Adopce psa ze zahraničí. Proč je tak složitá?
Ahoj, přišel čas si pořídit psího parťáka (nejlépe fenu středního vzrůstu). Beru to, na čem se doma shodneme a to není jednoduché. K dětem chci štěně, aby nemělo nějaký špatný zážitek a nedošlo k něčemu, k čemu by nemělo. Prosím vás, nepoučujte mě o tom co jak mám a nemám, to není předmět této diskuse. Máte někdo zkušenost s adopcí že nějakého spolku? Třeba ze zahraničí. Protože místní útulky, to je kapitola sama o sobě. Téměř všichni psi nejsou vhodné k dětem. A když jsou, tak jsme ho stejně nedostali a pes je v útulku dál. A důvod? Nevyhovujeme. Ok, ať vyberou nejlepšího pána, ale nikdo mi nebyl schopný říct co se jim nelíbilo. Oplocený RD se zahradou o rozloze 800 m2, zateplená bouda. Byli jsme slušný, milý, děti naprosto klidné. Ale příspěvek, o ten si samozřejmě řekli! Objeli jsme 4 útulky, nikde kolem nic moc není. Tak jsme se rozhodli psa ze zahraničí. Dvoje známý mají celkem 3 psi ze zahraničí už asi 4 roky. Takže tamta organizace, nevolat, napsat. Tak píšu. Další volat, nepsat, tak volám, nic. Když se dovolám, paní ke nepříjemná, že pes už je adoptovaný! Ale změna stavu u něj neproběhla, neměla jsem se to jak dozvědět. Zavolejte, nezvedneme vám to. Naprosto chápu, že mají hodně práce, že to dělají ve svém volnu, ale jak se tam teda mám dovolat? Už jsem reagovala na 8 psů. A když mi odepíší, tak se neozvou. Tak teda mají nebo nemají zájem jim najít domov? Snažíme se pomoct, ale z druhé strany nic. Napíši na nějaký "inzerát", napíši k němu, že jsem psala, označím je a další den tam mají napsáno: stále volní, nikdo tyto malé čumáčky nechce? Nebo mi napíší, že je jich spoustu dalších. Pardon, vybírám si psa na minimálně 10 let (snad) a ráda bych si chtěla vybrat alespoň u fotek, případně se dozeptám na povahu, vlastně kupuji zajíce v pytli a ještě jsem špatná, že si nevezmu toho, kterého oni se chtějí zbavit, protože o kterékoliv mám zájem, z nějakého důvodu nejde. Asi čekají na úplatek nebo nevím. Už nemám chuť se domáhat a čekat s telefonem u ucha. Chci pomoct se psem, se starostí. Ale hlavně posílejte příspěvky na záchranu. Vím že jedním zachráněným psem tam tu situaci nespasím. A buďte tak hodné a nepište mi vaše myšlenkové pochody, že si mám najít psa tady, že jsem hlavně svým rozhodnutím hloupá a zkazíme si život situací, do které nevidíme, protože vlastně do jiných vidět je. Jednou jsem tu psala jiné téma a to, co jste schopné napsat hnusnýho a to i do SZ, vedlo až k nahlášení určitých dam a podpora to pak řešila. Mimochodem víme, že pes není hračka, nebude přivázaný k boudě. A taky to není můj první pes, a o existenci cvičáku vím.
Zkuste si najít na fb skupinu dle rasy psa, kterou byste rádi. Tam bývají často příspěvky se spolky třeba i ze Slovenska apod. nebo od jednotlivců, kteří si psa pořídili, ale nemohou si ho nechat. My takto adoptovali dvouletého psa, který děti miluje, ale nesnese se s jiným psem v domácnosti, což byl důvod, proč původní majitel přistoupil k adopci. Byli jsme i majitele na návštěvě a nějakou dobu byli v kontaktu i po adopci. Třeba by to mohla být vaše cesta také. Držím palce ať brzy najdete své chlupaté štěstí.
Taky mame adoptovaneho psa z utulku a je to nejlepsi pes na svete, nikdy bych nevolila jinak. V Cr jsem byla v kontaktu z pani z utulku Tulacik, (pani je nekde u Podebrad, pracuje s utulkem na Slovensku). Komunikace s ni byla vstricna a slusna, i kdyz pro pejska, o ktereho jsme meli zajem, nakonec vybrala jinou rodinu.
Musis se podle me trochu vyklidit, v naprste vetsine to ti lide opravdu delaji ve svem volnu a proste obcas odpoved trva, nebo neni vsechno aktualizovane tak jak ma. Prochazejte pesweb, kdyz vas nejaky pejsem zaujme, tak se ozvete a mejte trpelivost, nebudte tak hrrr. Ano, jednodussi je jit k chovateli, kde to probehne 'tady jsou prachy' a 'tady je pes' a vic nezajem, ale adopce ma narozdil od nakupu smysl.
Pokud se jim ozve vic lidi, tak se snazi vybrat rodinu, ktera jim podle popisu k pejskovi nejvic sedi. Vydrzte, ten pravy se pro vas urcite objevi, opustenych pejsku je vic nez dost.
+ Jeste dodam, ze jsme chteli taky stene, ze stejneho duvodu jako vy a neni to zadny problem. Jasne, o stenata je vetsi zajem, nez o stare pejsky, ale je jich opravdu hodne. Jen mejte trpelivost.
Můžete kouknout na fb třeba na skupinu Psi k adopci. Je tam pejsků, i štěnat, spousta. Třeba tam najdete toho vašeho.
@petulkadodo
@kakamila12
@ai30
tam jsem v několika skupinách, denně sjíždíme příspěvky a už to bude nějaký pátek. Koukám na Loking for pets atd, tam je toho fakt dost, ale zatím se nezdařilo. Moc děkuji za názor. nenašla jsem v rodině ani mezi kamarády nikoho, kdo by s tím souhlasil. Ne tak že se ptám na souhlas, ale kdo by řekl jo to je super nápad, to bude dobrý. Všichni řekli blbost, z útulku nebrat, nevíš co i štěně zažilo, bude nemocný. Toto všechno nelze zaručit ani zde. I pro klid v rodině spíše štěně. Nechci pak poslouchat, že mi to říkali. Nemáme vyloženě rasu. Je mi to fakt jedno, chci jen aby mě na první pohled něčím zaujala, něco v sobě měla. Vyloženě temperamentní plemeno asi taky ne. Jako malá jsem měla dva bígly a to byli satani 😏 u babičky jezevčík to samé.
Já zrovna sháním dvě koťata, nabízím přístup do domu, ale chci primárně venkovní kočky na lov myší kolem baráku, dopřeji jim dobrou péči a klidně i válení v peřinách, jen nebudou pouze doma. V domácnosti jsou malé děti, velcí psi a jiné kočky, všechny naše kočky se dožily požehnaného věku. Bydlíme na kraji vsi, nehrozí auta a ani myslivci.
Nemám šanci, už jsem to vzdala, vezmu si nějaké koťata z inzerátu nebo třeba se urodí někomu místnímu. Nebudu muset být s nikým v kontaktu, nebudu muset nikomu podlézat a nebude mít nesmyslné podmínky.....
Chvilku jsem si říkala, že jim odkejvu všechny ty blbosti a dál řešit nebudu, stejně je to právně nevymahatelné, ale v létě bude všude koťat přehršel, nehodlám řešit nějaký spolek.
Takové požadavky jako mají různé útulky a dočasky nemají ani chovné stanice.😅
Pokud nechceš rasu, tak se poptej na místním FCB, třeba někdo o nějakých křížencích ví. Nebo u místního veterináře, ten má také přehled.
U některých útulků,spolků a dočasek už je "problém" to ,že máš děti. I když stěně nechceš pro ne jako hračku tak jim to nevysvětlíš vlastní zkušenost. Na FB je stránka myslim, že se to jmenuje Daruji štěňata a koťata, jetam docela dost přispevku od různých spolků. Tak zkus mrknout.
S looking for pets mám dobrou zkušenost 👍🏼 konkrétně máme čubu z útulku ZATÚLANÝ CHLPÁČIK - psia nádej. Tam jsou pejsci převážně ze Slovenska, dovezou ho do ČR za malý poplatek. Koukejte průběžně, tam je štěňat spoustu, napsala jsem email na první fenu co se mi líbila a snad druhý den mi volala pani. Chápu že obvolávání je vyčerpávající, tak pište ty emaily, na to mají asi vyhraněný čas, takže se vám kdyžtak ozvou. Do emailu se představíte co nejvíc a oni už vědí co čekat a zda to má smysl. Podmínky myslím máte idealní. ☺️ Taky by byla možnost, vybrat si konkrétní plemeno a vyhledat chovnou stanici, štěňátko zarezervovat. Pokud je to plemeno, které je u nás časté, máte to hned. My zrovna čekáme na štěňátko labradora, za 3 týdny si ho přivezeme. Šťastné hledání. ❤️ Kdyby cokoliv, klidně se ozvěte do zprávy.
@martt tak taky jsem ve skupině. Píši tam, kde přímo uvádí vhodný k dětem, kočka, atd. A když ne, tak se zeptám. Ale před 14 dny jsem volala hned na první inzerát, paní mi nepříjemně řekla, že se pes momentálně adaptuje, přitom jsem to zkusila znovu a mám si ho honem zarezervovat, že ho na konci dubna přivezou. Ani mi neodepsali na otázku. Chápu, mají toho hodně, ale tady to zmatečný vypisování honem zarezervuj ... Můžu si tady kousek najít chs, ale my chceme nějakej pomoct, ne podporovat každopůlroční vrhy.
@alianan odkud jste? My jsme (Mělník) se ujali kočky po zemřelé paní a vypadá to, že se začíná zakulacovat. Tento vrh nějak zvládnu, ale pak půjde na kastraci. Ale je otázka, kde je porodí, abych k nim měla přístup. Co jsme měli kočky od mala, tak cca měsíc co to bylo na ní vidět, porodila + doba než budou moct jít do nového domova. To je asi dlouhá doba že? Ale koťat je mraky. Ono záleží co sháníš, to zrovna není kolem 😏
Za mě je adopce psa velký problém. Hledala jsem půl roku útulkového a pak to vzdala. Chtěli takových věcí (měla jsem pocit, že snad i číslo poprsenky), měli takových požadavků (jako např. právo přepadových návštěv doma nebo požadavek, že pes nesmí spát na zahradě v boudě), že jsem si řekla, že mi to za to nestojí.
Chápu, že nemůžou dát psa komukoli, ale s takovým přístupem se nedivím, že jsou plné útulky.
@mabs Uprimne, predstava, ze by kterykoliv utulek mel kapacity na to, chodit po prepadovych navstevach, je absurdni. Ty pozadavky maji sve duvody, ale neni potreba mit z toho velky vitr. Ten pozadavek navstevy je tam jen z toho duvodu, kdyby meli podezreni, ze je v novem domove pes tyran, aby k nemu meli pristup.
Pozadavek na nespani venku v boude je kvuli tomu, aby zabranili adopcim lidem, kteri chcou psa jen na ochranu majetku (a divaji se po adopcich, protoze je to levnejsi, odpadnou jim starosti se stenetem a maji pristup k psum, kteri maji spatnou zkusenost s lidmi, takze je u nich vetsi pravdepodobnost, ze budou 'hlasit' vstup ciziho na pozemek). Je to opravdu jen kvuli ochrane toho zvirete, ne kvuli buzerovani lidi, kteri chcou adoptovat.
My jsme kvuli adopci vyplnovali dlouhy dotaznik a byla u nas doma po schvaleni te zadosti na navsteve 'kontrola', proste pani, ktera mela zkontrolovat, jake mame na psa podminky a taky zodpovedet vsechny nase dotazy. Moje tchyne (stara pani) si poridila velkeho psa z chovne stanice. Prijela, zaplatila a dostala psa. Nikoho tam nezajimalo, ze velky silny pes potrebuje jineho panicka nez postarsi pani a ze mu do par let bude muset hledat novy domov. Coz podle me dost vypovida o tom, jakou citi za ty psy zodpovednost utulky a jakou chovatele.
@alianan tak to fakt nechápu, proč ti nikdo nechce koťata svěřit. Vždyť to je pro kočku největší štěstí, co ji může potkat...běhat si venku po zahradě a když chce, zalézt si domů do pelíšku. Navíc ještě dvě koťata spolu. Taky máme kočku doma i venku, teď už spíš jen doma, ale je to z její vůle, protože je už hodně stará a líná. Jestli budu v příštím životě kočka, chci žít taky tak.
Jsem z Vysočiny, Mělník je dost z ruky, počítám, že za pár týdnů bude dost koťat i kolem nás. Ale děkuji za nabídku, na FCB jsou stranky s nabídkou a poptávkou koťat, určitě je udáte někomu poblíž. Teď moc koťat není a je po nich i poptávka.
@gruyerre Také nechápu, nechtějí dávat koťata nebo i kočky ven, když už tak zabezpečený pozemek a to nemáme.
Navíc nechtějí dávat koťata k malým dětem a ani k velkým psům. A máme ještě dvě starší pouze domácí kočky a prý i s ohledem na ně nám koťata nedají. Místní útulek nám nabídnul dvě polodivoké dospělé kočky a to ještě jen na přímluvu našeho veterináře. Což nechceme, chci po dlouhé době koťata, v tomto jsem sobecká, ráda bych si užila kotě.
Ale koťata se objeví, to nemám strach, teď je ještě brzy.
@mabs toto ale reálně nefunguje. Pokud není vidět do boudy, nemůžou to nijak dokázat a přepadová návštěva? Hezký, ale ten pes může být úplně normálně venku se venčit a kdo komu dokáže, že tam spí. Tohle mají i chs. Známí si takto vzali psa a odstoupili od smlouvy, protože si přečetli (po podpisu), že tam je uvedeno možnost kontrolních návštěv. Ze smlouvy vycouvali a pes se dostal do rodiny, kde ho nikdy nikdo nekontrolovatel. Je to jen pojistka v případě nějakého podezření, nahlášení. Útulky nemají kapacity toto prověřovat fyzicky, dělají to většinou ve svém volnu a jsou rádi, že stihnou obejít útulek
Ahoj, mám momentálně taky špatnou zkušenost s adopci štěněte. Vyhlídli jsme si štěně křížence, líbila se nám fenecka jak vizuálně ale i popisem povahy který uváděla paní u které je štěně v dočasné péči. Nevybírali jsme jen kvůli tomu jak vypadá a štěně chceme protože už jednoho pejska máme. Vyplnili jsme dotazník o 25 bodech. Máme dům s velkou oplocenou zahradou, pes může být venku i uvnitř, stále na domě někdo je protože rodiče jsou na důchodě. Měli jsme už několik pejsků i kříženců a dožili se vysokého věku. Jsme finančně zabezpečení a víme co obnáší péče o psa. Psa bereme na dovolené, výlety, dlouhé procházky. Jsou to proste parťáci. Ale problém nastal v momentě kdy jsme napsali, že máme kotec...v ten moment už náš dotazník ani nečetli dál a fotky už je nezajímali....nenechali si vysvětlit k čemu kotec využíváme, ani že kotec je otevřený. Náš pes se do něho chodí ráno dospat,bere to jako místo kde má klid, ale to už je nezajímalo. Úplně mě to odradilo od toho psa adoptovat
Já vubec nechapu ty pindy kolem. Tak chcou se psu spis zbavovat nebo spis nikomu nedavat? Jako ok no trocha proverit asi jo ale dotaznik s 30 otazkama?to fakt???
Vzdyt by meli byt radi ze je nekdo zbavi 1 psa. Pochopim ze chteji vede tzda jde pes treba do bytu co na zahradu ale zatim to vypada ze musite mit pomale i vyvolenou" krevni skupini aby vam milostive dali psa
@hanka_12345 Ja to chapu, oni potrebuji vyfiltrovat presne lidi, pro ktere 'je to jenom cokl a maj byt radi, ze se ho zbavi'. Oni se tech psu nesnazi zbavit, snazi se jim najit domov, ze ktereho se jim do roka nevrati zbidaceni. Tech organizaci a utulku, ktere adopci zprostredlovavaju je hafo, pokud se mi neci kriteria nelibi, jdu jinam. Opravdu to nemusi fubgovat tak, ze tohoto psa chci a chci a kdyz ho nedostanu ja, jsou to vsichni blbci a utulek na nic a adopce psu nema cenu. 🙄
@hanka_12345 Na druhou stranu, toto lidi hodně odradí a vezmou si štěně z bazoše, bez nějakých dotazníků a podmínek.
Já mám psy s PP a vždy jsem měla a nikdy jsem při předání štěněte nezažila, to co předvádí spolky.
To samé k @l_
@alianan jenze stene s pp si neporidi jen tak kazdy.. kdezto do utulku jde kazdej dko chce psa zdarma a pak cumi ze to ma podminky a ma neco platit... A pak dela sceny a vznikaj problemy... stene s pp je vetsinou promyslene, nestoji par tisic a je tam.jasne dana smlouva.. u utulku stale lidi cekaj, ze prijdou, toho chci a jdou... Bohudik to uz i utulky a spolky resi, komu psa davaji.. nerikam ze se vsema.podminka.souhlasim, ale s tim, jaci.lide si zvirata porizuji, to dokazu pochopit...
@alianan Tezko soudit, jestli to bylo 'jen kvuli zmince o kotci', kdyz nevime, jaky byl realny duvod..
Chovatele neresi, kam pes jde, protoze kdyz se neco podela, pes skonci v utulku, ne v chovne stanici. Utulky jsou logicky na umistovani prisnejsi, protoze jde o vic, nez o transakci penize/pes.
@l_ Jasne , že nějaká pravidla musí být. Ale některé spolky a útulky to přehání. Máme v okolí spolek maji dost přísně nastavené podmínky údajně kvůli tomu , aby se jim pejsci nevracely. Ale v loni se jim z 15 psů 10 vrátilo zpátky i přes to síto co maji. Proto se nabízí otázka jestli neni na škodu přilíš přisná pravidla , že i přes veškeré podmínky to k vrácení pejskům nezabrání naopak , ty kteří by měli opravdový zájem a psa by nevratily to odradí. Nám pejska dát nechtěli jen kvůli tomu , že máme děti. Při tom naše fenka se má jak "prasátko v žitě" a opravdu neslouží jako hračka pro děti.
@martt Je potřeba si uvědomit, že v útulcích a dočaskách se často nacházejí psi, kteří si toho už hodně zažili. V tom lepším případě na ně někdo jen kašlal a nemají výcvik a návyky. V tom horším zažili fyzické násilí, hlad, množírnu, nevyhovující podmínky, dlouhodobý život někde v kotci plném výkalů apod. Proto řada těch psů nemůže jít do kotce, i když není kotec jako kotec. Proto řada psů není vhodná k dětem. Ti psi často nezažili lásku a mají zraněnou duši a nestandardní reakce. My třeba takto máme adoptovaného psa, kde podmínkou bylo, že musí být psí jedináček, s ostatními psy se nesnese a už jednou kvůli tomu musel opustit domov. Přitom je to malé gaučové plemeno, které se naopak doporučuje chovat ve více psech, protože jsou velmi společenští.
@petulkadodo Tohle samozřejmě chápu, že ne každý pes je vhodný k dětem. Mluvím o tom, že ten spolek nedá žádného psa i kdyby byl vhodný k dětem do rodiny s dětmi. My jsme měli zájem od odrostlé štěně cca 8 měsíců, ptala jsem se jestli se snáší s dětmi to mi řekly, že ano. A pak se přímo zeptala jestli mam děti já jsem řekla, že ano. A na to konto mi řekly, že nám nedají žádného pejska , že do rodin s dětmi psi nedávají a to se mi stalo i s dvěma útulky. My jsme třeba měly tyranou fenku , takže vím, že to není jednoduché.
@martt No, co k tomu dodat, ale tak asi ty psi udají někomu bezdětnému, asi mají zájemců dost.
A popravdě, mám malé děti a mám psy, poslední fenu jsem brala osmiměsíční a sice z chovky, ale z pochybného prostředí, paní má nakonec zákaz chovu.
A osobně bych už do staršího štěněte a navíc ze špatného prostředí nešla, s mladším a nepoznamenaných štěnětem je vše o dost jednodušší.
A naše fena je nakonec skvělá, ale stálo to hodně práce a stejně se to na ní povahově podepsalo a už nikdy z ní nebude uplně pohodovy sebevědomí pes, takový jaký má dle svého plemene být.
@ai30 ano, bylo to jen kvůli zmínce o kotci. V jedné otázce se totiž ptali, co když pes zůstane venku a bude škaredě, jestli se má kde schovat....To že jsme v ostatních otázkách psali, že pes s náma bude uvnitř, bude spát s námi v ložnici, tak jako nynější pes a má přístup do domu, to je nezajímalo. Navíc nevybírali jsme si krátkosrstého psa, ale naopak křížence nejspíš huskyho. Štěně jsme vždy měli doma, nebylo nikdy samotné v kotci....to jsme taky v dotazníku popsali, ale paní koordinátorka nám napsala, že už jak viděli v dotazníku slovo kotec, tak dále nečetli, ani na fotky se podívat nechtěli. A nechci si vzít psa do adopce protože je to levnější než chovky, ale protože jsem myslela že když si vezmu psa z adopce, tak právě nebudu podporovat chovky a množírny.

Mám zkušenost s adopcí psa, chtěla jsem ale dospělého psa, ne štěně. Hledala jsem přes pesweb, jsou tam inzeráty z útulků po celé republice. Vzdálenost pro mne nehrála roli. Vybrala jsem si útulek, který popisoval povahu psa, pak jsem jela dvakrát na návštěvu. Následně jsem podepsala adopční smlouvu. Za mne spokojenost, mám skvělého psa, i díky tomu, že jsem se řídila rozumem a ne city 🙂 , nevybírala jsem podle vzhledu ale podle povahy, a měla jsem štěstí na fajn paní v útulku. Tedy lépe řečeno v dočasce, nebrala jsem z "klasického" útulku.