Zpožděný vývoj řeči u dvouletého dítěte: Kdy konzultovat lékaře?
Dobrý den, bohužel mám pocit že to musím začít řešit.
Syn 31.12 bude mít dva roky. Co mě trápí míň, je to, že nemluví. Ba je baf, mňam mňam, papá, pípí, ojojojo ( to si jen tak žvatlá).
Jde o to, že mi opravdu málo rozumí. Když řeknu: odnes do koše, jde a vyhodí to. Když řeknu,, jdeme cákycáky, tak jde a jdeme se vykoupat. Na zavolání občas přijde, když řeknu: jdeme pápá, letí a jdeme ven. Když řeknu a ukážu podej to a to, tak jde a podá. Když to ale neukazu, tak mi nedonese ani autíčko. Když řeknu: udělej hačí/hají, tak to udělá.
Jenže když řeknu: pojď si sednout, tak ne. Když řeknu, jdeme papat, tak jde a sedne si ke stolu. Když v jedné místnosti řeknu: chceš sušenku? A on hned z druhé místnosti letí a těší se že dostane sušenku.
Něco jako ukazování zvířátka na výzvu nexestuje. Když ukazuju já, tak ho to velice zajímá, směje se a na všechno mi ukázuje a řekne,, pípí ". To je univerzální slovo opravdu na všechno. Něco ho zaujme a on se směje otočí se na mě a ukáže, do toho pronese svoje pípí. Když bychho měla vyzvat k tomu ať ukáže na psa nebo kočku nebo auto, tak neukáže. Jen se na mě podíva, zasměje se a řekne pípí. Směje se na hlas a je dóst akční, rád se vzteká když je mu něco zakázané.
Komunikuje tím způsobem, že mě vezme a ukáže co chce v horším případě u toho stojí a kňučí...má rád všechny společné aktivity. Na odrážedle valí bravurně, fyzické aktivity mu jdou skvělé a zvládá jemnou motoriku. Co myslíte mám zatlačit na Dr, ať nás někam už vyšle.
Jsem z toho zoufalá malýmu se fakt věnuju, ale oproti úplně stejně starým dětem je to katastrofa. Děkuji ❤️

@kikapalpak Držím palce.