icon

Kde najít klidné bydlení mimo Prahu?

5. zář 2026

Holky, kde se vam dobre bydli v ramci CR? Ja ziji v Praze, ale uz jsem z toho mesta vycerpana. Porad hluk, ted u nas stavi tramvajovou trat. Davy lidi vsude, na vanocni trhy uz take nechodim. Doslova me to mesto vysalo, zrejme neni pro me, chci se prestehovat.
Nejake mensi mesto, komornejsi, kde neni hodne lidi? Kde jste treba spokojene?

anonym_bca364
5. zář 2026

To si nevybereš, všude se něco opravuje, tu most, tu silnice, chodníky. Uzavřou silnici na několik měsíců, takže do nejbližšího obchodu objížďka 20km. Nové chodníky by šly dělat za provozu semaforů, ale ne, to se celé uzavře. Příští rok most, takže uzavírka na půl roku. Přestěhovali jsme se z okresního města, abychom měli klid. Tak ten tu není, i když nemáme sousedy. Dnes není klid ani na vesnici.

kakba
5. zář 2026

Ja treba vim, ze az budu stara 😀, budu stridat Spanelsko a chalupu. Brno opustim a prestehuju je do Zdaru. Tam se mi moc libi. Je tam vsechno a vesmes vsude blizko.

drzticka81
5. zář 2026

Opava -zije se mi tady krasne 🙂

neomenia
5. zář 2026

Horní - Dolní 🙂
Ne vážně, asi jakékoliv maloměsto, pokud nebudeš specifikovat, co hledáš jinak - práce? Jakou máš profesi, kde se uzivis? Okolí? Chceš hory, rovinu......atd..?

martinka_33
5. zář 2026

Zkus Turnov, v Českém ráji je hezky a to město se fakt snaží aby bylo příjemné k bydlení.

zuzekk
5. zář 2026

Záleží, jestli potřebuješ dostupnost do Prahy (práce, škola) - pak Říčany, Úvaly. Pokud ne, Plzeň, Sušice, Chotěboř, Turnov, vesnice na Chebsku, Třemšín pod Orebem, Straznice.

mackys
6. zář 2026

@anonym_autor tady je opravdu si položit otázky typu:
1) chceš zůstat v Čechách nebo je ti jedno, která část republiky to bude
2) jak to máš s prací, s rodinou, dětmi, atd....
3) jestli by jsi chtěla spíš k horám nebo někam na rovinu, kde nejsou kopce
A podobně. Jinak se těžko radí. Jak tu někdo psal, tak Opava je pěkná nebo já kdybych se musela stěhovat, volila bych třeba Olomouc (jsem z Ostravy a jsem tu spokojená).
I v těch Čechách se najde spousta pěkných malých měst.
Ale můžeš mít třeba pěkné bydlení v malém městě, ale stejně budeš muset dojíždět do většího za prací atd.....

autor
Včera v 07:25

Holky, chtěla bych se vrátit do Ostravy. Trochu mě děsí, že tam ceny nájmů i nemovitostí hodně narostly. Pracuji v oblasti, kde mám tabulkový plat.

lauriak
Včera v 19:47

Tak v ostrave si zrovna od toho kravalu moc neodpocines.
Tech mist kde se da hezky zit v CR je opravdu hodne. Vetsinov se clovek rozhoduje hlavne dle prace a puvodni rodiny. A pak do toho casto vstupuje partner a preferovany zivotni styl - vesnice nebo mesto. Taky muze mit nekdo opravdu oblibene oblasti v ramci CR treba jizni mora nebo sumava a podobne.
Asi bych to opravdu dobre promyslela.