavou - i když jsou to občas malichernosti, jde prostě o ní a začínám si tvořit na ní určitou averzi.
Já se prostě potřebuji jen vypovídat a přečíst si vaše příběhy s tchýní, takže pakliže máte nějaké perličky, podělte se o ně.
Absolutně hořím z mojí tchýně - není zlá osoba, ale její věčné poznámky a chování mě dostávají do kolen. Doma se na toto téma bavit nemohu, protože to ode mě manžel bere jako útok na její osobu, neboť jeho matka je bůh a co řekne, to platí - hezky si ho vycepovala. Z počátku jsem projevovala svůj názor, co se jeho matky týče, ale moje poznatky vedly pouze k hádkám mezi námi dvěma, tak jsem to vzdala.
Do jisté míry se mi moc líbí, jaký spolu mají vztah, udělal by pro svou matku opravdu cokoliv, ale čeho je moc, toho je příliš a tchýně jeho dobroty zneužívá ve svůj prospěch.
Například neustále si od něj půjčuje peníze a nevrací je, manžel ji většinou "dluh" promine. Neustálé telefonáty, jak ji máme nakoupit, protože ona se přece nebude tahat s taškami, ačkoliv nežijeme ve stejném městě jako ona, to je fakt úlet a z toho rostu. Každý den vařím, ale přesto ho neustále láká na oběd k ní, ne nás - ale pouze jeho. Mám pocit, že ani po těch letech se nesmířila s tím, že má novou rodinu a má tendenci se o něj pořád starat a dělat z něj chudáka. Rekonstruujeme byt a když přijde k nám na návštěvu, neustále poslouchám, co a jak máme udělat, protože jí se to líbí jinak než mě. Neustále nám do všeho kecá. Nejvíc mě dostává do kolen, jak všem předhazuje, jak má dokonalého syna, neustále ho omlouvá. Když manžela poprosím, aby se postaral o děti, tak tchýně po mě vystartuje, že nemůže, protože hodně pracuje a je určitě unavený - jasně, já asi sedím s nohami v luftě. Mě tchýně začala tykat hned, ale mě ani po 6 letech soužití s jeho synem tykání nenabídla.
Pokaždé, co se máme vidět mám osypky.

sahrazad1
2. srp 2021

Má manžela ? Děla to dojem , ze neví , co roupama. Mluvila jsi s ni o tom ? Já bych takové kecy o mě rodině a domácnosti nedala , odsud podsud . Nejlepší by asi bylo ji nějak zaměstnat , ale to musí chtít ona sama . Nebo ji najít chlapa 🙂 Ale určitě si s ni v klidu a slušně promluv a nastav mantinely , když to neumí ten tvůj manžel .

klokanka31
2. srp 2021

Buď v klidu, tchýně jsou někdy fakt šílený. Moje tchýně to samé. A můj manžel mamánek, později se to odnaučil, ale taky mámu pořád omlouval, a nechtěl vidět ani slyšet. Dopadlo to tak že se nám pokusila zničit manželství a manžel konečně prokoukl.

uzivatelkapetra
2. srp 2021

Spíše by se chtělo neútočně pobavit s chlapem, ať ji při nějakém jejím výpadu zastaví, jste přeci partneři a měl by se tě umět zastat.
Tykání neřeším, u nás je normální, že tcháni tykají a zeťové/snachy vykají.

autor
2. srp 2021

@sahrazad1 Manžela nemá. Pokud spolu diskutujeme a něco se mi nelíbí, slušně ji konfrontuju a řeknu ji svůj názor, to mi problém nedělá. Spíš mi vadí ta její potřeba se do všeho montovat a projevovat její poznámky ke všemu.

@uzivatelkapetra S manželem jsme se na začátku vztahu o tom bavili několikrát - absolutně bez emocí, neútočně, v klidu z mé strany, ale on to tak prostě nebere a měl pocit, že jdu proti jeho matce. Co řekne jeho matka je svaté, takhle byl vychovaný, nikdy by si nedovolil jít proti ní.

autor
2. srp 2021

@uzivatelkapetra Jinak u nás je zase normální tykání. V celé úzké i široké rodině si tykáme, pouze jeho matce musím vykat.

sahrazad1
2. srp 2021

Tak to ji musíš říct , ohradit se , ze ti to vadí , ze je to tvoje domácnost / děti / rodina . Jinak teda to muže byt i tak , ze se cítí osamělá a chce vaši pozornost , hlavně teda synovu pozornost . Jsou u vás nějaké kroužky pro seniory ? Turisticky klub , univerzity třetího věku , má kamarádky ?

autor
2. srp 2021

@sahrazad1 Ona rozhodně není žádný senior, normálně chodí do práce, přátelé má. A jak jsem už psala výše, nemám problém s ní zahájit konfrontaci - ve vší slušnosti, zkrátka se ohradím, že sní nesouhlasím a vidím to jinak, ale nemám koule na to ji říct "tohle mi vadí".
Nicméně, nečekám v diskuzi rady, jak se v mé situaci zachovat, spíš si taky přečíst vaše příběhy 🙂

levandule_k
2. srp 2021

Já bych teda jejich vztah neobdivovala, ale byla bych naštvaná. Vadilo by mi, že si půjčuje peníze a nevrací je. Spousta babiček naopak dává něco vnoučatům na přilepšenou, nebo kupuje dárky. (Ano, stát se to může, že člověk potřebuje půjčit, protože se něco stane, ale opakovaně by mi to vadilo.) Vadilo by mi, že nemůžu říct názor, aniž by se nezačal vztekat. Kdybych se já nemohla vyjádřit svobodně ohledně jeho rodiny, tak se hádáme pěkně do krve.

sylvka
2. srp 2021

Jo to je moje bývalá tchýně přesně 😁 my jsme bohužel ještě bydleli u nich,takže já vždycky z lásky něco klohnila a ona večer naběhla s tím rizeckem,coa Martin tak rád 😁 a taky na mě praskala,volala mu co dělám,nebo že jsem s klukem dlouho venku....on pak vždycky přijel a vynadal mi...jednou jsme měli hlídat psa jejího,prostě boxer by to doma na zahradě sám.nezvladnul....ovsem poslali mě na diabetologii,ptz se prokázala tehu cukrovka a hlídání jsme nestihli....následovaly týdny pláče,vydírání ,se mnou vůbec nemluvila ....hrůza ,děs ..a ty chlapa řeči,jak u nich bydlíme a musíme být vděční ...🤢🤢🤢🤢 No když měl maléj dva roky a jedl hranolky a topinky a začalo takový to,zla máma zakázala,aby babička dala bonbon ....tak jsem se odstěhovala,bez partnera.pak jsme se dali opět dohromady , bydleli jinde,jenže vliv tchýně byl stále veliký a když zemřel tchán,upla se na partnera ještě víc....musíš mě odvézt na nákup,ptz ty si jedinej kdo mi zbyl.... Já ti obětovala celý život.....nakonec jsem od chlapa utekla...nedalo se to.

mourovatakocka
2. srp 2021

@sylvka Můžu se zeptat, jaké máš teďka vztahy s babičkou a ex? Jak řešíte například péči o syna? Zajímá mě to, protože si upřímně neumím představit s takovým takychlapem zůstávat...

sebestka
Autor odpověď smazal
Zobraz
sylvka
2. srp 2021

@mourovatakocka mě dva syny,13 bude staršímu a mladšímu 9. Jsme od sebe tři roky.ze začátku to bylo hrozný,ptz jsem odešla já,kvůli jinému....ex byl totiž 90 proč času u maminky ,má tam velkou dílnu a dělá auta. Teď už to jde,kluci jsou teda v moji péči,ex má stále hlavně mámu a auta...ale bydlíme dva km od sebe,takže je s klukama v kontaktu,bere si je,dost jim i koupi...styk máme neupravený a jak jsou kluci už velký,tak si samotní domlouvají,kdy k tatovi pojedou,jak se jim to hodí...starší už má i své plány ... S tchýni se vůbec nevídam. I nás si myslím,že to dopadlo nejlíp jak mohlo. Nechci říct,že se to kluků nedotklo....ale mají nás oba. Já se snažím,aby se učili,vychováván,jezdíme na výlety,mám je,když jsou nemocní....u taky je takovej bezrezimni život 😁 ale zase jim koupi věcí na počítač,tašku do školy,boty... Když se mladší rozhodně v osm večer že chce spát u mě,tak ho ex přiveze.ted zase veze Martina na ockovani...takže tuk,tuk....snad to tak půjde i dál.vim,že ho kluci máj opravdu rádi a vím,že otec je v životě dulezitej. Babičku navštěvují denně.

mourovatakocka
2. srp 2021

@sylvka Tak to máte nakonec perfektní zřízení ❤️ Někdy je snazší být od sebe než spolu, hlavně když jsou děti v pohodě a dospělí se chovají jako dospělí - netahaji se o děti, nenavádí proti druhému rodiči apod.

kmarie81
2. srp 2021

No moje tchyne to na me taky zkusila, ze by bylo lepsi u nas v domacnosti tohle, vic se ji neco libi jinde polozeny, a ja vzdy s usmevem hmm to je zajimavy nazor, necham si to projit hlavou, kdyz priala s tim, ze tenhle obrazek se ji nelibi, tak sem ji s usmevem rekla, ze kdyz se ji ten obrazek nelibi, tak je dobre, ze ji doma nevisi na zdi, me se libi a proto na Mi zdi viset bude! Od ty doby to jeste parkrat zkusila s navrhem nejake inovace u nas doma a vzdy dostala tuhle odpovet - necht to doma klidne ma jak chce a ja to doma budu mit taky tak jak chci ja. A co se tyce tich penez a nakupu, mam vyskouseno, ze chlap pochopi tvy pocity kdyz tu situaci obratis, tj. Az zase nakoupite tchyni nebo ji pujcite penize, tak hned obratem dalsi tyden zajet k vasim a s usmevem nakoupit a predat nakup se slovy, nene maminko, zadne diky a penize nam nedavej, nic nam nedluzis, my to takhle delame i s manzelovo maminkou a delame to radi a je to takhle za nas v poradku. Ti muzu garantovat, ze po druhym tretim nakupu si uz od svy maminky penize vezme, protoze nakupovani a cpani penez tvym rodicum se mu libit nebude! 😅 A jestli ti ty penize budou chybet v rospoctu, tak se se svoji mamou domluv, ze ti to vrati potaji a tohle je jen vychovny krok k tvymu muzi. 😀

lida9
2. srp 2021

@kmarie81 vyborny napad!

ahyt
2. srp 2021

Ja jsem tchyne,tedy 2 zetaku a vubec jine tchyne nechapu.Ze si dovoli neco kritizovat,vnaset svoje nazory,myslenky.Ja opravdu mlady nechavam delat vse,jak chteji oni.Vyposlechnu dcery,zete,kdyz se ptaji na nazor,tak se vlastne nevyjadrim,jen ze se musej poradit oni dva,jak a co chteji. Mam svych starosti az nad hlavu a jeste resit zivot dalsich rodin,i kdyz vlastnich dcer,to me ani nenapadne.Je to jejich zivot. A podotykam,ze bychom jim s manzelem mohli do zivota " kecat".Obema jsme neskutecne financne pomohli a stale pomahame,ale vdek necekame,delame to,protoze chceme.Ale je fakt,ze
zijeme tak nejak vsichni sporadany zivot,bez nejakych vetsich excesu a vzajemne se tolerujeme.P.S.nekdy me ti nasi mladi pekne sejrej,ale to my je asi taky.😊.Ale mlcim a oni taky.Zivot je kratkej ,tak proc si ho komplikovat pitomostma.Mozna nacto mame s manzelem trochu jinej nahled jako lekari Umiraji nam pacienti,vse ostatni povazujem za prkotiny.

levandule_k
2. srp 2021

@ahyt Některé matky odmítají mentálně pustit svoje děti, nechtějí je nechat dospět a někdy si z syna dělají náhradního partnera. To je pak průser hned na světě.

daruna
2. srp 2021

@ahyt mám dvě snachy a světe div se dokonce se ony i synové na názor někdy ptají a pokud něco komentuji sama od sebe dělám to spíš formou pouhého konstatování a jak s tím naloží je jejich boj, ale žijeme tedy odděleně. Pokud chtějí pomoc/třeba to byla i finanční/ musí se ozvat a v rámci možností s manželem pomůžeme, stejně tak pokud potřebujeme s něčím pomoct doma jednoduše je požádáme . Prostě takové normální. Tchyni jsem bohužel nikdy neměla ani neznala, zemřela poměrně mladá ,takže nemůžu soudit tyto vztahy, s rodiči jsme si taky ve všem nenotovali, ale jak se říká jedním uchem tam a druým ven. Zásadní je bydlet odděleně a ideálně na dobře dostupnou vzdálenost ať už z důvodu hlídání dětí nebo pomoci a to se u nás teď podařilo. A máte pravdu, občas taky raděj dělám mrtvýho brouka a nevyjadřuji se a oni možná taky. Některé komentáře tady fakt nechápu, třeba, že se děti nepůjčují ap., vnučky si půjčujeme na blbnutí a vracíme k výchově rodičům. Asi je třeba se donutit přistupovat k sobě jako dospělí i když to pro nás jsou stále děti.

autor
3. srp 2021

@kmarie81 Tak tohle je fakt skvělý 😀

daruna
3. srp 2021

Naprosto nechápu jak si rodiče mohou nechat něco od dětí platit pokud tedy není nějaká vyjímečná situace, ale tady to tak asi není.

autor
3. srp 2021

@daruna Za sebe to taky nechápu. Samozřejmě, kdyby byli moji rodiče v nějaké finanční tísni, ráda bych jim pomohla a finance poskytla, ale nikdy by je nenapadlo peníze nevrátit. Bohužel, né každý má jisté morální zásady a evidentně někomu není hloupé si půjčovat peníze a nevracet.

tygrpotapec
8. říj 2021

Jééé , ja mam skoro stejný příběh .. 😏 úplně mě její přítomnost deptá..

1eso1
8. říj 2021

A já vždycky když tohle čtu, tak si říkám jaký jsou tohle blbosti oproti mojí teď už díky bohu extchyni. A tu už snad doufám neuvidím.
A teď naštěstí žádnou nemám 😀

jasemin26
9. říj 2021

Ahojky, buď v pohodě vždy si tchýně něco najde.. například já, myslela jsem si že mám skvělou tchýni která mi do ničeho nemluví,a plně respektuje naší domácnost,velmi dobře jsme si rozuměli, bum porodila jsem ji vnuka a už vše dělám špatně, nenechám ho prý vyrvat do usnutí a tím pádem se mu neroztahuji plíce,s příkrmy začínám zeleninou, ona by mu prý nejdříve dala ovoce,nedávám mu v létě čepičku což bych měla, atd atd atd, je toho strašně moc 😆,jaktoze její syn po náročném dni v práci nemá div ne 3 Chodovou večeři,jaktoze je její syn tak unavený když přijedeme na návštěvu a že mu určitě malého hodím hned po příjezdu z práce na krk.. takže že skvělr vypadající tchýně se pro mě momentálně stala noční můra😆