Zavádění lepku do stravy. Kdy začít s kašičkami a kdy poprvé něco s obilovinou?

tezz111
13. pro 2019

Ahoj, budou nám 4 měsíce a chystáme se na příkrmy. Doktorka nám dala knížečku od Sunárku, kde je popsáno jak začít s příkrmy. Kromě jiného je tam psáno, že se nedoporučuje čekat se zavedením lepku do stravy příliš dlouho, aby pak nevznikla alergie na lepek. Mělo by se snad do sedmého měsíce začít třeba rozdrobením sušenky do příkrmu. Koukám na sortiment různých příkrmů a prvních kaší na noc, ale všechny kaše v tomto věku se vyznačují tím, že jsou bez lepku. Tak jsem z toho volaká zmatená. Mám dávat nemléčné kaše bez lepku a s tou třeba jednou sušenkou začít v šestém měsíci, nebo počkat až bude smět vyloženě obilnou kaši? Spousta lidí mi říká, že to moc řeším, že dřív prostě uvařili jednu bramboru a jednu mrkev a bylo, ale to poslední co bych chtěla je alergie na lepek a bezlepková dieta...jak jste začínali s kašičkama a kdy dali poprvé něco s obilovinou?

rebe
14. pro 2019

V zásadě jsou dva názory: jeden mluví o takzvaném imunologickém okně, které má údajně být někdy během toho 6.-8. měsíce, a prý kdž během této doby zavedeš alergeny, tak se nespustí alergie. akorát nějak nejsou žádné studie, které by to prokazovaly, a podle novějších názorů je to celé spíš nesmysl. Proto je druhý názor, podle nějž se nejedná o žádné okno, ale o ochranu, kterou střevům poskytuje mateřské mléko. V době, kdy maminka plnohodnotně kojí, je menší riziko rozvoje alergií při zavádění alergenů. Takže když žena kojí i po ukončeném 6. měsíci, má na zavádění alergenů dost času a může začít u snadno stravitelných surovin a alergeny zavádět až později.
Lepek se dá lépe zavádět třeba přidáním lžíce ovesných vloček nebo kuskusu do příkrmu nebo požužláním střídky chleba. Sušenkám bych se spíš vyhla kvůli přidanému cukru. Přidaný cukr do stravy takhle maličkých dětí vůbec nepatří.

sona88
14. pro 2019

Myslim, ze neni treba uplne spechat. Kase planuju az pozdeji na snidani. Lepek budu zavadet ted po 6m (prikrmuju od 4m), mam koupene spaldove testoviny. Myslim, ze na susenky a piskoty je casu dost.

tezz111
autor
14. pro 2019

@sona88 já jsem zase četla, že se kaše mají dávat večer protože jsou hutnější, tak na spaní. Ještě psali na Sunárku, že se může přidat do příkrmu trochu ovesných vloček, nebo kuskusu.

sona88
14. pro 2019

@tezz111 to je ale hloupost, v noci ma telo odpocivat a ne se trapit s travenim. Kase na noc jsou uz docela prezitek... Ano kuskus se taky muze, i ty vlocky. My ale kuskus ani jeden nepozrem, tak ho davat nebudu ani malemu, stejne bych to do budoucna nevarila.

uzivatelkapetra
14. pro 2019

Já začala dávat příkrmy až kolem šesti měsíců, lepek jsem zkusila formou kuskusu v cca 7 měsíci, ale asi to bylo moc, osypal se mi. Existují od hami ovocné skleničky se sušenkou.
Každopádně jak se mu osypání zahojilo, tak jsme dali opatrně lepek znovu a bez problémů.
Asi ještě nespěchej

journals
14. pro 2019

Doporucuju si o tom neco trosku nacist. Ja jsem treba vubec nezacinala s prikrmy tak brzo a rozhodne bych lepek nezavadela ve forme susenek 😣 sunarek propaguje to, co ma (susenky s cukrem). Existuje mnoho zpusobu na lepsi zavedeni lepku. Cti, patrej, vzdelavej se. Brozurou sunaru bych se vubec neridila 😖

sona88
14. pro 2019

@journals asi tak, ja mam asi 4 brozury a v kazde je neco trochu jineho. Ono to chce i trochu selskeho rozumu. Ja i v krame vybiram ovocne presnidavky bez cukru, vzdycky preberu cely regal

eithelwing
14. pro 2019

Na příkrmy je tisíc názoru, ale nejlepší je použit vlastní rozum. 😊
Osobně mi pomohla knížka Hned to bude, Andilku. Taky mám ráda recepty od Anabel Karmel s doslovem našich pediatrů.
Obilovinu mi náš, jinak skvělý, pediatr take radil zaradit pomocí sušenky nebo piskotu. Jsem si schválně sunarek susenky koupila. Sladarna. 😊 To jsem raději pekla vlastní. Takové dynove nepotřebují cukr vubec.
Každopádně já kupovala kaše ve zdravé výživě. Myslím, že dcera s nimi začala cca v 7. měsíci. Jedla ji večer, pak koupání, masáž, tulení a ještě kojení před spaním.

tezz111
autor
14. pro 2019

@uzivatelkapetra Ne to nebudu, ale už o tom přemýšlím dopředu. Hami je dobrá značka, já mam od nich mlíko a vyhovuje nám

amazonkajanik
14. pro 2019

@tezz111 taky jsem dala jako první kaši od Hami. Je na ní "První lžička " a je to mléčná kaše krupicová. Zkoušela jsem i od Sunaru ryzovou, ale ta se děsně blbě míchá a dělá pucky

journals
14. pro 2019

@sona88 Určitě to chce hodně selského rozumu! 😀 Ale nejde jen o ten cukr/sůl. Mě třeba přijde škoda zavádět příkrmy hned tak brzy, na vše spěchat... On si člověk pořád říká, že na to je času dost a najednou bum a je to tu. U prvního miminka člověk neví, to je jasné. Chce to pátrat a hledat dobré zdroje. Ptát se kamarádek, zjišťovat co, proč a jak. Nejen slepě číst reklamní brožury. Tady jsou i pěkná alba příkrmů krok za krokem, jídelníčků i kuchařek...

sona88
14. pro 2019

@journals s tim kdy, to je osidne no, my jsme na um, takze jsem zacala s tim 4m, kdybych kojila, tak urcite az kolem toho 6m. Ale ja jedu dost pomalu (aspon podle toho co vidim na fb u stejne starych deti), mesic mel jen zeleninu, pak asi 2 tydny jsem pridavala maso, pak na svacu ovoce a lepek a obiloviny bude mit ted po tom 6m (zatim mel jednou ryzi a dneska pul kukuricne krupky 😂).

mourovatakocka
14. pro 2019

@tezz111 Kdybych já začínala s dcerou s příkrmy znovu, jednoznačně začínám se vším později, než jsou schopni radit někteří lékaři. Brožura zrovna od Sunaru by moje bible asi nebyla. Hodně jsem si načetla až pozdě, bohužel. Není kam spěchat, podle mnoha lékařů imunologické okénko vlastně neexistuje, WHO třeba doporučuje výhradně kojit do šesti měsíců, jen některé paní doktorky jsou chytřejší než jiní odborníci. Kaše na noc bacha, některým dětem je po nich těžko, v noci se má odpočívat, ne bojovat s hutnou stravou.
Já jsem zaváděla lepek pomocí jíšky, pro mě to bylo nejjednodušší. Kaše jsem zavedla později a máme je doteď (2roky) na snídani, každý týden jinou, jahlova, ovesná, kukuřičná, čiroková, je jich spousta super druhů.