icon

Mám šanci stát se účetní ve 40 letech?

20. zář 2025

Dobrý den,
ráda bych znala názor těch z vás, co pracují jako účetní. Vystudovala jsem vysokou školu ekonomickou, ale po škole jsem se bohužel účetnictví nevěnovala, pracovala jsem ve službách. Pak jsem odešla na mateřskou a měla tři děti po sobě, takže pauza v pracovním životě docela dlouhá. Teď jsem doma s nejmenší dcerou a za 2 roky bych se měla vracet do práce. Moc ráda bych začala pracovat někde jako pomocná účetní/fakturantka, mohla bych si teď na mateřské udělat kurzy a oživit základní informace, ale samozřejmě bez praxe je to pořád velká bída. Myslíte, že mám vůbec nějakou šanci se jako začínající účetní někde uchytit, když mi v době ukončení rodičovské bude už 40 let 😔 Nemám v tomhle směru žádné sebevědomí a je mi jasné, že všude radši sáhnou po někom hned po škole než po čtyřicátnici se třemi dětmi a bez praxe. Tak jestli má vůbec smysl tímhle směrem uvažovat.

veroniquecz
20. zář 2025

@anonym_autor zkusila bych to ve státní správě, tam nemají problém.

syrinxka
21. zář 2025

Byla jsem na tom podobně. Akorát teda jen se střední - obchodkou a pak 7let práce jen jako administrativní pracovnice. Potom rodičovská se 2dětmi. A při nich se mi naskytla možnost z domu vypomáhat jedné účetní. A to mi dost pomohlo pak při hledání práce. Neměla jsem žádné velké zkušenosti, ale zkusila jsem pak jít na jeden pohovor kde hledali účetní a ono to vyšlo. Dva roky praxe tam a nyní jsem už na vedoucí pozici. Ano chce to taky mít štěstí. Ale jsem důkazem že to jde, i bez známostí a bez toho aby člověk šel do tohoto oboru hned po škole.

pikuli
21. zář 2025

Mám střední ekonomku, účetnictví jsem chtěla delat vždy, ale práci v něm jsem začala hledat až po mateřských, ve 44 letech. Poslední rok doma jsem se zapsala na rekvalifikační kurz účta, právě kvůli zopakování. A práci jsem jako účetní sehnala rychle. Nebojte se toho 😉 a tvrdim, ze spousta firem si uvědomuje, ze ženské po mateřské mají velkou chuť do práce a nedělá jim problém se učit novým věcem, na to je účetnictví ideální, navíc lze kolikrát pracovat i z domu, když dítka onemocní.

tereza0111
22. zář 2025

zalezi take trochu kde jsi a kam mas moznosti dojet, ale velka mesta naprosto bez problemu. Na zacatek se budes mozna muset smirit s juniorskymi pozicemi, ale sance mas jasne - ono ve 40 pred sebou nemas uplne poslednich par let prace, aby byla na miste uvaha "to nejak doklepu" a uz to nema cenu, mas pred sebou jeste dobrych 25 let :D

autor
22. zář 2025
@pikuli

Mám střední ekonomku, účetnictví jsem chtěla delat vždy, ale práci v něm jsem začala hledat až po mateřských, ve 44 letech. Poslední rok doma jsem se zapsala na rekvalifikační kurz účta, právě kvůli zopakování. A práci jsem jako účetní sehnala rychle. Nebojte se toho 😉 a tvrdim, ze spousta firem si uvědomuje, ze ženské po mateřské mají velkou chuť do práce a nedělá jim problém se učit novým věcem, na to je účetnictví ideální, navíc lze kolikrát pracovat i z domu, když dítka onemocní.

@syrinxka
@pikuli dekuji moc za povzbuzeni, je moc fajn slyšet příběhy těch, kterým to vyšlo. Je fajn, že mám ještě dva roky, tak se vrhnu na sebevzdělávání a u toho zkusim hledat nějakou výpomoc. Kdyby se něco naskytlo už při mateřské, bylo by to ideální.

autor
22. zář 2025
@tereza0111

zalezi take trochu kde jsi a kam mas moznosti dojet, ale velka mesta naprosto bez problemu. Na zacatek se budes mozna muset smirit s juniorskymi pozicemi, ale sance mas jasne - ono ve 40 pred sebou nemas uplne poslednich par let prace, aby byla na miste uvaha "to nejak doklepu" a uz to nema cenu, mas pred sebou jeste dobrych 25 let :D

@tereza0111 ano, to já vím, právě proto bych se chtěla přeorientovat na to, co mě vždycky lákalo, ale po škole jsem se k tomu nedostala. Jsem z Olomouce, takže ty příležitosti asi nebudou takové jako v Praze a Brně, ale nabídku práce sleduju dlouhodobě a občas se nějaká pozice na junior/pomocná účetní objeví. Ale není toho moc, to je pravda.

ada22
22. zář 2025

Myslím, že teď jsou dokonce nějaké dotace, že můžeš čerpat na rekvalifikační kurz nebo si zažádej na pracáku až se budeš vracet do pracovního procesu. Ze začátku můžeš pracovat pod nějakou účetní firmou. Vůbec bych se toho nebála a šla do toho.

daasqua
22. zář 2025

Podle mě je to celkem v pohodě. Některé podniky mají možnost i home office, takže můžeš teoreticky dělat i pro pražskou firmu (máme z Olomouce několik pracovnic). Můžeš dělat napřed nějakou méně náročnou pozici, například pohledávky a kompenzace, přijaté faktury a platby, cesťáky... a pak se vypracovat výše. Já osobně bych při náboru nekoukala na věk (zda je to absolvent či matka po 40), spíš co daný umí - jazyky, pečlivost apod. Poslední dobou mám pocit, že jsou spíš lepší ti lidé po 40, protože ti o dost více vydrží, nejsou přelétaví, nestěžují si pořád a umí pracovat (zvlášť samostatně a použít u toho mozek). U účetnictví, jak je možnost toho home office, tak by mi ani nevadilo, že by matka musela být doma s nemocnými dětmi.

squezy
22. zář 2025

@anonym_autor hlavně se nedivej jen po pracovních portálech,ale aktivně i oslovuj společnosti s tim,co můžeš nabídnout. Naučit, doučit, angličtinu umíš? To je také celkem důležité. A neznám firmu osobně,ale narazila jsem na společnost UOL, která ma v inzerátu, že bere i čerstvé juniory, třeba jen takový tip 😉 Ale nic o nich nevím.

autor
22. zář 2025
@squezy

@anonym_autor hlavně se nedivej jen po pracovních portálech,ale aktivně i oslovuj společnosti s tim,co můžeš nabídnout. Naučit, doučit, angličtinu umíš? To je také celkem důležité. A neznám firmu osobně,ale narazila jsem na společnost UOL, která ma v inzerátu, že bere i čerstvé juniory, třeba jen takový tip 😉 Ale nic o nich nevím.

@squezy ano, to jsem si taky říkala, že pak budu aktivně oslovovat. Ale nejdřív si chci udělat ten akreditovaný kurz, abych si informace ze školy osvěžila a taky abych mohla u pohovoru ukázat, že jsem se na mateřské trochu vzdělávala. Angličtinu umím dobře, tam by snad problém být neměl. A ano, tu firmu jsem taky viděla, tam se chystám pak napsat. Je to větší účetní kancelář a každou chvíli někoho shání. Díky za tip 😊

autor
22. zář 2025
@daasqua

Podle mě je to celkem v pohodě. Některé podniky mají možnost i home office, takže můžeš teoreticky dělat i pro pražskou firmu (máme z Olomouce několik pracovnic). Můžeš dělat napřed nějakou méně náročnou pozici, například pohledávky a kompenzace, přijaté faktury a platby, cesťáky... a pak se vypracovat výše. Já osobně bych při náboru nekoukala na věk (zda je to absolvent či matka po 40), spíš co daný umí - jazyky, pečlivost apod. Poslední dobou mám pocit, že jsou spíš lepší ti lidé po 40, protože ti o dost více vydrží, nejsou přelétaví, nestěžují si pořád a umí pracovat (zvlášť samostatně a použít u toho mozek). U účetnictví, jak je možnost toho home office, tak by mi ani nevadilo, že by matka musela být doma s nemocnými dětmi.

@daasqua moc díky za povzbuzení, je fajn to slyšet od někoho ve vedoucí pozici. Manžel mi to taky říká, má střední firmu a u pohovoru vždy dají přednost tomu, kdo má aktivní zájem a chuť se učit a není úplně blby 😁 Ale bohužel účetní oddělení nemají, jinak bych si mohla praxi udělat u něj. A když říkáte, že máte kolegyně z Olomouce…tak jak dlouho se musely zaučovat na místě v Praze, než mohly začít dělat na dálku? To se ptám spíš do budoucna, až bych byla samostatnější.

jolcap
22. zář 2025

Na stránkách úřadu práce je možné se přihlásit na rekvalifikační kurz ( jsemvkurzu) udělat si ten pro účetnictví a daňovou evidenci, je dotovaný a pokud složíš závěrečné zkoušky zaplatí ho celý. J8 ho dělala letos kvůli nové práci a je mi 54 let. Jinak bych asi hledala nějakou výpomoc hned po skončení kurzu a pak je cesta otevřená, účetních není nikdy dost a už vůbec ne těch dobrých ( on je totiž rozdíl mezi fakturantkou a účetní)

autor
22. zář 2025
@jolcap

Na stránkách úřadu práce je možné se přihlásit na rekvalifikační kurz ( jsemvkurzu) udělat si ten pro účetnictví a daňovou evidenci, je dotovaný a pokud složíš závěrečné zkoušky zaplatí ho celý. J8 ho dělala letos kvůli nové práci a je mi 54 let. Jinak bych asi hledala nějakou výpomoc hned po skončení kurzu a pak je cesta otevřená, účetních není nikdy dost a už vůbec ne těch dobrých ( on je totiž rozdíl mezi fakturantkou a účetní)

@jolcap dekuji za tip, podívám se na ty stránky. A doporučujete udělat kurz včetně daňové evidence? Protože většinou nabízí 3 typy kurzu - jen účetnictví, pak ucto + daňová evidence a pak ucto+ výpočetní technika. Ale tam pak dost záleží, jaký typ programu bude používat budoucí zaměstnavatel. Ano, to jste napsala moc pěkně - dobrých účetních je málo. To ja u sebe asi poznám až v praxi, jestli budu dobra a bude mi to dobre účetně přemýšlet. Zatim pro to mam jen nadšeni 😊

jolcap
22. zář 2025
@anonym_autor

@jolcap dekuji za tip, podívám se na ty stránky. A doporučujete udělat kurz včetně daňové evidence? Protože většinou nabízí 3 typy kurzu - jen účetnictví, pak ucto + daňová evidence a pak ucto+ výpočetní technika. Ale tam pak dost záleží, jaký typ programu bude používat budoucí zaměstnavatel. Ano, to jste napsala moc pěkně - dobrých účetních je málo. To ja u sebe asi poznám až v praxi, jestli budu dobra a bude mi to dobre účetně přemýšlet. Zatim pro to mam jen nadšeni 😊

@anonym_autor nejčastější je podle mě účetnictví a daňová evidence, ty programy většinou jsou pak intuitivní ( tedy krom těch ve státní správě) a to Tě někdo zaučí. Nadšení je důůležité a účetnictví má určitou logiku. Jsi mladá a když Tě to bude bavit uplatnění najdeš ( sleduj právě v okolí třeba úřady jestli nehledají někoho )

daasqua
22. zář 2025
@anonym_autor

@daasqua moc díky za povzbuzení, je fajn to slyšet od někoho ve vedoucí pozici. Manžel mi to taky říká, má střední firmu a u pohovoru vždy dají přednost tomu, kdo má aktivní zájem a chuť se učit a není úplně blby 😁 Ale bohužel účetní oddělení nemají, jinak bych si mohla praxi udělat u něj. A když říkáte, že máte kolegyně z Olomouce…tak jak dlouho se musely zaučovat na místě v Praze, než mohly začít dělat na dálku? To se ptám spíš do budoucna, až bych byla samostatnější.

@anonym_autor Ty paní zrovna brali v době, jsem jsem byla na mateřské já, takže přesně nevím, jak dlouho jim trvala "aklimatizace". Dvě z nich dělají 100% času z domova (mají děti), jedna z nich bývá občas v dalších kancelářích, které máme u Olomouce, takže když něco neví, může se zeptat kolegyň tam - ale většinou si voláme přes Teams. Hodně závisí, zda ten člověk zná program, my máme třeba SAP. Když ho zná, dá se orientovat v účetnictví celkem rychle. Já, když jsem přecházela (z jiné firmy nebo pak po mateřské), tak mi stačilo si projet to účetnictví v SAPu a hned člověk věděl, která bije. Učení nového programu čas zabere a to je asi rychlejší na místě, než přes Teams.
Pokud by to byly třeba "jen" pohledávky nebo přijaté faktury nebo cesťáky, dá se to naučit za kratší dobu, třeba za dva týdny, ono se to pak hodně opakuje. Pokud by to bylo vysloveně účtování hlavní knihy, tak je nejlepší tak minimálně měsíc - například sedět vedle té, které odchází, a vše se učit, bývá to tam rozmanité. Ale dá se to i nahrávat přes Teams a pak si to přehrát, to je taky výhoda, že je tam ta možnost. Minimálně se musí vidět jedna účetní závěrka.

westie
22. zář 2025

Nemám osobní zkušenost, jen jsem zahlédla na sítích - firma UOL má docela zajímavý nábor a určitě nehledí na věk začínajících účetních.

sarad
22. zář 2025

@anonym_autor ahoj, ja jsem delala rok audit, pak sla na materskou a pak se preorientovala na ucetnictvi. VS VSE 🙂 vubec bych se toho nebala a sla to zkusit do nejakeho korporatu (jestli je v Olomouci takova moznost). A vybodla bych se na nejake pomocne pozice (viz fakturantka), je to mizerne placene a do zlbbnuti budes delat dokola to same. To snad ani pro absolvoventku VS neni. Ja se vzdycky ucetnictvi ucila z ucebnic, ale mladsi kolegyne mi rekly, ze si poustely videa na youtube.

klarahavl
Odpověď byla odstraněná
janniha
24. zář 2025
@klarahavl
Odpověď byla smazaná

@klarahavl přesně tak, nebojte se zasílat, nebo zkuste se třeba zeptat i známých jestli někde nehledají