Dokrmování umělým mlékem

girls64
24. črc 2019

Dobrý den 🙋, mám dotaz.

Mám 15 denní miminko holčičku. Porod byl dokončen akutním císařem. V porodnici jsem malou kojila ale měla jsem málo mléka tak mi malou dokrmovali. A pěkně pribirala. Po propuštění z nemocnice jsme pokračovali dal v dokrmení přes inj. Stříkačku dávali jsme bebu po každém kojení. To trvalo 5 dni a teď se snažím jen kojit a žádný příkrm nedávat. ( mléko mi teče, když sedím mám za chvíli mokré tričko). Piju kojící čaje a beru homeopatika na laktaci. A malou jsme byly u p. Dr. A krásne příbira v neděli v porodnici 3190 g a v úterý před týdnem 3270 g. co nás trápí je to, že malou jakmile dokojim tak usne u prsou (vynda si prso sama z pusinky) a když ji chci přendat kamkoliv jinam tak buď spinká 5 minut nebo je hned vzhůru a hrozný řev a Jediný čím se uklidni je ze ji dám znovu k prsu. Vůbec si nevim rady, někdy ji mám u prsou i hodiny. Pak už je to nepříjemný i pro mě.. 😔Nemůže mít hlad? Pár dní se i pěkně kroutila, tak mi přišlo, že ji trápí prdy, tak jsme dali Espumisan Kapky a pár lžiček fenykl. Čaje. A to se zlepšilo.
A dnes jsme byly na prohlídce u p. Doktorky ve 14 týdnu malá vůbec nepříbira, už 6 dní ji zkouším dávat jen prsa žádný dokrm. ( mléko mi z prsou teče i po 'nohou' 😁) A dnes doktorka poradila, že máme zase dávat dokrm, sice né po každém kojení ale 1-2x denně dát. Napadlo mě, co třeba zkusit odsavat mléko, a dávat ji to místo
Toho umělého. Malá když usne vzbudí se po 2-3 hodinách a kojím dle potřeby, kdy ona si řekne že má dost. Poraďte co dělat.
toho umělého? Už si nevím rady. Malou u kojení budím, saje pěkně.

uzivatelkapetra
24. črc 2019

Já v podstatě celé šestinedělí proležela s malým v posteli a i když spal, tak ksem s ním byla pokid jsem nemusela fakt nutně někam jít (myslím jako jídlo, wc, atd).
Je dva týdny na světě a jediná její jistota jsi ty, proto křičí.

danask88
24. črc 2019

@girls64 mrkněte na https://www.mamila.sk/
Je to asi nejlepší a nejucelenější poradna pro kojení.
A jen tak v rychlosti: přibírá plus je mléko tak hlavně NEDOKRMOVAT! Ideálně ani um nemít doma aby o sobě člověk nezačal pochybovat.
Kojit, kojit a zase kojit. Šestinedělí je jen o kojení! Já ho taky proválela v posteli s dětmi. 9 měsíců bylo to dítě ve vás, tak teď chce být aspoň u vás. Ulehčit si to můžete šátkem. Ale doporučuji vydechnout a užít si to. Válet se, mazlit se, kojit. Ono se to ustálí.

girls64
autor
24. črc 2019

@danask88 právě že nepříbira dnes na prohlídce měla 3110g a před týdnem 3290g 😔 mám ji pořád u prsou

danask88
24. črc 2019

@girls64 Jo ty začátky jsou těžký, já taky po 14ti dnech chtěla kojení ukončit. Bolelo to děsně, bradavky do krve, malá furt na koze a já furt horečky 40 z tý nevyrovnaný laktace. Ale po šestinedělí se všechno začalo k dobrému obracet a teď kojím už rok a půl a jsem za to fakt ráda. Kór po očkování nebo když rostou zuby, tak to krásně tlumí bolest a malá to díky kojení dobře zvládá. I nachlazení je hned pryč (měla tedy zatím jen 2x rýmu a 1x průjem ale hned byla díky mlíku zdravá). Takže se vyplatí se s tím poprat. Kojíte i v noci? To je na přibírání nejlepší. Já zezačátku kojila fakt nonstop ve dne v noci.

girls64
autor
24. črc 2019

@danask88 byla bych ráda kdyby se to co nejdříve srovnalo, kojit chci. Jinak ano, kojím i v noci malá se budí po 2-3 hodinách. Když usne, ale jak jsem psala výše, že pořád řve když ji předáme jinam a uklidni se u prsa tak ji mám u prsou porad by se dalo říct

uzivatelkapetra
24. črc 2019

@girls64 tak ji nikam nedávej, ať spí s vámi

terkapali
24. črc 2019

U nás bylo něco podobného, mlika jsem měla až až, ale asi ne tak výživné, malý taky nepribiral a pořád řval, dr taky doporučila prikrmovat a od té doby byl klid. Přestal řvát a začal přibirat.

verulin1
24. črc 2019

Já bych si půjčila dětskou váhu a třeba si jí občas zvážila jako v porodnici. Před kojením a po kojení. Tak uvidíš, kolik toho cca vypije. To vážení u dr každý týden je takové zvláštní. Je velký rozdíl, pokud se miminko váží nakrmené a nevykakané. Nejsem žádný odborník, jen radím, co jsem dělala. A nemíchala bych umělé mléko a tvoje. To prý nedělá miminku dobře. Tohle všechno mi poradil náš pediatr. A fungovalo to. 😊

viridie
24. črc 2019

@girls64 kojení je někdy opravdu náročné,hlavně začátky.Moje "miminka" byly také přísavky,kojila jsem hlavně v leže..tj.dítě se napuclo,odpadlo a já se vedle něj válela a četla si.To fungovalo , prsník byl kdykoliv k dispozici..Kojení je i o kontaktu,pro dcerku je Tvoje hrudí středobod vesmíru.Držím palce,neboj, ustálí se to ! 🙂

tercula
24. črc 2019

Za me take radim vydrzet a prikrm nedavat, kojit a kojit, klidne kazdou pul hodinu 😊👍🏻 to ze za tyden nepribrala neni smerodatne, ted zas muze nabrat 🤷‍♀️ pro svuj klid muzes zkusit to vazeni pred a po kojeni, ale rozhodne se neboj, pokud je mleka dost, super, ver si, koj na pozadani... a slabe mleko je mytus, proste bud je a nebo neni 😊 uzivejte sestinedeli a neboj se mit miminko na prsu prisate klidne cely den, potrebuje te, neni to jen o hladu.

danask88
24. črc 2019

@tercula přesně! Mlíko je nebo není a není málokdy, leda tak když chybí mléčná žláza (třeba po rakovině). Hele u nás v rodině babička neměla mléko, mamka taky ne #apřecekojim doprčic všechno jsou to mýtusy a pediatry běžně sponzorují výrobci um! Taky na FB doporučuji sledovat stránku spokojeni :€

cuuza
24. črc 2019

Někde bude problém, kontrolovala jsi jestli opravdu pije nebo jen dudla( na mamila.sk je návod), zkoušela jsi různé polohy? Doporučuji navstevu laktační poradkyně, zkontroluje i uzdičku, která muže dělat problémy.

martiniquest
24. črc 2019

A proc malou dvas pryc, kdyz se hned vzbudi a krici? Znamen to akorat to, ze doted byla nonstop s tebou, a ze se narodila neznamena, ze tato potreba skoncila. Ja na sobe mela syna nonstop 3 mesice po porodu. Bud na kojicim polstari nebo v satku. Jo, obcas to bylo na palici, ale jsem moc rada, ze jsem vydrzela a mam doma spokojene dite. Jeste me napadlo zkusit hacku (zavesnou textilni kolebku). Do te se mi podarilo syna odlozit bez probuzeni, ale fakt je, ze jsem tento vynalez nasla az po zminenych 3 mesicich.
A to jednorazove nepribrani bych vubec neresila, pokud mala dostatecne cura. Proste kojit, kojit a zase kojit. Porad. Kojeni po 3hod je pitomy mytus a vede jen ke snizeni laktace a depresim matky, protze vetsine mimin to proste nestaci.
Ale pokud mas pochybnosti ohledne kojeni, urcite si pozvi laktacni poradkyni.

lastovenka
1. srp 2019

@girls64 ahoj, tak jak jsi na tom? co malá? přibírá? a dokrm? pořád ho dáváš nebo jen kojíš?

girls64
autor
25. srp 2019

@lastovenka ahoj porad je to tak, že kojím a pak po každém kojením dám dokrm. Malé to ode mě prostě nestačí. Je jí 7 týdnu a od začátku mám málo mléka, první týdny jsem i něco odsála ale teď poslední dva týdny neodsaju nic. Zkoušela jsem homeo, piskavici s benediktem, piju kojící čaje. Nic, mléka mám pořád málo. A navíc teď poslední dny mi malá dělá to, že dám k prsu a za pár minut se začne vztekat, kopat nohama, je nespokojená, odtrhne se od prsa a řev a když chci znovu přiložit tak nechce a začne šílený řev. Přendam na druhé chvíli klid, a pak zas to samy. Takhle to chvíli opakuji a pak mi to nedá a dám jí prostě umělý o něco víc než dáváme. A pak je spokojená, v noci když se vzbudí tak z prsou pije normálně

teckadvojtecka
25. srp 2019

Zaspává u kojení? Nemá třeba ještě žloutenku? Já bych odsávala a po kojení dokrmovala tím odsátým přes prst stříkačkou. Přece jenom když tím prstem na horním patře pošťáráte, tak to stimuluje sací reflex a mimčo saje. UM určitě ne. Proč taky, když mléko je.

girls64
autor
25. srp 2019

@teckadvojtecka nespí u kojení, vzteka se a odtahuje se a pak řve. Přes stříkačku jsme dokrmovali první týdny a už se to nedalo, dali jsme láhev od medely tu calmu co napodobuje to prso. Že musí sat jinak nic neteče. Žloutenku neměla vůbec po porodu. Mateřským mlékem jsme dokrmovali v prvních týdnech a to jsem odsala tak max.20.ml z obou prsou takže žádný zázrak a teď už neodsaju nic.😔 S kojením bojujeme od samého začátku a já už ztrácím síly, idkyz bych chtěla kojit moc.

codal
25. srp 2019

@girls64 podle toho,co popisujes, tak si myslím, že v tuto chvíli má malá mozna spurt, proto se u kojení vzteká, hodně roste a tak ma furt hlad. To, že nic neodsajes, neznamená, že nemáš mléko, já taky nic neodsala a kojila jsem plně..Ale taky to trvalo, skoro dva měsíce než jsem se opravdu rozkojila, malá si pak dokrm odbourala sama, prostě už ho prostě nepotřebovala.. ono se to nakonec poddá, ve finále můžeš kombinovat, některým dětem to nevadí, rozhodně to nevzdávej.. pokud je to spurt, tak to odezní🙂..

girls64
autor
26. srp 2019

@codal taky jsem myslela jestli to není jen ten spurt 🤔pořád to nevzdávám a doufám, že se ta laktace rozjede a ty dokrmy taky odbourame.

codal
26. srp 2019

@girls64 a i kdyby jste je neodbourali úplně, tak je fajn, že má alespoň někdy tvoje mléko🙂..mně nejvíc pomohlo, přestat se tím trápit.. kojila jsem teda cele šestinedělí snad non-stop, nosila v šátku, ležela s ní nahá v posteli, prostě furt tělo na tělo jak tady holky už radily..malá mi u kojení usínala během dvou minut, takže jsem si myslela, že ji to nemůže stačit, že ji to asi neteče, že nemám mlíko, kór když když jsem nic neodsala, navíc malá byla od narození drobná a moc nepribrala..snažila jsem se jí vážit před a po, odsavala po každém kojení i v noci, hrozně mě to stresovalo,byla jsem z toho hrozně vyčerpaná,nakonec jsem se smířila s tím, že to budu kombinovat a ona po dvou měsících začala flašku odmítat a konečně jsem měla pocit, že jsme se sehrály.. a ona to s tím jídlem má doteď divoke (jsou ji tři), ji po troskách, nemá na jídlo čas😁.. je spíš drobnější,ale jinak je v pohodě, šikovná, všechno v pořádku.. takže doporučuju, nevazit, neodsavat, kojit co nejčastěji, pokud ti to nebude vyloženě nepříjemné nebo bolavé a hlavne se netrap, i kdyby to náhodou úplně nedopadlo a tys musela občas dokrmit 😉..