UM a další tekutiny - co dávat v těchto vedrech?
Zdravím, maminky. Mám doma třítýdenní holčičku, a od čtvrtého dne života je na umělém mléce. Teď v těhle vedrech jsem jí začala k pití dávat i fenyklový nápoj od Sunárku, na kterém píšou, že se smí dávat od ukončeného 1. týdne života. Nebudu teď řešit benefity fenyklu, ale protože mě vycukala kamarádka, která mi řekla, že tou vodou, kterou jí dávám, jí strašně zatěžuju ledviny :-/ (edit - UM se rozmíchává ve vodě, haha.) Dětské dr. se nemá cenu ptát, protože to je taková paní, no myslím si o ní své... Už jen to, jak se na mě dívá, protože nekojím... No bez komentáře :-/ Ale zdravotní sestra mi řekla, že malé dávat něco pít mám, protože jí jen to umělé stačit nebude. Je fakt, že mi v těch teplech malá visí na flašce dost často, a mlíka mi pila třeba desítku, a za další půlhodinu chtěla zas... Takhle tím fenyklem překlenu potřebný čas k dalšímu krmení, pokud to neprospí a zlobí se. Krmím po třech hodinách, max po 2,5 a pro ty, co se budou chtít ptát, proč jí nedávám vždy, když ona chce - protože má v žaludku už předchozí tráveninu, a když jí tam pošlu další čerstvé mléko, ji pak mnohem víc bolí břicho. Vyzkoušeno, potvrzeno. Rýpalky prosím nepsat ;) Zajímá mě, jak se koukáte na ty tekutiny navíc. Za den mi vypije tak 150ml - 180ml toho fenyklu. A hezky se jí prdí 🙂 Na netu se dočítám akorát to, že výlučně kojené děti jiné tekutiny nepotřebují, ale o těch na umělém už se nic nepíše. Vaše zkušenosti uvítám 🙂
@kejt29 Jo to je fakt, voda jí nejede 😀 Ale ublinkává ji 😕 Což teda dělala zezačátku i s tím fenyklem
@kejt29 jaj sem byla vcera v belaku skoro cely den,bylo dobre.lip jak doma ale taky se snazim moc nevychazet 🙂
Koupila jsem tenhle čaj. Nepíšou tam, odkdy se může dávat, píšou tam jen "pro kojence" což je dost široký pojem. Novorozenec je jen pár dní po narození, pak už jsou ty děti kojenci, jenže čím se orientovat :-/ Co myslíte vy??? Složení - Šípek, jablko, fenykl, heřmánek, lípa, ostružina ...... mrkev 😂 V nejhorším na to dnes prdím a mrknu v lékárně, tohle jsem koupila v obchodě. I když tuším, že to stejné budou mít i v lékárně 🙄
@katkatomaskova neni novorozenec do konce 6nedeli?
@zelenaesmolda Tak mi to nedalo (protože si z pediatrie ze školy prd pamatuju 😀 ) a mrkla jsem na wikiskripta, podle kterých jedou na lékařské fakultě. A v charakteristice novorozence píšou, že "Novorozencem se rozumí dítě od okamžiku narození do ukončeného 28. dne života." - čili to jsou první 4 týdny. Hmmmm 🙄
Na to Eli chybí 4 dny... 😂
@katkatomaskova no tak jsem nebyla zase tak daleko :D
@zelenaesmolda Blíž, než já, úplně se stydím... 😅 No takže tenhle čaj už jí můžu asi klidně uvařit, nějaký slabší 🙂 Aspoň v tom nebude tolik cukru, jako v tom rozpustném fenyklovém nápoji.
@katkatomaskova Tak to potom chápu.. V tomto případě bych u ní asi taky zůstala, 25km je opravdu hodně, když má člověk malé dítě.. A když vypije jenom 50-80 jednou za tři hodiny, nepláče spíš z hladu? Každé dítě je jiné, to s tebou souhlasím 😊 Možná, že 170ml za den je na tak malého prcka dost, mám ročního syna, někdy za den vypije 500, 600 někdy jen 200ml, pamatuju si, že když měl měsíc, za den vypil max 60ml toho fenyklu.. na heřmánek bych byla opatrná, je to docela silný alergen.. každopádně osobně se přikláním k tomu, co píše @kittyy17 .. taky mi připadá, že má spíš hlad.. my jsme měli doma jedlíka, taky měl 3940g, když se narodil 😀 ale v měsíci vypil 120ml mléka, neměl problém s refluxem, a vydržel v pohodě do dalšího krmení bez řevu, ke konci druhého už plakal, když jsem mu po krmení odebrala prázdnou flašku, když už takhle plakal po každém krmení, dávku jsem navýšila na 150 a zase bylo všechno v pořádku.. ale každé dítě to může snést jinak.. že mě Matyáš nezvracel po navýšení dávky, neznamená, že tobě malá zvracet nemůže..
@katkatomaskova to nevadi, to si sedne, nase ublinkavala i mliko az do roka 🤭 A cukru bych se jeste dlouho obloukem vyhla 😉 Nas ho jeste nepoznal, jen z ovoce a kase. Oni se ho jeste napapaji... 😁
@zelenaesmolda bych musela busem pac v tom vedru lezt do kopce se mi nechce 😂
@jessical
No právě, dojíždět by bylo šílený...
Jenže jestli má hlad, tak stejně musím dodržet tu dobu mezi dávkami mléka, jestli jí nemám zařídit pořádný břichabol... Prostě začarovaný kruh... :-/ Je to na ni dost, podle sestřičky v těch Pardubicích, ale tak bere si prostě tolik, kolik potřebuje,... My s jídlem bojujem od samého narození. Byla líná sát, a když se mi udělalo mlíko (a měla jsem ho fakt hodně v porodce), tak co vypila, vyzvracela.. :-/ Musela jsem brát antibiotika, protože mi 2h po porodu dělali revizi... A jí to asi nejelo. Takže skončila na umělém, a já se chtěla ke kojení vrátit po dobrání antibiotik a očištění těla od nich, ale i když to byly jen tři dny, mlíko se mi ztratilo... :-/ Takže zůstala na formuli. A když se narodila, měla 2.720g, byla maličká. Co se týče mlíka, tak jí dávám tolik, kolik si sama vezme. Občas se stane, že to přežene, a pak to teda vyhází. Ale to už je teď jen vyjímečně.
@kejt29 ja jsem taky vcera jela zpatky tramvaji 🙂
@mirenka_rajchmanka Ahoj 😊 Moje vlastní zkušenost je taková, že když mi malý začal plakat po tom, co jsem mu oddělala prázdnou lahvičku po krmení a už se to týkalo opravdu každého krmení, dávku všem navýšila a malý to snášel dobře. Když jsem se na to na kontrole zeptala pediatra, s tím, jestli není ještě brzy na navýšení dávky, sdělil mi, že pokud takto pláče po každém krmení, mám mu zkusit dávku navýšit a uvidím, jak to snese, upravit dávku zpět můžu kdykoliv. Malý nezvracel, nezhoršily se koliky bříška.. Pláč přestal.. Matyáš byl spokojený.. Takže u nás nebylo co řešit a problém byl vyřešen, při podobné situaci jsem pak za nějaký čas navyšovala na 180.. teď v roce zase vypije na jednu dávku "jen" 210ml, i když dle tabulek by měl vypít už 240.. myslím, že je lepší hledět na potřeby dítěte, než na tabulky 😉😊
@kejt29 Tak v umělém mlíce ten cukr je taky, je prostě všude 🙂
@katkatomaskova Na tom čaji je věk uvedený - přimo tam, kde to zakrýváš prstem na té fotce... Tuším, že je to od ukončeného 4. měsíce.
@tensorflow No fakt... 🙄 Tak jsem zas koupila něco, co je úplně na nic. Na to začínám bejt expert 🙄
Muzu se zeptat proc davate na doplneni tekutin caj u miminek?Neni lepsi cista voda bez jakychkoliv prisad?Nebude pak mit ditko problem pozdeji pit obycejnou vodu kdyz si na ni od mala nezvykne?
@zelenaesmolda Protože vodu odmítá, a co vypije, vyplive a později vyzvrací 😕 Nemám samozřejmě jistotu, že to samé nebude dělat i s tím čajem (teď pije fenyklový nápoj - rozpustné granule, není to čaj)
@katkatomaskova nechala bych jí ten fenyklový čaj. Pokud ho pije 🙂
Co se týče UM - obě dvě blily jak aminy. Takže dostávaly menší dávku, ale co 2 hodiny.
@katkatomaskova tak granulovany napoj bych nedavala uz vubec,neni to nic zdraveho,sama chemie,stejne jako granulovane kafe...
@zelenaesmolda Ovšem čaj bude omezený stejně jako ten dětský, co jsem tak blbě koupila, to se můžu vsadit. Nedoporučuje se čaj do 6. měsíce věku, věřím, že ten fenyklový se bude moct dát třeba o něco dřív, ale stejně. Takže já nemám moc na výběr
@baris Pije, a krásně po něm prdí :D Aspoň jí to pomáhá i na bříško 🙂
@katkatomaskova tak ted se v tom zacinam ztracet,ten granulovany napoj neni vekove omezeny ale ten caj ano?
@zelenaesmolda Nápoj je od ukončeného 1. týdne života, a u toho čaje si to myslím ;) Nevím to jistě, nemám ho doma, ale hádám, že ano, vzhledem k tomu, že i ten dětský je od 4. měsíce, a obecně se čaje nedoporučují do 6. měsíce
@jessical Dekuji, presne tohle jsem chtela slyset 🙂 My ted resime alergii na kravskou bilkovinu, zitra budu volat doktorce, tak se zeptam i na ty davky, ale dekuju moc 🙂
@katkatomaskova aha,to je zvlastni ze se to takhle vekove lisi
U toho granulovaného se skutečně uvádí, od ukončeného 1.týdne, doma mám klasický pytlíkový fenyklový dětský čaj z lékárny, kde se uvádí, že se smí podávat dítěti od ukončeného 1.měsíce věku. Nevím, co je pravdy na tom, že by se čaje neměly podávat do 6.měsíce, když se na trhu vyskytuje množství dětských šťáv (něco jako džus třeba Hamánek), které se doporučují podávat už od 4.měsíce.. spousta ostatních čajů se uvádí až od ukončeného 4. nebo 6. měsíce, podle mě spíš z důvodu alergenů, viz třeba i ty bylinkové, kde je heřmánek, což je docela silný alergen.. ale je to čistě můj názor 😃
@mirenka_rajchmanka Není vůbec zač 😊😉 Je to čistě jen moje zkušenost 😊 A vy už máte tu alergii potvrzenou? U syna právě měli také podezření na ABKM, zničeho nic na konci čtvrtého měsíce začal mít zelenou hlenovitou stolici, z ničeho nic zvracel (dávky mléka v té době stejné, ještě neměl ukončený 4.měsíc, tudíž jsme ještě nezaváděli žádné příkrmy).. Přešli jsme na Nutrilon Alergic Care, a v 10 měsících přešli na HA, teď už jsme na klasickém, díky bohu. Takže se u syna naštěstí ABMK neprokázala. Tak snad se všechno pozitivně vyřeší i u vás 😊

@kittyy17 Takhle ale ona pila, i než jsem nasadila ty tekutiny navíc. Někdy si vzala 40, někdy vypila 70. Ona nepije pořád stejné dávky mléka, prostě jak kdy. Teď zas byla schopná vypít 100ml naráz, příště (za další 3h) si dá třeba už jen 60, nebo i míň, a věřím tomu, že bude po té stovce spát celou dobu, aniž bych jí musela dávat čaj ;) Čili tím to nebude, že by byla "přepitá" čajem a pak jedla míň