icon

Pomůže WiFi zesilovač v bytě se slabým signálem?

29. čer 2026

Máme router v obýváku, ale v dětském pokoji na druhé straně bytu je slabý signál. Internet tam často vypadává, hlavně když má dcera online doučování nebo kouká na pohádku.
Přemýšlím nad WiFi zesilovačem do zásuvky, ale bojím se, že to bude jen další krabička bez velkého efektu.
Pomohl vám doma zesilovač WiFi, nebo je lepší řešit rovnou nový router?

zuzkasim
29. čer 2026

Router je potřeba umístit tak, aby signál mohl letět ideálně ne přes zdi, tedy třeba na chodbu. Zesilovač nic nezesílí, maximálně je schopen ten signál poslat dál, ale mám dojem, že mi bylo vysvětlováno, že ho mírně zeslabí. Řešili jsme před pár měsíci doma, exmanžel koupil už 2 zesilovače, bylo to bez efektu, jakmile jsme umístili router do předsíně, je to hned jiná liga. Jo a ještě je potřeba mu nějak konkrétně nasměrovat ty anténky... Já poslouchala jedním uchem tam, druhým ven, byla jsem ráda, že to někdo vyřeší za mě🙂 Pak je taky fajn udělat si test, zda vám poskytovatel vůbec dává to, co si platíte (stránka nebo aplikace se jmenuje speedtest) a jestli sousedi nejedou na stejné frekvenci jako vy a nekradou vám část signálu. Řešili to chlapi, já píšu, jen co si pamatuju.

zvalentova
29. čer 2026

@anonym_autor ano i ne, záleží jaký je modem a od koho (výrobce nebo operátor). I starší zařízení nemá tak poladěný dosah. Můžete žešit přidáním externího repeateru (např. Ubiquity).
Další alternativou je nový modem např. SmartBox 3.0, který má nově v základu přídavné mesh jednotky pro jisté pokrytí bytů od 50m2. Navíc nastavení a funkčnost nastavuje technik při realizaci, pokud si to nechce dělat někdo sám.

Pokud budete měřit rychlost, tak napřímo na modemu/routeru, protože wifi vždy požere a dost...
Zároveň jak je řešeno hlavní připojení? Pevná síť nebo 5G nebo nějaká MW? Nejdou pohádky protože rychlost připojení je mizerná a navíc s agregací?

Ať se rozhodnete pro jakékoliv řešení, je nutné si dobře "popsat" vlastní připojení a definovat jak se má chovat zbytek a co všechno od připojení očekáváte; kolik lidí je standardně online, jen obyčejný internet nebo jedna TV? Někdo streamuje nebo jede i online hry?
Např. Doma mám 1Gb a pro online schůzky včetně dětí Fortnite v síti je to akorát, navíc vše zapojeno vnitřní LAN, protože wifi by to hůř utáhla.

mishka87
29. čer 2026

Pořídili jsme zesilovač kvůli synovi, který při rekonstrukci podkroví a jeho bývalého pokoje spal v ložnici, kam WiFi nedosáhne. Dost to pomohlo a po jeho nastěhování do podkroví jsme ho ještě kousek posunuli, takže dosáhne signál i nahoru na druhou stranu baráku. Máme tlusté kamenné zdi a dle technika by nepomohl router do chodby. Naopak by nám zlobila i chytrá televize. Takže pokud by nepomohl zesilovače, pak už jedině další router. Ale to jsme nechtěli. Díky zesilovači nám signál dosáhne i dál na zahradu a ne jen lehce za první kamennou zeď.

anonym_1b85e2
29. čer 2026

Nám ve starém domě pomohl dost. Do místnosti úhlopříčně skrz celý dům wifi nedosáhlo, se zesilovačem zhruba ve dvou třetinách trasy úplně v pohodě.