Jak překonat strach z autoškoly a instruktora?
Zdravim, mám takový problém.
Je mi 31 let,autoškoly jsem se vždy strašně bála,ale nyní jsem se rozhodla se překonávat a jít do toho. Dva roky se lecim s uzkostnou poruchou a díky terapiim jsem na sobě začala pracovat,a tedy jdu do věci,kterých se bojím.
Autoskolu jswm si zvolila s instruktorkou,o rok starší než ja,s individuálním přístupem. Zezacatku bylo vše fajn,ridit mě bavi,i jsem se těšila pak na další lekce atd. Až teď,před dvěma týdny,na moji 7.jizde,která byla prvně s jiným (naftovým) autem a po tritydenni pauze z důvodu nemoci,se vše úplně otocilo. Dělalo mi potíž se rozjet,sehrát nohy plyn-spojka,plus navíc přední kola stala v díře,takže jsem sedla do auta a ani napotřetí se mi nepodařilo rozjet a vždy mi to chciplo. Instruktorka je často nervózní,když mi něco nejde a vždy po mne vylitne: No tak už něco dělejte!!..tentokrat to bylo jiné a se slovy:Pane Bože! Slapla na své pedály tak urputne,ze auto vylitlo.strhla mi volant a jelo se…jizda minuly tyden byla opět taková nervózní s par chybami..a zítřejší jízdu jsem si odložila na jindy…jsem z toho tak ve stresu a vyrizena,ze zase něco podelam,ze mám chut to vzdát úplně. Ze proste na to nemám. Jak to v sobě změnit? Nemáte někdo zkušenost? Jsem introvertni,tichý,citlivý typ člověka,zkratka takovej ťunťa…
Měla jsem instruktora, s kterým jsme si lidsky nesedli- z nějakýho důvodu asi neměl rád ženské, co si dělaj řidičák "na starý kolena" (a to mi bylo 24 😅). Autoškolu jsem u něj odchodila se skřípěním zubů a náběhem na žaludeční vředy, před každejma jízdama absolutní pocit zmaru, třes, nevolnost.... nějak jsem to dala, zkoušky složila (jízdy napodruhé)..... a pak 8 let neřídila, protože mi k tomu vybudoval takovej odpor, že to prostě nešlo.
Radu ti asi nedám, buď se zakousneš a vydržíš to, nebo najdeš někoho, s kým budeš klidnější. A co se toho rozjíždění a chcípání týče, z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že čim víc jízd, tím to bylo horší, to je normální, tím se nesmíš nechat převálcovat 😉
Já jako malá skončila s mámou mimo silnici a představa, že sama sednu za volant, byla nepředstavitelná. Nakonec jsem do toho šla. Každá lekce pro mě byla výzvou, dokonce jsem se musela vyzbrojit bylinkami na uklidnění, protože mi fakt za volantem nebylo dobře. Nicméně jsem si vybrala fakt dobře - našla jsem si malou autoškolu v Praze, žádný vyhlášený gigant a jezdila jsem s instruktorem, kterému mohlo být odhadem kolem šedesátky. Ten měl nervy ze železa, houknul na mě za tu dobu jen jednou, když jsem v jednosměrce málem nabrala zaparkované auto, protože jsem řešila, zda mi bliká blinkr, místo abych řešila prostor před sebou. A jelikož jsem věděla, že to mohl být fakt průser a že to bylo zaslouženě, tak mě to vůbec nerozhodilo. Z celé skupiny jsem řidičák udělala na první dobrou jen já - největší stresař skupiny.
Ségra si naopak vybrala větší autoškolu s x pobočkami a střídali se jí tam tři různí instruktoři a prý hrozné, nejhorší byla slečna instruktorka.
Já si nemyslím, že bys na to neměla, já si myslím, že jsi se jen spletla v úsudku, že mladá instruktorka bude lepší než vyježděný instruktor. Nemá autoškola vícero instruktorů, že bys vyzkoušela jezdit s někým jiným?
Jejej. Jak ja presne vim jak se citis. Dodelala jsem řidičák loni v srpnu v 31 letech. Také jsem si nasla instruktorku s pocitem, ze snad bude ženská hodna. No nebyla. 🤣 ale ja uz se ji vlastne dneska nedivim.
Prvni jizdu jsem brecela, protoze jsme dostala vynadano za to ze nevim co kdy řadit. Jako teorii jsem cetla ale ze stresu jsem mela fakt vymeteno. Pak se to začalo lepsit. Myslim ze osma a devátá jizda byla katastrofa. Podle me zafungovalo takovy to “jo uz vim co delam” a začala jsem delat zbytečně chyby. Zkoušku jsem dala na poprve.
A ty to taky zvládneš! Jsi skvělá ze jsi se postavila svému strachu. Me to dodalo obrovské sebevědomí jen tohle překonat.
Příprav se na dalsi šok s novým autem. Vse bude jinak a na zacatku je clovek nervozni ze je na to nejednou sam. Jezdím do ted jen své známe trasy, diky tomu mam jistotu a umim reagovat na necekane situace. A každá jizda je lepsi lepsi.
Drzim palce a věř že je nas stresařů víc. Ale jde to překonat.

@helach když si dáte do Googlu Autoškola pro strašpytlíky tak Vám to najde