Jak poznám, že umělé mlíčko vyhovuje?
Prosím o radu - bohužel nemůžu kojit a z porodnice jsem odcházela s Nutrilonem, dcerce je teď 7 týdnů a poslední dny měla hodně nafouklé bříško, stolici obden už od začátku a hodně plakala. Už jsem dávala i hodně Espumisanu a Pupík, bylo mi jí líto a rozhodla se pro změnu, takže teď máme Babydream PRE z Rossmanna. Bez Espumisanu, bříško poloviční, ale přijde mi, že nezasytí, už po dvou dnech musela dostat o jednu dávku víc a stolice je dvakrát za den, oproti dřívějšku divně páchne. Chápu, že to je také reakce na změnu a musím počkat, ale nevím, jak poznat, že mlíčko sedí... Děkuji za zkušenosti!
@kaja2016 jako to co je na krabici absolutne přehlížím to by me mala sezrala když chce pít jen 6x pije 6x když pak doháněla pila i 10x za den no tak pila no a co? Ja ro dělám tak ze pokud nedopije, tak jeste 2 hodiny se to da použit a ohřát pod tekoucí vodou. Presne když si nejsem jistá zeptám se mamky a ona mi rekne a zbytek je na me. Doktor nejdřív skákal 2 metry vysoko když se dozvěděl kolikrát mala pije vubec ho nezajímalo ze ale pije malé porce prej nechte hladovet a ona vám těch 170 vypije. No jasne ani náhodou zkusila jsem to a mala pila min a min takze jaem mu říkala co chtěl slyšet a bylo. Mala na Hippu nabírá jak ma a co jako ze pije víc jak 5x denně. Jednou vypije 135 jindy 70 pak 150 a říje maximum co je schopna dat. Někdy mi i po 4 hodinach cucne jen 60 a jindy by sezrala láhev. Jsou to lidi jako my nejsou to strojecky co se naprogramujou a funguj. To bych se vždycky vztekla. Jako tuhle v parku jedna maminka na druhou a vaše jeste nesedí? To můj Tonda a jela....ja byt tou maminkou pošlu ji do haje zeleného. Co jsem začala dávat na sebe a ignorují okolí mam svatej pokoj
@monikagurthova @kaja2016 Ohledně té tety: Prý doslova a do písmene ji řekl, že snad chápe vážnost situace, že je to pro dítě nejlepší ze by to mohla vědět když je Ing a že je ostuda, že cikánky kojí jak divé a ona ne. Byl to primář a do roka ho prej vyhodili..debila..teta probrečela kvůli tomuhle debilovi celé šestinedělí a stejně se jí mliko neudělalo. 🙂 Já jestli budeme mít druhé tak na slavné "kojení" taky kašlu stejně by to zas dopadlo stejně..manžel taky na UM vyrostl a jakej je to pěknej a zdravej chlapak..🙂
@monikagurthova no mě se všechny mamky když jsem na očkování nebo kontrolu ptaly :,,A kojíte?" No a když jsem řekla že ne..tak na mě koukaly jak na vraha..😀 mé kamarádky holčička (8m) zas skoro vůbec nepovídá a náš rarášek je hrozně ukecanej a to mu je za 5 dní 4 měsíce..😀 A ona se tomu jen směje a říká že je celej po mě 😀 co se dá dělat..jak říkáš každé miminko je originál (měli by to dát někam na transparenty, pro nechápající okolí) 😀 @kaja2016 začal přesně ve 3m a 15 dnech 🙂
@lenatu presne ja tuhle musela do Prahy a zrovna v metru si mala vzpomnela vytáhla jsem láhev a jedna osvicena se do me pustila....hodne peprne jsem ji odpověděla. A přesne pokud bude druhe nějaké kojení si muzou strčit někam ja byla na UM segra taky a žijeme. Jak říkám dneska se všechno moc řeší a maminky jsou akorát ve stresu a odnáší to akorát děti
holky jedna otázečka dáváte i jiné kaše než stejnou značku jako UM? malej pije nutrilon a davam kaše nutrilon. chtěla bych zkusit i jiné kaše (hipp, hami sunarka) ale mam strach jestli mu to nebude dělat zle. davaly jste různé značky a jak to prckům sedlo? a které kaše jsou dobré a nejsou hlavně přeslazené? mám na mysli mléčné kaše. díky za reakce. 😒
@monikagurthova No, některý lidi jsou fakt tak "chytří" že se mi chce z toho brečet..ono se vždy snadno radí, ale realita bývá jiná 🙂. Na nás s manželem zas koukají skoro skrz prsty když vidí mladé rodiče a myslí si bůh ví co, občas si taky někdo rejpnul a když jsem dost hrubě odpověděla že jsme manželé a Mimi jsme plánovali, máme dům a porodné jsme nedostali protože já měla dobrou práci a ten můj si taky nestěžuje ikdyž to není žádný manažer hlady netrpime a na dovolenou jet taky můžeme tak se všichni divěj..hrozně mě tyhle přístupy nebaví..já nevím proč si každý nehledí svého...Do někoho se navážet umí každej. Ja bych chtěla vidět tu "osvícenou" kdyby byla ve tvé situaci ..
@katushka82 teď pijeme Hipp Bio Combiotik a kaši máme od Sunaru, nutrilonu i Nestlé a dobrý 🙂
Hele s tím kojením to je fakt síla, já neměla nic, malá se přisála jen s kloboučkem, mně tekly slzy a když se jednou zdálo, že to půjde, koukám a malá plnou pusu krve. Pak trochu zánět a konec. Byla jsem ale v normální porodnici, takže hned dostala UM, primář mi v pohodě řekl, že kojná asi nebudu, ale ať to zkouším a ostatní taky vědu nedělali. Jen ty ostatní matky, takže jsem Lucce pár dní brečela do pyžámka, že jsem jí nedokázala normálně porodit a ani nakrmit :D Než jsem přestala koukat na krabici, taky mi to trvalo... Teď zase všichni řeší, jak je velká - pediatrička se smála, říkala mi, ať to neřeším, že je malá úplně v pořádku, mlíko jí ubrat nemůžu a se zeleninou se to srovná. Lidi pořád do všeho pindají, musíme mít sílu udělat si vše po svém 🙂
Tuhle mi zrovna příbuzná řekla, že sice byla kojená, ale že jí matka neměla ráda a dávala jí to různě najevo, tak že by radši byla krmená z lahvičky s láskou - zvláštní poznatek od moudré ženské v letech...
@lenatu Buď jsi mladá, stará, kdo chce, vždycky si něco najde :D Posuzování je takový druh hodně dementního sportu...
@msimankova to rekla příbuzná hezky ..já jak byla zmagorena z toho že nekojim = ničím pouto mezi námi ..jsem si ho dost rozmazlila 😀 A já to vím..mě nepřijde že bych o něco přišla..ale nebaví mě to vysvětlovat..tak se tomu už jen směju ikdyž mě to mrzí 🙂. A ne nemrzi mě má životní situace, ale to jak jsou někteří lidé hloupí a omezení :-/ A
@msimankova a "druh hodně dementniho sportu" to mě opravdu pobavilo 😀 je to tak 🙂
@lenatu Historka s tetou fakt drsna. Primar uplny idiot. Jako co s tim maji spolecneho cikanky, haha, to je blbec 🙂 Jinak te uplne chapu s tim postojem. Ja to ted mam take tak, sice to zkusim, protoze u me je problem anatomicky a vetsi a savejsi miminko si s tim treba poradi, ale pokud se neprisaje jako dcerka, tak to po par dnech utnu a hlavne vcas prsa zaleduju, na nejaky zanety ze zbytecny stimulace uz nejsem zvedava. A presne tak, cetla jsem tu zpravy od zen, ktere vyrostli na UM a jsou zdrave jak ripa, a ja kojena rok a pul v dobe, kdy se hromadne odstavovalo ve trech mesicich na sunar, porad nemocna... Jinak me se zase stalo, ze jsem se zapovidala v supermarketu s dvema babkama a dite se me rozplakala a tak rikam, musim jit, asi ma hlad. A v tu chvili se na me jedna ta babka podivala a vycitave me oznamila, no tak uz bezte, kojit maminko, kojit. A stacilo me to....
@monikagurthova Jezisi, to jsou matky. Ja nastesti na takove slepice nenarazim. Mam fakt asi stesti, kdyz to tu ctu. A mas pravdu, nejsou to roboti....kdyz je dite kojene, tak si taky vypije co chce a najednou u deti na UM to ma byt v pravidelnych intervalech presna davka, zajimavy 🙂 Ja se snazim po tech trech hodinach, protoze me prijde pak klidnejsi, ale to muze byt i tim, ze jsem pak klidnejsi ja. No a s tim mnozstvim, schvalne jsem koukala posledne na jeji brisko, kdyz zdlabne tech 125 ml, tak se ji nafoukne k prasknuti, proste vetsi kapacitu nema, sama vi, ja taky vim, kolik se me do bricha vejde a kolik ne 😉 A jsem rada, ze taky davas do lednice, ze nejsem jedina 😉
@msimankova jojo, presne tak. O kojeni to fakt neni, anini o penezich, ani o noseni v nositku atd atd....Proste jde o to, jestli maminka to dite miluje a udela pro nej vsechno co muze.... Nekde jsem cetla oznaceni "kojofasistky" 🙂 V realu na ne nastesti nenarazim, ale tady na koniku jsem uz par prispevku cetla a muzu rict, ze ve me vzdycky hlodne pocit viny, i kdyz vim, ze jsem udelala maximum...Novorozenec se na kazde prso proste neprisaje, byt to nektere laktacni poradkyne hlasaji jako mantru...A jako porodit normalne, no, nezijeme ve stredoveku, aby se bud rodilo "normalne" nebo nerodilo vubec. Ja jsem dostala epidural a oxitocin a pichli me vodu a taky uz me nekdo rekl, ze jsem neporodila normalne a ze me porod vlastne vyvolavali. Jako kolik lidi zije dneska jen diky tomu, ze pravidelne jedi leky atd. Proste mame ten luxus moderni mediciny a budme za to radi. To k lidstvu patri, nejsme zviratka.... 😉
@kaja2016 presne když jsi klidná ty je klidné i miminko ne nadarmo se říká: spokojena matka spokojene dítě. Me uz ani pocit viny nehloda jo to kojení jaem zpočátku obrecela ale když vidím jak je spokojena to ke nejvic. A ty intervaly ja se spis řídím podle ni. Někdy si rekne po 4 hodinach někdy po 3 a někdy po 2. Jen uz vím kdy jaké množství 🙂 a když se hlásí dřív jak po 2 dostane čaj. A presne jak říkáš kojene dítě si muže pít klidně v zatahu cely den a nekojene by mělo jist podle tabulek....hrozny. Ja třeba uz ani neřeším za den vypite množství vím, ze tekutiny ma pije k tomu čaj a pokud nějaký den pije min no tak ona to pak dozene. Mamka mi říkala, ze miminka jsou vlastně taková mala "zvířátka" a mají pud sebezáchovy hlady neumrou 🙂 to moje zvíře rozhodne ne 🙂 a proto ji třeba ani na jídlo nebudim, s tim jsem udelala utrum uz v porodnici. Jednou jsem ji vzbudila zkusmo na jídlo to bylo neco. Eli se tak rozzurila, ze stejne míč nevypila a pak jsem s ni pochodovala 3 hodiny než zase usnula. Když ma hlad vzbudí se když ne spi jako dudek a ja razim heslo každá minuta, kdy ten můj certik spi je mi svatá 🙂
@kaja2016 jo a k tě laktacnim poradkynim jak jsi psala mam taky zážitek na cely život. Byla tu jedna fakt manicka. Malé jsem sice UM davala ale tak nějak jaem doufala ze třeba jeste neco bude. Neco se nalilo ona přijela ja odsala a voda a ona vylejt a znova s znova a uz zase míč neteklo tak mi za prso drapla a začala to tahat no jak krávě vemeno na neni koukám a ptám se jestli je normální a ona z každé teče a poteče tak ji říkám ať se laskavě uklidní a podívá se co za vodu ze me teče. No vyhodila jsem ji protože byla fakt jako prastena. Pak jsem dostala kontakt na jinou prej je v pohodě ta přijela viděla co teče a říká sama maminko tady se nepostesti to je voda a lepsi to nebude zavazte zaledujte a dávejte UM. To jsem obrecela a ona me začala uklidňovat ať si to tak neberu pockala az jsem malou nakrmila UM a říká mi vidíte tohle je lepsi než abyste trápila sebe a miminko. No a pak se mi ozvala ta první jako jak to vypadá tak ji říkám nekojim no malem ze me udelala krkavci matku a jak jsem nedusledna a pohodlná ta mi dala. Dva dny jsem probrecela az manžel na ni malem šel. Hormony v sestinedeli jsou previti a tahle bába mi teda nalozila.
@monikagurthova jezis... To muselo byt sileny!
@kaja2016 to snad neni mozny 😀 Neporodila normalne... Mne malou vyvolavali 3 dny a pak cisar 41+5, ta by nevylezla nikdy, mela jsem asi jednoho poslicka za celou dobu. To by chtelo hormonalni poradkyni, nejlepe treba z cukrarny 🙂
@msimankova haha, no to jo, nechtelo se ji ven, ani se ji nedivim, kdyz si pustim zpravy ☹ to sis teda uzila... ta nase je zase totalni perfekcionistka 40+0...
@monikagurthova jezis, no to je zazitek s laktackou. jo, ja si taky myslim, ze hlady neumrou, ale v porodnici me ale rekli, ze to plati jen u deti kojenych. To mi take prijde divny, ze by deti na umely vyzive byli jiny co se tyce chuti zit? Je to tezky no, kdyz mas cerstve po porodu, jak pises, hejbaj s tebou hormony, tak si ustat to svoje a nenechat se rozhodit blbejma radama.
No zeny, jsem rada, ze jsem se tady mohla vypovidat, nejako se me ulevilo 😉
@kaja2016 to je ale kravina....Eli si říká normálně a jako neznám děti co by si neřekly. Jo bývají spací děti ale to jsou jak kojene tak na UM. Bože to byl zase nějaký chytrák tohle.
@msimankova @monikagurthova @kaja2016 Holky ani nevíte jak jsem ráda že nejsem jediná kdo si tím prošel (hysterií kolem kojení). Já taky malého krmim jak si řekne po 2-3-4h a vypije max 150ml normálně pije 100-135ml, takže podle tabulky na krabici ke jak dvouměsíční miminko a ne skoro 4 😀 ale neřeším to..na krabici Hippu Bio Combiotik dokonce píšou že tato UM se může podávat dítěti dle potřeby. 🙂
@kaja2016 tak to já taky neporodila "normálně" 😀 ikdyž jsem si to do teď myslela.. 2x oxytocin a nástřih na 12 stehů + zašitej čípek..oxytocin zabral pozdě 😀 ..já myslela že normální porod je vždy když jde miminko porodními cestami 😀 ..to mě pobavilo..opravdu někteří lidé by mohli rozum rozdávat 🙂
@lenatu Joo, to jsem si taky myslela. Vlastne.... ta presna formulace zni "prirozene". Cetla jsem to tady v nekolika diskuzich, ze mamince treba pri porodu pichli vodu a ze ji to strasne mrzi, protoze timpadem neporodila prirozene. To me prijde fakt sebemrskacstvi. Pichnuti vody prece nemuze mit na miminko vubec zadny vliv. Proste to jenom urychli porod, kdyz se to uz tahne dlouho a mama je unavena. To stejne s oxitocinem a analgetikama. A co se stehu tyce, tak to nevim, jak se na to kouka🙂)) No je to na palici. Ja si teda, co se bolesti tyce docela uzila a ze jsem neporodila normalne me dodelalo. 😉 Nevim no, ja jsem na sebe docela hrda, jak jsem ten porod zvladla, ale dneska holt nektere zeny potrebuji odmitnout i klystyr, aby se mohly poplacat po rameni, ze jsou dobre mamy.
A ohledne te UM, ja to mam dost podobne. Moje 3,5 mesicni pije cca 125 po 3 hodinach. Hipp ji davam, HAcko, ale na tuhle osvobozujici informaci jsem zatim nenarazila. Ze by jeden osviceny vyrobce? 🙂 Jinak ja teda dodneska nekdy silim kolem pripravy, protoze nekdy zkratka nepoznam, ze uz je cas a mala zacne rvat a nemam zrovna treba cistou lahvicku a priprava me trva veky...a dite rve a rve a ja jsem spatna mama 😉 no a chozeni ven me vyslovene depta. prijde mi, ze by mohli vymysle dvatisice pristroju, jak nam to ulehcit, ale ne....nic....podle me z duvodu podpory kojeni.... 😒
@kaja2016 z krabice HIPP Bio Combiotik 1 :,,Lze podávat podle potřeby stejně jako mateřské mléko - tak často, jak bude Vaše dítě požadovat." 🙂 je to na zadní straně pod použitím 🙂. Jinak já to s jídlem dělám tak že si vždy převařím cca 0,5l koj.vody a půl si naliju do hrníčku na vychladnutí a půl do termosky. Mám to tak na 2-3 krmeni a mlíčko mám hotové do 2 minut 🙂. Pokaždé, ale termosku a hrnek pořádně vymyvam a po každým jídle dám lahvičku do sterilizátoru 🙂. Na noc si dělám termosku plnou 🙂. A když jdeme ven tak termoska jde s náma taky i um kdyby ho někde přepadl hlad a pohodička, už jsme s prckem byli i na celodenním výletě a paráda 🙂
@kaja2016 tak to ja se muži se svým císařem jít rovnou sednout do kouta na hrách a stydět se 🙂
@kaja2016 ja to dělám tak ze si převárim v kastrolu vodu pak i když je studena naleju do lahvičky 15 sekund v mikrovlnce a pohoda. Lahvičky meju po každém krmeni aby mi nechyběly a vyvadim kazdy vecer když Eli spi. A na cesty taky termoska dam do ni vodu se správnou teplotou a i za 12 hodin je porad stejne tepla. Do láhvicek mam nasypane UM z domova takze jen zaleju protrepu a martiny baby 🙂
@lenatu ja jsem teda pohodlnější lahvičky po každém krmeni vymyvam kartáčem a přípravkem od NUKu a vyvaruji teda kazdy vecer když Eli spi. Sterilizator nemám a ani jsem o něm neuvazovala a Eli je v pohodě....
@monikagurthova Joo to věřím, já to taky vymyvam přípravkem od nuku a pak dám do sterilizátoru (mam ten do mikrovlnky), ale taky když někde jsme pryč tak vymyju a steriluju až večer a žijeme 😀..spíš už to mám zajety tak to neměním ..🙂 @kaja2016 a ještě k tomu porodu, mě kdyby nepichli vodu tak se snad malej narodil ještě v obalu 😀 ne to je sranda ale bylo to tak tak 😀 jinak já porod taky bolavej..jak jsem psala oxitocin nezabral a já tlačila otevřená na 8cm ..prostě jsem musela 🙂 ale byl docela vtipnej, rodili mě manželé oba porodnici a meli směnu po sobě ale doktorka si mě prostě chtěla odrodit a já tlačila co mi síly stačily ..tekly mi slzy a doktor mi říká :,,Maminko, víte o tom že já kvůli Vám budu večer hlídat děti?" No ať byla bolest sebevětší tak mě docela rozesmál 😀

@gepe Joo no tak fajn. Dobry vedet.