Barefoot na chození po městě (pro dospělého). Máte zkušenost?

cilkat
1. črc 2022

Ahoj holky,
Dlouhodobě nejraději chodím v měkkých sportovních botách s tenčí podrážkou. Můj oblíbený pár ale pomalu odchází do propadliště času a já přemýšlím, jestli nepřejít vyloženě na barefoot. Ale po tom, co jsme si loni na soustředění během dvou dní běhání bosa po hřišti přivodila takový zánět šlach, že jsem málem nebyla schopná odřídit domů auto, váhám, jestli je to dobrý nápad.
Kdo máte zkušenost s barefoot botama - jak moc to tlumí došlap? jak moc se v tom dá celodenně chodit po asfaltu, pokud nemáte vyloženě natrénovanou nohu? Vím, že boty, které bych nemohla nosit celodenně, bych z té skříně prostě ani nevytáhla, takže by to nemělo cenu.
Předem díky za zkušennosti.

felixfelicis
1. črc 2022

No barefoot uz ze sve definice doslap netlumi vubec🙂 Ja je po meste nosim, mam je kvuli tvaru spicky, pridavam si tam vlozku navic. Samotne by mi nebyly pohodlne. Takze bych si nekoupila sandaly, kam ta vlozka pridat nejde. Baleriny, tenisky, kozacky, s tim nemam problem.

cilkat
autor
1. črc 2022

@felixfelicis Oni jsou i různé kompromisy a pod, že... ale zkušenost nemám vůbec, tak zjišťuju. Vložka navíc je zajímavý typ. Díky.

prejeta_zaba
1. črc 2022

Dívej se na tloušťku podrážky. Chodím v barefoot už spoustu let a vyloženě do města na rychlou chůzi bych nesnesla tu nejtenčí, jak člověk dupe, není to nic příjemného. Ale barefoot je hlavně o tvaru boty, aby ti neutlačovaly nohu, ta tenká podrážka není tak podstatná. Takže buď podrážka 4 mm a víc. A nebo jakékoliv boty, které budou mít širokou špičku a padnou v kotníku. Aby nikde netlačily, nezouvaly se apod. To najdeš klidně i ve sportu nebo v běžné obuvi, ale chce to zkoušet. Třeba Anatomic dělá plátěné barefoot tenisky s tlustší podrážkou. Nějaký Rockspring, Merrell, Keen...záleží i co chceš za typ boty.

felixfelicis
1. črc 2022

@cilkat mela jsem Angles Fashion, Joe Nimble, Groundies, vsechno jsou to takove slupicky. 3 nebo 6 mm podrazka pro me pocitove neni az takovy rozdil, takze jsem se vzdycky rozhodovala podle toho, aby se mi libily a sedely mi, a pak jsem si je vymekcila. Brala bych uplne klasickou podrazku s bf spickou, ale takove bohuzel nejsou...

rebe
1. črc 2022

Zálží, jestli opravdu potřebuješ běhat, myšleno rychle chodit. Pokud ne, stačí trocha soustředění na způsob chůze, protože ta tenká podrážka tě sama donutí nenašlapovat přes patu, soustředit se na kladení nohy a odrážení přes prsty. A vůbec nezaškodí chodit pomaleji. Ale jestli fakt potřebuješ spěchat a nejsi zvyklá na správnou techniku chůze, takže budeš dupat přes patu, tak raději ne, nohy by tě bolely.

malytlustyhroch
1. črc 2022

Nosila jsem asi od listopadu do brezna (dubna?) v kuse leguano, a jako na potvoru tu mame fakt hezky pospravovany chodniky, a bylo to na pytel. V zimne jaks taks dobry, to jsem v nich mela tlustou vlnenou ponozku, ale jak zaclo jaro tak mi to fakt vadilo cejtila jsem otresy az v celistnim kloubu, vlozka do bot se mi tam dat nepodarila... Jako mozna nemam tu super hyper hipster chuzi, ale spis si myslim, ze na rovnem tvrdem monotonim povrchu (a s mymi osmdesati kily) ti k nekolikahodinove chuzi v BF botach bez nasledku nepomuze ani svecena voda. (Nedupu a doma chodim na boso porad, ale asi je rozdil lino plne hracek a betonova dlazba.) Po tehle zkusenosti jsem detem prestala kupovat BF boty. Ale treba do lesa, na vylet, jsou fakt super.

kometkak
1. črc 2022

Dítě je lehké a nemá takovou zátěž na klouby a nohy, jako dospělí. Určitě nejzdravější chodit bez bot. Boty jsou jako ochrana nohy.. proti zimě, horku, střepům atd.. Pro malé děti cca do 6-8 let určitě obuv co nejlehčí, nejměkčí a rozhodně bez podpadku. U staršího si umím představit i klasickou podrážku, ale s dostatečnou šířkou v oblasti prstů, tak aby nebyly stlačené k sobě.. Třeba keeny, či širší tenisky.. hodně dětí i dospělých nosí malou obuv i na délku. Kdo má nohu úzkou, popasuje se bez zdravotních rizik i s běžnou obuví (bez podpadku). Podle mne to chce trochu logiku.. obkreslit nohu a podle ní hledat vhodnou botu, aby se tam pohodlně vlezla.. Ani široké boty pro úzkou nohu nejsou vhodné..

kometkak
1. črc 2022

já třeba chodím celodenně (10km každý den) v mereell s tenkou podrážkou nebo camper (letní i zimní). Hubená zrovna nejsem a chodím normálně i po městě.

betelgeuzz
1. črc 2022

Chodím jenom v barefoot, převáženě po městě. Běžela jsem v nich i 4 km DM běh, bez nějakého většího tréninku. Ale v BF tam běhali i klasický půlmaraton, někdo i přímo naboso. Podle mě je to hlavně o postupném zvykání. Pokud jsi rovnou 2 dny běhala jen naboso a noha nebyla zvyklá, tak ji samozřejmě přetížíš. Chce to postupně zvykat a natahovat čas v BF.

kvmatonka
1. črc 2022

@cilkat nosím všude čistě bf. Prostě jsem se musela naučit správně chodit. Manžel taky nosí, ale někdy je lajdák na chůzi, tak na podzim nosí lems boulder. Mají cca 1 cm podrážku a v tom vložku. Takže jsou už kompromis. Hledej i dle tloušťky podrážky (lems, xero shoes, svatoshoes, camper peu cami, anatomic), případně přidat vložku navíc. A třeba zkoušet chodit postupně.

cilkat
autor
1. črc 2022

@betelgeuzz No, já bývala před dětma zvyklá chodit většinu léta úplně bosá... ale nějak mi nedošlo, že je to před osmi lety a dvaceti kg...

zuzekk
1. črc 2022

Chodím jen v bf a (bohužel) vesměs po asfaltu&spol. Na tenkých podrážkách mi to nevyhovuje, to chce jen chvíli nebo terén (např Zkama, Drahs). Naopak úplně v pohodě a bez jakýchkoliv bolestí mám botky Ahinsa, Leguano, Xero, Merrel, silné Nallu, Anatomic, totéž budou Kecky. Vivo balerínky nevydržím moc dlouho, půl den už je hraniční, v zimních je samozřejmě tlustší podrážka a jsou úplně měkké, pohodlné.

petrab13
19. dub 2024

zdravím, vybírám své první barefoot na léto a docela mě zaujala značka bf saltic, máte je některá, jaké bylo zvykání ?

neptunka111
29. dub 2024

@petrab13 ahoj já mám od nich z řady arwen, ty jsou letní s větráním a jsou super. noze se přizpůsobí,zvykání chvilku trva to ano, ale pak nebudeš chtít jine 🙂) i do těch podzimních kolikrát nedávám ponožku a je v nich dobře