Mohu se rekvalifikovat do oboru IT? Zkušenosti ostatních
Ahoj holky, prosim o info, pokud se nekdo vice vyzna.
Zajimalo by me, zda mate nekdo zkusenost s plnou rekvalifikaci na neco jineho - idealne IT.
Praci mam (proto pro jistotu zakladam anonym, muze tu nekdo z prace byt). Ted jeste pracuju na castecny uvazek a mohu ciste jen z domova, coz mi naprosto vyhovuje. S plnym uvazkem uz mi to zamestnavatel nedovoli. Bude mi koncit RD, takze v budoucnu ten plny uvazek uz potrebuju.
Premyslela jsem, ze bych se rekvalifikovala a naucila neco noveho. Zaujalo me IT - manual testovani (pro laika v IT mi to prislo jako dobra vstupni brana). Kurzu je spousta. Nektere velmi drahe, delane na dotace pres UP. Ja bych ale potrebovala nejake levnejsi, nebo ukazky zdarma, abych vic nahlidla pod poklicku a zjistila, jestli vubec neco takoveho zvladnu. Znam Czechitas, jsou treba nejake dalsi ? A je nekdo z vas, kdo se takhle rekvalifikoval a pracuje v IT oboru ?
Napadaji vas pripadne jeste nejake dalsi ppzice, ktere by se daly delat ciste formou home office ? Hodne
Zkousela jsem Czechitas a nic moc. Tyto kurzy z tebe zadneho IT machra neudelaji. Muze ti to maximalne pomoct pochopit neco navic k uzivatelske znalosti PC.
Osobne radeji doporucim jazyky. Predpokladam, ze delas v administrative. Pokud bys k tomu mela jeden nebo idealne dva jazyky, treba kombinace anglictiny a nemciny, trochu zapracovat na lepsi uzivatelske PC znalosti (jakoze umet excel, analyzu dat, delat hezke tabulky a prezentace), nebude problem si najit praci na dalku nebo alespon z 80% pracovat z domova.
Pokud chceš do testingu, kvalitní školení dělá Radek Kitner.
Do kurzu není potřeba investovat desítky tisíc. Z těch dotačních jsem ještě nepotkala nikoho použitelného do reálného projektu.
Co se týče čistého HO, s tím bych moc na junior pozici nepočítala. Ještě tak cca před 3 lety, ale teď je trh přesycený juniory a v IT se aktuálně hodně propouští.
Firmy, které reálně investují do juniorů v testingu (Qinshift / do loňska Cleverlance, Trask nebo Unicorn) do HO vůbec nejdou.
Na manuální testování není třeba žádné školení - to je jen prostě do zpitomnění proklikávání aplikací. Jediné, co je k tomu třeba, je trochu kreativní myšlení (pro vymýšlení možných scénářů) a velkou výdrž proti vyhoření (velmi repetitivní práce). Spíše bych se poohlédla po kurzech na tvorbu obsahu e-mailu (je to mnohem náročnější než se může zdát).
@brunetka11 moc diky za infoy mrknu na to. To jsem prekvapena, ze uz je v tomhle smeru trh nasycen. Ale verim.
@jelenice_zavodnice ja mam AJ tak C1, ale neprijde mi to jako extra vyhoda na trhu 🙂. NJ nic moc, tu jsem nikdy nevyuzivala.
Ted delam takovou administrativu, vypomaham HR s naborem, fakturace, odpovidani na sociálních sitich za firmu...takova smes Drive jsem vedla mensi tym. Nebranim se nicemu.
@sigyn ja jsem si rikala,ze to manualni testovani jako start, ale ze by nekde hledali treba i brigadne a bez zkusenosti, to jsem si nevsimla.
U tech emailu mela bys nějaké typy prosim ? Mas na mysli jako copywriting nebo neco jineho ?
Ono hodně záleží, co Vám jde a co byste tedy v IT oblasti dokázala nejlépe využít - kodování, grafika, analytika...atd. Od toho je dobré se odpíchnout. Kurzy jsou sice fajn, ale většinou je to jen naleštěná bída. Pokud máte trochu vůli, je lepší se učit jako samouk. Naučíte se hledat informace, pracovat samostatně a lépe pochopíte způsob myšlení jaký je v dávné oblasti třeba.
Základem je umět znát alespoň HTML, XML, CSS, a to se pak dá zužitkovat například při tvorbě e-mailů (které se tvoří podobné jako malé webovky).
Jestliže Vás zaujalo testování, tak je lepší se orientovat na automatické testy, které už vyžadují znalosti programování a jsou mnohem více žádané.
Pokud si k IT chcete jen přičichnout, tak pořád lze začít jako podpora (support, QA). A postupně se učit, co bude třeba.
Jinak mrkněte třeba startupjobs, kde se uveřejňují IT nabídky práce a mrkněte, co požadují jednotlivé pozice.
@sigyn diky moc 🙂👍
@sigyn Nic ve zlém, ale bez praktické znalosti testingu je přeskok rovnou na automaty (navíc autorka příspěvku nezmiňuje znalost programování) dost hardcore.
Automaty sice vypadají jako žádané, ale reálně se k jejich "vyšívání" dostane málokdo a test data a prostředí nakonec stejně připravuji standard testeři. Druhá věc, že sice na automatizéry vidíš na serverech yx inzerátů, ale kolik se jich na trhu ve skutečnosti uplatní, je věc druhá.
Pro autorku původního příspěvku - mne tak trochu překvapuje, že média jaksi o aktuálním stavu pracovního trhu mlčí. Na stranu druhou - z rekvalifikačních kurzů do IT se stal opět další dotační tunel a tahle akce https://www.podnikatel.cz/aktuality/cesko-usnad... také není v současné situaci zrovna nejčistší - takže možná proto ta mediální mlha.
P.S.
Z praxe, co popisuješ, že máš - není od věci se zaměřit na nějakou produktovou firmu, která implementuje HR systémy nebo se zaměřuje na digitální marketing. Z lidí, co jsou organizačně a komunikačně zdatní, jazykově vybavení, se při troše snahy stávají slušní business analytici nebo třeba traffic manageři, případně produkťáci nebo projekťáci. Ale chce to ty zkušenosti získávat opravdu u implementátorů.
@brunetka11 Chápu, jak to myslíš. Ale vycházím z toho, že školení zaměřené na manuální testování je ztráta času. Kdežto automatické testování už dokáže naučit něco užitečného a nebudou to vyhozené peníze a v CV by to působit mnohem lépe. U nás ve firmě si třeba data připravuje právě autotester.
Ale reálně si myslím, že do 5 let většinu testerů nahradí AI...
@brunetka11
@sigyn
Holky diky moc za tipy a info, zkusim vice popatrat. Pomohlo mi to.
Hlavne jste mi usetrily velky penize nad zbrklym napadem, ze bych kurz zkusila 😀.
@sigyn Jako fakt bys do firmy nabrala na pozici testera člověka, který ví houby o testingu, ale má v CV záznam o nějakém kurzu na automaty? ,-)
Už jen tahle definice nejde dohromady 😅
Natož na remote spolupráci ,-)
@brunetka11 Máme takové ve firmě tři a já jsem jedním z nich. 😉
@sigyn Toho jsem se bála ,-)
@brunetka11 Kurz tedy nemáme ani jeden a kolega, co dělá automatické testy se to všechno učil za pochodu. Ona vůle k učení je mnohem lepší než nějaké kurzy..
@sigyn Však ano, to je ok. Nejlépe se to člověk naučí praxí a edu supportem při samotném vyšívání testů.
Ale je potřeba, aby daný člověk měl povědomí o klasickém testování.

@brunetka11 ti asi je schopná říct víc k tomuto tématu.