Jak poznám, že umělé mlíčko vyhovuje?
Prosím o radu - bohužel nemůžu kojit a z porodnice jsem odcházela s Nutrilonem, dcerce je teď 7 týdnů a poslední dny měla hodně nafouklé bříško, stolici obden už od začátku a hodně plakala. Už jsem dávala i hodně Espumisanu a Pupík, bylo mi jí líto a rozhodla se pro změnu, takže teď máme Babydream PRE z Rossmanna. Bez Espumisanu, bříško poloviční, ale přijde mi, že nezasytí, už po dvou dnech musela dostat o jednu dávku víc a stolice je dvakrát za den, oproti dřívějšku divně páchne. Chápu, že to je také reakce na změnu a musím počkat, ale nevím, jak poznat, že mlíčko sedí... Děkuji za zkušenosti!
@monikagurthova A co kakani po te kasi? Mela to v pohode?
@comadreja kakani ma ukázkové protože jak je po kaši žízeň tak mi krasne pije fenyklový čaj i 100 ml denně takze jaká pěkne 🙂
@monikagurthova Tak to je skvele..Ja si rikala, jestli to ty briska neucpe.
@monikagurthova jo, navod, lahev vina k pokusum se zeleninou 🙂 Cuketa lepsi, ale po trosce kase boleni briska a na caj i vodu dela takove ksichty!
@msimankova oni si na ten čaj musí zvyknout Eli taky nejdřív nechtěla
@comadreja ja jsme sikybohu Eli učila na čaj hned ve 4 týdnu co jsem musela dat UM protože ji to ucpavalo (jakékoliv UM) nejdřív nechtěla ale ted si rekne sama 🙂 a jak je po kaši žízeň tak to do sebe leje, takze parada. Akorát uz ji nestačí ani kase ☹ a to ji dávám trochu so každého mléka a na noc jen kaši a stejne se mi začala zase v noci budit na krmeni uz mi krasne spala měsíc celou noc a najednou sup a zase ve 3 rano krmeni ☹ musíme přejít na ty prikrmy
@monikagurthova prave ze caj se ji v 7 tydnech moc libil a ted ho nechce, ani vodu, to jen tuhle jednou, kdyz mela hlad... Zkusim nejakej jinej druh, treba uspeju 🙂
já dávala první bebu zácpa jako prase, tak jsem zkusila sunar ten mi zvracel obloukem, babylove letělo do koše hned po první dávce protože byl po něm nervozní, plakal a nemohl usnout. Pro reflux mi doktor doporučil dávat AR mléko tak jsem koupila nutrilon AR a světe div se vše se upravilo, zvracení ustalo, stolice pravidelná. Ted má nutrilon pronutra a stále je vše ok. Bude mít 8 měsíců. 😉 😉 😉
Maminy s detma na UM, v kolikatem mesici jste zacali prikrmovat? Dcera bude mit 4 mesice, ale me to prijde nejak brzo. Proc se vlastne u ten deti na UM zacina s prikrmy driv?
@kaja2016 ja začínám uz ted a to bude malé 4 měsíce za tyden. No nemusí se ja začínám protože malé mléko nestačí a jde nam po našem jídle. Klidně můžeš jeste počkat každé dítě je individuální a rekne si samo
@msimankova zkus hermankovy od Hipp mají od 4 měsíce ale lekarnice mi řekla ze hermankovy granule od 6 měsíce taky nevadí. Nebo jo zkus kapličku prisladit ale jen trošičku to dělala kamarádka jinak do malé nedostala žádné tekutiny krom UM a mala byla porad zizniva.
@kaja2016 já začala s příkrmy v ukončeném 5 měsíci. je na UM od 2 týdnů. 🙂
@monikagurthova
@lenatu
@katushka82 Dekuju moc za reakci. Ja mam prave docela divnou detskou doktorku, moc ji neverim, chci ji zmenit. Ona me rekla, ze proste se zacina ve 4.mesici a hotovo. Me prave prijde, ze dceri to mlicko zatim staci a nedokazu si predstavit, ze bych ji uz za 14 dni mela tlacit mrkvickou, vcera se teprve zacala pretacet. Nejlepsi bude asi zmenit doktorku, poradit by mela predevsim ona, zejo 😉
@kaja2016 přesně tak, poradit by měla doktorka co a jak..U nás to začalo tak že že dne na den přestal chtít mliko (ale hlady řval) ..myslela jsem že ho bolí bříško, ale když manžel přišel z práce tak jsem mu ohřála oběd a prcek ho pozoroval a začal na něj mlaskat..tak jsem mu udělala mliko a vypil asi jen 50ml a hroznej řev..Tak jsem zavolala Mudr.ze mliko nechce, ale neco jinyho by si asi dal. Ta mi řekla že mám dvě možnosti..buď ho nechat vyplakat (vyhladovět) a mliko si vezme nebo ať začneme s mrkví jablkem a kaší...tak jsme začali a od té doby mám spokojeného kocourka 🙂. Zatím jsme zkoušeli jen mrkev, mrkev+brambor, jablíčko (uvařené v kojenecké vodě) a kaši, vše papáme lžičkou a je spokojenej 🙂. Dokonce začal znovu pít i mlíčko a bez řevu 🙂. Kromě čajíčku dáváme i sťávičku z mrkve a naředěné jablíčko (koupili jsme tu od Hippu od 4.m) a super. Když jsem to říkala babičce tak ji to vůbec nepřišlo divny že dřív dávali od 3m polivčičku 😀..Ale doba a vymoženosti se mění. Já si myslím že to záleží na miminku, to naše si prostě řeklo že už chce něco jiného..pokud nechce tak bych ho nenutila 🙂 a začínala pomaličku klidně až v 5-6 měsících. Za případné chyby se omlouvám píšu z tel. 🙂
@kaja2016 hele ja to dělám jednoduše mala se mi krmila mlékem cca 8-10 X denně probírala normálně tak jsem doktorovi říkala ze ji jak ma on byl spokojenej ja taky a mala taky. Kaši jaem si vybojovala a na prikrmy mi rekl ze ani náhodou ať si zvyká na málo mléka prdim na nej mala ma hlad tak se naji. Pokud nech es dávat prikrmy nedávej. Ja jsem s nim spokojena az na otázky jidla v tom bych ho nejradši vždycky poslala do pr....
@kaja2016 s jeste jedna věc moje máma mi říká hele když jsi byla mala tak se to tolik neřešilo pokud dítěti stačilo mléko mělo mléko pokud nestačilo dala se kase klidně ve 2-3 měsících (třeba u me a jsem zdravá a hubena) pokud nestačilo prikrmovalo se. Dej na svůj cit ty znáš svoje dítě nejlíp a vis co potřebuje. A tak to tak dělám koukám na to aby byla Eli spokojena a dam na svůj cit a rozum kdybych dala na rady tak uz je v nemocnici s podvyzivou když mi docházelo mléko a všichni na me koj co to jde. Ty jsi máma ty musíš vedet co a jak doktor ti poradí rekne svůj názor ale 10 odborníku 10 názoru na věc....rozhodnout se musíš ty sama
@monikagurthova naše Mudr je zas hrozná na očkování..když mi řekla že dáme hexu+Rotateq+Synflorix najednou tak jsem na ni nevěřícně zírala a řekla ji že to teda ne, že postupně a ona mi říká :,,Paní Tuzová víte jak se očkuje ve Španělsku? Klidně i 4 vakcíny najednou..ale vy jste ještě mladá tak tomu moc nerozumíte." No mě spadla brada až skoro na zem..já beru že jsem mladá (22), ale nejsem blbá 😀 ..Tak jsem jí řekla, že tady nejsme ve Španělsku a že si to prostě nepřeji. Kupodivu to odkyvala (co jiného jí zbylo). Kamarádka má doktorku a ta klidně první očkování v půl roce takže opravdu co člověk to jiný názor at už na výživu, očkování, výchovu, atd...A opět se omlouvám za případné hrubky stále píšu z tel. 🙂
@lenatu no me můj doktor územní když mu říkám ze malé mléko nestačí a ze kaši ať radši koupím pokračovací mléko. Ja na nej zirala a říkám mu moment jak kaši ne ta je od 4 měsíce pokračovací od 6 co je teda menší zlo pro dítě 3,5 měsíce staré? On mi říká tak ji naučte jist min ať se vyrve a pak si vezme vetsi dávku (vypije max 135 víc ani tuk to by se pozvracela) tak mu říkám ze to nepřipadá v úvahu ze ja jsem máma a ja se rozhodnu co a jak a jestli s tim ma problem půjdu k jinému doktorovi a ze jestli se boji obezity fajn, ale ja vyrůstala na klasické krupicne kaši ,za nas žádný takový vymoženosti jako milion značek kasicek nebyly, rozmichane pěkne v normálním mléce a mam 60 kilo na 184 cm i s posteli takze jako kde je problem? On na me Koukal a pak říká tak jo tak kaši dávejte asi to bude lepsi, ale prý prikrmy az od 6 měsíce. Hahahaha mala nas vidí jist a kdyby uz se plazila vleze nam do talíře a jak mlaska. Jediny problem je se lžičkou o je proste zlo. A ze jsi mladá matka? No a ale jsi matka ty znáš své dítě nejlepe. Nenásilná jak se někteří doktoři snazi nase děti tabulkovat maminky jsou z toho akorát vystresovane. Každé dítě je unikátní ma své tempo a své potřeby. Třeba naši Eli začaly růst zuby ve 2 měsících no a ted ji načtěte do tabulky 😀
@kaja2016 mne doktorka rekla, ze mam po 4. mesici zacit hlavne kvuli zelenine, mala mi hodne roste a mliko uz ji moc nestaci, a taky uz se o jidlo zacala zajimat. Kdyz by se mi to nezdalo, taky bych to nelamala pres koleno. Ale je fakt, ze do 6. mesice by se melo zacit aspon celozrnnou kasi, kvuli snasenlivosti lepku.
@monikagurthova Tak to je dobrej doktor s tím pokračovacím mlékem.. 😀..Mně taky Alex vypije max 135ml jinak to lítá všude..Ale mrkev s bramborem i kaše sní i 150ml (mám misku na který je odměrka). A to si neublinknul i kdybych s ním houpala jak šílená 😀. No jo se zoubkama to jste rychlici, ale taky znám takova miminka co měli zub ve 2 měsících ..jak říkáš každé miminko je jiné 🙂. Já mám podezření že se nám začíná klubat první..(chodíme všude s bryndakem, vše má v puse a furt si tlačí prstem dolů na dáseň) Koukla jsem mu do pusy a má to dole nateklé, tak předpokládám že je to zub a ne nic horšího 😀. A jak jsi řekla každá máma vycítí co její dítě potřebuje, příroda to dobře zařídila 🙂. Malej mi taky řval hlady protože jsem místo mlika měla vodu a v porodnici i doma jsme ho vážili a vypil třeba 60ml v 9 dnech a pořád hubnul ..tak jsem se vykašlala na všechno co mi kdo říkal a koupila UM..dávala jsem mu to nejdřív jako dokrm, ale jelikož ode mě jen zahnal žízeň tak už pak nechtěl tak jsem musela na střídačku ..pak jsem dostala takovej zánět prsu že si mě chtěli nechat v nemocnici, ale já je přesvědčila že jsem ok a chci domů tak mě pustili a doktor na pohotovosti mi řekl že je to spíš vodička než mliko (barva skoro průhledná) a že vzhledem k celkovému zdravotnímu stavu by byl pro ukončení laktace že se s malým trapime oba. A když jsem to řekla v porodnici že mi přijde že má hlad že mu moje mliko nestačí tak na mě sestry křičely ať neříkám nesmysly, že každé mm je kvalitní a bla bla bla..Přitom to tak opravdu nebylo 🙂
@lenatu presne to bylo furt koj víc a víc nakonec jsem nic jiného nedělala a mala porad hlad no aby ne když jedla jen vodu. Tak jsem koupila um a slyšela furt je to je Škoda a tos mela vydržet tak jsem se naštvala a řekla všem ze jestli si mysli ze kvůli nějakému kojení provedu svoji dceru do nemocnice tak ri ani náhodou. Nechapu proc je to kojení dneska tak propagovany když neni neni. Mimoto nejsem opice abych malou jen tahala s nedělala nic jiného než kojila a hlavne mala se bez kloboucku neprisala
To máme podobný příběh..já z těch slavnejch Kloboučku měla ten zánět..Malej jak to žužlal tak mi úplně popraskali a při kojení mi z nich tekla krev...UM a dudlík to vyřešili..mně taky každý říkal měla si to vydržet připravila jsi ho o to nejlepší ..ale o co nejlepší? Už nemá nešťastnou maminku a nemá hlad..Dřív zase bylo moderní nekojit 😀..Mé tetě dokonce doktor řekl, že přece se svým vzděláním se musí rozkojit (vůbec se jí neudělalo a on si toho pletl titul Vš jako by mělo znamenat že když je Ing tak nakoji celou porodnici). 😀...Tím jak všude stresujou tak akorát maminky přichází o mléko ..já brečela u každého kojení bolesti a hladovým křikem malého a sestry mi říkali že to musím vydržet..no a stejně to bylo k prdu. Laktační liga by mě asi ukamenovala 😀
@kaja2016 podívej my začali v 5 měsíci protože malý měl prujem. Ale pokud mlíčko stačí počkala bych není kam spěchat. Když začneš až ukončený 6 měsíc nic tím nepokazíš. Malej bude mít 9.7. ukončený 8 měsíc a zatím bašti masozeleninu, ovoce a kaši. A ještě dlouho bude. Třeba jogurt mám v plánu dávat až kolem 10 měsíce. Na odpolední svačinu a večeři má pořád UM když mu dám něco jiného třeba kaši tak se v noci budí a má bolení nebo je mu těžko. Třeba tu kaši má k snídani.
@lenatu tak to hodne pobavilo prej s vašim vzděláním 😀 jeste ze za to diplomy neberou to bych asi koukala 😀 presne to bylo hrozne ja na nervy Eli na nervy manžel na odstřel. Myslím ze diky tomu ma Eli dodnes problem s jídlem je to pro ni hrozne stresující musí mít klid nejlepe sero nesmí se na ni mluvit nic a jak ma trochu hlad je zle. Jestli budu mít někdy druhe nekojim
@lenatu Tak to je drsny s tou tetou. Ja ten tlak na to kojeni opravdu nechapu, je to absurdni v dnesni dobe. Na me taky v porodnici tlacili, kdyz bylo evidentni, ze to proste nepujde. Asi se budeme vracet do jeskyni, tak abysme jako lidstvo prezili, nebo o co jde, fakt nechapu. Ve spolecnosti kde se transplantuje srdce, dela umele oplodneni, klonuje, no zatim jenom zviratka, je desnej problem, kdyz je dite prvni ctyri mesice misto mlika na umele vyzive.... 😒
@katushka82 diky za zkusenost a podporu. Tedy uvidim. Me se zda, ze ji to staci. Ale radeji zmenim doktorku a domluvim se s ni. 😉
@msimankova Diky za zkusenost. Do toho sesteho mesice urcite zacnu. To vim, ze maji i deti kojene.
@lenatu Diky za reakci. Napred jsem to prehlidla. To mas fajn doktorku, ze se s ni da mluvit. Ta moje me jen porad cpe rady, jak to mela ona se svyma detma. To je neco, co te u doktorky fakt nezajima. To te zajima na modrym konikovi 🙂 Zajimave jste to meli doma. A to bylo teda ve tretim mesici?
@monikagurthova Jojo, taky diky za reakci. Mas pravdu. Moje mama taky delala, jak to citila. Musim se ji zeptat, kdy me zacala prikrmovat. Ja malou teda krmim sestkrat ,sedmkrat denne, cca po trech hodinach a v noci si dava sest az osm hodin. Na krabici je napsano uplne neco jineho. Jsou ji tri a pul mesice a davam ji 125ml HAcka (tam jsou trosku vetsi porce), vetsinou to vypije cele. Mela bych davat asi 180ml petkrat. To by me nevydrzela. Proste jako u kojeni, nekdo koji po hodine, nekdo mene casto. Jen u toho mlika je blby, ze jak to clovek pripravi a dite to nevypije, tak to muze vyhodit. Ale uz jsem to nedopity zacala davat do lednice zavickovane a po dvou, trech hodinach to pouziju znova. Njn, na jednu stranu se na ty prikrmy tesim a maminam co bez problemu kojej fakt zavidim. Musi to bejt pohoda. 😉 Ale oni jsou i takove, co jsou bez problemu na UM a pochvaluji si, ze to je pohodicka pohoda 😉

@msimankova jo dneska mrkev taky neuspěla. Jednou mi vypije mléko bez kase jednou jedině s kaši.....proc k těm dětem nedávají nějaký návod 🙂 nebo aspoň displej by stačil 😀