Autismus trochu jinak

sijane
9. črc 2016

Ahoj ráda bych se vás zeptala na názor jednoho fenoménu, kterého si všímám už delší dobu. Často při brouzdání po internetu narážím na to, že lidé o sobě tvrdí, že jsou autisti. Tyto lidé ovšem ve skutečnosti žádným autismem netrpí. Začali se tak označovat tzv. hardcore fanoušci herní a kinematografické komunity. Pro příklad... Máme člověka, který miluje Star Trek. Doma má úplně všechno s ním spojené a prohlašuje o sobě, že je autista. A také to začínají používat lidi pro vše jen trochu podivné. Musím říct, že osobně mě tyto řeči docela iritují. Je to podle mně znevážení autismu. Setkali jste se s tím také a jak se na to díváte vy, co sami vychováváte autistické děti?

ivular
10. črc 2016

To je podobný princip, jako někdo o divočejších dětech prohlašuje, že jsou "hyperaktivní", přičemž jen rodiče dětí s diagnózou ADHD vědí, co to doopravdy obnáší.
Obecně by mě to ale nechávalo v klidu. Důležité je, aby s touto poruchou byli obeznámení relevantní lidé - učitelé, lékaři, vychovatelé, apod.
A že se někdo baví touto pózou "autisty"? Baštit mu to budou stejně jen ti, kteří o PAS nic nevědí, tak ať si to užije..

panickatlamicka
10. črc 2016

S nicim takovym jsem se nesetkala. Das odkaz?

sijane
autor
10. črc 2016
nutricnihodnota
10. črc 2016

Tak s tím jsem se ještě nesetkala. Spíš kolem sebe vídám případy, že diagnózu ADHD už má každé trochu živější dítě ☹ . Ještě horší je ale situace, kdy to, co byl dřív nevychovanej rozmazlenej spratek, je dnes nemocná chudinka, na kterou je třeba brát ještě větší ohledy 🙄 .

nutricnihodnota
10. črc 2016

@sijane Tak zrovna zpovědnice, je totální žumpa. Cokoliv se tam vyvine, bych absolutně nebrala v potaz.

sijane
autor
10. črc 2016

@nutricnihodnota Zpovědnice byla lepší možnost než Facebook v tomto případě. Na Facebooku to často píšou lidi určité skupiny. Oni nejsou autisti. Oni jsou jen fanoušci něčeho, co je u nás bráno většinou společnosti jako rarita. Ale pokud je někdo skutečně autista s papírem, tak to není zrovna příjemné. Kde je pak hranice mezi divným člověkem a tím, který se s tím narodil?

ivular
10. črc 2016

@sijane Tak "divný člověk" je určitý charakter osobnosti, kdežto autismus je vývojová porucha.
Ale popravndě řečeno, příliš nechápu co řešíš.

astyna
11. črc 2016

@sijane

Myslím, že dřív byli autisti také, jen se to tak neřešilo. Prostě to byli divní lidé, se kterýma nikdo nevyšel. Takový Einstein nebo Tesla byli sice geniové, ale v běžném životě nepoužitelní, kteří museli mít takové protějšky, kteří se o ně starali (je známo, že Einsteinovi jeho žena musela chystat i oblečení a když to neudělala, týden chodil ve stejném, odpovídala na dotazy jeho žáků, protože on je viděl jako "debily", Tesla byl zase hodně neoblíbený ve společnosti na rozdíl od Edisona, který byl ve stejné éře jako on). Dnes by byli také označeni jako autisti (viz rovnání oblečení dle Einsteina, posedlosti Tesly), ti jsou často také geniální v jedné oblasti.

ivular
11. črc 2016

@astyna Tak jistě že autisté byli vždycky, ale to je trochu jiné téma, než o čem mluví zakladatelka.

astyna
11. črc 2016

@ivular

no ona mluví o těch divných lidech, což oni byli.

můj budoucí švagr je zase blázen do LARPů nebo do Star Wars, přítelkyni nemá, vyjít s ním je někdy těžké. Má potvrzeného Aspergera.

ivular
11. črc 2016

@astyna To jo, byli "divní", protože tyto diagnózy ještě ani nebyly definovány. Ale to dnes už naštěstí neplatí.

sijane
autor
11. črc 2016

@ivular Právě, že je to vývojová porucha. Ale ti divní lidé, jsou třeba jen fanoušci něčeho a hned, že jsou autisti. A pokud nazveme autistou každého nadšence do něčeho, co pak ti skuteční? Přeci jen fungují ve společnosti jinak než ostatní. Nepopírám, že fanoušek může být autista. Ale víceméně se setkávám s tím, že je autista synonymum pro fanouška a opačně. Dříve by se napsalo: "Jsem milovníkem rockové hudby." Dneska lidé píšou: Mám rád hudbu, jsem autista ohledně Rocku."

astyna
11. črc 2016

@sijane

zajímavá myšlenka - asi pokud to nezasahuje do běžného života, tak to ani žádná porucha nebude. Pokud ten člověk funguje běžně, je "normální" (co je norma?), tak by mě to ani nenapadlo.

nutricnihodnota
11. črc 2016

@sijane Zpovědnice je lepší možnost k čemu? K hledání nesmyslných témat o hovně? Autista je autista a blbec je blbec. Pokud o sobě někdo tvrdí že je autista a přitom není, tak je to blbec. To je zas nějaká ujetá móda, jak se udělat zajímavější a (pro jiná boží hovádka podobného ražení) šukatelnější. Je to stejnej nesmysl, jako nosit brýle jen proto, aby člověk vypadal inteligentněji, předstírat, že je knihomol, aby udělal dojem, nebo se nechat potetovat, aby si ho ostatní všimli.