Bezlepková dieta a vaření ve školkách

dorothka
11. dub 2017

Ahojky. Nemám povahu na založení blogu, takže jsem využila možností Modrého koníka a ráda bych to, co mě trápí pořešila tady. Máme skoro 4-letého chlapečka, kterému vloni v létě diagnostikovali celiakii. Jelikož je zhruba druhým rokem v platnosti tak skělé nařízení, musíme mu do školky denně vařit (tzn. 2 svačiny + kompletní oběd vč. polévky). Ředitelka má svázané ruce, z finančních důvodů nám vyjít vstří nemůže. A mě zajímá, zda je mezi vámi někdo s podobným "osudem". Odmítavý postoj školek vařit dietně se netýká jen bezlepkového vaření, ale i dětí s alergií na mléčné výrobky, vejce atd. atd. Ráda bych tuto problematiku řešila ideálně s ministryní školství, která tuhle zpackanou věc vymyslela (zřejmě má, s prominutým, v hlavě nas*áno), ale potřebuji dostatek informací.
Děkuji za odpovědi. Pro jistotu přikládám odkaz na stránku, kde je vyhláška velmi pěkně vysvětlena...: https://www.proalergiky.cz/magazin/clanek/dietn...

alvica
12. dub 2017

@dorothka Zdravím a přidávám se. Máme 3,5 letou dceru a má alergii na bílkovinu kravského mléka a sóju. Taky jí denně do školky dávám kompletní jídlo, takže vím, jaké to je. Bohužel školka taky nemá kapacitu, aby v souladu s vyhláškou vařila dietně. Bydlíme ve větším městě s celkem velkým počtem školek, tak jsem zkoušela oslovit magistrát, jestli by nebylo možné jednu jídelnu "zařídit" na dietní stravování a rozvážet do do ostatních. Odpověděli až po urgenci, že to není možné, že každá školka si to řeší sama a že ve městě jedna školka s dietním stravováním je. Prý mají rodiče volit školku (a následně i školu) s ohledem na možnost jídla. Což je podle mě nesmysl - ta dietní školka je na druhém konci města a vzhledem k Montessori zaměření mají obrovský přetlak. Takže bychom se tam stejně těžko dostali. Navíc bych čas strávený teď vařením strávila dojížděním...
Nechci Vám brát iluze ani energii, případně ráda podpořím, ale moc nevěřím tomu, že by se ministryně školství tímto začala zabývat... Každopádně přeji hodně sil!

verkaver
12. dub 2017

Ahoj,kamarádka je ředitelkou soukromé MŠ a taky tam mají holčičku s celiakií. Vyřešili to tak,že oslovili jinou školu v blízkosti,která toto stravování nabízí a holčičce každý den dovážejí jídlo odtamtud. Takže jí normálně s ostatními dětmi,akorát tedy nemá každý den stejné jídlo jako oni,ale v tom nikdo problém nevidí. Její rodiče si akorát trošku připlácejí za dovoz a to jídlo je taky o malinko dražší.

dorothka
autor
24. dub 2017

Ahojky. Nad vařením v jiné školce jsme také uvažovali, ale to by nás ta bezlepka už vyšla sakra draho... 1 oběd bez polévky 80 Kč + dopravné. Takže jsme nakonec zadali námět do pořadu "A dost". Zatím jsme od nich dostali odpověď s poděkováním za návrh. Jsem tedy zvědavá, zda se problematiky diet ve školních zařízení zhostí a jestli to přinese nějaké "ovoce" 🙂
A budu vděčná za to, když se ozvou i další rodiče, které trápí něco podobného...

lukysa
16. kvě 2019

ahoj,koukám že je to stará debata,pro nás je to červstvá informace tak se stím učíme žít bohužel jsme narazili školní jídelna nevří tím pádem je dcera separaovaná musela přestat chodit do družiny jeden den v týdnu má kroužek tak si nosí těstovinoví salát,ale co dál až začne chodit do vyšších tříd (akt.2tř) a já pujdu do práce(mateřská).zrovna 12,5.2019 na čt v pořadu -Případ pro ombudsmanku to řešili tak kdyby se toho někdo třeba ujal a napsal hromadně paní Šabatové třeba by se jí porařilo na ministerstvu stím něco udělat?!

hafika
16. kvě 2019

@lukysa Tak záleží, jak samostatná dcera je a jak daleko má ze školy domů. Může chodit domů hned po škole, mít oběd v ledničce, který si v mikrovlnce ohřeje. Řada třeťáků už je schopná to zvládnout, ale ne každé dítě vydrží samo, někdo se sám doma bojí, někdo není ještě příliš spolehlivý. Můžete se zkusit domluvit s nějakou sousedkou, že by na dceru dohlédla.

Nebo se můžete zkusit domluvit s družinářkami nebo učitelkami, zda by přeci jen nešlo jí někde oběd ohřát a pak by šla do družiny. U syna ve škole mají učitelky ve sborovně ledničku i mikrovlnku, když jsem se stavovala pro úkoly, tak si tam učitelky běžně ohřívají oběd a jí. Třeba je to u vás podobně a šlo by domluvit, že dceři oběd dají.

Když ani to nepůjde, zbývají krabičky se studeným obědem, které si sní v jídelně zatímco ostatní budou mít normální oběd. Jsou země, kde není zvykem mít teplý oběd (např. Holandsko) a mají až teplou večeři, takže by z toho mít újmu neměla, Nemusí jíst jen těstovinový salát, dají se udělat i různé slané masové koláče, různé druhy obložených baget a sendvičů, může mít karbanátky, řízky, tortilu atd. Samozřejmě závisí na tom, co vše smí.

A mimochodem, dceři chybí, že v družině není, nebo máte spíš vy pocit, že je mimo? Někdy je to jen naše projekce, protože máme pocit, by měla být mezi ostatními dětmi, ale některé děti jsou spíš samotáři a je jim doma dobře. (Dalo mi dost práce přijmout, že mám takový kousek.)