Můžu kojit a zároveň dokrmovat umělým mlékem?
Mám pocit, že mám málo mléka. Myslíte, že bych mohla míchat mateřské a kojenecké mléko? Myslím tím, že bych malého nakojila a po třech hodinách, jak jsme zvyklí, bych mu dala umělé a pak zase mateřské. Nevadilo by to?
Cesta k odstaveni. Koj casteji nez po 3h - to je jakysi vymysl, ktery nema zadne opodstatneni u kojeni. Mleko fuguje na principu cim vic bude odebrano, tim vic se vytvori. Supni do skupinky o kojeni.
To "mám pocit" se velmi často vůbec nezakládá na pravdě. Důvodem pro dokrmování UM by mělo být pouze dlouhodobé neprospívání miminka na váze. Kojit po třech hodinách je málo, koj častěji. Nečekej, až si miminko řekne, ale aktivně nabízej. Koj hodně v noci. Kojení funguje na principu nabídky a poptávky, to, co dáš jako UM, se ti už nevytvoří a laktace se bude dále snižovat, až na nakonec skončíš na UM úplně. A pravděpodobně zbytečně.
https://www.modrykonik.cz/group/2356/
Doporučuji laktační poradkyni a kojit.. Jsou způsoby, jak podpořit laktaci (např. bylinky pískavice a benedikt). Já jsem nikdy nekojila po třech hodinách, tak dlouho nikdo z nás nevydržel.. mléka jsem měla dost. Kojení není jen o výživě, ale i o blízkosti. Někdy prostě dítě potřebuje maminku častěji blízko a cítit jistotu.
mateřského mléka se vytvoří tolik, kolik se odebere, dokrmováním UM se bude jeho tvorba snižovat a může to být cesta k odstavení miminka, jak píší ostatní. Tudíž MM by neměly být přebytky a nedostatky, jak mi řekla nejedna laktační poradkyně, jeho tvorba je přímo úměrná poptávce a nabídce. Jen v období růstového spurtu miminka (zhruba 3 týdny, 6 týdnů, 3měsíce a 6měsíců věku) může být přechodně nedostatek, miminko má zvýšenou potřeba a prsům chvilku trvá, než se přizpůsobí, prostě nestíhají. Kojit určitě častěji, já kojila do příkrmů na 6měs. celou dobu skoro po 2 hodinách, ale to bylo od začátku do začátku, takže v podstatě mezi kojením (koncem jednoho a začátkem druhého) mohlo být klidně jen 1,5 hodiny (právě podle délky každého kojení). Prostě podle toho, jak si zhruba miminko řekne. Pokud mám pocit, že nestačí, určitě zkoušet častěji, aby se podpořila tvorba MM.
Odpověď ano, můžeš. Ja takhle s dokrmem bohužel odchazela uz z porodnice. Pak jsem bojoval jak to šlo, ale mlik jsem měla vždy jen půlku a bez dokrmu to uz nešlo. Takže nakonec to skončilo odstavenim, jak tu píšou holky. Mrzí me to dodnes a tohle porodnici nezapomenu. U druhého bylo uz vic informací a kojim dodnes. Je tu super skupina o kojeni. Ja nejvic nasla na mamila.sk, snad to jeste funguje. Drzim ti palce.
v pohodě, tiež sme to tak mali. Len pozor na odstupy UM / UM, MM sa strávi ľahšie, tam v pohode

tak to je podla mna najlepsia cesta k prechodu len na umele mlieko... nepises ake velke je miminko, ale asi malinke, skus sa vykaslat na kojenie po az 3hodinach a koj na poziadanie, 3hodiny treba dodrziavat pri um, ale mm nie je to iste ako um..a ked budes castejsie kojit mala by sa ti zvysit aj tvorba. plus mozes skusit nejake tie homeopatika a tak....kazdopadne ak by si dokrmovala daj najpr materske a az potom umele.