icon

Zpožděný vývoj řeči u dvouletého dítěte: Kdy konzultovat lékaře?

kikapalpak
1. pro 2023

Dobrý den, bohužel mám pocit že to musím začít řešit.
Syn 31.12 bude mít dva roky. Co mě trápí míň, je to, že nemluví. Ba je baf, mňam mňam, papá, pípí, ojojojo ( to si jen tak žvatlá).
Jde o to, že mi opravdu málo rozumí. Když řeknu: odnes do koše, jde a vyhodí to. Když řeknu,, jdeme cákycáky, tak jde a jdeme se vykoupat. Na zavolání občas přijde, když řeknu: jdeme pápá, letí a jdeme ven. Když řeknu a ukážu podej to a to, tak jde a podá. Když to ale neukazu, tak mi nedonese ani autíčko. Když řeknu: udělej hačí/hají, tak to udělá.
Jenže když řeknu: pojď si sednout, tak ne. Když řeknu, jdeme papat, tak jde a sedne si ke stolu. Když v jedné místnosti řeknu: chceš sušenku? A on hned z druhé místnosti letí a těší se že dostane sušenku.
Něco jako ukazování zvířátka na výzvu nexestuje. Když ukazuju já, tak ho to velice zajímá, směje se a na všechno mi ukázuje a řekne,, pípí ". To je univerzální slovo opravdu na všechno. Něco ho zaujme a on se směje otočí se na mě a ukáže, do toho pronese svoje pípí. Když bychho měla vyzvat k tomu ať ukáže na psa nebo kočku nebo auto, tak neukáže. Jen se na mě podíva, zasměje se a řekne pípí. Směje se na hlas a je dóst akční, rád se vzteká když je mu něco zakázané.
Komunikuje tím způsobem, že mě vezme a ukáže co chce v horším případě u toho stojí a kňučí...má rád všechny společné aktivity. Na odrážedle valí bravurně, fyzické aktivity mu jdou skvělé a zvládá jemnou motoriku. Co myslíte mám zatlačit na Dr, ať nás někam už vyšle.
Jsem z toho zoufalá malýmu se fakt věnuju, ale oproti úplně stejně starým dětem je to katastrofa. Děkuji ❤️

Strana
z3
kikapalpak
autor
1. pro 2023

@xxx3d Mám dvě děti, děkuji. 😀 Dvouletého a dva měsíce. Pediatricka to řešit nechce, ale tady není na co čekat při těch čekacích dobách.
Evidentně jsem se sem přišla ujistit ve svém tvrzení no...

ada22
1. pro 2023

Vyšetření na ušním ti možná udělají i bez žádanky od pediatra. Jinak starší dítě v období příchodu mladšího sourozence se v dovednostech mírně propadlo a jakoby stagnovalo.

lencaa11
1. pro 2023

@kikapalpak koukám že bys te asi měla těch diagnóz strašně moc přeju vám ať co nejdříve máte vše za sebou a můžete si v klidu užívat dětství svého dítěte a třeba nebudete mít čas srovnávat své dítě s ostatními dětmi přeji hezký den

kikapalpak
autor
1. pro 2023

@ada22 Fakt? No vidíte to je taky dobré vědět, že by mohl až takhle reagovat na bráchu.
Na ušní ho tedy objednám a uvidíme.

xxx3d
1. pro 2023

@kikapalpak jéé, to je krásný 🙂 ❤
dvě děti a takhle brzo po sobě, to budou mít skvělý, ty moc ne, ale zvládneš to, věřím tomu, i když se fakt podle mě zbytečně stresuješ něčím, co není
máš moc šikovnýho syna, z toho, co jsi popsala
pediatr nevidí problém, dala bych na něj, ale pokud se přesto domníváš, že je něco "jinak", jsi kousek ze znojma, objednej se do tý dětský.
na orl můžeš i bez žádanky, na neurologii je to lepší s žádankou ale lze i bez ní

kristyn86
1. pro 2023

@kikapalpak Nase logopedka to ma na strankach krasne popsane,vysvetlene...jak rozvijet rec. Ma tam i tipy na hry,ruzne webovky,kde se da co stahnout. To klidne muzete delat. Nicemu to neublizi 🙂

kikapalpak
autor
1. pro 2023

@kristyn86 Moc děkuji ❤️

konidana
1. pro 2023

@kikapalpak to co ho zajima a co chce ocividne slysi velmi dobre. Vzdyt si sama vyjmenovala hromadu veci na ktere reaguje , tak jak ocekavas. To ze ho momentalne nezajimaji zviratka neni nic co bys musela resit. Asi se zrovna uci jine veci, jako treba ten pohyb, motoriku apod..

Se spatnym mluvenim muzou souviset ochable nebo zatim nevycvicene svaly jazyka. Jak ji? Kouse dobre? Nema po kazdem jidle zapatlanou pusu? Umi se oliznout? Pokud ne tak bych zvazila navstevu logopedie. Ale je potreba najit nekoho kdo uni pracovat i s mensimi detmi.

janule0123
1. pro 2023

@kikapalpak dcera začala trosku opakovat slova až před třetím rokem, jinak jsem to neznala, a to co se ji hodně líbilo … co se týká ORL říkala ze v tomhle věku by ji nejspis chtěli uspat na to vysetreni .. ale nevím jak, nebyli jsme v první fazi nám stačila logopedka .. ještě na fyzio jsme byli a ukázal mám co máme dělat 😉nějaký cviky s rukama

lenkalubina
1. pro 2023

Moje neteř měla teď dva roky. Úplně jako by jste popisovala ji. Říkám o ní,že je malý francouz🤣 má pět sourozenců a všichni v jejím věku už celkem něco mluvili...ona ne🤷‍♀️ ale švagrová je v klidu..to naskočí až bude čas. Myslím,že každé dítě to má nastavené jinak😉

fifinka2020
1. pro 2023

@kikapalpak jako mně na tom nepřijde nic neobvyklého... teď je ten vývoj hodně ve skocích, počkala bych tak do 2,5 let a pak případně někam objednávala. Dcera má 2 a čtvrt roku a moc nemluví, ale prostě má "svoji rec", takže na to zatím netlačím.

veronka_123
1. pro 2023

@kikapalpak Mladsi syn do 2 let nemluvil vubec, umel par "slov". Starsi
mluvil uz v 18m takze jsem byla nervozni, ze neco neni ok. Dnes ma mladsi 2 roky a 2mesice a sklada jednoduche vety. 🙂 nechapu to, proste to prislo ze dne na den 🙂

reeeza
1. pro 2023

A co nemluvit babytalkem ale začít používat širší spektrum normálních slov? Proč cákycáky, papá, hačí, hají...??

konidana
2. pro 2023

@reeeza protoze tomu dite rozumi a pripadne to umi i rict. Slozitejsi slova se nauci rikat az pozdeji. Takze by to stejne nejak zkomolilo, pokud by to slovo vubec umelo pouzit. Stejne tak jako je fajn na podporu dorozumneni treba i znakovat. Dite si ukaze co chce, i kdyz to neumi jeste rict. A kdyz ma porozumneni, tak se "domluvi" a treba se i mene vzteka.

zmrzlinka
3. pro 2023

Za mne je to normální dítě a hlavně je to chlap.To ch brala taky v potaz 😂 Moje dcera ve dvou letech nemluvila,měla pleny .Dej mu čas.Chapu pediatra ,že Tě zatím nechce nikam poslat.Na nějaké diagnózy mi přijde ještě malej a hlavně všude i při vyšetření sluchu musí aspoň trochu spolupracovat.

eviicka
3. pro 2023

Nemyslím to teď na autorku, její dítě neznám. Ae říkám si někdy, jestli nejsou ty čekací lhůty tak dlouhé i proto, že někteří lidé chodí za kazdou cenu na vyšetření i s hodně malými, vývojově "normálními" dětmi i přes "nedoporučení" pediatra.

Jinak podle popisu taky na malém nevidím noc zvláštního. Můj syn byl v tomhle věku také hodně "mimo". Do tří let nemluvil vůbec (jen jedno své slovo a pár svych citoslovcí), pak pár slov, ukazovat nechtěl, hodně až extrémně se styděl. Peditra taky v klidu. Pak vše dohnal mezi 3,5 a 4. rokem.

jittuli
3. pro 2023

@zmrzlinka sluch se vyšetřuje od narození, dítě nemusí spolupracovat, není to jen audiometrie se sluchátky v budce..

kikapalpak
autor
3. pro 2023

@eviicka Můžu se jen zeptat? Je třeba normální, že jsme v Era zjistila, že jde uolnezv pohodě a rád s cizím za ručičku? Semnou nebo s někým s rodiny ani omylem. Musím mít malýho pořád na kšírách, jakmile zkusim jít s ním jen za ruku, tak řev a hodí sebou o zem a nemíní vstát. Ale s cizím by šel rád a hned. Utíká za cizíma a chce chovat. I to dělá klidně úplně náhodně kolemjdoucím. Mám strach co bude dělat časem. 🙄 Aby mi ho někdo ještě neumesl nebo časem někdo nevyužil jeho lásku k lidem. Vysvětlování nemá smysl (ale samozřejmě to i tak dělám), ale nechce nic slyšet. On je taková hrozně čistá duše opravdu. Jiní do něj strkají a berou mu hračky, ale on to nikdy neudělá na zpět, ale usměje se zvedne se a ještě dotyčného (dítě) pohladí.

zmrzlinka
3. pro 2023

@kikapalpak jo je to normální.Je to větší mimino ne předškolák.Všechno se to bude učit postupně.Jsou mu dva roky.

kristyn86
3. pro 2023

@eviicka Ono je to hrozne tezke. Vase dite to dohnalo kolem 3,5 - 4 let,ale treba ja kdybych cekala na tento vek,tak si troufam rici,ze bychom byli trosku v prdelce. My zacali od 3 let a vsude jsem byla pochvalena,ze to resime vcas. Protoze mame hodne casu. A to nas syn mluvil vic nez ten vas,co tak ctu...A urcite nejsou prehlceni proto,ze tam lidi chodi zbytecne s malymi detmi. I kdyby prisli zbytecne,tak se jedna o jednu dve navstevy. Tim to neni. Je jich proste malo a vad pribyva...My takto stihli do 4 let toho hodne. Takhle bychom meli ztraceny rok prace. Takze jak se rika i o fyzickem zdravi,tak i o psychickem za me plati - radsi zbytecne nez pozde.

eviicka
3. pro 2023

@kristyn86 začali jste ve třech, to je OK, já psala o dvouletých, u kterých pediatr neviděl problém (čtu to občas tady). My bychom bývali začali po třetím roce taky, ale přišel první covid a objednávky se rušili. Mezitím to dohnal.
Přehlcení jsou, že jich je málo... ale všechno souvisí se vším.

hasara33
4. pro 2023

@kikapalpak moje dcera mluvila stejně jako ty popisuješ v tomto věku, rozmluvila se až po 2. roce a nejvíc ve školce 🤷‍♀️ teď mluví až moc 😅 každé dítě má jiné tempo, věřím, že opožděný není, jen má prostě na mluvení čas 😊

lucie_1986
4. pro 2023

"Jenže já prostě vím, že tam bude nějaký problém." A zde hledate co? 🙂 Asi mi to unika... kdyz vam vetsina rekne ze je jeste maly a je to bezne, rozcili vas to, ptz vite, ze je neco spatne. Proc se tedy uz nekam neobjednate?

maxulekapcule
4. pro 2023

Teda, mám stejně starý dítě. A je na tom stejně a vůbec by mě nenapadlo říct, ze je opožděnej. Naopak mě přijde, ze oproti staršímu je napřed.

jerrabina
5. pro 2023

Hodně mi to připomíná moji dceru před půl rokem. Začalo to postupně až cca před rokem, takže v čerstvých 5 letech. Do té doby reagovala pěkně a mluvila už na roce, div že nerecitovala Shakespeara 🤣 v mluvení problém nebyl, ale v těch 5 letech postupně na něco reagovala, na něco ne. Nejdřív jsme jí nadávali že ignoruje co nechce slyšet, ale pak jsme si všimli, že si dává i televizi hodně nahlas a čím dál víc a taky se čím dál víc ptá cože. Tak ji moje mamka vzala na ušní (nás pediatr nedělá se žádankami cavyky a když se mámě něco nezdá, napíše v podstatě cokoli, i kdyby podezření bylo jen malé. Nebo vysvětlí souvislost proč je to v pořádku a máma žádanku už ani nechce. Takže my žádanku měli. Ale potkali jsme se tam s druhou babičkou, která začala akutně špatně slyšet, a ta žádanku myslím neměla... Ale krk bych za to nedala) Tak na tom ušním prý Elišce vyndali z jednoho ucha kupu mazu zaraženého až někde, takový úplně tuhý tmavý špunt to byl, řekli, že to může být i důsledek těch opakujících se viroz kterými prošla a domů se mi vrátilo úplně vyměněné dítě.
@lencaa11 takže se raději vykasleme na preventivní vyšetření a pak raději budeme řešit případné komplikace v době kdy nám bude ujizdet vlak? To nezní moc rozumně 😁 I jen jedno trošku hluché ucho může taky nadělat opravdu hodně paseky.

urtica
5. pro 2023

Ahoj. Jsem maminka jiného dítěte, takže budu mít asi jiný názor než většina. Tj., objednala bych se k psychologovi, logopedovi, který pracuje s dětmi s VD a PAS a na ranou péči. Jde o to, že ty objednací lhůty jsou tak šílené (na dobrého klinického psychologa a na ranou péči jsme čekali rok), že nemáte co ztratit. Buď se malej do té doby rozjede a vyšetření zrušíte nebo pak alespoň nebudete muset čekat.

kikapalpak
autor
5. led 2024

@urtica Zdravím, již jsme na duben objednání do Logo Brno. Volala jsem si snimi a v dubnu tam valím. Jsem na to zvědavá. Doufám, že mi jen "nadají", že plasim. Do telefonu mi ale nic takového neřekli na naopak. Schválně sem pak napíšu co a jak.

kikapalpak
autor
5. led 2024

@maxulekapcule Já to chápu, chápu ty názory, že má dítko čas. A je to pravda. Jenže já jsem sním 24/7, takže vidím.

urtica
Autor odpověď smazal
Strana
z3