Vysoká škola při mateřské. Kdo studoval dálkově?
Ahoj, ráda bych se zeptala zda-li tu jsou nějaké maminky, které se přihlásily na VŠ při MD. Dá se studium (dálkově) zvládnout? Děkuji za odpovědi
Studuju na rodičáku už druhou školu (první úspěšně dokončena) a to jsem hlídání nikdy neměla. Vždy jsem sotva někoho ukecala na povinnou přednášku či zkoušku. Teď mám před sebou poslední ročník a státnice (Ing) a přibylo mi miminko. Tak jsem zvědavá, jak to půjde se dvěma. I u toho pracuji. Jde to, i když to je náročné.
Jeste bych jen opravila to info ohledne placeni.....
kazdy ma na studium standartni dobu plus jedne rok, to plati pro prvni skolu. Zapocitavaji se do te doby i neuspesna studia a o to min ma clovek zadarmo. Tedy Bc. 3+1 a nav Mgr. 2+1. Pokud uz clovek dokonci jednu skolu predtim a jde znovu na stejny stupen(ma Bc. a jde znovu na Bc.) pak uz ma jen pouze standartni dobu zadarmo.
Ty odstudovane neuspesne roky se pocitaji zase jen do toho stupne, ve kterem byly studovany, tedy Bc. neuspesne jen zase do Bc. doby.
Casto se taky rika ze po 26 clovek nema placenou skolu, pravda je takova ze po 26 uz nema vyhody studenta(studentske slevy) a nema status studenta na zdravotni pojistovne. Musi si tedy bud platit zdravotni sam, nebo ho ziskat jinak(napr. je na rodicaku, je zamestnany, pece o dite do 7 let,...)
Jasně. Když bylo malé 9 měsíců, nastoupila jsem na prezenční bakalářké studium matematiky na MUNI. Vždy jsem chtěla studovat můj obor a teď je na to asi už poslední možná příležitost. Jako nevybrala jsem si zrovna nejlehčí obor, od maturity z matiky uběhlo 13 let a můj průměr se pohybuje mezi C-D. Mám to nastavené tak, že jednu vysokou mám, takže k studiu přistupuji celkem zodpovědně, ale snažím se tomu nedávat zbytečnou váhu. Nejde o život a když to nepůjde, tak to nepůjde. Spíš mne pokaždé udiví, že pokračuji do dalšího semestru a dokonce se držím plánu. První rok byl nejtěžší. Učím se denně (potřebuji toho hodně napočítat) a podřizuji tomu veškerý svůj volný čas. Manžel má flexibilní pracovní dobu a plně mě podoruje. Na některé přednášky či cvika po domluvě s vyučujícím chodím s dcerou. Je to o prioritách a absolutní podpoře ze strany partnera. Co vím, na RD je možné využít některé "úlevy" - např. možnost dělat zkoušky a zápočty s odkladem klidně i 2 let (záleží na škole), přerušit v libovolné části studia (nejenom o zkouškovém) a je to bezplatné po dobu řádného studia při rodičovské. A super výhoda je MENZA 🙂
Hodne to resim. V lednu jsem podala prihlasku, za 14 dni otehotnela, na prijimacky sla, vzali me. V rijnu mam termin, zacina skola. Je to kombinovane studium a do konce brezna mame mit zdravotni prohlidku a ockovani 😀 to bych nevidela jako problem. Jen teda to hlidani bude operativni, mam jeste druhou dceru. Pak resim jeste to, zda budu, nebo nebudu platit, uz jsem neuspesne studovala a platila jsem... Posilala jsem zadost o uznani doby rodicovstvi, s tim, ze mi na studijnim rekli, ze to budeme resit v srpnu (taky cekam na rozvrh), jelikoz jsem nezamyslela tehotnet, tak jsem pocitala, ze budu platit; a ze bud prerusit, nebo individual. Ja bych radsi opravdu studovala. Starsi bude mit v listopadu 4 a uz chodi do skolky. Byl nekdo v podobne situaci?
@bassetlady Přesně, jak píše bassetlady.
@ilonne Jsm na tom úplně stejně jako ty, taky už mám mgr., ale teď studuji ještě jednou. Myslím, že se počítá bc. a mgr. studium z hlediska poplatků zvlášť - jako 4 + 3 let.
@ilonne no tak ve tvem pripade mas uz ten plus rok u Mgr. u toho prvniho studia, ale ten plus jeden rok u bc. studia ti zustava, proto misto 5 let mas narok na 6 let. Zrovna u techto par studii kde je to rovnou na 5(nebo medina na 6) je to trochu zmateny, protoze vlastne je to soucasne s bc. studiem, ale i po absolvovani proste clovek nema splneno to prvni Bc. studium. Ten kdo zakon psal totiz nedomyslel ze ne vsude je to 3+2, ale ze jsou obory kde je to vcelku.
@ilonne Aha, jasně, tak to se pak dělí jinak. A jakto, že vlastně jdeš jen na mgr, když je to vcelku?
Já už dělám druhou 🙂
Jde to. Dodělávala jsem si Ing. při prvorozené, když jí byl půl rok, tak jsem nastoupila. Je to ale hodně o pomoci v rodině, aby partner hlídal, nebo aspoň babička. Jezdila jsem jednou za 14 dní na konzultace a mamka mi malou vozila na kojení, protože manžel byl většinou dost na služebkách. Nejhorší bylo dokopat se psát seminárky a diplomku a taky se učit na státnice. To bralo hrozně času. Zkoušky jsem si rozdělovala tak, abych každý týden měla jednu a učila se ten týden jen jeden předmět....Samozřejmě, že deňáci se učili na zkoušku třeba jen den, dva, ale když jsem se mohla učit jen odpoledne a po večerech, tak ten týden byl akorát. Jinak seminárky jsem psala po nocích, to samé diplomka atd...na státnice jsme zavedli režim, že když manžel přišel z práce, vzal si malou a já sedala k učení....pak přišli, povečeřeli jsme a já zase sedla k učení. Asi dost záleží taky na náročnosti školy. Zpětně jsem ráda, že jsem do toho šla. Ale chce to opravdu velkou podporu ze strany rodiny a hlavně si nevyčítat, že nejsi s nimi, což občas bylo dost těžké, ale u mě to byly jen dva roky, tak to člověk zatne zuby.....
Jde to, když se chce. Bc jsem začala studovat ve 29 letech, za 14 dní mám poslední státnici. Během studia jsem se vdala a narodili se mi 2 děti, starší má 2 roky a mladší 2 měsíce. Ale bez pomoci manžela a tchyně, která hlídala na požádání bych to nedala. Jde hlavně o to jestli máš doma podporu, pokud jo, tak směle do toho. Já se příští rok budu hlásit na magistra.
@jenny_ Můžu se zeptat, jak jsi řešila třeba domácnost? (běžný úklid, příprava jídla atd.) Já už trochu nestíhám teď a nevím, jak to zvládnu ještě se studiem....
Ja myslim, ze naopak pri materske je to lepsi nez pak pri praci. Ja jsem zacala studovav 35-ti letech jako samozivitelka a s praci na plny uvazek. Ve skupine hodne holek (zen) deti melo nebo si je poridilo behem studia. Da se vsechno, kdyz je motivace 🙂

Určitě se to dá zvládnout, pokud je nějaká pomoc, aby člověk mohl zajet bez dítěte na zkoušku/přednášku. Syn se mi narodil když jsem končila první ročník. Na přednášky jsem chodila vždy jen na ty úvodní, abych se dozvěděla jaké jsou podmínky splnění předmětu (účast naštěstí nebyla většinou nutná). Učila jsem se přes den, když dítě spalo, případně večer. Hlídání jsem měla většinou jen, abych mohla zajet na zkoušku. V případě těžší zkoušky nebo státnic jsem měla hlídání i něco málo přes den 🙂. V prvním ročníku navazujícím se mi narodila dcera (teď má dva roky) a úspěšně jsem se teď v červnu stala Ing. 😛 takže to jde, jen si to člověk musí nějak zorganizovat. Super bylo, že jsou školní skupinky na Fb, kde lidi psali všemožné informace ohledně zkoušek atd 🙂